hesabın var mı? giriş yap

  • 50'lik fıçı biranın maliyeti 12,85 liradır. tuborg efes bomonti gibi baz biralarda. carlsberg becks bud gibi bi tık üstünde 13,30 civarıdır. daha firmalarla yaptıkları özel iskontolar, önden cash almalar, promosyon fıçılar hariç.
    bu biraları 25 e satan yerler de var, 45 e satan yerler de var. 19 20 ye satanları hiç söylemiyorum. hepsi elektriği aynı tarifeden kullanır, en kralı garsona diğerinden günlük 20 lira daha fazla verir.
    maliyet, kira vs demeyin kalbinizi kırarım.
    80 liraya ortalama satılan kokteylin en nezih yerde hakkıyla yapılış maliyeti 16-17 lira ki bu maliyete gelecek alkol hacimli kokteyli orduevinde bile içemezsiniz. belki shangri-la falan.

    yeni rakı 35likle, beylerbeyi göbek 35lik rakının toptancıdaki fiyat farkı 9 lira, meyhaneler size bu farkı 50 lirayla 150 lira arasında değişen ölçülerde saplayabilir.

    gıdaya girmiyorum çünkü size ne yedirdiklerini işletmedeki aşçı dışında kimse bilmiyor. ama maliyetleri 4-11 lira arasında değişen mezeleri meyhaneler 20-90 arasında size yapıştırıyor.

    gelip de işletme sahipleri de pandemi cart curt demeyin, işletme sahibi dediğin adamlar garsonun baktığı masalardan gelen bahşişlere bile aylık 1-2 bin ipotek koyan adamlar.

    bu yediğiniz kazık değil, roma mızrağı.

    debe editi: bardaki zille oynamayın, sineklik yapmayın servis elemanlarına bahşiş verin, çalışanlarla polemiğe girmeyin, barmene alkolü fazla olsun demeyin, kaybeden siz olursunuz.

  • lan biz daha 1 dolar verip appstoredan angry birds almaya kıyamıyoruz. herifçi oğlunun mark zuckerbergi bir tane uygulama almak için 1 milyar dolar veriyor ananas sıkayım ya.

    olaya aslında şu gözle de bakıp teselli olabiliriz, benim appstoredan bedavaya indirdiğim bu instagrama 1 milyar dolar vermiş enayiler.

  • 2000'li yılların başında deli dana hastalığı (bse-bovine spongioform ensefalopati) denen hastalık hortlayınca millet danasını itlaf etti ve korkudan et yiyemez oldu. bunun üzerine tavuktan döner yapılmaya başlandı ve zaman içinde de tuttu çünkü görünüşte dönerdi, etten yapılıyordu ve fiyatı da uygundu. ondan önce türkiye'de tavuk döner pek bilinen bir yiyecek değildi.

    bugünse heryerde tavuk dönerci var. tavuk olayına biraz temkinli yaklaşmak gerek çünkü tavuk eti çok hızlı bakteri üretebilen bir ettir. bu bakterilerin en tehlikelilerinden biri salmonella olup kümes hayvanları ve yumurtadan bulaşabilir. çiğ ette de bu bulaşma riski yüksektir. maruziyet sonrası 12 ila 48 (bazen de 72) saate kadar bir sürede mide krampı, baş ağrısı, bulantı, kusma, gibi şikayetler başlar. ağır seyredebilir. bir diğeri de campylobacterdir. bu da benzer şikayetler oluşturabilir.

    bu nedenle tavuk etinden üretilen döneri güvendiğiniz yerden yemeniz önemlidir, yeterli hijyenin olmadığı bir yerden yediğiniz tavuk döner başınıza olmadık işler açabilir. bunları et de yapabilir ama tavukta bakterinin daha hızlı üremesinin sebebi şudur:

    bakterilerin yaşamak için suya ihtiyaçları vardır ve en az 0.85'lik bir nem ortamı olması gerekir. birçok taze et gibi tavuk etinin 0.99'luk bir su aktivitesi vardır. salmonella, campylobacter ve e.coli gibi bakteriler tavukla birlikte yaşar ve hayvan öldükten sonra da etinde bir süre yaşamaya devam ederler. tavuk eti dana etine oranla daha delikli (poröz) bir yapıya sahip olduğu için bakteriler de daha derine yerleşebilir ve nemi daha uzun süre muhafaza edebilirler. uygun soğuklukta muhafaza edilmemiş, yeterli ısıda yeterli miktarda pişmemiş bir tavuk etinde bakteriler daha çabuk üreyeceği için daha tehlikelidir (tekrar belirteyim ki benzer tehlike tüm çiğ etlerde mevcut ancak tavuk etinin yapısı bakteri üremesine daha uygundur). özellikle bol sosa bulanmış (etteki bozulmaları göstermez, kokuyu engeller) etlere dikkatli yaklaşmakta fayda vardır. he ama iyisi varsa da lezzetli, ona da birşey demem, afiyet olsun:)

    dip not: tavuk yumurtasına dokunduktan sonra bile ellerinizi yıkamanız, tavuk eti kesmek için kullandığınız bıçak ve aparatı çok iyi yıkamanız yukarıdaki sebeplerden ötürü şiddetle tavsiye edilir.

  • 41 ilde 657 orta halli aile üzerinde yaptığım bir başka dev araştırma. bu ailelerin % 65'lik bir bölümünde babasının, dedesinin ya da büyük dedesinin zamanında hatırı sayılır bir serveti olduğunu, fakat daha sonra bu servetin kaybedildiğini söyleyen bir anne veya baba mevcut.

    servetini kaybeden büyük dedelerle ilgili anlatılarda öne çıkan faktör ise çok acı: kumar. "büyük dedem rahmetli'nin 3000 dönüm arazisi bir gecede gitmiş... bir gecede... dükkanlar falan hep gitmiş... bir tek ev kalmış, o da ananenin üstüne olmasa o da gidecekmiş" şeklindeki bu anlatılar 1913-1944 yılları arasında türkiye'nin farklı bölgelerindeki yaygın alışkanlığın kumar olduğunu gösteriyor.

  • televizyonlar kaç gündür haber üstüne haber yapıyor. "bu ramazan 17 saat oruç tutacağız, ayvayı yedik!" kabilinden. 17 saat rakamı milletin gözünün içine, kulağının dibine o kadar çok sokuluyor ki, bu yıl pek çok kişi "17 saat çok uzun, iftar gelmez. ben kesin dellenirim. orucu yerim" lafları etmeye başlamıştır bile. haliyle ben de etkilendim bu haberlerden. 17 saat aç kalmak sorun değil ama susuzluk kafama takılıyordu. onu da valide sultan'ın telkinleriyle çözdüm. bizimki sözlüğün otomatik mesaj gönderme fasilitesi gibi aşmı$, yarmı$ bir şahsiyet. 3 ayların 2'sini oruçlu devirdi, yarınki oruç ona çerez. he ne diyordum, "oğlum bol bol su iç" dedi. aldım dolaptan 1.5 litrelik sanki denizden çıkmış buz gibi suyu. diktim kafaya. şimdilerde damacana gibiyim. bir tek pompam ve örtüm eksik. hareket ettiğimde midemde deryalar dalgalanıyor. ancak mutlu ve huzurluyum. gece damacana, gündüz termos gibi dolaşacağım memlekette.

    allah herkese kolaylık versin. atayist arkadaşlar da lütfen bu entrye salça olmasın. onlar satürn'ün halkalarını ve hemen her evde esraregiz bir şekilde kaybolan çorap teklerini açıklasınlar?!?!

  • geçmişe bakmayın. bazı şeyleri boşvermeyi, görmemeyi öğrenin. bir şeyi ne kadar kurcalarsan, güzel de olsa sonunda elbet bir boktanlık, bir pişmanlık bulursun. o yüzden olaylar kişiler hakkında fazla düşünmeyin. "öyle olmuş", "demek ki böyle yapacağı varmış" deyin geçin. çünkü bazı durumlarda umursamaz ya da duygusuz olmak en güzel çözümdür.

  • az önce, çamaşır makinesini izlemekten sıkıldığımı fark edip, biraz da download izleyeyim diyerek çamaşır makinesinin önünden kalkıp bilgisayarın başına oturdum. son bi kaç haftadır çok tembelleştim diye hayıflanıyordum. iyi geldi hareketlilik.