hesabın var mı? giriş yap

  • ana karakterlerinden biri** taksici olmasına rağmen 85 bölümdür -ya da 2 yıldır- takside hiç para dolu çanta ya da bomba sanılabilecek şüpheli bir paket unutulmayan dizi. klişeden ölen var çünkü.

  • yaşayan en büyük ikinci sanat eleştirmeni ertuğrul özkök'ün - en büyüğü için (bkz: hıncal uluç) - hürriyet'in pazar eki'nde yer alan söyleşisinde yaptığı açıklama. rec by saatchi'den çıkan "arta kalan zamanda" albümünde sevdiği 15 aryayı derleyen özkök'ün kendisiyle bu vesileyle yapılan söyleşideki açıklaması gerçekten düşündürücü:

    "ikinci yeni şiiri gırtlağına kadar arabesktir. alın ikinci yeni ’den bir şiir, doğuş ’un şarkı sözlerinin yanına koyun, fark görebilecek misiniz bakalım. sezen aksu’nun şarkı sözlerinde de aynı tat vardır."

    bu açıklamadan sonra hafif bir içim geçmiş, uyumuşum. rüyamda sezai karakoç, ece ayhan ve cemal süreya'yı gördüm. aralarında doğuş ve hilal cebeci ayrılığı hakkında tartışıyorlardı. daha sonra turgut uyar geldi ve "size genç şair doğuş'un şiirlerini getirdim, haydi birlikte okuyalım" dedi. okumaya başladılar:

    eserin adı: uyan (doğuş adlı albümünden)

    zordu bu anı beni yordu
    yokluğun beni vurdu
    zordu bu anı beni yordu
    ayrılık beni vurdu

    düşünmeden uğra bana
    kapım açık hala sana
    ayrılığın vurdu aya
    yansıdı odamın duvarına

    uyan uyan uyan
    gönlüm uyan
    dayan dayan dayan
    ruhum dayan

    seni de bir gün severler
    sevda yüklü trenler
    boş raylarda ilerler
    sevenleri üzenler
    hep o yolda giderler

    eserin son bölümünde sezai karakoç ağlamaya başlamıştı. "ben neden böyle yazamadım hiç?" dedi. turgut uyar, diğer esere geçti:

    eserinin adı: bebişim (hadi hızlandır albümünden)

    dayanir mı bedenim bu acıya
    alısır mı ruhum sensizlige
    yüreğimde gözlerimde nefesimde
    kaderimsin duam yeminimsin
    kalbim kalbini görmediği zaman
    atar mı sence bir daha

    bebişim bebişim teninin kokusunu özlemişim
    bebişim bebişim bebişim
    canımdan bile sevdigim herşeyimsin...

    "bebişim" kısmında ece ayhan sigarasından derin bir nefes aldı... "hiçbir zaman doğuş gibi yazamayacağız, hiçbir zaman..." dedi. turgut uyar devam ediyordu okumaya:

    eserinin adı: uh uh (denge albümünden)

    şimdi sana söylüyorum
    içimdeki aşkı çıkar onu
    çıkar onu çıkar onu bebeğim

    vazgeçilmez terkedilmez
    içimdeki tutku
    al al al al al al
    uva uva oh oh

    kaldır üstündeki kara bulutları
    serbest bırak alev alsın

    özellikle "al al al al uva uva oh oh" bölümünden sonra, şairler "olmaz böyle şey" nidalarıyla "doğuş şiirlerindeki imgelem zenginliği" hakkında hararetli bir tartışmaya giriştiler. hatta sezai karakoç ile ece ayhan neredeyse birbirine girecekti. o sırada ertuğrul özkök geldi ve "ikinci yeni şiiri gırtlağına kadar arabesktir. alın ikinci yeni ’den bir şiir, doğuş ’un şarkı sözlerinin yanına koyun, fark görebilecek misiniz bakalım. sezen aksu’nun şarkı sözlerinde de aynı tat vardır." dedi. sezai karakoç "ne demek fark görebilecek misiniz? doğuş bizden milyon kat iyi...dalga mı geçiyorsun bre?" dedikten sonra koşup irice bir budaklı meşe odunu kaptı. .. tam o anda uyandım. bilgisayarımı açıp, doğuş’un resmi sitesinden fan clup bölümüne girdim ve hemen üye oldum. çok mutluydum. üstelik nickim de uvercinka ‘ydı.

    http://www.hurriyet.com.tr/…791.asp?gid=59&sz=15434

  • görgüsüz bmw'li. tüm bmw sahiplerine sesleniyorum buradan. olm anladık zenginsiniz parayı bulmuşsunuz ama bırakın da iki kamyon tır otobüs sollayalım lan amk. sen de otobana aynı parayı veriyorsun ben de olm! audi'li mercedes'li sen de üzerine alınabilirsin.

  • ünlü değilim, oyuncu şarkıcı vs değilim ve ben bile sosyal medyada görüşlerimi belirtirken çekiniyorum başıma bir şey gelir diye. bir şey olursa devlet memuru olan aile bireylerim etkilenir diye. üstü kapalı belirtiyorum, direkt isim vermiyorum vs. böyle bir ülkede böyle bir atmosferde bu ve bu gibi adamlar değerlidir arkadaşım. geçtim değerli olmayı birer 'değer'dir. bak bu adam daha genç, karısı var iki küçük çocuğu var. tiyatrocu belki ama para tv'den kazanılıyor geleceğini düşünmesi gereken bir ailesi var. ama ailesinin maddi geleceğinden çok onurunu düşünüyor, içine sindiremiyor olanları ve 'sinmiyor'. işsiz kalacağını bin tane tehdit alacağını bilerek susmuyor. ben iki gerizekalı yorumda delirirken senin benim gibi eşe dosta birkaç yüz insandan oluşan sosyal medya çevremize karşı değil milyonlar karşısında muhalif. sultanın sofrasında bir yavşak olup milyonluk reklam, dizi anlaşmaları yapabilirdi ama kendi doğrusu yolunda yaşıyor. bu güzel adamların değerini bilin.

    edit: twitter'da levent üzümcü bu enrty'i kendisine gönderen bi vatandaşı rt'leyince favlar almış başını gitmiş. ne görüşler belirttik bu mecrada kimse bakmadı bile, peeh.

  • aptallıktan başka bir şey değildir, en son müdahale iki gün önce 14 lira olmasın diye yapılmıştı şimdi 17 olmasın diye yapılıyor. yapılacak en etkili müdahale isminde ak geçen bütün akoduklarimin istifa etmesidir

  • bir çeşit psikedelik uyarıcıdır. şizofreni rahatsızlığı olan insanlar üzerinde iyileştirici etkilerini gözlemlemek sebebiyle laboratuvar ortamında üretilmiştir. geleceğin antidepresanı olması koşuluyla araştırmaya devam edildiğinden yaygın bir kimyasal değildir.

    etkilerini gözlemlemek için 30 miligram yeterli dozdur. toz şeklinde olanı burundan çekilerek alınmaktadır. zaman kavramını ortadan kaldırır. zihin işlevleri yavaşlarken fiziksel eylem hızlanmaktadır. beden ve ruhun birbirinden farklı bir olgunun içinde ancak birbirine bağlantılı şekilde hükmetmesi bulunulan boyutun algısını ortaya koymaktadır. fiziksel eylemlerde efeksel geçişler gözlemlenirken hissedilen duygu mantığın, zamanın ve bakış açısının ötesinde çalışmaya başlar. benliğini en saf halinde gözlemleme yeteneği kazandırırken, bir nevi astral seyahat imkanı sunar ve her objenin yer yüzünde kapladığı fiziksel boyutu değişmeye başlar. şaşırtıcı biçimde benlik kavramı, yani kapladığın yerde ki bedensel olgun büyür büyür ve dev bir insan olmanın verdiği gururu tattırır...nitekim kolun bacağın sağa sola oynarken beynin farklı biçimlerde sana seni sunmaya hazırdır. aslında anlatmakla yaşamak arasında büyük fark vardır. denemeden anlaşılmayacağı gibi, insanları gözlemleme yeteneğini gösterir.

    bu tarz kimyasalları mümkün olduğunca güvendiğiniz kişilerle ve size müdahale edilmemesi gereken, ayrıca zihninizi yormayan insanlarla deneyimleyebilirsiniz. diğer türlüsü yorucu olacaktır. kafa karışıklığı ve saçma bir psikolojiye sokabilir. paranoya yapabilir. dikkat edilmesi gereken stabil bir ortam seçilmelidir. gerçeklik ve yokluk kavramını gözlemleyebilme avantajı , manipüle edilebilir..ancak, bilinç kaybının hiç yaşanmadan, yok olma kavramını tattırır....

    özellikle anestezi uygulanan hastalarda yaşanılan bir nevi uyurken bilincin açık kalması deneyimi olarak da anlatılabilir.

    doğru kullanıldığında etkisi geçince karekter değişimi yaşatmaktadır... hayata pozitif bakma eğilimi, insanlarla iletişim kurmada rahatlık, kendini olduğun gibi kabullenme, sosyal hayatı gözlemleyebilme ve tespit edebilme yeteneğini geliştirme, hızlı düşünme ve aktif şekilde yaşamaya odaklanma, bilincinin farkına varma gibi etkiler yaratır. sanal bir ilizyon yaşamadığını deneyimlediğinde ise, şimdiye kadar yaşadığın hayatın ve öğretilen sistemin aslında sanallıktan ibaret olduğunu kavramaya başlarsın.. her uyarıcıda olduğu gibi bunu deneyimlerken de mümkün olduğunca pozitif taraflarından yararlanmaya çalışmak iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır....

  • edit: "kirpi" ile ilgili bilgi değiştirildi.
    güncel bilgiler ile ilgili şöyle bir faydam olabileceğini düşündüğüm sınav. tabii tutup da 2006 olayını güncel diye sormazlarsa;

    güncel bilgiler
    a… ilk yerli helikopterimiz
    f… euro 2016 şampiyonası
    a… insansız hava aracımız
    h… milli savaş gemimiz
    a… yerli tankımız
    b… 2014 dünya kupası
    i… 2014 yılında unesco tarafından dünyaya
    tanıtılacak yazarımız
    h… 2014 yılında unesco tarafından dünyaya
    tanıtılacak bayan yazarımız
    m… 2014 yılında unesco tarafından dünyaya
    tanıtılacak minyatürcümüz
    b… ımf borcumuz ne zaman bitti
    e… 2013 dünya başkenti ilimiz
    m… 2015 expo fuarı nerede yapılacak
    i… türkiye’de 2014 yılı ne yılı olarak kutlanacak (ülke)
    a… türkiye’de 2015 yılı ne yılı olarak kutlanacak (ülke)
    f… uzaydan atlayan ilk adam
    k… ilk plastik paraya geçen ülke
    h… ilk eğitim uçağımız
    m… ilk nükleer santralimiz nereye kurulacak (şehir)
    s… ikinci nükleer santralimiz nereye kurulacak (şehir)
    b… petrol ve doğalgaz arama gemimiz
    a… zırhlı ve yüzebilen ilk dozerimiz (dünyada bir ilk)
    k… mayına dayanıklı ve pusuya karşı koruma sağlayan türkiye tarafından üretilen askeri zırhlı araç
    g… en eski mezar olarak kabul edilen urfa’ya bağlı bölge
    i… ordusu olmayan nato üyesi
    c… halkın ilk kez 2014 yılında doğrudan seçeceği kurum
    p… dünyanın ilk demokratik meclis binası – antik kent
    b… kyoto’nun yerine geçen iklim değişikliğiyle mücadele
    protokolü
    i… islam konferansı teşkilatı yeni sekreteri (2014)
    m… ab ismini hangi antlaşma ile almıştır
    b… ab merkezi
    i… dünya ekonomik formu nerede toplanır

    cevaplar: atak – fransa – anka – heybiliada – altay – brezilya – ismail gaspıralı – halide edip adıvar – nasuh matrakçı – 2013 – eskişehir – milano – iran – avusturalya – felix baumgartner – kanada – hürkuş – mersin – sinop – barboros hayrettin paşa – azmim – kirpi – göbeklitepe – izlanda - cumhurbaşkanı – patara – bali – iyad medeni – maastricht – brüksel – isviçre…

    edit: teşekkür eden arkadaşlara teşekkürü borç bilirim, fakat "bilgi paylaşma, rakip onlar" diyen arkadaşlara da bu sadece bir sınav demek isterim. hırsımınızın kurbanı olmayalım derim. hak eden, yeter ki çalmadan çalışıp da kazansın

    edit:

    o… (2014) anayasa mahkemesi kaç üyeden üyeden oluşacak
    n… 2014 yılında mayıs ayında kıbrıs barış gücüne atanan ilk kadın orgeneral kristin lund nerelidir
    c… türkiye’nin üyeliğe kabul edildiği isviçre bilim merkezi
    w… 2014 pulitzer ödülünü alan abd gazetesi
    t… 2014 pulitzer ödülünü alan ingiliz gazetesi
    t… ilk kadın başbakanımız
    u… 14 ocak 1990’da yıkılan berlin duvarı
    ö… basmacılık adı verilen mücadele nerede başlamıştır
    g… gorbaçov’un izlediği açıklık siyaseti (bkz: mihail gorbaçov)
    a… ermeni terör örgütü
    f… türk – yunan meselesi
    a… rum iç işleri bakanı yorgacis’in adayı yunanistan’a bağlama planı ve türkleri imha etme
    e… 2005 - 2014 islam konferansı teşkilatı genel sekreteri
    c… abd'nin başlattığı mekik diplomasisi mısır – israil dostluğu
    d… 2007 – 2013 arası uygulanan kalkınma planı

    17– norveçli – cern – washington post – the guardion – tansu çiller- utanç duvarı – özbekistan – glasnost ve yeniden yapılanma ise perestroyko) - asala (ermenistan’ın kurtuluşu için ermeni gizli ordusu) - fır hattı (ege hava – uçuş bilgi)- akritas planı- kıbrıs barış harekatı bunun üzerine yapıldı - ekmeleddin ihsanoğlu – camp david antlaşması - dokuzuncu kalkınma planı

    sinir içeren edit: hala "aman kpss kaçış ya" diyenler, bunlar çıkma ihtimali olan bir kaç soru. bize kapak hep zaten, amman size kapak olmasın

    avrasya kolluk kuvvetleri: türkiye, azerbaycan, kırgızistan, moğolistan

    a… 1974 kıbrıs barış harekatı üzerine türkiye’ye 90 milyon euro ceza kesen kurum
    e … 2014 mayıs türkiye askeri tatbikatı
    c… klasik batı müziğinin kurucusu, adına bugün kültür merkezi vardır. onuncu yıl marşının bestecisidir
    d… osmanlı’da ilk resmi müzik okulu
    m… müzik öğretmeni yetiştirme okulu
    o… nutuk hangi cümle ile başlar
    i… jön - türklerin siyasi teşekkürü
    ş… bayburt – hart isyanı
    t… mustafa kemal’i sis, ferda ve rücu adlı şiirleri ile etkileyen aydın
    c… halk - millet
    e… gençliğin atatürk'e cevabı hangi başlık ile başlar
    ç… muassırlaşma
    c… ulusal egemenlik – milli irade
    k… atatürk’ün devletçiliği

    avrupa insan hakları mahkemesi – efes - cemal reşit rey – darülelhan - musiki muallim mektebi - 19 mayıs 1919’da samsun’a çıktım - ittihat ve terakki - şeyh eşref – tevfik fikret – cumhur - ey büyük ata – çağdaşlaşma - cumhuriyetçilik - karma ekonomi

    ayrıca: bm genel sekreteri ban ki-mun, 2016 dünya insani yardım zirvesi'nin türkiye'de yapılacağını açıkladı( ilk defa düzenlenecek, istanbul'da o da)

    kpss sonrası edit: 1 tane bile çıkmadı lan

    edit: siz hala yazılı sınava mı çalışıyorsunuz. (soru işareti bile koymadım) öpüyorum cidden. gelen mesaja cevaben; ben teşekkür ederim okuduğumu paylaştığım için. ve size tavsiye; güncel bilgi diye çalıştığınız yerden soru çıkmaz. adamlar güncel kısmında yamulmuyorsam 2015 kpss'de "mesnevi kimin eseri" diye sordular. hea "benim güncelde eksiğim çok" diyen adama sesleniyorum.