hesabın var mı? giriş yap

  • sinema ve dizi tarihinin en tarz sahibi işlerinden biri olan peaky blinders'ın beşinci sezonu yayınlandı. bu sezon yaklaşık elli dakika süren altı bölümden oluştuğu için de bir çırpıda bitiverdi. şimdi yeni sezon nasıl olmuş birlikte bakalım.

    --- spoiler ---

    peaky blinders'ın hikayesi bildiğiniz üzere hırslı bir adam olan thomas shelby'nin ekseninde hareket ediyor. geçtiğimiz dört sezonda da tommy'nin hızlı yükselişine şahit olmuştuk. bu durum hem karakterin özüne uygundu hem de izleyiciyi çeken bir aksiyon yaratıyordu. ancak dizinin yaratıcısı olan steven knight bu sezon çok ustaca bir karar ile tommy'i duraklama dönemine sokmuş.

    bu neden böyle? çünkü sürekli yukarıya tırmanan bir hikaye yazarsanız sonunda gerçeklikten koparsınız. tommy nihayetinde birmingham'dan çıkan bir suç organizasyonunun lideri. şu an geldiği konum bile fazlasıyla yüksek. bu yüzden steven knight, bu sezonda tommy'i geldiği yeri korumaya çalışırken göstermiş. çünkü yükselmeye devam etse dizinin finalinde ikinci dünya savaşını falan kazanması gerekecekti. bu da bir suç draması için hayli fantastik bir son olurdu.

    ancak bu durum bir eksiklik yaratmıyor. çünkü dizi bu mekaniğe kendi tarzının dışında çıkmadan adapte olmayı başarmış. bunu nasıl yapmışlar? öncelikle dizideki kötü karakterin amacını değiştirmişler. diğer sezonlarda tommy bir şeyler istiyordu ve antagonist olan karakter onun bu isteklerine ulaşmasını engelliyordu. ya da onu kendi amaçları için kullanıp yok etmeye çalışıyordu.

    bu sezondaki ana kötü olan oswald mosley'nin amacı ise tam olarak böyle değil. gerçi karakter bir enigma olduğu için tommy ile ortaklığı nereye kadar sürecek bilmiyoruz ancak kısa ya da orta vadede tommy'i ya da onun işini yok etmeye çalışmıyor en azından bu anlaşılıyor. ancak tommy'nin derdi zaten shelby company'i ayakta tutmak değil artık. çünkü michael'ın kaybettiği büyük miktara rağmen hiçbir şey olmamış gibi devam edebilecek durumdalar. bu sezon tommy'nin saldırıda altında olan kısmı ise egosu.

    çünkü tommy artık ihtiyaçlar hiyerarşisinde yukarı çıkmış bir insan. geçinmek, güvenlik yada toplum tarafından kabul görme işini çözmüş. şimdi ise piramidin en yukarısını hedefliyor. bunu da bu sezonun birinci bölümünde söylediği "tanrı değilim... henüz." repliğinde anlayabiliyoruz. ancak mosley, tommy'i ikinci adamı yaparak bunun önüne geçiyor. hem bu nedenle hem de fikirlerini tehlikeli bulduğu için de tommy, mosley'e karşı mücadeleye başlıyor.

    mosley, tommy'nin kafasındaki imajı için ortaya çıkan ilk tehdit. dizide konumu için oluşan ikinci tehdit de ailesi olarak görünüyor ancak bunun yazım olarak çok da iyi işletildiğini söyleyemem. neden derseniz, her normal insan gibi tommy de ailesine çokça tolerans gösteriyor. dizi de bu toleransı olur olmadık yerde gerilim çıkararak kullanıyor.

    normalde olması gereken tommy'nin aldığı risklere derli toplu argümanlar getiren diyaloglar. mesela ilk sezonlarda polly ve ada bu görevi üstleniyorlardı. yazılan zekice diyaloglarla bu iki karakter tommy'nin aldığı risklere bir denge noktası oluyordu. çünkü tommy, o kadar büyük şeylerin peşindeydi ki birilerinin mantığın sesi olması gerekiyordu. özellikle polly, güçlü duruşu ile bu açığı kapatıyordu. ancak son sezonlara doğru bu karakteri çok pasif bir konuma getirdiler.

    bu yüzden izlediğimiz sezonda aile içi çatışmalar "birini seçelim de tommy'nin başına iş açsın çünkü gerilime ihtiyacımız var." denerek yazılmış gibi. o zeka ve karakteristik duruş geri plana itilmiş. bir de bu çatışmaların bir sonucu olmadığı için olabildiğince özgür davranmışlar. bu da biraz dağınık görünmüş. bununla ne demek istiyorum? şöyle düşünün michael, gina, linda yada finn aileden olmasaydı tommy bu karakterlerin gözünün yaşına bakar mıydı? tabi ki hayır. ancak aileden oldukları için tommy bu karakterlere bir şey yapmıyor. bu özgürlük de yazım sırasında ellerinde olduğu için polly'nin ve ada'nın ilk sezonlarda yaptığı cesur, iş bilir muhalefetin yerine linda'nın masadan kalkıp gitmesini, gina'nın fikirlerini yada michael'ın teklifini izlemek zorunda kalıyoruz.

    bu çok büyük bir problem mi? aslında değil. yani bir kusur değil bunlar ancak ilk sezondaki güçlü ve karakter sahibi polly'e bakın daha sonra bu sezondaki karakterlere bakın arada bariz bir fark var. benim istediğim ise daha önce böyle diyaloglar yazılabiliyorsa şimdi de yazılması. çünkü ada'nın tommy'le kütüphanede yaptığı diyalogu linda'nın vurulma sahnesine 10 kez tercih ederim.

    dizinin biraz da teknik kısmından bahsedelim. öncelikle şunu söyleyeyim, dizinin sanat yönetimi gerçekten muazzam. yani bir sahne olsun. diyelim karakter bir koridorda yürüyor. burada yerdeki halılardan duvarın rengine, duvarda asılı tablonun çerçevesinden tavandaki avizeye kadar her şey dönemi yansıtmak için ince ince seçilmiş. sizin gözünüze sokulmuyor böyle detaylar izlerken ancak her bir karede bu ince çalışma sezilebiliyor.

    dizide "karanlık" işler anlatıldığı için soğuk bir renk paleti ve bol gölgeli görseller kullanılmış. bir de diyalog sahnelerinde güzel bir kadraj kullanımı var. şöyle açıklayayım. normalde iki insan konuşuyorsa bir sahnede kamerayı karakterlerin yüzüyle aynı yüksekliğe koyarsınız, bundan sonra sağda oturan karakteri kadrajın hafif sağına alarak soldaki karakteri de soluna alarak çekiminizi yaparsınız. böylece izleyicinin yer yön duygusu şaşmaz. bu dizide ise portre çekimlerinde bu standardın çok dışında bir tercih var. mesela tommy biriyle konuşacak olsun. adamın portresini sol üst çaprazdan yada sağ alt çaprazdan falan alıyorlar. böylece hem daha fazla gölge elde ediyorlar hem de dinlediğiniz konuşmanın ve karşınızdaki karakterlerin ne kadar "çarpık" ilişkileri olduğunu bir kere daha anlatmış oluyorlar.

    dizide bu sezonda bir de yanlış hatırlamıyorsam üç dört yerde dolly-in zoom-out yapmışlar. bu tekniği yapmak gerçek hayatta biraz zordur ancak yenilikçi diyemeyiz buna çünkü vertigo filminden beri var bu zaten. ancak son dönemde pek görmüyorduk bunu o yüzden ilginç geldi bana bu tercih.

    teknik demişken dizinin muazzam soundtrack'inden de bahsetmemiz lazım. bu konuda ben dizinin tavrını cowboy bebop'e benzetiyorum. çünkü iki seri de birbiriyle aynı zamanda bulunmayan iki müzik türünü başarıyla bir araya getiriyor. gerçi bu alanda cowboy bebop'un başarısı tek denebilir ama bu dizide de quentin tarantino gibi sahneye uygun olan müziği çok iyi bulmuşlar.

    --- spoiler ---

    sonuç olarak dizinin senaryo matematiğindeki bir durumdan şikayet ettim ancak bu dizi temelde bir ailenin suç dünyasındaki durumunu gösteriyor. o yüzden dizinin kalitesini çok etkilemiyor bu durum. zaten dizide ne olduğundan çok anlatım "tarzından" ve dönemden etkileniyorduk daha çok. bu alanda ise hiçbir kaybı yok dizinin.

    ayrıca başta anlattığım yükselme kısmı her dizi için bir tuzaktır. ben de bu sezonu izlemeye başlarken bundan korkuyordum çünkü tommy'nin yükselebileceği gerçekten çok az yer kaldı. ancak steven knight, gerçekten ders çıkarılacak kadar iyi bir tercih yapmış burada ve tommy'i yükseldiği noktada hareket ettirerek diziye yeni yeni alanlar açmış. bundan sonra tommy, hem kendisinden üstteki insanlarla hem yerinde gözü olan insanlarla mücadele edebilir. bu durum da nereden baksanız dört sezon daha dizinin aynı kaliteyle devam edebileceğinin garantisi gibi. zaten bu da çok önemli değil aslında. çünkü tommy, arthur ve polly'i bir odaya koyup viski içip konuştukları bir sezon yapsalar bile ben izlemeye devam ederim sırf konuşmaları ve ortamı görmek için.

  • dunyada bircok sehirde koruma altında olan, yeni bina yapımına izin verilmeyen turistik bölgelerdeki eski şehir kavramının ülkemizde ne yazık ki bölük pörçük olması durumu.
    istanbul için tarihi yarımada 100 sene önceki haliyle korunmuş olsaydı, sultanahmet, topkapı, haliç, fatih suriçi bölgeleri eski görünümünde olsaydı nasıl olurdu acaba?
    medeniyetler beşiği anadolu coğrafyasında her yer gecekondu. göz kanatan mimari, izinsiz kacak yapıyla dolu.

  • yemek hazırlarken kedimin de yiyebileceği bir şey yere düştüğünde "bu senin payınmış" diyerek kabına koyardım, ki zaten çoğu zaman kabına koymama gerek bile kalmazdı. bir şeyler düşürürüm ümidi ile dibimden ayrılmazdı. tamam, itiraf ediyorum, bazen de bilerek düşürürdüm sırf o yesin diye. iki sene önce kedim öldüğünde onu apartmanımızın bahçesine gömdüm. şimdi yemek hazırlarken yere bir şey düştüğünde "bu senin payınmış" diyerek camdan, onu gömdüğüm yere atıyorum, en azından sokağımızın kedileri yesin onun payını diye.

  • kadını tanımadan teklif eden erkeğe müstehaktır. senin amacın belli zaten pezeveng sseni. sen gel gece bana gelir belki diye yanaşmaya çalış, sonra reddedilince buraya gelip ağla. sonra kadın tabii tipini beğenmedim diye reddeder. sen sırf tipini beğendin diye bir kadına yanaşıyorsan bunu hak ediyorsun. kusura bakma bu işler böyle. tek akıllı sen değilsin.

    debe editi: silinmiştir.

  • emniyet genel müdürlüğünün türk halkını korumak yerine, ortadoğulu müslüman din kardeşlerimizi koruduğunu öğrendiğimiz açıklamadır.
    yazıklar olsun bu nasıl açıklama. hadi milliyetçi duyguları geçtim sizin hiç çocuğunuz yok mu?

  • soyle bir kronoji yaparsak fena olmaz:

    1490: sinan’ın ağırnas köyü’nde doğumu
    1512-20: yavuz sultan selim dönemi
    1512-20: sinan’ın devşirilmesi ve yeniçeri olarak yavuz sultan selim’in iran ve mısır seferlerine katılması
    1520-1566: kanuni sultan süleyman dönemi
    1520: hassa mimarlığı’nın kurulması
    1521-1526: kanuni sultan süleyman’ın belgrad, rodos ve mohaç seferlerine katılması
    1526: acemi oğlanlar yaya başı’lığına getirilmesi
    1529-32: alman seferi’nde zemberekçi başı oluşu
    1530: edirne taşlımüsellim su yollarının inşası
    1534: sultanın hasekisi olması
    1538 karaboğdan seferi’ne katılması
    1538: sinan’ın mimarbaşı oluşu.
    1538: istanbul haseki külliyesi’nin yapımı
    1539: eyüp ayaz paşa türbesi’nin yapımı
    1540-48: istanbul mihrimah sultan külliyesi’nin yapımı
    1541: beşiktaş barbaros hayreddin paşa türbesi’nin yapımı
    1543-1548: istanbul şehzade külliyesi ve türbesinin yapımı
    1545: yenibahçe hüsrev paşa türbesi’nin yapımı
    1547: üsküdar mihrimah sultan külliyesi’nin yapımı
    1550: istanbul rüstem paşa medresesi’nin yapımı
    1550: edirne rüstem paşa kervansarayı
    1550-1557: istanbul süleymaniye külliyesi’nin yapımı
    1551: istanbul hadım ibrahim paşa camii’nin yapımı
    1551-1565: diyarbakır iskender paşa camii’nin yapımı
    1552: kırım tatar camii’nin yapımı
    1552: tekirdağ rüstem paşa camii’nin yapımı
    1553: sultan selim külliyesi’ndeki şehzadeler türbesi
    1553-1554: edirne kanuni sultan süleyman köprüsü
    1554-1565: istanbul kara ahmed paşa külliyesi’nin yapımı
    1554-1564: kırkçeşme su yolları’nın (moğlova, güzelce kemer, eğri kemer ve uzunkemer) yapımı
    1555: beşiktaş sinan paşa külliyesi’nin yapımı
    1556: istanbul haseki hürrem hamamı’nın yapımı
    1557: süleymaniye su yolları’nın yapımı
    1558: topkapı kara ahmed paşa külliyesi’nin yapımı
    1559: istanbul ali paşa medresesi’nin yapımı
    1559: istanbul cafer ağa medresesi’nin yapımı
    1560: edirne rüstem paşa kervansarayı’nın yapımı
    1560: şehzadebaşı rüstem paşa türbesi’nin yapımı
    1560: eyüp sokullu mehmed paşa türbesi’nin yapımı
    1561: eminönü rüstem paşa camii’nin yapımı
    1562-1565: istanbul edirnekapı mihrimah camii’nin yapımı
    1562-1565 babaeski’de semiz ali paşa camii’nin yapımı
    1563: konya-karapınar ii. selim külliyesi’nin yapımı
    1562: erzurum lala mustafa paşa cami’nin yapımı
    1565: diyarbakır iskender paşa külliyesi’nin yapımı
    1565: istanbul fındıklı molla çelebi camii’nin yapımı
    1565: konya sultan selim camii’nin yapımı
    1565: ankara cenabı ahmed paşa camii’nin yapımı
    1566-1567: süleymaniye kanuni ve hürrem sultan türbesi
    1566-1574: ii. selim dönemi
    1567-68: van köse hüsrev paşa camii’nin yapımı
    1567: istanbul kanuni sultan süleyman türbesi’nin yapımı
    1567: istanbul büyük çekmece külliyesi ve köprüleri’nin yapımı
    1567: edirne yalnızgöz köprüsü’nün yapımı
    1568: silivri sokullu mehmed paşa köprüsü’nün yapımı
    1568: eyüp, sokullu mehmed paşa medrese ve türbesi’nin yapımı
    1569-1575: edirne selimiye camii’nin yapımı
    1569-70 lüleburgaz sokullu mehmed paşa külliyesi
    1570: beşiktaş yahya efendi türbesi
    1570-1583: istanbul üsküdar atik valide külliyesi’nin yapımı
    1571-1572: istanbul kadırga sokullu külliyesi’nin yapımı
    1572: eyüp pertev paşa türbesi
    1572-73: diyarbakır behram paşa camii’nin yapımı
    1573: kasımpaşa piyale paşa camii’nin yapımı
    1573-74: ayasofya minareleri’nin yapımı
    1574: topkapı saray mutfaklarının yapımı
    1574: hatay payas sokullu külliyesi’nin yapımı
    1575: eyüp zal mahmud paşa türbesi’nin yapımı
    1575: fındıklı arap ahmed paşa türbesi’nin yapımı
    1576: ayasofya ii. selim türbesi’nin yapımı
    1576: konya ilgın lala mustafa paşa külliyesi’nin yapımı
    1576: edirne havsa sokullu mehmed paşa külliyesi’nin yapımı
    1577: azapkapı sokullu camii’nin yapımı
    1577: vişengrad drina köprüsü
    1578: topkapı iii. murad köşkü’nün yapımı
    1579: izmit pertev paşa külliyesi’nin yapımı
    1580: istanbul üsküdar şemsi paşa camii’nin yapımı
    1580: istanbul zal mahmud paşa külliyesi’nin yapımı
    1580: istanbul davutpaşa, siyavuş paşa köşkü’nün yapımı
    1580: tophane kılıç ali paşa külliyesi’nin yapımı
    1580: mimar sinan’ın kendi türbesini yapması
    1585: kayseri kurşunlu camii’nin yapımı
    1585: istanbul çarşamba, mehmed ağa camii’nin yapımı
    1585 ayvansaray kazasker ivaz efendi külliyesi’nin yapımı
    1585: istanbul yenibahçe mesih mehmed paşa camii’nin yapımı
    1585: kocamustapaşa ramazan efendi camii’nin yapımı
    1586-1587 manisa muradiye küllliyesi’nin yapımı
    1587: diyarbakır melek ahmed paşa camii’nin yapımı
    1588: karagümrük nişancı mehmed paşa camii’nin yapımı
    1588: sinan’ın ölümü

    kaynak: bir ton kitap karistirarak, ben... ayrica "turkish art and architecture in anatolia & mimar sinan" isimli kitapta da yayinlanmistir.

  • otel sahibini de ofsayta düşüren gelişme.

    adam(!!!!) ne demişti daha önce;

    --- spoiler ---
    otel sahibi erdoğan gözseçen, olaylar sırasında korktuğundan ve müşterilerinin rahatsız olmaması nedeniyle otelin ışıklarını söndürdüğünü, bu nedenle de kameraların 15-25 dakika kadar görüntü kaydetmediğini söyledi.
    --- spoiler ---

    ve

    --- spoiler ---
    bu olay burada vuku bulmuş değil. ve burası karıştıktan sonra müşterilerim de burada oldukları için benim kayıtta olan videolarım, kameralarım ana elektriği kestikten sonra ister istemez kesildi. 15-20 dakika arası ben tamamen elektriği kestim.” diye konuştu.
    --- spoiler ---

    2013 haberi

    ben ali ismail'in ailesi olsam; otel sahibi hakkında da yalan beyanatdan mahkemeye veririm.