hesabın var mı? giriş yap

  • modlarla alakalı çok fazla entry giriliyor. özellikle ara ara oyunun ücretsiz dağıtımı ile oyuna yeni başlayanlar dalga dalga oyunu keşfetmeye çalışıyor. bu entry'de bence oyunun olmazs olmaz modlarını paylaşacağım. mod işi bir dehliz ben öncelikle oyunu oynamamı rahatlatan modları paylaşıcam. ileride daha farklı modları da eklerim. bu arada dikkat etmeniz gereken bir konuda dlc'ler. oyunu aldınız ama zibille dlc var. bazı modlar ve skinler belirli dlc'ler olmadan çalışmaz. bu yüzden mod yüklemeden önce sizde olmayan bir dlc'yi istiyor mu diye kontrol etmeyi unutmayın.

    tm:pe v11 stable (traffic manager: president edition)
    en önemlisi ve tartışmalı olanla başlayalım. trafik düzenleme modu. öncelikle menü açıklamasını bırakalım.

    bu modda benim en sık kullandığım özellik trafik düzenleme özelliği. özellikle otoban çıkışlarını ve katılımlarını düzenlemek için birebir. menüde lane connector olarak geçiyor.
    ikinci en sık kullandığım özellik ise geçiş önceliği ayarı.
    bu da menüde priority signs diye geçiyor. dönel kavşak veya 4 yol ağızı fark etmez her türlü kesişim noktasındaki karışıklıkları kolayca çözebilirsiniz.
    trafik ışıklarını açıp kapatabilirsiniz
    yolu kullanıcak olan araçları açıp kapatabilirsiniz.

    bunun dışında da özellikleri var ama benim en sık kullandıklarım bunlar.

    precision engineering yol yaparken bir viraj yapacaksını diyelim 90 derecelik bir açı ile dönmek istiyorsunuz. işte size bu bilgiyi yol çekerken ekran gösteriyor. yolun dönüş açısı gibi bilgileri görerek yaparsanız mükemmel simetriklite parseller yapabiliyorsunuz. şöyle görünüyor.

    move it yaptığınız şeylerin yerini değiştirmek bazen çok maliyetli oluyor. çoğu zaman da bi yolu geçirmek için azıcık kenara almak istiyorsunuz. işte bu tip ufak kaydırmaları rahatca yapabileceğiniz bir mod.

    extra landscaping tools adından anlaşılacağı gibi harfiyat işlerinizde size yardımcı olabilecek bir mod. oyunun kendi harfiyat aletleri biraz yetersiz. bu mod ile haya ettiklerinizi daha kolay yapabilirsiniz.

    automatic bulldoze v2 yine ismi ile müstesna bir mod. terk edilmiş, yanmış, yıkılmış binalar otomatik olarak yıkıyor. bu mod olmazsa bu binalar tek tek sizin tespit edip yıkmanız gerekiyor. yoksa bu binalara başka yeni insanlar gelip yerleşmiyor. önce yıkılması şart. şehir büyüyünce de bunu takip etmeniz gerçekten zorlaşıyor. özellikle de bazen şehirde beklenmedik sıkıntılar yaşandığın bir anda büyük popülasyon kayıpları yaşayabiliyorsunuz ve bir anda yülerce terk edilmiş bina oluyor. bunları da tek tek yıkmak çok can sıkıcı. mesela bir deva benim kanalizasyon çıkışım su pompasına fazla yakın olmuş bütün şehir içme suyundan zehirlendi ve bir anda kitlesel ölümler yaşandı. bir yandan insanları hastanelere yetiştirirken bir yandan da terk edilmiş binaları yıkmak çok zor bir şey. o yüzden bunu da kurun bence.

    roundabout builder 4 yol ağızları trafiğin 1 numaralı kaynağı. bu yüzden yoğunluk olan yerlere roundabout yani dönel kavşak yapmaya çalışın. özellikle otobanların şehre bağlandığı ilk noktalara mutlaka yapın. bazen de 4 yol ağızı olan bir yer oyun ilerledikçe yoğunlaşıyor. orayı sonradan dönel kavşak yapmak için bu mod ideal. çapını belirliyorsunuz, hangi tip yol yapmak istediğinizi seçiyorsunuz, 4 yol ağızının ortasını seçiyorsunuz ve tıklıyorsunuz mükemmel yuvarlaklıkta bir dönel kavşak yapıyor. bu da şöyle görünüyor.

    auto line color
    bence bu mod oyunun buglarından birini kapatıyor. diyelim ki metro hatları döşediniz ve birden fazla hattınız var. bu hatları harita açtığınızda her hattın aynı renk olduğunu göreceksiniz. bu renkleri değiştirmeniz gerekiyor. hangisi hangisi anlamak için. işte bu küçük mod yeni bir hat açtığınızda ona otomatik farklı bir renk veriyor. tekrar girip değiştirmenize gerek kalmıyor.

    clouds & fog toggler
    bu özellikle bilgisayarı zorlananları rahatlabilir. oyundaki bulut ve sisleri ortadan kaldırıyor.

    city vitals watch
    şehir büyüdükçe takip etmeniz gereken ve büyütmeniz gereken bazı temel metrikleri düzenli olarak devamlı ekranda tutan bir mod. mesela elektrik, su, kanalizasyon kapasitenizi falan devamlı ekranda tutuyor böylece kesinti yaşanmadan gerekli büyütmeleri yapabiliyorsunuz. ekranda sağda city vitals watch diye bir pencere var. o siz kapatmadığınız sürece sabit duruyor. bu alanı kişiselleştirebiliyorsunuz da.

    one-way street arrows
    tek yön olan yolların yönlerini sürekli gösteren mod. yol menüsüne girdiğinizde görebiliyorsunuz biliyorum ama ben bu bilgiyi almak için her seferinde yol menüsüne girmiyim her an göreyim isterseniz bu mod çözüm.

    unlimited money + everything son olarak da bu mod işin kolayına kaçma isteyenlere herşeyi limitsizce kullanabiliyorsunuz.

    bunlar dışında çeşitli skin modları var. nedir bu skin modları mesela tırları dhl kamyonu gibi gösteren mod var. şehirlerin mimari tarzını değiştiren mod var. mesela yeni bir yerleşim bölgesi yaptınız. bu bölgeyi districts'den ayrı bir bölge olarak oluşturun. bölgeyi oluşturduğunuzda oraya otomatik bir isim atayacak. o isme tıklayın. şöyle bir menü açılacak. bu menüde european yazan şey o bölgedeki binaların mimarı çeşididir. işte indireceğiniz bu tip modlarla farklı mimari özelliklere sahip bölgeler yaratabilirsiniz. bendeki seçenecekler mesela şöyle. bunları ben indirdim yüklü gelen şeyler değil. steam'de nerde bunlar derseniz işte burda.

    şimdilik benden bu kadar. ara ara tazelerim burayı. sorusu olan olursa da yeşillendirsin. ben steam üzerinden oynuyorum bu arada. steam dışındaki platformlarda modlar nasıl kurulur vs. o konulara hakim değilim.

  • ürettiği erkek pantolonlarını bir kere kız arkadaşımın isteğiyle giyindim.
    1. kabinden çıkamadım
    2. pantolonun içinden çıkamadım
    3. pantolondan hâlâ çıkamadım. şimdi içlik olarak giyiniyorum. kurtarın lan:(

  • fiyatları arasinda ortalama 1 lira olan yerli uretim ile ithal ürün kiyaslamasi. ben nedense yerli ureticilerin amaclarinin, kalkinmayi tetikleyici ya da dunya pazarina giriş atilimindan ziyade var olan piyasadan kaniksanmis ithal fiyatlarla en yuksek kari kazanmak oldugunu dusunuyorum. yanlis dusunuyor da olabilirim tabii. simdi bu mevzu bahis findik kremasinin demirbasi findigi yeterince uretiyor muyuz? evet. hani su ureticinin kilosunu 10 liradan satip marketten 70 liraya aldigin findik. heyecan ariyoruz galiba ki ihrac ettigimizi geri ithal ediyoruz islenmis olarak. neyse, seker pancarı da ic anadolu'da yeterince var mi? var. geriye kaliyor kakao, ki bu da dunya geneline guney amerika'dan ya da afrika'dan ihrac ediliyor. simdi kardesim, bu urunun 3 ana bileseninden 2'sini yeterince uretiyorken neden markette nihai urunun fiyati ithal urunle ayni? bunda da mi otv var, nedir? yap bakalim arada dramatik bir fark sonra nutellanin talebi nasil dusuyor gör.

    edit: ozelden aksi yonde fikirlerini paylasan arkadaslara tesekkurler.

    edit: arkadaslar tamam sagolun ogrendim manisada nutella fabrikasi varmis, en buyuk findik tedarikcisiymis vs vs.

  • iyi niyetli ancak vizyonsuzluktan ölü doğan bir proje daha.

    istediğiniz kadar vatansız milletsiz ilan edin umrumda değil. bu proje dünyanın geldiği noktanın çoook uzağında duruyor. benim hep savunduğum bir şey var. bizim insanımıza ilk önce projelendirme öğretilmeli. bir ürün yapılacaksa harekete geçilmeden bu konuda neler yapılıyor bakması öğretilmeli.

    elin liseli çocuğu beyin dalgalarıyla hareket ettirilen kolu 3d yazıcı ile basıyorken bizde halen hareket sensörü kullanılıyorsa bu olacak iş değildir.

    eğer dünya hafiflik için karbon alaşım kullanıyorsa, parmak kontrolü için mikroservo motor kullanıyorsa, uyarım iletimi için direk sinir sistemini kullanıyorsa bizim bu devirde çıkıp bu ürünü yapay kol diye sunmamız acıklıdır. altı boş bir özgüvenin net göstergesidir.

    bunu üreten arkadaş gerçekten bu konuda işe yarayacak bir ürün ürettiğine inanmasa herhalde kameraların karşısına çıkmaz. demek ki yapılanları bilmiyor. demek ki amputasyon sonrası kullanılacak yeni nesil protezler için harcanan milyonlarca dolardan habersiz.

    arge bizim ülkemizde küçümsendikçe daha çok göreceğiz bu tarz ölü doğumları.
    arge sadece fikir üretimi değildir. teknik gerekliliklerin belirlenmesidir, araştırmadır, projedir, tasarımdır, fizibilitedir.

    bu konular ciddiye alınmadıkça bu ülkede erke dönergeci de bulunur, soğuk füzyon reaktörü de bulunur, evrim de çürütülür, kansere çare de bulunur. ancak sadece lafta yapılır bunlar.

    günümüzde bilim de mühendislik de çok ciddi ön çalışma gerektiren uzmanlık alanları. 500 yıl öncesindeki gibi aklına geleni üretmeye kalkarsan hüsrana uğrarsın.

    yapma demiyorum hobi olarak yap ama özgüvenini dizginle. ne ürettiğini araştır.

    https://www.youtube.com/watch?v=_qupnnroxvy

  • paşa henüz sağken perada wagon lits diye bir fransız şirketi vardı.
    biz ana yurdu demir ağlarla ördükten sonra bu fransız şirketi de yataklı vagonları işletirdi. haliyle fransız, türk karışık bir personeli vardı. şimdi günümüzde dallama fransızlar olarak bilinen bu fransız amcalar fransızca'ya büyük önem verdiklerinden her yerde fransızca konuşuyorlar.
    tabii her yer denince kendilerinin beyoğlu'ndaki şirketleri wagon lits de buna dahil. bir gün orada çalışan türk memurlardan biri büyük bir hata yaparak telefonda türkçe konuşuyor tebiyesiz.
    fransız müdürler de "sittir ulan. sana iş miş yok. bir fransız şirketinde türkçe konuşmaya utanmıyor musun?" diyorlar.
    ama ufak bir ayrıntıyı atlıyorlar. başta da söylediğim gibi paşa henüz sağ. yıl 22 şubat 1933. cumhuriyet kurulalı 10 yıl olmuş. millet fransız vs işgalinin travmalarını daha üstünden atamamış. kovulan memurun olayı basında da yer alıp duyulunca o dönemde var olan milli talebe birliği toplaşıp cadde-i kebir'den tünele doğru giderek şirketin camını çerçevesini müdürlerini alaşağı etmiş. "sen nasıl türkçe'yi aşağılarsın" hesabı. camı çerçeveyi indirip "size yakışmaz" diyerek atatürk portresini alıp dönüş yolunda gördükleri yabancı firmaları da kırıp döküp evlerine dağılmışlar.
    "nerde bu devletin kolluk gücü, onlar ne yapmış?" demezler mi adama? derler. ama 6 7 eylül olaylarında olduğu gibi gereken(!) dersin halk tarafından verilmesi beklenmiş ve sonrasında kırık döküğü toplamak için gelinmiş.
    cumhuriyet tarihinde de uzak köşelere konan olaylardan biri olmuş. ve ironik biçimde tarihe wagon lits olayı şeklinde değil, türkçede okunduğu gibi vagon li olayışeklinde geçmiş. kötü mü olmuş? super olmuş.