hesabın var mı? giriş yap

  • "allah kimseye bilmediği memlekette minibüs şoförüne ineceği yeri söyledikten sonra "ulan şoför unutmasa bari beni" gerginliği yaşatmasın"

    haklı şimdi ama.

  • hiç dikkat ettiniz mi? kötü insanların arada yapmış olduklar iyilikler unutulmaz ve "hep kötülük de yapabilirdi, bak iyi tarafları da varmış" denilirken salt iyi gelmiş iyi giden insan için "kötü biri olmayı da seçebilirdi" diye bir şey denilmez.

    o sadece iyidir, odur onun vasfı.

    iyi bir adam olur, efendi olur ama eş bulamaz. beğenilmez. beğenilse bile aldatılır. keza aynısı kadın için de geçerlidir. iyi bir kadındır, eştir ama aldatılır ihanete uğrar. iyi olmak yetmez bir yerde çünkü.

    iyi birisi öldüğünde de "çok iyiydi" denilir geçilir ama bu kadardır. iyi olmak dünyanın ayarlarında varsayılan olarak atandığı için insanlar iyi değil de, kötü olduklarında fark edilirler. ve yine iyinin iyiliği zaten olması gerekenken, kötünün iyiliğine şükredilir.

    hiçkimse iyi bir insan için "kötü biri olmayı da seçebilirdi ama seçmedi o hep iyi oldu" demez ama kötü bir insan buğday tanesi kadar iyilik yapsa, o iyilik yıllarca konuşulur ve dahası "özünde hep iyi birisi olduğu inancı" ile daha çok bağlanılır.

    iyi insanın bir kez yaptığı kötülük, kötü birinin yaptığı bir iyilikle kıyaslanınca, kötü kazanır...

    belki buna daha somut örnekler verebiliriz. örneğin bülent ecevit mütevazı kişiliğiyle bilinirdi. malda parada pulda gözü yoktu. bir tane toros arabasıyla gider gelirdi meclise. ne oldu? arasıra bu özelliğiyle hatırlanır olsa da iyi birisi olması pek de fayda getirmedi ona. belki onyıllar sonra tarih kitaplarında iki satır söz edilecektir hakkında.

    oysa bir de sert görünümlü otoriter siyasetçilere bakalım. zihindeki yerleri kötüdür ama iyi bir şey yaptıklarında da "aslında özünde iyi" görüşüne iter insanları. öyle ki, insanlar, "bir gün beklemeye değecek kadar çok büyük bir iyilikleri dokunacak" beklentisiyle yaşarlar ömürlerini.

    evet, görüldüğü gibi iyi olmak çok da iyi bir şey değil. iyi olun ama beklentiniz olmasın...

    tanım: gerçek.

    edit: yazar burada kendi iyiliğinden ve takdir görülmesinden bahsetmeyip başlıbaşına "iyi olmak" kavramını ele almıştır.

    iyilik pragmatik beklentiler için yapılmaz. iyilik; tüm din kitaplarında, toplumsal normlarda, gelenek-göreneklerde insanlığın edinmesi gereken doğru bir vasfı olarak öğretilir. bu vasfa sahip olunduğunda da bu kadar kötülerin olduğu bir dünyada iyi olmak, iyi kalmak bir meziyettir ve bunu uygulayabilen kişiler aslında takdir görmelilerken böyle bir takdir yoktur. yani kimse yüceltmez iyi olan kişiyi ama sözkonusu kötü kişi olduğunda, o din kitaplarındakilerin, toplumsal normların, inanışların, adetlerin vaadettiklerinin tamamen tersinde ve üstelik büyük bir adaletsizlikle ödüllendirme sözkonusudur. bunu eleştiriyorum.

    ve iyi birisi nedir? iyi birisi, kötü olabilme iradesi varken bu iradeyi kötü olmamak için kullanan kişidir.

    edit: iyi olmaktan dolayı bir ödül beklemek değil, iyinin iyiliğinin sonuçlarıyla, kötünün iyiliğin sonuçları arasında adil davranılmamasıdır buradaki mesele.

    edit: okuduğumuzu anlıyor muyuz?

    iyi olmamak lazım, iyilikten hayır gelmiyor demiyorum. aksine iyi olunmalıdır. evren iyiler sayesinde ayaktadır. burada eleştirdiğim durum kötülere kazandırılması. kötü birinin bozuk saatin günde iki kez doğruyu göstermesi gibi yaptığı bir iyilik o kişinin tüm kötülüklerini örtmekle birlikte yüceltir. ben bunu vurguluyorum.

    kötü biri yüceltilmediği sürece iyi olmaya hiçbir ödül beklemiyorum.

    editler yetmeyince yeni bir entry yazmak farz oldu(bkz: #70243788)

  • evet, hazırsanız size evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz ve tadına baktığınızda %100 mutlu olacağınız bir cupcake tarifi vereceğim. ben cupcake'i çikolatalı ve kremasını da vanilyalı yaptım. eğer çikolatayı çok seviyorsanız bu tarif tam size göre. öncelikle malzemelerden başlayalım.

    çikolatalı cupcake için malzemeler

    4-5 avuç bitter damla çikolata
    2 yumurta
    yarım su bardağı toz şeker
    yarım su bardağı sıvı yağ
    yarım su bardağı yoğurt
    1 yemek kaşığı kakao
    1 paket kabartma tozu
    1 su bardağı un

    vanilyalı krema için malzemeler

    2 su bardağı süt
    1 paket vanilya
    3 yumurta
    yarım su bardağı toz şeker
    3 çorba kaşığı mısır nişastası

    size tavsiyem ilk kremayı yapmaya başlayın çünkü soğuması için 1 saat kadar buzdolabında bekletmeniz gerekecek. krema soğurken kekinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.

    ılık sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. süt ısınırken bir tencerenin içerisine toz şekeri, vanilyayı ve mısır nişastasını döküyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz. topak kalmayana kadar bu işleme devam ediyoruz. daha sonra yumurtaları ekleyeceğiz ama yumurtanın yalnızca sarısını ekliyoruz. yumurtaları da ekledikten sonra mikserle çırpmaya başlayabilirsiniz. bu işleme devam ederken kaynama noktasına gelen sütü de yavaş yavaş ekliyoruz. sütün tamamını ekledikten sonra tencereyi orta ateşteki ocağa alıyoruz ve mikserle çırpma işlemine orda devam ediyoruz. kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alabilirsiniz. şimdi sıra kremayı karıştırarak soğutma işleminde. vanilyayı eklemek için kremayı karıştırarak soğutmamız gerekiyor. vanilyayı da ekleyip mikserle çırptıktan sonra buzdolabında 1 saat kadar bekletebilirsiniz. şimdi keke geçebiliriz.

    öncelikle, fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. düğmemizi üst ve alt ısıtı+fan olan işarete getiriyoruz ve çikolatamızı eritmeye başlıyoruz. çikolatamızı tabii ki kısık ateşte benmari usulü eritiyoruz. tamamen eridiğinde, yani tamamen sıvı hale geçtiğinde tezgahınızın bir köşesine koyabilirsiniz.

    bundan sonrası kolay. malzemeleri birleştirmeye geliyor sıra. bir kaba ilk önce yumurta ve toz şekeri ekleyip, mikser yardımıyla iyice çırpıyoruz. tek bir renk olduklarında sıvı yağı, yoğurdu ve benmari usulü erittiğimiz çikolatayı da kaba ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. yoğurdu eklediğimiz zaman kokusu biraz garip oluyor ama merak etmeyin fırından çıktığında tadı mükemmel olacak. son olarak da kakao, kabartma tozu ve unu ekleyerek büyük tahta kaşık yardımıyla dıştan içe doğru karıştırıyoruz. karıştırmak için başka bir alet de kullanabilirsiniz. ben tahta kaşıkla daha rahat ettiğim için onu kullanıyorum. karıştırma işlemini tek bir renk olana kadar devam ettiriyoruz ve daha sonra cupcake kaplarına karışımımızı döküp fırına atıyoruz. ben yaptığım kekleri 17-18 dakika içerisinde fırından çıkartıyorum. siz yine de 15-18 dakika arasında pişip pişmediklerini kontrol edin.

    kekler de piştikten ve krema soğuduktan sonra süsleme işlemine başlayabilirsiniz. ben aldığım pasta süslerini de kremanın üzerine döküyorum güzel bir görüntü oluyor. afiyet olsun.

  • bir varil lagım suyunun icerisine bir kaşık şarap koyarsanız, lagım suyu elde edersiniz. bir varil şarap içine, bir kaşık lagım suyu koyarsanız, yine lagım suyu elde edersiniz.

  • yaşlı kimsesiz bir amcanın cebinden çıkan kuru ekmek.

    hastanın ölüm saatinin ilanından ardından güvenliğin cebinden çıkardığı kuru ekmeğe uzun uzun baktığımı gören hemşire sordu,

    "tutanağa yazayım mı?"

    "yaz ki insanlığımızdan utanalım" dedim.

    yazdık.

    "
    bir adet yeşil gömlek
    bir adet siyah pantolon
    bir adet kemer amacıyla kullanılmış ip
    bir adet lacivert mont
    bir adet katıksız çeyrek kuru ekmek

    "

  • hoş bir ifadedir. akp'ye karşı chp ike birleşmeye yanaşmayıp akp'nin ekmeğine yağ süren mhp'ye gerekli lafların söylenmesidir.

    "millet yüzde 60 oy alan partilere bir mesaj, bir sorumluluk, görev verdi. biz chp olarak bu mesajı aldık. ancak muhalefetteki diğer siyasi partilerin de bunu alıp değerlendirmesi gerekir. 'alayına karşıyız' tavrıyla türkiye bir yere varamaz. makul bir süre için makul ve sağlam bir protokolle akp tahribatını giderecek, bir restorasyon dönemi için bir araya gelebilmeliyiz."

    http://m.t24.com.tr/…ir-araya-gelebilmeliyiz,299624

  • mart 2022 1750 tl 110 euro istiyorlar. pazarlık falan hak getire. burunlarından kıl aldırmıyorlar. serbest piyasa rekabet falan da yok. hepsi aralarında anlaşmış fiyat düşen yok. allah kimseyi ortadoğu turizmcisi eline düşürmesin.

  • yemin ediyorum recep tayyip erdoğan'ın beyanatı sandım.

    hatta açıklama olarak ta şöyle demiş olabileceğini düşündüm. "mona lisa'yı da vinci yapmadı , onu yapan girit'ten sürülen müslüman bir ailenin çocuğu olan berberi sultan yaptı,araştırmıyorlar,tarihimize sahip çıkmıyorlar,utanıyorlar osmanlı'dan, müslümanlardan korkuyorlar tri tri tri hey hey hey...."

    ama çok şükür böyle bir şey dememiş. belki lüzum olur diye şuracıkta dursun bu entry.

    debe edit: dünden beridir rus sitelerinde dolanıp duruyorum gözünüzü gönlünüz açıp debe ye girebilmek için kısmet bu saçma enrty'in miş.

    (#46353259)

  • butun turkiye sathinda miras paylasilan her yer. %99.9 degil %100 calisir.

    malum kucuk yerlerde fazla ekonomik deger uretilmediginden miras mevzusu din kadar onemlidir. hele belli bir yas grubunun ustu icin bu iki konu herseydir. miras dindir, din mirastir.

    buralarda biraz gulmek isterseniz "amca senin hanimin annesinden kalan bahcedeki buyuk payi kayinbiradere mi versek, malum ayetler belli" deyin. sonra arkaniza yaslanip izleyin.

  • 9,5 aylık bir kızım var ve zamanı geldiginde onu elin lavuguna vermeyi düşünmüyorum
    ona yan gözle bakacak oğlanlara da süprizler hazırlıyorum
    dexter'ın ta ilk sezonuna bastan başladım farklı bir gözle izliyorum artık

    adam haklı beyler

  • ılginc bir ucus.

    sorular sorular sorular...

    fuel dump opsiyonel bir sistem. o sistem olsa da burada asil karar kaptanin. o ne derse o olur ve olmus zaten. kalkisi muteakiben olay oldugu icin muhtemelen ucagin ana base'i yakinlarinda durmanin mantikli olacagini degerlendirmis ve yakit azaltmaya gitmis. hic bozmayip rotadan devam edebilirdi ama bu defa da yol uzerinde cok alakasiz bir yere inmek zorunda kalabilirdi. simdi size soylemesi kolay geliyor ama daha once hic inmediginiz bir piste inmek sorun yaratabilir.

    simdi musaadenizle buralar gene havacilik uzmanlariyla dolmus ve dolacak ama bu mevzuda 14 yillik tecrubeli biri olarak anlatalim.

    fuel dump cok nadiren kullanilan bir sistem. bu sistem ucagin yakitini guvenli inis agirligina cekmek icin kanat tanklarindan disariya atiyor. guvenli inis agirligi inis takimlarina zarar vermeden inmeye izin verilen maksimum agirlik. eger bir ucak cok agirken inerse en kotu ihtimalle inis takimlari kirilabilir/katlanabilir veya pistte duramaz topraga cikar veya frenler asiri isinir tekerleri yanmaya kadar gider. riskli bir durum. ha burada kaptan risk alip inebilirdi ama gerek yok o riski almaya.

    (#71367994) okyanus otesi ucusla fuel dump'in ne alakasi var? okyanus ortasinda yakit mi bosaltacaksin? arti meraklanmayin okyanus otesi ucanlar deneyimli, saati fazla olan pilotlar. ayrica ucus ekibinden birinin rahatsizlanmasi da aldiklari egitimin bir parcasi. herkes hazirlikli yani herseye.

    (#71368416) daha once hic inilmemis yabanci meydanlara inmek buyuk risktir. o nedenle kaptan burada yola devam etmemistir. ayrica ucakta doktor olmasi o doktorun o ucakta gorulen saglikla ilgili her turlu soruna yetecek anlamina gelmez. neticede o doktor da bir yolcu ve tum yolcularin sorumlulugu once kaptanda daha sonra kabin ekibinde.

    (#71368518) cinayete tesebbus mu!??? abartmayin fuel dump ile ucus emniyeti ve cinayet arasinda nasil bir bag olabilir? su yazilan entry bir daha okunursa mantiksizligi anlasilacak. ayrica okyanus gecisli ucuslara verilen ucaklatin standartlari belli. fuel dump opsiyonel bir sistem ve bir daha yazalim bu sistemin amaci yakit azaltmak. okyanus uzerinde yakit mi azaltacaksiniz ki konuyu cinayete bagladiniz!?

    (#71368668) ucakta yangin cok farkli bir emencisidir ve elbette yakit makit azaltmayip hemen inilip ucagin tahliyesini gerektirir. bu tip cok tehlikeli durumlarda elbette yakit azaltma filan yok en kisa yoldan ineceksin der kitap.

    (#71368672) burada kaptan inisiyatif almis ve inmeye karar vermis. bunun icinde donmus durmus havada. emercensi deklare edilmez bu durumda, emercensi demek ucagin boktan bir durumda oldugunu bildirmektir. burada kaptan divert etmeye karar vermis sadece. ve evet emercensi dediginizde o lafi geri alamiyorsunuz. ha indikten sonra dersiniz ki inerken emercensi durumu ortadan kalkti ama emercensi raporu mutlaka sivil havaciliga cekilir cunku kuleyi oyle bilgilendiriyorsunuz. kule de ona gore davranmak zorunda.(edit-1: deklare edilen emercensi karari iptal edilebilir elbette, burada emercensinin ciddi bir bildirim oldugu icin bir var bir yok denmeyecek ciddi bir sey oldugunu anlatmaya calisiyorum. ıkaz icin @black n white'a tesekkur ederim.)

    (#71368704) ya allah allah herkes bu fuel dump'a takmis. neden eksiklik olsun hocam opsiyonel bu, eger cok gerekli olsaydi opsiyonel degil standart olurdu zaten. 14 senedir havaciliktayim daha havada yakit bosaltan oyle inise gelen ucagim olmadi. cok nadir bu olay, oyle kafana gore actim muslugu bosaltiyorum diyemezsin. karadeniz tarafina cikartirlar genelde o is icin. falan filan... ha bir de pist uzunlugu inis/kalkista cok onemli.

    belki de pilotlar bakti rotalari dahilinde uygun bir pist yoktu o nedenle istanbul uzeri de kalmayi sectiler. neyse yapacak birsey yok olan olmus artik. cok gecmis olsun, en kotu durum boyle olsun...

    edit-2: son karar kaptanin ama occ ile iletisimle divert etme kararinin verilmesinin normal bir prosedur oldugu detayini yazmayi unutmusum. gece gece uykulu yazinca boyle olmus. kusura bakmayin...