hesabın var mı? giriş yap

  • "bir gün evlenirsem üç çocuk falan yapmam abi. istatistiklere göre her üç çocuktan biri çinliymiş, nasıl bakarım, huyunu bilmem suyunu bilmem"

  • şey değil mi bunlar ya ubercileri müşteri gibi çağırıp, köşede sıkıştırıp döven; havaalanı saldırısı olduğunda milleti soymaya çalışıp insanlığı ayaklar altına alan topluluk?

    hmm itfaiyeli bi söz vardı hatırlayamadım şu an.

    edit: bir üstteki arkadaşla hemen hemen aynı entariyi giymişiz. ben yazarken o entry yoktu. bence çok güzel olmuş, ne kadar yazılırsa o kadar hatırlamış oluruz.

  • chateau petrus üzüm bağı, fransa'nın bordeaux kentindeki pomerol'un bağcılık bölgesinde yer almaktadır. mouiex ailesine ait küçük bir şarap mülküdür ve pomerol'un doğu kesiminde yer almaktadır.

    bu chateau, tek bir çeşidi olan merlot üzümlerini kullanarak dünyanın en sıra dışı kırmızı şaraplarından birini üretmektedir.

    'chateau petrus' adı, 'st. peter ”(petrus yunanca yazımdır). aziz peter, peter adı “rock” anlamına geldiği için seçildi. sıcak aylarda, chateau petrus'taki toprak kurur ve bir kaya gibi sertleşir.

    chateau petrus malikanesi dünyanın en seçkin şaraplarından birini üretse de, sadece 11,5 hektarlık arazisi ile küçük ve özeldir.

    château petrus'un ilk sahipleri, yaklaşık 200 yıldır petrus arazisinin sahibi olan arnaud ailesiydi.

    arnaud ailesinin altında, chateau petrus 1878'de paris sergisi'nde altın madalya kazandı. bu galibiyet, petrus'un satışlarını ve fiyatını önemli ölçüde artırdı.

    ne yazık ki, 20. yüzyılın başında arnaud ailesi bağı satmak zorunda kaldı. la société civile du château adında bir hissedarlık şirketi kurdular ve petrus arazisinin hisselerini sattılar.

    yavaş ama emin adımlarla, madame edmond loubat adlı bir dul kadın, 1945 yılına kadar tüm mülkün sahibi olana kadar bu hisseleri aldı. madame loubat’ın ailesi, chateau latour'un (başka bir pomerol mülkü) ve libourne'daki loubat oteli gibi diğer kuruluşların sahipleriydi.

    madame loubats'ın mülkiyeti sırasında, petrus şarabı 1945'te onu bugünkü başarısına iten çok başarılı bir bağ bozumuna sahipti.

    aynı yıl jean-pierre mouiex, şaraba özel satış haklarını elde etti. jp moueix, etablissements jean pierre moueix adında bir négociant (şarap tüccarı) evine sahip olan fransız bir şarap üreticisiydi.

    1947'de, lord londra belediye başkanı kraliyet düğünü için pomerol mülklerini ziyaret ettiğinde, madame edmond loubat ona iki şişe petrus hediye etti. bu, şarabı ingiliz yüksek toplumuna tanıttı ve algılanan statüsünü yükseltti.

    madame loubat, 1956'da korkunç bir kıştan sonra, yeniden dikmek yerine hayatta kalan anaçlardaki asmaları keserek baltalık hasadı uygulamasına başlayan kişiydi.

    madame edmond loubat'ın 1961'de ölümünden sonra, bağın bir kısmı aile üyelerine gitti - madame lacoste loubat ve m. lignac. bağdan bir pay da jp moueix'e verildi.

    ancak, sadece üç yıl sonra, jean-pierre mouiex mülkün tek sahibi oldu ve saygın şarap üreticisi jean-claude berroeut ile birlikte çalışmaya başladı.

    mouiex ailesi, bugün bile chateau petrus'un bağının sahibidir. jean-francois moueix ve olivier berrouet tarafından yönetilmektedir.

    petrus'un bağındaki asmalar, antik bir ada höyüğünün tepesinde yer alır ve yüzölçümünün yaklaşık yarısını kaplar. bu alan olarak bilinirpétrus yaka çiçeğiveya petrus’un iliği.

    ilikteki killi toprak 40 milyon yıldan fazladır ve başka hiçbir yerde bulunmaz!

    bağda iki kat killi toprak vardır. birincisi koyu renkli killi üst topraktır. ikincisi, oldukça benzersiz bir alt topraktır - demir bakımından zengin, koyu mavi, lekeci bir kil. bu kil çok serttir ancak suyu emer ve depolar.

    yaz aylarında, asmalar smektitte depolanan suyu emer.

    bu özel terör, merlot üzüm asmalarının gelişmesini ve ortaya çıkan şarabın bu kadar eşsiz olmasını sağlayan şeydir!

    jean-françois moueix ve moueix ailesi, chateau petrus'un terörünün merlot üzüm çeşidine diğer üzümlerden daha uygun olduğuna inanıyordu.

    böylece, 2011'den beri petrus bağına sadece merlot üzümleri ekildi.

    2011 yılına kadar bağın küçük bir bölümü de cabernet franc üzümlerine ayrılmıştı. ancak 2010 hasadından sonra cabernet franc üzümlerinin 0,5 hektarlık alanı tamamen yerinden edildi.

    bu unvandaki asmalar 1950'lerde dikildi, bu nedenle bir chateau petrus asmasının ortalama yaşı 65 civarındadır!

    chateau petrus, düşük verimli, yüksek kaliteli bir üzüm şarap yapım sürecini takip etmektedir.

    olgunlaşmamış üzüm salkımlarının kesildiği bir ürün inceltme tekniği olan 'yeşil hasat' (veya éclaircissage) yöntemini kullanırlar. bu kalan üzümlerin tamamen olgunlaşmasını sağlar.

    tüm üzümler elle toplanır ve ardından yavaşça ezilir. bundan sonra, şaraplaştırma için (üzüm suyunu şaraba fermente etme işlemi) için beton fıçılara yerleştirilirler.

    daha sonra, üzümler maserasyona tabi tutulur - ezilmiş üzümlerden tanenlerin, renklerin ve aromaların şaraba çıkarıldığı bir şarap yapım süreci.

    şarap daha sonra 18-20 ay boyunca fransız meşe fıçılarında fermente edilir. bunlar, daha önce güçlü tanen tatlarını temizlemek için içinde su bulunan% 50 yeni meşe fıçılardır.

    meşe fıçıları dönüşümlü olarak değiştirilir çünkü yaşlandıkça şaraba lezzet ve yapı katma yeteneklerini kaybederler.

    asmaların kötü bir yılı varsa ve petrus standardına uygun değilse, o yıl hiçbir bağ bozumu piyasaya sürülmez. petrus ayrıca ikinci bir şarap üretmez.

  • en büyük korkularımdan biri. mesela sırf bu yüzden trois couleurs filmlerini izleyemedim. ezkaza şöyle bir diyalog yaşasam:

    - abi bu filmler çok güzelmiş, öyle duydum. sen izledin mi?
    + izledim.
    - yönetmeni çok meşhurmuş, adı neydi yahu? sen bilirsin...
    + bilmez miyim... kıriş... kıriz... kıriştof kieş... kıriştofkieşloooo... olm yazıyor şurada, bak. kendin oku işte, of be... ağrı girdi başıma.
    - aaa, müziklerini de şey yapmış...
    + evet, zıbıng... zıbıngniyiw... zıbıngniyivpıreieşşedüeeeeeee...
    - abi? abi iyi misin? yetişin lan, adam ölüyo...
    + kırişpireisszcwzieszcisiesaelnaelnzzzzzzzzz... (burda üç ayrı çeşit z, ortası çizgili l, tepesi çentikli n, altı kuyruklu a ve e var aslen)

    allahınızı, kitabınızı, papa 2. jean paul'ü, adam malysz'i seviyorsanız yapmayın. şu isimleri parantez içinde telaffuzlarıyla mı yazarsınız, ne yaparsınız bilemiyorum. leh leksikolojisi öğrenmek durumunda mıyız hepimiz yahu?

    (bkz: krzysztof kieslowski)
    (bkz: zbigniew preisner)

  • çok imrendiğim insan.

    yaşım inşallah doğacak çocuklarımın büyüdüklerini görmeye yeterse mutlu bir şekilde, huzurlu yuvamda yapmayı o kadar çok istiyorum ki anlatamam.

    düşünsenize... bodrum'da sıcak bir yaz akşamı, denizden gelinmiş hafif yorgunluk var hanımla bahçede koltukta keyifli keyifli oturuyoruz. çocuklardan oğlan olan mangalı almış eline yakmış ızgarayı, kız olan sofranın son rötuşlarını yapıyor. sonrasında oğlanla kız ''yemekler hazır hadi gelin'' demişler. şahane bir deniz manzarası var, rakılar konulmuş, sohbet gani. yaşlılığın da vermiş olduğu ağırlıkla 2. dubleden sonra hafiften kafalar güzelleşmiş bizim çocuklarla hayatı konuşuyoruz. bir insan başka ne ister ki?

    tek sıkıntılı tarafı, çocuklar yemeğin sonlarına doğru kalkacaklarını hissettirecekler o çok can sıkacak. malum bodrum gecelerine akacaklar. inşallah öyle güzel anlaşırım ki onlarla, bu tarz muhabbetlerde hep evde kalmayı yeğlerler.

    yaşlandık ulan, daha çocuklar doğmadan yaşlandık!

  • kazanın gerçekleştiği ve bir yaralının olduğu vagonlardan birindeydim. kaza anını anlatmak gerekirse, metro hafiften titremeye başladı, çok anormal bir durum olarak görmedik ama bir süre sonra titreme şiddeti epey arttı ve saniyeler içerisinde şu manzara gerçekleşti: (+18)

    http://imgur.com/ecpwjpw.jpg

    bu manzaradan hemen sonra metrodaki acil çıkış düğmesine bastık ve sirenler çaldı. şansımıza metronun her iki tarafında duvar değil de sağ tarafında inşaatın olduğu ve inşaat işçilerin olduğu boş bi alan vardı. onlardan yardım istedik, kapı açıldı ve çıkmaya başladık. ambulans istedik ve 30 dakika boyunca ambulans gelmedi ve o adam yaralı bi şekilde yerde yatmaya devam etti. kazazedelerden biri metroda çalışan işçilere "burada sağlık görevlisi yok mu hiç? başınıza bi şey gelse çağırabileceğiniz herhangi bi kimse?" dedi ama işçilerin başını öne eğip susması durumun vehametini özetlemeye yetti. kaza alanından çıkmak için de bu yolu kullandık:

    http://imgur.com/itq7kqs.jpg

    http://imgur.com/sccpgju.jpg

    http://imgur.com/ykrjrmm.jpg

    http://imgur.com/pf71ktv.jpg

    söylenecek çok söz de yok aslında.

    dip not: burayı okuyan haber ajanslarının dikkatine, yukarıdaki fotoğrafları dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. yeter ki türkiye'de insan hayatının bu kadar ucuz olduğunu herkesin yüzüne tokat gibi çarpın.