• basketbol maclarinin renkli anlaridir.. orneklerle anlatalim..

    steps calarken, genelde normal olani kollari birkac kere cevirmektir.. ama bazi hakemler gaza gelip, isi otomatige baglarlar ve motor gibi 15-20 kez cevirirler.. 2001 nba playoff finallerinin 5. macinda olmustu bi kere..

    hucum faul calarlarken de, faul kritik bir faulse, yumrugu kuvvetle ileri dogru uzatip, dizlerden birini parkeye dayayip kayarlar.. superman benzeri bir goruntu olusur.. parkede yumruk onde kayan bir adam..

    teknik faul de ayri bir olaydir. genelde futbol hakemlerinin elini cebini goturerek yaptiklari korkutma hareketi basketbolda, ellerinin birbirine dik olacak sekilde yaklastirilmasiyla yapilir.. oyuncu buna ragmen taskinliga devam ederse, eller aniden birlestirilir ve cekilir (temas suresinin bir milisaniyenin altinda olmasi lazim trip olabilmesi icin), dikkatli izlemeyenler teknik faul oldugunu ancak hakem masaya gosterirken anlar..

    "basket bir de faul" * olmussa, basketin gecerli oldugunu gosteren hareketi yaparken faulu gosteren elini ayak hizasina kadar indirir, bu sirada egilerek duruma daha da kritik bir hava katar.. genelde parmak uc saniye koridoruna degmiyosa trip sayilmaz.

    oyuncunun biri cizgiye bastiysa, ve kritik bir pozisyonsa hakem kosa kosa gider, egilerek parmagiyla tam o noktayi gosterir..

    bu gibi tripler genelde mac sonlarindaki kritik kararlarda yapilir.. ilk periyodun ilk dakikalarinda yapilirsa hakemi komik duruma dusurebilir.
  • bazi hakemler seyircinin bol ve atesli oldugu maclarda ev sahibi takim lehine kritik bir karari beyinlerinde verdiklerinde karari vucuda getirirken ryu'nun aduket atmasi gibi bi iki saniye sarj olur, bekler ondan sonra niahhhhhh diye bosalarak karari verir, seyircinin coskucuna cosku katarlar.sevilir boyle hakemler, kafa olurlar
  • faul atan oyuncuya topu vermeden önce ya da kenardan topu oyuna sokacak adama vermeden önce topu kendinden mümkün olduğunca uzakta çift elle sektirir bunlar. prosedür böyle midir bilmiyorum ama "ıyy iğrenç len bu top terli terli, ıyyy al faul mu atcan napcan" tribi görürüm ben o harekette.
  • kendisine faul çalınmasına ısrarla itiraz eden basketbolcuya ters ters bakıp, oyuncu elini kaldırınca da "la havle" çekercesine dönüp masaya doğru gitmek bu triplerden biridir. masaya doğru gidildiğinde bu kez faul çalınan takımın koçuyla yüz yüze gelinir. onun itirazlarını da süzüp, "bi süre daha devam edersen yersin teknik faulü" hareketi yapılır. benchteki azgın güruha "niye ayaktasınız? oturun. yoksa çakarım teknik faulü" ayarı verildikten sonra atış yapılacaksa pota altına, kenardan başlanılacaksa bulunmanız gereken yere doğru ilerlenir. böyle durumlarda sinirler cidden gerilmişse ve teknik faül çalınmışsa, düdük sesiyle senkronize biçimde tokat formuna getirdiğiniz sol elin orta parmağı, sanki delecekmiş gibisiniden bir sertlikle sağ el avuç içine vurulur. bi de bütün bunları arenadaki bir pınar karşıyaka maçında yapıyorsanız, yediğiniz küfür, başınıza yağan çakmak, bozuk para, vs türü şeyleri de hiç takmıyormuş gibi görünmek, soğukkanlı durmak lazım haliyle.
  • 9 haziran 2017 gs warriors cleveland cavs maçı'nın hakemleri tarafından cleveland'da sahada üst düzeyde atılan triplerdir.
  • basketbol hakemliği amatör bir topluluk tarafından yönetiliyor. zira kadroya baktığınızda mhk eski hakemlerden oluşuyor fakat mhk sadece işin karar aşamasında. asıl işin yönetildiği kısımlar (atama sorumlusu, hakem gözlemcisi, eğitmen vs.) bakir kalmış. eş dost akraba usulü vasıf aranmadan doldurulmuş bu pozisyonlar. bir de işin il temsilciliği boyutu var ki, tam bir rezalet. zaten büyük illerin il temsilcileri hakkında sansasyonel haberler duyuyoruz.

    şimdi bu amatör kadronun yönettiği hakemler, sahada adalet dağıtmak için görevlendirilse de hepsinin amacı süper lig'de düdük çalayım, daha çok para kazanayım. ben bu görevi yıllardır ulusal olarak yaptım fakat objektif olarak baktığımda geniş profil bu yönde. yani asıl amaç para kazanmak. para varsa torpil de var. dolayısı ile torpil ile dönen bir hiyerarşi ağı kurulmuş. değişen tbf yönetimi ile birlikte bu kadrolar yenilense de, mentalite aynı. bu sebepten dolayı türk hakemliği gerçekten çok geride kaldı. euroleage'de takımı olmayan ülkeler bizden çok hakem yollar oldu bu organizasyona.

    işte asıl başlıktaki trip meselesine gelirsek, para için torpille hakemlikte kendine yer bulan tipler, kural ezberlemek dışında çok fazla bir meziyete sahip değiller. özellikle ikili ilişkilerde bocalıyorlar. bu bocalama size trip olarak gözüküyor ve gerçekten maçı objektif izlediğinizde sizi eğlendirirken, taraftarı olduğunuz takım sahadeyken sizi en fazla geren sebep oluyor.

    size maç izlerken eğleneceğiniz bazı tüyolar da verip yazımı bitireceğim; özellikle ligde yabancı oyuncularla hakemlerimizin diyaloglarını inceleyin. hakemlerimiz maalesef yabancı dilde elementary level ve ortaya çok eğlenceli sahneler çıkabiliyor :) bir tane daha vereyim, sahada gerçekten torpilli hakem kendini egosuyla belli ediyor. o anı kelimelerle anlatamam.

    size bu yazımdan sonra iyi seyirler diliyorum.
  • yapmaktan zevk aldığım tripler :) özellikle teknik faulde.. :p
  • karl malone'un, kevin garnett'i tuttuğu 2004 play-off'ları la lakers minnesota timberwolves serisinde bu tarz triplere girmişliği vardır. misal, garnett malone'a yüklenir, malone düşer, hakem düdük çalar*, malone kalkar ve bir hışımla parmağını timberwolves potasına yöneltir...
  • bir de oyuncuları sahadan atma tribi vardır ki, o artık "altimıt trip" dir.. iki kol, eller yumruk yapılmış bir şekilde dimdik havaya kaldırılır, harekete maruz kalan oyuncu (o maç için) bir daha gelmemecesine sahayı terk eyler, bayanlar erkek arkadaşlarına "noluyor osman?" diye sorar..
  • bir trip de duduk tukurmektir. bir karar icin agizda hazir bekleyen duduk, dudugun calinmasindan sonra elle alinmaz, serbest de birakilmaz tukurulur. duduk boyuna bagli olmasinin avantaji ile boyundaki yerini guclukle korur.
hesabın var mı? giriş yap