• "çok pis mühendis olucam" gazıyla üniversiteye başlar başlamaz bilgisayara yükletip kendi kendime öğrenmeye çalıştığım programdı. help'i yok, bi autocad kitabı yok elimin altında ama menüleri karıştırıp rastgele basa basa kare çizelim, eneee ne güzel oldu... ortasında da daire olsa.. hmmm... falan diye diye hızla 3d'ye geçmiş, sigara paketi, televizyon sehpası derken de kendimi ilerletmiştim. hatta üniversite son sınıfta verilen bir ödevin son şıkkı "hesapladığınız hede hödöyü autocad'de üç boyutlu olarak çizin" olunca, sınıfta 3d autocad kullanabilen tek kişi olarak milletin ödevini de çizip kasım kasım kasılmışlığım oldu.

    derken okul bitti, çalışmaya başladım. çalıştığım şirkettiki teknik ressam, istediğim bir şeyi autocad'de çizmekte, ben de arkasında sigara içerek kendisine direktifler vermekteydim ki, sarı sarı kareler, üçgenler gördüm ekranda. huuop çizginin ucunu yakalıyor, hoop dairenin merkezini yakalıyor... evet osnap komutunu kullanıyordu eleman ve ben 5 sene böyle bir komutun varlığını hiç bilmeden autocad kullanmış, misal bir çizginin ucunu yakalayıp ikinci bir çizgi çizmek istediğimde çizginin ucuna dibine kadar zoom yapıp, gözlerimi de kısıp monitore burnumu değdirerek mousela çizginin ucunu yakalamaya çalışmıştım. daire merkezi bulmak, bir arc'a teğet çizmekse en nefret ettiğim işlerdi.

    hiçbir şey söylemedim tabi elemana, sessizce eve gelip lan böyle ne kadar kolaymış lan diye zevk kahkahaları atarak osnaple bir sürü şey çizip eğlendim bütün gece. autocad'i yıllarca osnap komutundan habersiz, bir nevi elişi-teknik dersi ödevi yapar gibi kullandığımı da kimseye itiraf etmedim şu vakte kadar.

    dipnot: düşündüm de sanırım bu bende doğuştan "on" olan bir salaklıkmış. screenshot alınabileceğini bilmediğim için bir ekranı paintte birebir sıfırdan elle çizdiğim, keza excel'de iki verinin aynı grafikte üstüste gösterilebileceğini bilmediğim için ikisini aynı scale'de ayrı ayrı grafikler olarak çizip, sonra baka baka yine paintte elle çizmişliğim de olmuştu.
  • bu programda çoğu kimsenin bilmediği "oops" komutu vardır.
    birşeyleri çizerken kazara birşeyi sildiniz.
    işinize devam ediyorsunuz oda ne sildiğinizi farkettiniz.
    undo undo yaparak geri gelip o çizgiyi alabilirsiniz tabii ama o zaman yapıtıklarınız gidecektir. hemen "oops" yazarsınız. sadece son sildiğiniz şey geri gelir. birdaha yazarsınız ondan bir önceki gelir.
    autocad'in en zeka dolu komutudur.

    en zeka dolu ikinci komut ise chspace komutudur. bu komutta layout unzerinde olan herhangi birşeyi modele atabilir, modeldeki bir şeyi layouta çekebilirsiniz. bu komutu zeka dolu yapan şey ise blokların yazıların veya çizgilerin linetypescale, scale, yerleri ve boyutlarını revize etmesidir.

    tablo komutu da çok hoşuma giden bir komuttur. formuller oluşturabilir, excel'den tablo çektirebilirsiniz.

    autocad'ı autocad yapan diğer programlardan bir farkı da undo komutur. diğer programlardan faklı ve çok detaylı tasarlanmıştır.

    çok güzel ve farklı komutları vardır. eşdeğeri diye geçen hiçbir program bu programın yerini tutmaz. çok sağlam ve güzel bir programdır.
  • turistin biri evcil hayvan dukkanina girer ve hayvanlara bakmaya baslar. bu arada iceri diger bir musteri girer ve tezgahtara bir autocad maymunu istedigini soyler. tezgahtar hay hay der ve kafeslerden birine giderek bir maymun cikarir. maymunun tasmasini takarak musteriye verir ve 5,000$ der.
    musteri parayi oder ve maymununu alarak oradan cikar.
    sasirmis olan turist tezgahtara giderek "cok pahali bir maymunmus. bunlarin cogu bir kac yuz dolar iken o neden o kadar pahali?" diye sorar.
    tezgahtar,"oh, o maymun autocad'i cok hizli kullanir, hic bir hata yapmaz, degerli bir maymundur" diye cevap verir.turist diger bir kafesteki maymuna bakar, " vay bu daha da pahaliymis. o ne yapiyor?" diye sorar."ha, o bir dizayn maymunudur. sistem dizayn edebilir, yerlesim projeleri yapar, cizimler yapar, spesfikasyonlar yazar, hatta bazi hesaplamalari dahi yapar. hepsi de gercekten faydali seylerdir" der tezgahtar.
    turist etrafa biraz daha goz gezdirir ve tek basina bir kafeste bir maymun gorur.
    boynundaki etikette 50,000$ yazmaktadir. soluk soluga tezgahtara gider. "ya su ne yapiyor?" diye sorar. tezgahtar cevap verir "ha, onu gercekte bir sey yaparken gormedim ama proje muduru oldugunu soyluyor".
  • ağaç ve insan figürü dışında hiç bişey çizemediğim,sonsuza kadar da çizemeyeceğim bi program..

    3,5 yıl sonra gelen edit: okulda dersini gördük, artık çok güzel box çizebiliyorum.
  • çin malı cad yazılımlarını kesinlikle almayın. bricscad, gstarcad, vs vs ne kadar varsa ucuz diye hepsini denedik geri bastık parayı autocad'e döndük. mercedes-şahin farkı resmen. ayrıca autocad'in 3 boyutu bir okyanus biz sadece kıyısında debeleniyoruz. kötüleyenleri bir türlü anlamış değilim.

    piyasada 5 teknik ressam öğrencim vardır. birisi benden fazla para kazanmaktadır. en kötüsü de 2000 tl maaş almaktadır.

    ana komutları bunlar diyebiliriz, kısa yollarıyla yazıyorum.

    line : çizgi çizer. l+enter
    circle : çember çizer. c+enter
    pline : birleşik çizgi çizer. pl+enter
    copy : kopyalama yapar. co+enter
    move : objeleri başka bir yere taşımak için kullanılır. m+enter
    erase : objelerin silinmesini sağlar. e+enter
    break : bir objenin secilen iki noktasının arasını kopartır. br+enter
    array : dizi halinde çoğaltma komutudur. ar+enter
    trim : bir objenin boyunu belirtilen sınır objeye kadar kısaltır. tr+enter
    extend : bir objenin boyunu belirtilen sınır objeye kadar uzatır. ex+enter
    offset : bir objeyi verilen mesafede çoğaltmaya yarar. o+enter
    mirror : seçilen simetrilerini elde edilmesi için kullanılır. mi+enter
    explode : pline, block gibi objelerin patlatılması için kullanılır. x+enter
    stretch : objelerin köşe noktalarının taşınacak sündürülmesini sağlar. s+enter
    rotate : objelerin girilecek acı kadar döndürülemesini sağlar. ro+enter
    scale : objelerin girilecek değere göre büyütülüp küçültülmesini sağlar. sc+enter
    pedit : pline komutunda çizilmiş objelerin düzenlenmesini sağlar. pe+enter

    sorusu olan mesaj atabilir, meslekten olanlar da.

    edit:imla + komut hatası ''p'' pan yapar polyline yapmaz.

    yollar sonra gelen edit:birakin autocad'i revit'i ogrenin.
  • geniş bir alanı hatch yapmaya çalıştıgımda, do you really want to do this? diyerek beni dumura ugratmış: uyarı notuyla şu kısacık hayattaki amacımı ve insanlar arasındaki yerimi sorgulamaya?! itmiş çizim programı.
  • bu program olmasa okulu bırakırdım. nokta. elle çizilir mi lan o kadar pafta.

    not: bu program varken 6.5 senede bitirdim.
  • dunyanin en me$hur ve en geli$kin cad yazilimidir. her in$aat burosunda, her asansor imalathanesinde, her muteahhit garsoniyerinde bir kopyasi yukludur. ayrica crack'i en az kullanilan yazilimlardandir zira destek ihtiyaci cok fazladir.

    cad dunyasinin windows'udur. piyasada diger yazilimlardan siyrilabilmesinin en onemli sebebi programlanabilir olmasidir (bkz: autolisp). bu sayede programi her tur programa cevirmek, altyapiyi kullanip muhte$em $eyler yapmak mumkun olur.

    diger yandan bence cok yava$tir bu program ama affettim hadi neyse hadi.
  • hakkında ufak-ufak notlar misali karaladığım entriler bayağı birikmiş.. alfabetik indexini şuraya döküdöküverelim de belki günü gelir birinin işine yarar, hayır duası alırız *

    (bkz: 3dforbit/#31509703)
    (bkz: 3do/#31629640)
    (bkz: acad.pgp/#23132925)
    (bkz: arctext/#33723591)
    (bkz: array/#23098584)
    (bkz: at işareti/#35750887)
    (bkz: bak/#40004931)
    (bkz: base/#58403955)
    (bkz: battman)
    (bkz: boundary/#25103410)
    (bkz: convertpstyles/#24082966)
    (bkz: copybase/#47438074)
    (bkz: ctb/#24083093)
    (bkz: ctrl+8/#39408382)
    (bkz: ctrl+9/#31800862)
    (bkz: ctrl+shift+c/#47437880)
    (bkz: dblclkedit/#23223010)
    (bkz: dynamic input/#47456227)
    (bkz: extrim)
    (bkz: f2/#34018121)
    (bkz: f7/#25214877)
    (bkz: filedia/#24274039)
    (bkz: filetab)
    (bkz: flatten/#134071343)
    (bkz: id/#33098675)
    (bkz: imageframe/#23098935)
    (bkz: laydel)
    (bkz: layiso/#33764385)
    (bkz: laymcur)
    (bkz: layon/#24866122)
    (bkz: layoff/#24866132)
    (bkz: li/#33099174)
    (bkz: matchprop/#23097354)
    (bkz: mirrtext/#31771762)
    (bkz: ole/#70389074)
    (bkz: pickadd/#39525734)
    (bkz: pick points/#25103672)
    (bkz: produced by an autodesk educational product/#30449747)
    (bkz: psltscale/#32450733)
    (bkz: quickcalc/#33724327)
    (bkz: ray/#33764761)
    (bkz: snapang)
    (bkz: system variable editor)
    (bkz: sysvdlg)
    (bkz: tcircle/#32342451)
    (bkz: textfill/#31772040)
    (bkz: xattach/#54785768)
    (bkz: xclipframe/#58931411)
    (bkz: visretain/#54963205)

    dolaylı olarak ilgili ve fakat önemli:
    (bkz: google desktop/#30194561)
  • autocadin 3 boyutlusu ayrı bir dünyadır. bu işe yeni başlayan birçok kişi nedense 3 boyutluya ilgi duyar. onlara tavsiyem öncelikle 2 boyutlu resimleri iyice öğrensinler sonra 3 boyutluya geçsinler. sen bir yapıyı ya da nesneyi, 2 boyutta anlatabiliyorsan 3 boyutunu kafanda haydi haydi canladırabilirsin. bu da 3 boyutlu çizim yapmanı hızlandırır. bir yapıyı ya da bir nesneyi 3 boyutlu çizmek için 2 boyutlu çizimlerine sıkı sıkıya bir bak. yani yapının ya da nesnenin içinde gezin. (mimar sinan bir camiiyi yaparken arazinin içinde yapı varmış gibi dolaşırmış.)

    şimdi gelelim komutlarına. ben sadece ana komutlarını yazacağım. onları öğrenince ihtiyaç duyduklarınızı kendiniz keşfedeceksiniz zaten.

    extrude: en fazla kullanacağınız komut. iki boyutlu kapalı çizimlerin çizim düzlemine dik olacak şekilde uzatılması ile 3d katı nesne elde etmek için kullanılır. (2 boyutlu çizimin komple polyline ya da region olmasına dikkat edin lütfen)
    kısa yolu=ext + enter.

    substruct: katı nesneleri veya bölgeleri (regions) birbirinden çıkartarak yeni nesneler elde etmek için kullanılır. 3 boyutun trimidir.
    budamak istediğin nesnelerde kullanılır. sen 15 metre bir box çizersin 12 metre olsun istersin. 3 metrelik bir box daha çizersin.
    en ucuna koyarsın.
    önce budamak istediğin nesneyi seçeceksin. + enter
    sonra da 3 metrelik nesneyi seçeceksin. + enter
    işlem tamam.
    kısa yolu=su + enter.

    unıon: katı nesneleri veya bölgeleri (regions) birleştirerek yeni nesneler elde etmek için kullanılır.
    en basit anlatımıyla nesneler tek nesne haline getirir.
    yukarıda attığım 15 metrelik kutu box örnek vereyim.
    12 metrelik box un önüne 3 metrelik boxu koy.
    union + enter.
    nesnenin tümünü seç + enter. 15 metre olmuştur.
    kısa yolu:uni + enter

    loft:iki ya da daha fazla sıralanmış eğriyi birleştirerek yüzey ya da katı elde etmeye yarıyor.
    yani değişik kesitlerde katı nesne üretmenize yarıyor.
    iki ayrı kesiti çizime yerleştirin.
    mesafesini verin.
    önce loft enter.
    sonra 1. nesne tıklayın sonra da ikinciye + enter.
    http://s1309.hizliresim.com/1f/5/sb5hw.gif

    massprop:çizdiğimiz 3 boyutlu nesnenin hacmini söyler.

    şimdi 3 boyutlu nesneyi çizdik. 2 boyuta çevirmek istiyoruz?
    flatshot + enter.
    menü çıkar karşınıza nereye kayıt edeceğinizi söyler.

    ben en soft, en çok kullanılan komutları yazdım.
    tabi bu komutları kullanırken şurda #35948453 yazdığım bütün komutları da otomatik olarak kullanacaksınız.
    3 boyutu öğrenirken de hangi tarz komutlara ihtiyacınız olduğunuzun kendiniz farkına varacaksınız.
    umarım yararlı olmuştur.
    herhangi bir şey sormak isteyen beni yeşillendirsin.
hesabın var mı? giriş yap