hesabın var mı? giriş yap

  • ozan’ın haklı olduğu tartışma. sırf magazinci olduğu için bir pakistanlının gizlice çekip servis etmesinden farkını göremediğim şey. ikisinde de rıza yok, ikisi de teşhircilik.

  • böyle bir olay hiç bir zaman olmamıştır.

    tl'den 6 sıfır atılmasından sonra 2 ocak 2006'da dolar($) kuru 1. 3441 türk lirası(tl) idi.

    öncesinde ise 6 sıfırı saymaksızın 1 dolar($) = 1 milyon türk lirası(tl) eşitliğini kabul etsek bile bu olay dahi gerçekleşmemiş, 28 nisan 2001'de kur 992,354 tl iken 29 nisan 2001 günü kur 1,056,544 tl olarak gerçekleşmiştir.

    yani doların($) 1 milyon tl olduğu bir an gerçekleşmiş bile olsa en fazla bir kaç salise için gerçekleşmiştir.. o bir gün içindeki 64,190 tl lik kur geçişi sırasında...

    cumhuriyet kurulduğunda 1,67 türk lirası (tl) olan abd doları($) , dünya ekonomik krizinin başladığı 1929 yılında 2,08, 1930’da 2,12 liraya çıktı. dolar, 1934-1938 yılları arasında 1,26 tl oldu.

    merkez bankasının internetten sunduğu en eski istatistiki kayıtlarında (02-01-1950 sonrası döneme ait veriler) bile dolar 2. 82520 tl imiş. 1947'de türkiye, imf ve dünya bankası’na üye oldu ve ayarlanabilir sabit döviz kuru politikası uygulamaya başladı. 12 eylül darbesine kadar referans para birimi kullanılmaktaydı ve bu para birimi de dolar($) idi.

    yani kısacası türk lirası tarihi boyunca, hiç bir insan evladı ve nesil "1 dolar($) = 1 türk lirası(tl)" denklemini görmedi.

    6 sıfır atılmasını hatırladığı için hafızasında maziden bir sayfa taşıdığını sanan 90 sonrası doğan genç kardeşlerimiz hariç...

    edit: ekşi karakter eşlem sistemi yeni tl sembolünü ? işareti şeklinde çıkardığı için bu karakterler tl olarak düzeltildi.

  • sadece bana mı oluyor bu merak ettiğim hede.
    ne zaman berberden çıksam nereye gideceğimi, ne yapacağımı bir anlık unutuyorum.

    edit: beyler bayanlar, berberden çıkar çıkmaz yaşadığım gel git ile bu tespiti yazmıştım, ancak bakabiliyorum ekşiye.

    bir çok kere yazıldığını gördüm "şu mesajimdan sonra mesaj kutum doldu" diyenleri, ya hadi oradan toppik seni, mesaj kutusu dolmuşta ne olmuşta.. inanmazdım!
    evet bir tespit ile mesaj kutusu patlayabiliyormuş. yuh ya şimdi nasıl cevap vereceğim tüm mesajlara.

  • kalbimizde bir kez daha taht kurmasına sebep olan olay.
    sırtını ankara'ya vererek anıtkabir'e yüzü dönük fotoğraf çekilmesi de nezaketin alternatif bir tanımı olabilecek nitelikte eylem.

    instagram

    edit: ikinci fotoğrafı da paylaştı kendisi.
    instagram

    kısaca atatürk'ün attan düşerek 3 kaburgasını kırmasını ve ciğerine isabet eden şarapnele rağmen mücadelesi için savaşmaya devam ettiğini kastetmiş sanırım.

    elon bu hangi seviye atatürk düşmanları rokete atleti tıkarlar, bütün uzay programı yalan olur.

  • doğada bulunan uranyum %0,711 oranında u-235 içerir. geri kalanı u-238 izotopudur. nükleer yakıt yakıt olarak, ya da atom bombası yapımında kullanılan izotop u-235 izotopudur.

    santral için yakıt kullanmak amacıyla ya da bomba yapımı amacıyla doğal uranyum içerisinden bulunan u-235 izotopunun bu amaçlar için işe yaramayacak olan u-238 izotopundan ayrıştırılması gerekir. bu işleme uranyum zenginleştirmek denir. bu işlemin ardından doğal uranyumdan u-235 ayrılırken geriye içerisindeki u-235 miktarı çok daha düşük seviyelere düşmüş olan uranyum kalır. burada bahsedilen oran da %0,3 falan. bu geriye kalan uranyuma zayıflatılmış/seyreltilmiş uranyum (depleted uranium) denir.

    doğal uranyumdaki u-235 miktarı çok düşük olduğu için zenginleştirme işleminin bir sonucu olarak çok yüksek miktarda zayıflatılmış uranyum atık olarak oluşur.

    radyoaktivitesi normal uranyuma göre daha düşüktür çünkü u-235 oranı azalmıştır, zaten uranyum çok da radyoaktif bir madde değildir. zararlı etkisi de ağır metal olmasından kaynaklanır. yani oturup yiyecek olsanız radyasyon zehirlenmesinden değil kimyasal zehirlenmeden dolayı ölürsünüz.

    bu meretin kullanılmasının sebebi de çok yoğun ve sert olmasıdır. bu sebeple zırh delici olarak kullanılmaya çok müsaittir. ayrıca zırh olarak da kullanılmaya oldukça müsaittir, bu sebeple abd'nin kullandığı abramslar da uranyum zırh kullanırlar. ayrıca a-10 uçağı da top mermisi olarak bunu kullanır.

  • kore'nin hem italya'yı hem de ispanya'yı korkunç hakem hataları sayesinde elemesi. pele'nin 'fransa ve arjantin final oynar, brezilya gruptan çıkamaz' dedikten sonra arjantin ve fransa'nın gruplarından bile çıkamaması ve brezilya'nın şiir gibi futbol oynayarak şampiyon olması. ayrıca turnuvada takımın açık ara en kötüsü olan hakan şükür'ün kore'ye attığı golle dünya kupaları tarihine geçmesi.
    en önemlisi
    (bkz: milli takımda ruh)

  • eve gelinen bir öğle vakti soyunmak için yatak odasına girmek, evin kedisini yerde, 6 adet sokak kedisini yatağın üstünde birbirbirlerine bakarken bulmak. 2 saniye rahatsız edici bir sessizlik yaşanması, ardından tüm kedilerin panikle kaçmaya çalışması sonucu oluşan kargaşa, birbilerine çarpan kediler, saksıları deviren kediler, dolaba uçan kafa atan kediler, perdeye dolaşıp pervazdan kafa üstü düşen kediler ve nihayet kapıdan kaçmaya çalışırken arka ayağından yakalanan ev kedisi. dayak yiyen ev kedisi. tüm odayı temizlemek zorunda kalan ev sahibi...