hesabın var mı? giriş yap

  • istanbul üniversitesi'ni "dandik üniversite" olarak nitelendiren yazar sıçmığı.

    türkiye'nin sosyal bilimlerde en iyi eğitimi veren üniversitelerinden birini, teknik üniversitelerle nasıl kıyaslayabilirsin ki sen?

    "istanbul üniversitesi itü'ye göre dandik"miş...

    istanbul hukuk'la itü'nün hangi fakültesini kıyasladın acaba, bu neticeye varırken?

  • oha yıllardır düşünüp düşünüp de bir yere bağlayamadığım şu mevzuyu benim gibi başka dert edinenler de varmış. şimdi efenim gerçekten de anlam verilemeyen bir durum vardır ortada... şöyle ki, yer istanbul, saat 15.00! işe gidiş saati değil, öğle arası değil, akşam çıkış saati değil, okullarda sabahçı-öğlenci için derse başlama çıkış saati değil... herkesin işinin başında olması gereken bir saat. ve fakat trafiğe bir çıkıyorsunuz kilit! imkanı yok adım ilerlemiyor. aradan bir yerden kaçayım diyorsunuz. o da nesi orada da deli trafik var. sonra camdan dışarı bakıyorsunuz yandaki kafe dolmuş da taşıyor, oturacak yer yok! işte o anda dilden şu cümle dökülüyor: "yahu bunca insanın bu saatte dışarıda ne işi var?"

    "senin ne işin var" diyeceksiniz ama ben gazeteci olduğum için her saat, her an dışarıda olabiliyorum. ya da o gün izinli olabiliyorum vs. ve fakat bunca insanın gazeteci olma, çalışmıyor olma ya da 'serbest' çalışıyor olma ihtimali yok. işsiz desen altında arabası gezen, oturup kafede yiyip içip vakit geçiren bunca işsiz, bu kadar parayı nereden buluyor sorusu geliyor bu defa da akıllara...

    özetle doluya koysan almıyor, boşa koysan dolmuyor. biri lütfen artık bir açıklama getirerek bu gizemi sonlandırsın. kim bu insanlar? ben de onlardan biri olmak istiyorum. bunun için ne yapmam gerekiyor?

  • “sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmazsınız.”

    tam bir polyannacılık örneği, adı üzerinde iş işte, tamam işimizi sevelim(ben çok seviyorum) , ne kadar sevebiliriz ama? sahilde biranla pineklemekten daha keyifli hangi iş olabilir? söyleyiniz bana.

  • "sanırım evrene yolladığım tüm mesajlar kenan evren'e gidiyor. darbe üstüne darbe yiyorum resmen"

  • kişinin herhangi bir nesnede kendinden bir şey bulma, aşina olma halinde rahatlayıp o nesneye karşı daha olumlu düşünmesi ve sempati hissetmesi durumu.

    peki bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak hocam? hemen bakalım nerelere uzanıyormuş bu kavram.

    -2004'te psikolog john jones ve arkadaşları 15 bin evliliğe ilişkin kayıtları inceliyor ve neyi fark ediyorlar dersiniz? kişiler, tesadüfi olmayacak kadar yüksek bir oranda isimleri kendi baş harfleriyle başlayan insanlarla evlenmişler.

    -başka bir çalışmada katılımcıların önüne iki ayrı çay konuyor. çaylardan birinin ismi katılımcının isminin ilk üç hanesiyle başlıyor. örneğin katılımcının adı berfin olsun. çay markalarından birinin adı berrak çay, diğerinin adı leziz çay olsun. katılımcı berrak çayı seçecektir. nitekim hemen hemen bütün katılımcılar kendi isimleriyle ilişkilendirdikleri marka çayı tercih etmişlerdir! tabi bilinçli farkındalık olmadan. yani bu kavram sizin marka seçimlerinizi bile etkiliyor.

    -üniversite öğrencilerinin rus keşiş rasputin ile ilgili bir makale okudukları bir çalışmada öğrencilerin yarısının makalesine rasputinin doğum tarihi olarak öğrencilerin kendi doğum tarihleri yazılmıştır. sonuçta ne mi olmuş? rasputin ile aynı günde doğduklarını zanneden öğrenciler diğer öğrencilere nazaran hakkında çok daha olumlu şeyler yazmış ve sevmişlerdir. bu da yine bilinçsizce! çünkü rasputinde kendilerinden bir şey buldular.

    -son bir örnek daha verelim. seçtiğiniz mesleğin bile bu kavramdan etkilendiğini biliyor musunuz? pelham ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, denise ya da dennis ismine sahip kişilerin diş hekimliğini(dentist), laura ya da lawrance ismine sahip olanların avukatlığı (law), george ya da georgina isimli kişilerin jeolog (geologist) olma olasılığının istatistiki olarak anlamlı derecede yüksek olduğunu bulmuşlar.

    özetle, aslında hiçbirimiz düşündüğümüz kadar özgür değiliz. beyniniz size sormadan örtülü bir şekilde birçok seçimi yapıyor zaten. seçtiğiniz meslekten evleneceğiniz insana kadar örtülü olarak etki altındasınız. ve hepimiz, bize en çok benzeyenin peşindeyiz.

    (bkz: benzerlik etkisi)

  • çocuğun çok şanssız bir ailede doğduğunu gösteren açıklamalar. babanın açıklamaları katilin yaptığını olumlar derecede kötü. tasavvuf her zaman anadolu halkını uyutmuştur, miskinleştirmiştir. işte bunun kanıtını bu açıklamalarda görüyoruz.

  • bu kadar türk futbolcu yurt dışında başarılı olurken bu kararı almak önce milli takıma sonra kulüplere ihanettir.