hesabın var mı? giriş yap

  • maaşlar tüketim falan her şey saçmaladı.
    45 tl'ye tavuk sosisli kumru var 50 tl'ye iskender yiyebiliyorsun.
    sanayide çırak 4.5k başlıyorken mühendis 6 ile başlıyor. yeni avukat asgari ücret bile almıyor. doktorlar zaten herhangi bir meslek erbabının kendilerinden daha fazla kazandığını hala kabul edemez durumda. her duyduğunda sürekli şok olup tivit atıyorlar.
    bir litre su olmuş 5 lira. simit 6 tl. aç bitir salam 6 tl.

    75 liraya geçen gün lokum et yedim. dün kelle eti mi ne eti olduğu belli olmayan kuşbaşılı kaşarlı pideye 50 lira sokmaya çalıştılar.

    tavuk döner 30 lira olmuş. domatesin teki 4-5 tl.

    adam 30 liraya kahve satıyor fıçı bira 30 tl.

    ne nasıl yürüyor kimsenin haberi yok. bişi diyen de yok. kimse itiraz da etmiyor. saçmalık saçmalık üstüne.

    sıkışan zam yapıyor da oğlum öyle bir zam şekli yok. sonumuz hayrolsun.

    edit: bazı arkadaşlar konuyu anlamamış. ne yapsın adam falan diyor. hükümet yeteneksiz bilgisiz olabilir ama serbest piyasaya neredeyse hiç karışmıyor. 100 km yol özel arabayla lpgli 100 tl civarı olabiliyorken nasıl 50 kişiyi taşıyan otobüs kişi başı 100 tl kesebiliyor. minibüs indi bindi nasıl 5 lira yapabiliyor. ben işin burasındayım. yakıt masraflarının ne olduğunu herkes biliyor. dengesizlik değil mi olm bu ?
    mantığı var mı bu işin ? 3 aktarma yapan arkadaş var. geçen gün taksi kullanmış 10 lira fark ediyor toplu taşımayla mantıklı mı bu ? ben mi kafayı yedim ya anlamıyorum. 10 lira iki simit etmiyor ama seni toplu taşımadan kurtarıyor. ee uzaktan bakınca da bir simit 6 tl olmuş oha diyorsun
    ulan ailem yazlıkta kızkardeşim geçen otobüsle gelmeye kalktı 320 lira almış. dedim bu işte yanlışlık var.
    uçak biletine baktık 280 tl dönüşü uçakla yaptı. ulan biri otobüs biri uçak.
    mantıklı mı gerçekten bu iş ?

  • arkadaslar avrupa ulkelerini bilmiyorum ama 2 yildir kanada - toronto da yasiyorum, kisaca buradaki durumlari aktarabilirim. turkiye'de 5 yildizli bir otel zincirinde finans muduru olarak calisiyordum 8 - 9 yil arasinda bir tecrubeye sahiptim. esim kabin memuru olarak 8 - 9 yildir calisiyordu. buraya 2 yil once yuksek lisans egitimi ile geldim, okulum esnasinda ilk etapta sabahlari okula oglen 1 den aksam 6 ya kadar uber yapiyordum ve aksam 6 dan gece 12 ye kadar da bir restoran - bar da garsonluk yapiyordum. esim de garsonluk yaptigim yerde tam zamanli olarak garsonluk yapiyordu. bu donemde uberden haftalik 500 ila 700 kanada dolari arasi net gelirim vardi ( gunde 5 saat haftada 4 gun toplamda 20 saat haftalik). esimle beraber kazandigimiz bahsis gelirlerini havuzda topladigimiz icin kisi basi kac para bahsis gelirimiz oluyordu soyleyemesem de ayda 5000 ile 6000 dolar arasi ikimizin toplam bahsis geliri oluyordu. ıkimiz de restoranda saatlik ucret aliyorduk, esimin net saatlik geliri ayda 2500 - 2700 dolar arasinda, benimse 1000 ile 1200 dolar arasinda degisiyordu. yani bu donemde ayda ortalama net gelirimiz 10500 ile 12000 kanada dolari arasinda degisiyordu.calisma saati konusunda sorunumuz yoktu , ogrenci olarak geldigimde benim haftalik 20 saat esimin de full time yani 40 saat calisma izni vardi fakat devlet 2023 sonuna kadar ogrencilere tam zamanli calisma izni imkani tanimisti. kisacasi ben sabahlari gunde 4 saat okul + 5 saat uber + 6 saat garsonluk(uberi 4 gun yapiyordum 1 gun dinleniyordum ya da odev yapiyordum hafta ici, haftasonlarim tatil) , esim de haftalik 40 saat garsonluk yapiyordu (haftasonlari tatil). geldikten yaklasik 4 ay sonra buyuk bir bankada part time kisisel bankacilik danismanligi isi buldum (sube calisani), haftada 20 saat calisiyordum, uberi biraktim boylece ama restorana devam ettim, uber ile ayni parayi kazaniyordum uc asagi bes yukari.

    bu calisma temposu ile olan aylik gider kalemlerimiz
    toronto downtown da 1+1 condo kirasi ( elektrik ve internet haric faturalar dahil) : 2350 cad
    otopark ucreti: 250 cad
    araba kredisi : 700 cad (2020 rav4)
    arac sigortasi: 250 cad
    elektrik faturasi : 60 cad
    telefon, hat, ınternet, ev interneti : 400 cad (2 tane 13 promax almistik onlar da icinde)
    ev mutfak masrafi : 500 - 600 cad (aylik costco dan alisverislerimizi yapiyorduk)
    benzin masrafini dustum o uberdeki net gelirimin icersinde masrafini dusmustum.
    yol masrafimiz yok ikimizin de isi evimize yurume mesafesiydi.
    toplam: 4600 - 4700
    buna ilave sosyal yasam ve kisisel alisverisler icin de ayda ekstradan 1500 cad ekleyebiliriz ( hava soguk oldugu icin kislik kiyafetler ayakkabilar, teknolojik esyalar ( bazen 1500 tutmasa bile okul icin bilgisayarimi yenilemem gerekiyordu, o 2500 civari tek basina tutmustu) toplaminda ortalama olarak soyluyorum)

    toplam : 6200 cad giderimiz
    11000 cad gelirimiz vardi.

    ancak burada, egitim ile geldigim icin ilk somestr ucretini gelmeden once vermistim. 3 somestr daha odemem vardi her 6 ayda bir odeme yapiyordum, somestr basi yaklasik 9000 cad. turkiye'den tasinirken de: 9000 cad (okul) + 14100 cad (6 ay kira pesin) + 5000 cad ( ev giderleri yerlesmesi) ( yol masrafimiz cok azdi esimin isinden dolayi), ortalama 2000 cad ( vize islemleri) masraflarini yapmistik.

    yani, ilk donemde cok calisarak, fiziksel olarak yorularak duzen kurana kadar okul masraflarimizi ve turkiye'den buraya gelene kadar yapmis oldugumuz masraflari karsiladik.

    simdiki guncel durumsa:
    okuldan mezun oldum, calisma iznimi aldim.
    turkiye'de calismis oldugum ayni otel zincirinde yine toronto downtown da finans direktoru pozisyonunda calisiyorum. 140.000 cad yillik brut gelirim var, fakat vergiler burada cok yuksek oldugu icin aylik ortalama 7500 cad net civari bir gelirim var.
    esim garsonluk yaparak basladigi restoranin isletmeciligini yapiyor. aylik ortalama 7000 cad net ( bahsisler dahil) civari bir geliri var. ıkimiz de haftada 40 saat calisiyoruz hafta sonlarimiz tatil. ( esim bazen hafta sonlari gidiyor, ona gore hafta icinde tatil yapiyor)

    yani toronto da egitim yolu ile gelerek 2. yilimizda geldigimiz durum :

    hane geliri :14500 cad

    giderler: kira : 2450 (ayni ev, kira artisi normalde yuzde 1.5 tu fakat evden ve ev sahibinden memnun oldugumuz icin anlastik.)
    otopark : 275 cad
    araba kredisi: 1000 cad ( 2024 jeep wrangler)
    arac sigortasi: 270 cad
    elektrik: 60 cad
    telefon, hat, ınternet, ev interneti : 400 cad ( nisana kadar ayni, hala taksit devam)
    ev mutfak masrafi : 500 - 600 cad
    benzin masrafi: 300 cad :(
    toplam : 5400 cad

    14500 - 5400 : 9100 cad

    buranin icinden sosyal aktivite, tatil masraflari, hobi, kisel masraflar, giyecek masraflari, ekstra masraflari dusebilirsiniz.

    kanada da sifirdan baslayarak 2 yil icerisinde elimizden geldigince gelebildigimiz nokta bu. turkiye' de ayni mesleklere sahip olsak, ayni tempoda calissak neresi daha karli cikar bilmiyorum, sadece yurt disini dusunen arkadaslar icin ilk baslarin biraz daha tempolu ama sonrasinda biraz da sansiniz yaver giderse tutunulabilecegini dusunuyorum. yazim biraz uzun kusura bakmayin, sadece elimden geldigince buradaki guncel ve dogru durumu aktarmak istedim.

  • her ne kadar minibüsçüleri gerçekten sevmesem de haksız bir dayaktır. çocuk yola o kadar kontrolsüz çıkıyor ki orada kim araba kullanıyor olsa o çocuğa çarpardı.

    şoför yine de tecrübeliymiş bence. çocuk tam doğal seçilime kurban gidecekken minibüsçü sayesinde kurtulmuş.

  • en sevdiğim mevsim kıştır benim için ve bana kışı sevdiren sayamayacağım kadar detay var. bir kısmı şöyle :

    karın yağışını izlemek, kaç yaşında olursan ol gökyüzünden beyaz kar tanelerinin düşüşünün verdiği heyecan ve hayret hissi.

    yılın ilk karında dışarı koşup insanların ne yapıyor bu bakışı altında kahkaha atarak kendi etrafında dönmek. kar tuttuktan sonra kartopu oynamak, karda yuvarlanmak

    kimsenin basmadığı bir yerdeki karlara basmanın verdiği haz

    kat kat giyinmeye rağmen deli gibi üşümek, soğuktan başka bir şey düşünemediğinden kafandaki rahatsız edici her düşünceden ve sesten kurtulmak

    hafif bir kar ya da yağmur eşliğinde kulakta kulaklık sevilen müzikleri dinleyerek ve soğuktan titreyerek istiklal caddesi ya da kadıköyde yürümek, sonra sokaktaki kestaneciden kestane alıp yemek, kestanenin insanın içini sıcacık yapması

    evde ailecek oturmuşken yenen kestane

    vapura binip herkes soğuktan içerde otururken sıcak bir sahlep alıp vapurun dışına oturmak, bir yandan yüzüne çarpan rüzgardan üşürken bir yandan sahlepin içini ısıtması

    soğuktan elin, burnun kıpkırmızı olmuş eve geldikten sonra yapılan sıcak duş ve sonra üstüne battaniye alıp peteğin yanına oturarak iyice ısınmak.

    sobada kestane yapılan, sonra portakal yiyip kabuğu sobaya atılan çocukluğunun kışlarını hatırlamak ve özlemek

    kar yağıyorken camdan dışarıyı izleyip müzik dinlemek. şehrin beyazlığından büyülenmek, karın ne kadar mucizevi ve güzel olduğunu düşünmek, sokak lambasına bakıp kar yağıyor mu diye anlamaya çalışılan, yere kar tutar tutmaz anneye dışarı çıkmak için baskı yapılan küçüklüğü hatırlayıp gülümsemek.

    hasta olmamak için sürekli mandalina yemek çeşitli bitki çayları içmek

    sonunda sıcak bir yere varacağını biliyorsan üşümek.

    kar, karın ne kadar güzel bir şey olduğundan bahsetmiş miydim? sanırım dünyadaki en sevdiğim şeylerden birisi. sadece o bile kışı güzel yapmaya değer.

    ah bir an önce kış gelse de üşüsek, kafamdaki susmayan düşünceleri soğukta dondurabilsen. yazdan iyice bunaldığımı fark ettim.

  • tüm ülkenin sahip çıkıp en az cezayla hayatına geri dönmesi gereken baba gibi babadır.

    ne yapıp edip gündemde tutulmalıdır.