hesabın var mı? giriş yap

  • benligimde yarattigi hissiyat, takriben gorucuye cikartilmis 16 yasindaki sessiz, icine kapanik, daha once sevgilisi dahi olmamis bir genc kizin, yuzunde egreti bir makyaj, uzerinde vucuduna oturmayan tuhaf ve rahatsiz kiyafetler, elinde ancak ablasinin yardimiyla yapmayi becerdigi turk kahveleriyle birlikte, en ufak bir sevgi, ilgi veya yakinlik duymadigi, hatta basbayagi tiksindigi 39 yasindaki amcaoglunun onune iteklenerek ve titreye titreye ciktigi, ve de onun yavsak siritisi, kisisel bir hizmetci edinmenin sehvetiyle pirildayan gozleri ve suratindaki kendinden memnun iktidar ifadesi ile yuz yuze geldigi anda hissettiklerine denktir.

    bir de (orf ve adetlerimize aykiri olarak) damat adaylarinin genc kizimizi almaya geldigini degil de, genc kizin kendini begendirmek amaciyla tiksindigini bildigi koca adaylarinin kapisina gittigini, kendini satmak icin her agzini actiginda nefesini kesen dehset hissini bastirmaya calisarak "beni alin ne olursunuz, omur boyu hizmet edecegim size!" diye yalvardigini tahayyul edin, halihazirda korkunc derecede sagliksiz iliskilere gebe olan gorucu sisteminin bir de bu sekilde tepetaklak edildigini dusunun, birkac aydir yasadiklarimi, pek cogumuzun yasadiklarini, anlayacaksiniz.

    sunu da not duseyim, ileride is arayacak sozlukcuklerin kulagina kupe olsun:

    sistem zannettiginizden (en azindan benim zannettigimden) cok daha kurnazmis, matrix'e inanmayanlar icin matrix'e sizmak dusundugumden cok daha mesakkatli bir ismis. kac tane meritokratik etiketi kiciniza yapistirmis olursaniz olun ("x harikulade lisesinden ciktim, dunyanin-her-tarafinda-vaaaaauuvvv-dedirten y universitesinden dereceyle mezun oldum, mezunlarina-herkesce-tapilan z universitesinde master yaptim, arada adini duyunca beni ayakta alkislamak isteyeceginiz bu, su, ve oteki sirketlerde staj yaptim, kisa ve uzun sureli calistim" vs, vs.), eger mustakbel isverenler hayatinizin bir doneminde goodbye to all that dediginizi, "kapitalizmin neferi olmak" klisesinin neden klise oldugunu sorguladiginizi, hatta busbutun "calismak" konusunda suphelere gark olup kendi dunyanizda inzivaya cekildiginizi sezerse, bir sekilde oyunu kurallarina gore oynamak konusunda gecmiste veya bugun tereddute dustugunuzun kokusunu alirsa (ki bu koku ne kadar yikansaniz, sirtinizi keseleseniz dahi cikmiyor, teninize bir sekilde siniyor), size nukleer artik havuzunda yuzup mulakata oyle gelmissiniz muamelesi yapiyorlar, ve tereddutsuz kapinin onune koyuyorlar. o noktada hicbir bilgi, yetenek, birikim, tecrube, ya da etiket fayda etmiyor.

    lisa simpson'in vejetaryen olmaya karar verdigi simpsons bolumunde, lisa solucan kesmesi gereken biyoloji dersinde, "ogretmenim, bir hayvani kesebilecegimi dusunmuyorum, hayvanlari kesmenin yanlis oldugunu dusunuyorum" der de, ogretmeni de "ahlaki itirazina* saygi duyuyorum lisa" derken bir yandan da masanin altindaki uzerinde "independent thought alarm"* yazan kirmizi dugmeye basar ya hani? hah iste, icinize sinmedigi halde "is" ariyor, gozunuzun tutmadigi yerlere basvuruyorsaniz eger, isverenler de ayni "independent thought alarm"'a basiyorlar gizlice, ve de o alarmin sesi basvurmayi dusunebileceginiz tum is yerlerinde, cv'niz insan kaynaklari mudiresi'nin inbox'ina dustugu anda yankilanmaya basliyor.

  • bu bayram bir tek babamla görüşerek bayramlaşabildim. onun da elini öpemedim, doya doya sarılamadım.. zaten o da bana bayram harçlığımı vermedi.

    ben yine de toprağındaki otları yoldum. mezar taşını temizledim.

    ailesi olanlar bunun değerini bilsin lütfen.
    herkese iyi bayramlar.

  • en son ortaokulda falanken böyle şeyler konuşuyorduk arkadaşlarla. nasıl milliyetçiyiz o zamanlar piuuu. asıyoruz, kesiyoruz, deli yürek kafası var, haydarinnaa.

    ergenlik yasaklanmalı bence. o dönem bitene kadar ev hapsinde tutulmalı veletler, tüm sosyal iletişimleri yasaklanmalı, haftada 1 kitap okuyup özeti çıkartma mecburiyeti verilmeli.

    şu temizlik fikrinden bile çok daha mantıklı değil mi lan?

  • limuzinsiz adım atmayan chuck bass'ın neden ilk bölümde okula belediye otobüsüyle gittiğini çözemediğim dizi. limuzin sanayideydi heralde o sırada.

    2013 editi: gossip girl'ün çözülemeyen yegane gizemi sıfatını koruyor.

  • her yaptığımızın islamda yerinin olması şart değil ki.
    örneğin islamda namaz kıldırma ve cenaze yıkama gibi dini bir takım ritüellerin yerine getirilmesi için kamudan toplanan vergilerden temin edilmek üzere, maaş alınmasının da yeri yok. biz buna bir şey diyor muyuz?

  • bir ülkenin göz göre göre içine sürüklendiği rezilliğin bayram olarak kutlandığı gün. şahsım olarak ben, tiyatrolar günü olarak kutluyorum.

  • var böyle birşey, dikkatli sürücüler de farketmişlerdir.

    arabanın içi en azından ısınmaya başlamış (10dkdır çalışıyor olsun) ve fan ön cama vuruyor sadece, dönüşlerde, virajlarda aracın içinde tatlı bir esinti oluyor virajı dönene kadar, bir soğukluk vs. ilk önce arkadaşın toyota corolla arabasında farkettik bunu, "direksiyonu çevirince bi yerden hava giriyor" şeklinde bir ilk tespitte bulunmuştuk.

    daha sonra kendi kullandığım astra aracımda da defalarca test etme fırsatım oldu, özellikle sağa dönüşlerde bir anlık soğuk bir esinti oluyor, sola dönüşlerde ise olmuyor.

    internette araştırdığımda mercedes-benz club tr isimli bir eski bir forum arşivinde bir başlığa denk geldim orada da birçok kullanıcı farklı araçlarda benzer deneyimler yaşadıklarını yazmışlar.

    sizler de dikkat edin aynı deneyimi yaşayacak mısınız kontrol edin ve kafa yorun bakalım, neden böyle birşey olabilir? diye

    benim yorumum: aracın içinde daha sıcak hava yukarıda, soğuk hava ise aşağıda kümeleniyor fizik yasaları gereği. virajlarda, dönüşlerde ise soğuk hava merkezkaç kuvvetinden dolayı aracın içinde virajın dışına doğru yığılıyor, sıcak hava ise virajın içine kaçıyor.

    bu durumda solda oturan şoför için: sağa doğru dönüşlerde şoförün belden aşağısının içinde bulunduğu soğuk hava kütlesi yukarıya doğru tırmanıyor, yani soğuk hava aracın soluna yığılıyor ve adamımız bir soğukluk hissediyor, tam tersi dönüşlerde ise aşağılardaki soğuk hava kütlesi yolcu tarafına kayıyor ve şoförün belden yukarıdaki sıcak hava kütlesi aşağılara doğru genişliyor ama o bölgede hissiyat çok güçlü olmadığı için, yüzümüze vuran 2snlik esintiyi hisseder gibi hissedemiyoruz pantolon/ayakkabı içinde. bu dönüşte de muhtemelen yolcunun esintiyi hissetmesi gerekiyor, daha onu test edemedim :)

    benim teorim budur, bahsettiğim forumda olaya çokça kafayı takıp sebebini bulamamış ve en sonunda herhalde araç virajda esniyor ve kapı fitilinin arasından hava giriyor ve 2. teori de dönüş sırasında havalandırma kanallarının içerisindeki soğuk havanın daha kısa bir yoldan aracın içine ulaştığı ve bi anlık daha soğuk hava üflediği gibi yorumlar var. bu ikincisi biraz mantıklı gibi gelse de benim tecrübelerime uymuyor pek, corolladayken arka koltukta hissetmiştik bunu, diz seviyesinde bi soğukluk oluyordu, kendi aracımda da fandan gelmediğine eminim.

    edit: dikkatli sürücüler dedim :)

    edit 2: arkadaşlar yüksek süratte arabanın pervazlarından vs her tarafından az da olsa rüzgar giriyor zaten, bu tespiti en güzel 50-60km gibi hızlarda atıyorum yonca kavşakta vs. anlayabilirsiniz. ayrıca mesaj yoluyla da bir çok yazar yıllardır aynı şeyi farkettiklerini ama kimseye paylaşamadıklarını iletti, yalnız değilmişiz :)

    edit3: bilimsel kanıt da geldi :), muratjunior the pumpkin isimli yazar sağolsun https://youtu.be/jkkemf38fiq

    edit4: https://www.youtube.com/…mzdvpkzfy&feature=youtu.be ben smyrna ve minimalistkatil tam olarak anlatmak istediğim şeyin videosunu ulaştırdılar, kendilerine teşekkür ediyorum :) , bu videoda ön/arka üzerinde daha çok durulmuş ama sonuçta aynı şeyden bahsediyoruz hepsinde "eylemsizlik" ve havanın araç içinde yığılması, burada balon daha hafif olan sıcak havayı temsil ediyor diye düşünebilirsiniz. yalan diyenlere de kafam girsin :p, son bir cümle, bu videoda arkada oturan erkek çocuk sen ne tatlı şeysin lan ^-^, inşallah senin gibi zeki bir çocuğum olur.