• örme sutun'un üzerinde sunlar yazmaktadır:
    "bu dört köseli heybetli ve harika anıt, zamanla harap olmuşken, şimdi imparator konstantinos ile devletin şanı olan oğlu romanos tarafından önceki görüntüsüne nispetle daha iyi duruma getirildi: rodos kolosu harikulade idi, bu bronz anıt ise hayranlık yaratmaktadır."

    dikilitas'ın kaidesindeki kabartmalardan birinde taşın hipodrom'a getirilişi, halatlar ve bucurgatlar yardımıyla yerine dikilişi tasvir ediliyor. kaidenin diğer yüzünde (sağda ve solda insanlar kralın önünde eğilmişler) persler ve germenler imparator theodosius ile sağında oturan oğulları arkadius ve honorius'a ve solundaki batı roma imparatoru ıı. valentinianus'a saygılarını sunuyorlar. bir baska yüzde ise imparator bu kez ayaktadır ve elinde birinciye vereceği çelengi tutmaktadır. ayrıca kabartmalarda hipodrom'daki araba yarışları tasvir edilmektedir. kaidede yer alan grekce ve latince kitabede ise anıtın dikilmesinin 32 gün sürdüğü ifade edilmekte.

    burmalı sutun üzerinde ise bir ibare yoktur. anıt, 31 yunan sehir devletinin perslere karsı verdikleri platea savasını kazanmaları onuruna yapılmıstır. gövde üzerinde 31 koloninin isimlerini bronzla kazımıslardır.

    kaynak: at meydanı, seza sinanlar, kitapyayınevi
  • artık kim sorumluysa bu meydandaki üç sütundan, hiçbirinin yanında sütunların üzerlerinde ne yazdığı belirtilmemiş. o kadar latince ve hiyeroglif sembol var, insan merak ediyor. ey bizden sonrakiler bunu okuyosanız topsunuz top mu diyor, hazinenin yerini mi gösteriyor, aşk şiiri mi, kehanet mi, imparatorun sevdiği yemeklerin listesi mi belli değil.
  • meydandaki eski hipodromun guney duvari hala ayaktadir, meydanin sahil girisinden gorulebilir.
  • siyaset meydanı ünvanını "sallandıracaksın 3-5 tanesini sultanahmette" zihniyetiyle almıştır. vakti zamanında siyasetin günışığına çıktığı esas alan, meydana kurulan darağçlarıdır çünkü. şehrin başkalaşması sonucu "sallandıraksın" formatı da kentin merkezi gibi taksim meydanına kaymıştır.
  • bizans zamaninda yarislarin yapildigi bir nevi hipodrom tarzi yer.
  • (bkz: atli kosk)
  • latince ve eski yunanca ''hippodromos''. hipodrom.

    sultanahmet meydanı'na önce bu ismin verilmiş olması bir tesadüf değil. hem roma, hem de bizans döneminde burası at ve atlı araba yarışları için kullanılmış bir hipodromdur. hem de 1.000 yıldan fazla bir süre! tevellüdü ms 196, banisi imparator septimius severus.

    tarihi kaynaklara göre, ''u'' şeklindeki alanın eni 120, boyu 480 metreydi. orantılama açısından söylemek gerekirse, eninin iki futbol sahasından fazla, boyunun da beş futbol sahasına yakın olduğu bilinmeli. tribünlerinin 100.000 kişilik olduğu tahmin ediliyor. bizans dönemi istanbul'unun en kalabalık nüfusunun 400.000 kişi olduğu düşünülürse bu rakamın büyüklüğü iyice ortaya çıkıyor.

    sadece at ve atlı araba yarışlarına değil, bizans döneminde müzisyen topluluklarına, dansçılara, akrobatlara, hatta vahşi hayvanlarla dövüşen gladyatörlere de ev sahipliği yapmış bir mekan. türk fetihinden önce 1200'lerin başındaki latin istilasında şehirle birlikte yerle bir edilmiş, sadece yıkıntıları kalmış. osmanlı döneminde ise yeniçeri isyanlarına, toplu idamlara, cülus bahşişlerine, şehzade sünnet törenlerine ve hanım sultanların düğünlerine evsahipliği yapmış, cirit oyunlarına sahne olmuş.

    sinan'ın kalfası sedefkar ağa'nın, dünyanın tek altı minareli selatin camiini, sultan 1. ahmed'in adına meydana kondurmasıyla adı sultanahmet meydanı'na dönüşmüş.

    tarihi hipodromdan geriye sadece bir duvar kalmış, onu da zamanında fotoğraflamıştım.
  • sultanahmet meydanı. topkapı sarayı'nın bayram alanı. eskiden büyük şenliklerin, esnaf alaylarının gerçekleştiği mekan.
hesabın var mı? giriş yap