• lidyalıların küçük icadından sonra önemini kaybeden, ama yakın geçmişte tekrar yıldızı yükselen bir ticaret yöntemi. ama hala ilkel çağlardaki geçerliğine kavuşamadı.

    -iyi günler, benim doğalgaz borcum yüzünden gazımı kesmiştiniz, borcumu ödemeye geldim, tankeri nereye parketsin şoför
    -ne? ne tankeri?
    -faturaya göre size 714 m3 doğalgaz borcum varmış, tankerle 714 m3 doğalgaz getirdim.
    -ne diyosun kardeşim sen, matrahı var onu m3 başına--
    -bilmiyorum ben matrah falan, 714 m3 doğalgaz borcum varmış, 714 m3 doğalgaz getirdim ben. budur.
  • - evedevedeved, karar verdim bu lcd güzel, hem tam hay definiişın (1080p) hem de 3 boyut şeysi var. uzun süre demode olmaksızın idare eder bu benim. bunu alıyorum.
    - tabi ki efendim, kasaya geçelim, faturanızı hazırlasın arkadaş. kredi kartı ile mi ödiiceksiniz.
    - yok, mercimekle ödicem.
    - efendim?
    - mercimekle ödiicem. hesaplarıma göre 42 - 42,5 ton gibi bi mercimek ediyo.
    - mercimek?
    - mercimek.

    (rahatsız bir sessizlik)

    - mercimek?

    (bkz: esra ceyhan evet hareketi)
  • para - icki takasiyla gecinen versiyonu icin;
    (bkz: bartender)
  • mal veya hizmetin takası.. kadim bir ticaret ve finansman metodu..
  • barter, çoğunlukla zannedildiği gibi doğrudan bir takas ya da trampa yöntemi değildir. yani, siz koltuk üreten bir a firmasına kumaş kumaş verdiğinizde, karşılığında o değerde koltuk, sandalye, masa almak durumunda değilsinizdir. sistem, bir barter şirketinin üyelik sistemi ile bir ortak pazar oluşturması ile başlar. belli şartlar karşılığı (üyelik aidatı, komisyon anlaşması vb.) sisteme üye olan şirket, yine aynı ortak pazardaki başka bir şirkete belli bir miktar mal verdiğinde, bunun karşılığını pazardaki herhangi bir şirketten tamamen veya parçalı olarak mal ya da hizmet şeklinde alabilir. tabii ki, bir şirketin alım yapabilmesi için ya daha önceden başka birilerine mal satmış olması ya da ipotek, çek gibi şeyler karşılığı kredi almış olması gerekir ki, buna da barter şirketi karar vermektedir. doğrudan nakit olarak çalışan mallar için (örn. demir çelik, petrol ürünleri) kullanılması pek mümkün olmayan barter, bunun haricinde stok oluşturabilen mallar ve özellikle hizmet sektörü için son derece kullanışlı olabilir.

    dünyadaki barter şirketlerinin çoğunu altında toplayan kurum olan dünya barter birliği için (bkz: http://www.irta.com/)
  • alinan mal ve/veya hizmet kar$iliginda, nakit para yerine yine mal ve/veya hizmet ile odeme yapma yontemi. genelde nakit sorunu ya$ayan firmalarin kendi aralarinda anla$malari sonucunda bir nevi exchange $eklinde vukuu bulur..
  • medya sektorunde yaygın olarak kullanılmaktadır. ürün ve hizmet ihtiyacı reklam karsılıgı giderilmektedir. muhtemelen sektoru ayakta tutan bir yontemdir.
  • takas sistemine geri dönüş. misal elinizdeki 1 ton kuru soğanı verip karşılığında traktör vs. alırsınız. daha çok medya sektöründe kendisine yer bulur. medya patronları mümkün olsa çalışanlarının maaşlarını bile barter ile ödemek isterler. :)
  • tüik'in dikkate almadığı ticaret sistemi. aynı ev bu sistemle 3-4 kez el değiştiriyor. sonra tüik çıkıp ev satışı %25 arttı diyor. canlı para? canlı para sıfır.

    (bkz: emlak balonu)
  • türkiye’de henüz yaygın olmasa da şahsım tarafından kullanılan keyifli hizmet alışverişi yöntemi. bir aşamadan sonra tüm hizmet verme şeklimi buna evirmeyi hedefliyorum.

    şahıs işletmesi olan bir fotoğrafçı olarak, benden portre /hatıra/ürün çekmemi isteyenlere sunduğum bir seçenek olarak, çekim karşılığında model izin belgesi imzalatmak süretiyle parasız hizmet veriyorum. belge imzalamayı tercih etmeyenlerle de parası neyse o şeklinde çalışıyorum.

    marka ve logo görünmeyen tüm ürün hizmetlerimi, genelde yemek görsellerini, bir çok işletmede bu şekilde yürütmekteyim.

    mezuniyet hatıralarını da aynı yöntemle öğrencilerden aldığım izin belgesi karşılığında ücretsiz icra ediyorum. dönem dönem tek görselden +-$1000 kazandığım oluyor. öğrenciden alacağım para ise 50-200 lira arası değişiyor.

    o görseller bana stock görsel satan mecralarda, tanımadığım müşteriler sayesinde bazen tek satışta bazen 2-3 aylık toplam satışlarla gelir sağlamış oluyor.

    düğün ve doğumlarda da benzer şekilde çalıştım ama türk insanı nazar korkusuna model izin belgesi vermeyi tercih etmiyor genelde. ben de artık belge vermek istemeyenle çalışmıyorum düğünlerde, kaprisli gelinlerle uğraşmak işinden soğutur insanı.

    en keyifli barter çalışmalarım üniversitede bilimsel alan için deney ve benzeri görsel gerektiren akademik çalışmalarda oluyor. akademisyen veya üniversite bana para vermiyor, model ve mekan izni veriyor, karşılığında ücretsiz görsellerine(video ve fotoğraf) kavuşuyor.

    bana bu mesleği yapanlardan sitemler geldiği oldu. piyasaya dinamit koyuyorsun şeklinde. ama ben bunda ahlak ve etik dışı, ticareti öldürecek bir mevzu göremiyorum, yanılıyorsam düzelt sözlük! model veya mekan izmi vermeyenlerle yine faturalı, paralı işler yapıyorum sonuçta. türkiye’de zaten genelde böyle yürüyor hala...

    eli kamera tutan herkes bence stock fotoğrafına da bir şans vermeli. işin içinde barter olduğunda model bulmak da çok kolay oluyor sonuçta.
hesabın var mı? giriş yap