hesabın var mı? giriş yap

  • isvec, norvec, almanya, hollanda gibi ulkelerde gocmen isciler digerlerinde ise expat muhendis ve yoneticiler oldugu icin son derece normal bir durum.

  • komplike olması.

    türkiye’de tutan zincirlere/restoranlara bakarsak basitlik hepsinde ortak özellik; köfteci, burgerci, pizzacı, pideci, börekçi, ciğerci, pilavcı, dönerci, kahveci vs. bu mekanlara zaten canın özellikle o şeyi çektiği için gidersin ve çok zaman harcamadan istediğine kavuşursun. subway’in ekmek arası 60 farklı çeşit kombinasyonu var ve içine konulacak her malzemeyi ayrı ayrı düşünüp karar vermek de işkence. hadi diyelim karar verdin, yanına cookie mi olsun cips mi olsun? ekmek susamlı mı olsun yoksa parmesan kekikli mi olsun? tüm kombinasyonu parmesan kekiğe göre yaptınız ama o ekmek kalmamış, çavdarla tavuk yakışmayabilir, en baştan biraz daha mı düşünsem?

    hayat bu kadar zorken yemek yeme prosesi biraz daha kolay olmalı.

  • cihan reisin üzerinden atıp rte'nin önemli yerlerini ezdiğini daha yeni fark ettiğim video. kafalara "lan yoksa? acaba?" şeklinde sorular getirip cb'nin şuan ki ruh hali, devamlı iktidar olmak istemesi, maskulen ve huysuz tavırları beni garip garip düşündürmüyor değil.

  • mültecilerin sınırdışı edilmediği taktirde yakında ölümüzü dirimizi her gün birimizi silkeceğini gösteren olay.

  • genelde tahvillerin endeksli olarak piyasaya sürüldüklerinde döviz veya altına endekslenmesine sıkça rastlarız. geçenlerde ortaya atılan süper bono ise enflasyona endeksli olarak tasarlanmıştı.

    neyse, gelire endeksli senet ise türkiye petrolleri veya dmo gibi kamu iktisadi teşebbüslerinden bütçeye devrolan gelirlere endeksli olacak gibi görülüyor. bu finansal ürün daha önce 2009 yılında ihraç edildiğinde bu şekilde çalışmıştı.

    yani devlet teşebbüslerinin gelirlerinin bir kısmı bu senet aracılığı ile 3 ayda bir kupon ödemesi olarak yatırımcısına gelir olarak sunulurken, sanırım bir tahvil gibi vade sonunda da ana paranın geri ödemesi ile birlikte görevini yerine getirmiş olacak.

    temel olarak eğer vadesi 1 yıl veya daha fazla olacaksa bir endeksli tahvile benziyor.

    15'inde ayrıntıları ihracında açıklanınca tam olarak neymiş göreceğiz.

    umarım ekonomiyi yönetenler finans/ekonomi bilimine ters saçma sapan kararlara devam ederek ülkenin kaynaklarını buharlaştırmaya devam etmezler.

    her gün "bunlar iyi günlerimiz" demekten yorulduk.

  • hastaligi kapma ihtimali yuksek ortamlarda bulunan kisiler surekli maske takmis olabilir. korelasyon ve nedenselligi karistirmamak lazim.

  • "başımıza gelmese gerçekten bizde inanmazdık belki, bu iddialar doğruysa vah ki ne vah ülkemize"
    iddiaları sunan sensin doğruysa diye niye soruyorsun ?
    300 usd ye anlaş telde haluk ile görüş sonra dön adamlara 600 usd den fatura iste bu kadar ucuz kurgu olmaz ya.
    şöyle bir hikaye yazın bir dahakine "fatura açığımız var sen 300 yerine 400 usd al bizde 600 yaz" daha ikna edici olur.

  • valla duygularıma tercüman falan olmadı.

    işini yaptıktan sonra nereye gittiğini umursamam.

    tatilden başka argümanınız yok ota boka bunu sokuyorsunuz. biz yolsuzluk dedikçe "ama sizin başgan da datile çıhtı" diyen güruhun suratına tükürsen de durum değişmez ki.

  • usaf'ın gövde ömrünü tamamlamak üzere olan tek kişilik f-15c ve çift kişilik f-15d model hava üstünlüğü uçaklarını*, yeni tehdit algısı ve buna yönelik teknoloji ile geliştireceği f-15 modeli.

    pentagon'un sitesinde yayınlanan national defense strategy dokümanını incelediğinizde abd'nin önümüzdeki dönemde küresel hakimiyetini devam ettirmek için çin, rusya, k. kore ve iran ile rekabet edeceğini ilan ettiğini görürsünüz.

    bu belgeye istinaden usaf, "air superiority 2030 flight plan" adını verdiği dokümanda çin ve rusya'dan gelen tehditlere nasıl karşı koyacağını açıkladı.

    dokümanı incelediğinizde usaf'ın her zaman olduğu gibi teknolojiyi sonuna kadar kullanacağını anlamak zor değil. plan hayata geçirilirse 74 yeni filo kurularak toplam 386 filoya ulaşılması hedefleniyor. şu anda envanterinde bulunan 185 adet 5. nesil f-22 ile f-35 ve bunları destekleyecek geliştirilmiş f-15 filosu ile hava üstünlüğünü devam ettirme hedefinde.

    uçağın teknik özelliklerine geçmeden önce belirtmem gereken bir husus var. şunu (bkz: f-16 block 70 viper/@vecihi hurkus) yazdıktan sonra cft'yi yeni mi akıl ettiler gibi yorumlar geldi. elbette yeni akıl etmediler. uçak tasarımı ihtiyaç ve beklentilere göre şekillenir. ihtiyaç duymadığınız şeyi göze güzel geliyor diye kullanmazsınız. savaş uçaklarının daha çevik, daha hızlı uçtuğu daha hızlı tırmandığı dönemden, dijitalleşen elektronik harp ortamına geçilen bir dönemeçteyiz. yeni yaklaşım hasmınızla dog fight yapmanıza gerek kalmadan çatışmanın sonucunu belirlemek üzerine kurulu.

    bir diğer neden de çin ve rusya'nın havadan atılabilen seyir füzelerinin menzilinin uzaması ve hipersonik hıza* çıkması. mig-31 uçağı tarafından havada ateşlenebilen bu seyir füzesi* ile rusya abd anakarasını vurabilecek yeteneğe kavuşuyor. füzelere nükleer başlık da takılabiliyor. (başlığı kinjal diye açılmış ama doğru yazılışı kinzhal şeklinde)

    bir diğer neden amerika'nın en kolay kaydırabileceği güç olan ve dünya denizlerini kontrol etmesine imkan vererek küresel egemenliğini perçinleyen uçak gemilerinin, bir çatışma durumunda çin ve rusya'nın bir numaralı hedefleri olması. bu iki ülke uçak gemilerini vurabilecek füzelerinin menzilini artırırken, abd de hem karaya konuşlu hem de uçak gemilerine konuşlu uçaklarının menzilini artırarak bu tehdidi bertaraf etme niyetinde. bu kapsamda hem usaf hem de usn ellerindeki filoları 5. nesil uçaklarla güçlendirirken, 4. nesil uçaklarını bu yeni tehdit algısına göre modernize ediyor. işte cft de hasım ülkelerin füzelerinin artan menzillerine paralel olarak devreye giriyor. usaf ve usn av uçakları şimdiye kadar yürüttükleri klasik av/bombardıman görevlerine ilave olarak artan yakıt kapasiteleri ve elektronik harp kabiliyetleri ile bu seyir füzelerini avlamak için modernizasyon geçiriyor.

    f-15 uçağı 70'lerde hava üstünlük uçağı olarak ortaya çıkmıştı. tek kişilik f-15a ve çift kişilik f-15b modellerine 80'lerde e modeli eklenmişti. e modeli pilot ve silah sistem subayından oluşan iki kişilik mürettebatı ile düşman hava sahasının derinlerine girip derin darbe* görevini yerine getirmek için tasarlanmıştı. c/d modellerine göre hava-hava performansı azalmış buna karşın taşıdığı faydalı yük artmıştı. düşman hava unsurlarına karşı kendini koruyabilecek hava-hava performansına sahipti.

    ilerleyen yıllarda farklı ülkelerin taleplerine göre farklı f-15 modelleri üretildi. israil için f-15i, singapur için f-15sg, g.kore için f-15k gibi.

    bu kapsamda boeing tarafından f-15 uçağının en yeni modeli katar için üretildi. halen test aşamasında olan uçağa f-15qa denildi.

    f-15ex modelinin, f-15qa'nın sahip olduğu yeteneklere ilave olarak usaf için talep edilen gereksinimleri karşılayacağı duyuruldu.

    lockheed martin'in gelişmiş f-15 diye takdim ettiği uçağın özelliklerine bakalım:

    - hız : 2,5 mach'a çıkmış.

    - menzil : 1200 nm*

    - silah taşıma kapasitesi : 29,500 lb * . (kanat altına iki silah istasyonu daha ilave edilmiş, 12 havadan-havaya füze ya da 24 havadan-yere füze taşıyabiliyor)

    - aesa radarı

    - irst

    - pilot ve silah sitem subayı için jhmcs

    - yeni görev bilgisayarı : f-35'in görev bilgisayarından bile daha hızlı çalışan görev bilgisayarına sahip.

    - dijital fly-by-wire : daha önceki f-15 modellerinde olmayan bir özellik.

    f-15 bir yandan f-35 ile birlikte görev yaparak rusya ve çin üzerinden gelecek tehditleri karşılayacak, diğer yandan toyota hilux ile intikal eden teröristleri de yeni donanımı ile tespit ve imha edecek yeteneklere kavuşacak gibi görünüyor. f-35 stealth ve sensör füzyonu özellikleri ile düşman hava sahasının derinlerine nüfuz ederken, f-15ex ve f-16v için öncü görevini yürütecek.

    bu projeyi usaf'ın istemediği, pentagon'un inisiyatifi ile yapıldığı yazılıyor. kişisel görüşüm 5. nesil uçaklar henüz kendini yeterince kanıtlamamışken, eldeki filoyu beşinci nesil ile birlikte görev yapabilecek hale getirmek en akılcı yaklaşım.

    şu infografikte f-35 ile karşılaştırması mevcut.

    edit: kinzhal füzeleri hizmete girmeye başladı.