• merkezi ingilterededir. bir çok defa avrupanın en iyi teknoloji firması seçilmiştir. güç tüketimi inanılmaz düşüktür. her türlü embedded gömbedded sistemler için uygundur. ev arkadaşımın birkaç ay sonra ingilterede fabrikasına eğitime gideceği kuruluştur ayrıca.
  • islemci ureten bir firma degildir. instruction set tasarlayan bir firmadir. yani arm instruction set. bu instruction set'i destekleyen islemci uretmek isteyen firmalara bunun lisansini satar. texas instruments'tan, samsung'a kadar pek cok firma da bu islemcilerden uretir. hatta nvidia'nin tegra platformunun cpu'su da arm architecture'i kullanir. su an iphone ya da android farketmez butun mobil telefonlardaki islemciler arm mimarisini kullanir. (aslinda hepsi degil ama hemen hemen hepsi, en son motorola ve lg yanilmiyorsam intel atom platformunu kullanan -ki o platform intel'in kendi islemci mimarilerini destekler, arm mimarisini degil- telefonlar cikardi, ama gayet azinlikta bunlar).
    ayrica arm son kullanicilar tarafindan mesela intel ya da nvidia kadar iyi bilinmese de, yasayan efsane statusundeki bir firmadir. (en azindan bence oyle)
  • arm7 ve arm9 serileri olan cok baba bir islemci cekirdegi. bircok ic ureticisi tarafindan degisik peripheraller eklenerek uretilir. uzerinde embedded linux kosturmak ayri bir zevktir. embedded platormlarda en cok kullanilan islemcilerden biridir, endustri standardidir, harikadir.
  • işlemci dünyasının linux'u olmuş şirket. mobil dünyada x86 diye bir şey yok bunun sayesinde

    edit: 26 ayrı şirket arm tabanli işlemciler geliştiriyor. bir nevi open source. linux benzetmesi bu yüzden.
  • apple aslında çoğunluğun düşündüğü şekilde arm’a değil kendi tasarımı olan apple silicon’a geçiş yapıyor. bunun arm ile olan tek ilgisi arm instruction set kullanıyor olması. ancak hiç bir şekilde arm dizaynı içermiyor.

    apple’ın arm’ın satışı yüzünden kazanacağı veya kaybedeceği bir şey de yok. arm instruction set için tek seferlik kullanım hakkını satın almış durumda. arm’ın sahibinin kim olduğuna bakılmaksızın kendi soc’sini üretip kullanmakta serbest.

    ancak bu durum apple’ın kararının arm’ın değerini yükselttiği gerçeğini değiştirmez. çünkü apple’ın başarılı olması demek rakiplerinin de ona alternatif aramalarına ve arm’a yönelmelerine yol açacaktır. eğer apple mac fiyatlarını 200 dolar kadar düşürebilir, bunun yanında aynı performansı 2-3 kat pil ömrüyle sunmayı başarabilirse rakiplerinin hayatta kalmak için yeni arayışlara girmeleri kaçınılmaz.

    burada akla apple neden arm’ı almaz diye bir soru gelebilir. birincisi abd ve avrupa’daki antitrust yasaları monopol oluşturacağı için buna engel olacaktır. ikinci nedeni de apple’ın normalde rakiplerine teknoloji satmaya yanaşmaması ancak bu yatırımı yapması durumunda rakiplerinin arm’a ulaşmasına antitrust yasaları nedeniyle engel koyamayacak oluşu. şu anda apple’ın işlemcileri diğer firmaların arm işlemcilerinin çok ötesinde performans sağlıyor. eğer apple arm’a sahip olursa, sadece arm’ı diğer firmalara sunmaya devam etmeye değil, kendi işlemcilerinin üstün teknolojisini de onlara sunmaya zorunlu tutulacak. bu da apple’ın hiç işine gelmez.

    bu arada, bir de huawei’den bahsetmek gerekiyor. bilindiği üzere amerikan hükümeti intel ve amd’nin huawei’ye işlemci satmalarını yasaklamış durumda. taiwan firması tsmc’nin huawei için amerikan teknolojileri kullanarak işlemci üretmesine de engel oluyor. eğer huawei hayatta kalacaksa arm işlemcilerini çin içerisinde çin firması smic’e ürettirmeye mahkum. bilgisayar ve server işlemcileri için de %100 arm’a geçiş yapması kaçınılmaz.

    halen abd hükümeti huawei’nin arm teknolojisi kullanarak çin’de üretim yaptırmasına engel olamıyor, çünkü her ne kadar abd topraklarında tesisleri bulunsa da arm, huawei’nin zamanında lisansını satın aldığı teknolojilerin abd dışında geliştirildiğini, bu nedenle abd teknolojisi kabul edilemeyeceğini savunuyor.

    şimdi soru işareti şurada oluşuyor. eğer nvidia arm’ı satın alırsa teknolojinin sahibi bir abd firması olacak. bu durumda hükümetin konuya müdahil olması mümkün olacak. ancak huawei de apple gibi bir seferlik, son kullanım tarihi bulunmayan bir lisansa sahip. acaba abd kanunları ve uluslararası kurallar burada huawei’nin mi yoksa abd hükümetinin mi yanında olur? burası benim için büyük bir soru işareti. eğer abd hükümetinin satın alınmış bir lisansı geçersiz kılma gücü varsa huawei’nin intel ve amd’den sonra arm’a da ulaşması engellenir ve tabutuna son çivi çakılır. huawei’den hiç hoşlaşmasam da bu kadar ileri gidip şirketi diz çökmeye zorlamayı aşırı buluyorum. bu durum gelecekte çin, amerikan demeden her ülkenin ürünlerin küresel kapsamda serbestçe satılabilmesini ciddi şekilde tehlikeye atacaktır.
  • nvidia'nın softbank'a $12 milyar'ı nakit olmak üzere, $21.5 milyar değerinde nvidia hisse senedi* ve muhtelif ödemeler yaparak toplamda $40 milyar civarında bir meblağa %90'ını satın aldığı firma olmuştur. softbank'ın ise %10 oranında arm ortaklığı devam edecekmiş*.
    önümüzdeki dönemde arm mimarili cpu + nvidia gpu/tpu barındıran hibrit ai kart tasarımlarında bir patlama görülür artık. nitekim grafik işlemci tarafında, 3d rendering engine vazifesi gören mali işlemciler de arm mimarili olduğundan, orada da enteresan gelişmeler yaşanacaktır diye tahmin ediyorum. zamanında amd'nin ati'yi satın alma hamlesinin tam tersi gibi bir satın alma olmuş. hayırlısı bakalım...

    nvidia to acquire arm for $40 billion, creating world’s premier computing company for the age of ai

    edit: (bkz: alamadı)
  • arm işlemciler, apple'ın başlattığı smart phone devrimi ile birlikte inanılmaz hızla geliştiler ve gelişmeye devam ediyorlar.

    2017 itibari ile intel 14nm ile işlemci geliştiriyor ve 10 nm geçimeyi planlıyor. arm tarafında ise 10nm işlemciler geliştiriliyor şuan 7nm geçiş planlanıyor.

    arm tarafındaki bu gelişmenin başlıca nedeni rekabet.
    arm tarafında ise geliştirme yapan çok fazla şirket var ve aralarındaki rekabet çok büyük. başlıca firmaları sayacak olursak snapgragon, samsung, apple, mediatek ve nvidia.

    rekabetde performans kadar güç tüketimi, ısınma, internet bağlantı hızı, şarj hızı gibi piyasada tercih edilmesini sağlayan etkenler de var.
    bu yüzden de nm mümkün oldukça düşürüyor ve işlemciye entegre teknoljiler geliştiriyorlar.

    2017 yılı itibari ile intel'in x86 mimarisini kullanan ve geliştiren 2 büyük firma var bunlar bildiğiniz gibi intel ve amd.
    hatta uzun zamandır intel piyasanın tek hakimi ve amd ile arasındaki makas inanılmaz derecede açılmış durumda.
    amd ise ryzen ile rekabet edebilir duruma geliyor ama sadece masaüstü için. belki ilerde belki laptoplar içinde bir rekabet söz konusu olabilir.

    arm'nin geleceğine bakarsak,

    mobili saymaya gerek yok. piyasanın tek hakimiler, intel bile tutunamadı.
    internet of things diye bişey var ve bu aletlerin hemen hemen hepsi arm tabanlı işlemci kullanıyor ve kullacaklar saatinden tut klimana, arabana, modemine herşey.

    benim öngörüm server tarafında da
    cloud teknolojisi ile birlikte büyük bir hızla yaygınlaşacaklar. bunun ile ilgili google ve microsoftun çalışmaları var.
    çünkü cloud teknolojileri çok büyük sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyuyor.

    arm size ucuza çok fazla core, performans, düşük güç tüketimi dolayısı düşük soğutma maliyeti sunuyor. bu da cloud teknolojisine şirketlerin geçmesini hızlandıracak.
    şuan on premise sistemler de server, yazılım, bakım maliyetleri yüksek olmasına rağmen hala cloud çözümlerinden daha ucuza geliyor. fakat bu ileride değişecek gibi gözüküyor.

    laptop pazarında ise apple touch bar, fingerprint gibi küçük işlemleri için hem güç tüketimini düşürmek hemde performansın düşmesini engellemek için kendi geliştirdiği arm işlemcisini kullanıyor.
    halihazırda chromebook ların bazılanda arm işlemciler kullanılıyor.
    yine microsoft windows 10 a arm desteği için çalışıyor.

    arm işlemcileri bu hızla gelişmeye devam ederse(etmemesi için hiçbir sebep yok)
    apple'ın birkaç sene sonra intel'i bırakıp kendi işlemcime geçiyorum demesi kimseyi şaşırtmaz. zaten apple geçerse samsung durmaz diğer firmalar da arkasından gelir.

    arm'nin geleceği parlak gözüküyor.
  • bazı güncel iş dizüstü bilgisayarlarında (dell latitude e4300) intel ana işlemci/ microsoft ana işletim sistemine bütünleyici olarak (arm cortex m3) gömülü linux işletim sistemleri (latitude on) ile birlikte ana bilgisayar işlerimlerini (eposta, internet tarayıcı vs.) çok daha az enerji ve uzun pil ömrü ile sağlayan işlemci mimarisinin sahibi.
  • önümüzdeki yıllarda intel'e oldukça sıkıntı yaratabilecek, hızla yükselen ingiliz mobil işlemci mimarisi tasarlayan şirket. sunucu işlemcileri konusunda en büyük alıcılar olan google ve facebook ıntel'den vazgeçip arm mimarisi kullanmaya karar vermişler.

    not: intel'in gelirlerinin % 4.5 kadarını google oluşturuyormuş. 2012 yılında intel 53.5 milyar dolar gelir elde etmiş. varın siz düşünün bunun boyutunu.

    http://www.donanimhaber.com/…llanmayi-planliyor.htm
    http://www.donanimhaber.com/…-yapmayi-planliyor.htm
hesabın var mı? giriş yap