• aynı isimde bir temel fıkrası da mevcuttur. hatta şöyledir:

    temel bir gün dursun'a sorar:
    - yahu dursun, nedir bu aristo mantığı dedikleri?
    dursun nasıl anlatacağını düşünür ve başlar:
    - bak temel..senin akvaryumun var mı?
    - var.
    - o halde akvaryumu seversin?
    - evet.
    - o zaman balıkları da seversin?
    - evet.
    - o zaman denizi de seversin?
    - evet.
    - o zaman plajı da seversin
    - evet.
    - o zaman plajdaki kızları da seversin?
    - evet.
    - işte aristo mantığı budur.

    temel bu olaydan çok etkilenir,ve ilk fırsatta biriyle paylaşmaya karar verir,yolda gördüğü cemal'e sorar:

    - ula cemal,sen aristo mantığı nedir bilir misin?
    - yoo nedir?
    - bak anlatayım, senin akvaryumun var mı?
    - yok.
    - ulan sen ipne misun?
  • yunanlıların eskiden persleri yermek için sarfettikleri bir söz evlere şenliktir;
    "kadınlar çok terler,pers erkekleride çok terliyor o zaman persliler kadındır"
    yani bir milleti yermek için bu kadarda saçmalanmazki,
    yerin kulağı var,benimde var ben yer miyim? yemem gibi birşey olmuş yok olmadı yunan efendiler nasa ormanın içindekileri görmek için radar geliştiriyor,siz daha kendi mantığınızı çözemiyorsunuz daha medeniyet medeniyet diye bağırırsınız birde
  • x, y'dir
    z, y'dir
    öyleyse, x, z'dir.
    formundaki çıkarım hatalarına halk arasında verilen ad.*

    sıklıkla daha komik olsun diye bir eşseslilik yanılgısıyla* birleştirilir, örneğin:
    hayat acıdır
    biber de acıdır
    öyleyse hayat biberdir.

    aristoteles ile ya da adını anmaya değer herhangi başka bir felsefeciyle hiçbir ilgisi yoktur. aristoteles'i çağırıştıran adı almasının nedeni "biz moderen gelişmiş üstün über insanlar nasıl da eskilerin inandıkları zırvalardaki salaklıkları, şıpadanak görüyoruz" diyebilme hevesi olabilir. ** **
  • pablo picasso: “ben komünistim… resmim de bir komünistin resmidir… eğer ayakkabı imalatçısı olsaydım, ister kralcı ister komünist ya da bambaşka bir görüşten biri, ayakkabılarımı olduğum kimlikten farklı mı üretecektim yani?..”

    bu yaklaşıma salvador dali de yıllar sonra: “picasso, ressamdır… ben de ressamım. picasso ispanyol’dur… ben de ispanyol’um… picasso, komünisttir… ne yapalım, ben değilim…”
  • aristoteles'i sadece mantıksal çıkarımlara hapseden anlayış. özellikle ilahiyat ve felsefe grubu öğretmenliği gibi bölümlerde, aristo hakkında tek bildiği "bütün insanlar ölümlüdür. şerafettin insandır. o zaman şerafettin de ölümlüdür" diziliminde mantık silsilesi olan insanlar yetişiyor. aristo'nun erdem hakkında halen bile aşılamadığını düşündüğüm olağanüstü tespit ve argümanları, akıl ve irade arasında ayrım yapmayan rasyonalite anlayışı, araçsal akıldan zerre kadar nasibini almamış, aklı arzulayabilen bir kategori olarak algılaması (ona özgü değil ama), nikomakos'a etik adlı şaheserinde karakter ve etik ile ilgili evrensel denebilecek ölçüde açıklamaları, kısacası (moda deyimle) aristoteles'in hayat felsefesi güme gitmektedir.
  • okullardaki felsefe derslerinde işlenirken "yerin kulağı vardır. benim de kulağım vardır. öyleyse ben yer miyim? yemem." gibi insanın içini buza çeviren esprilerin havalarda uçuşmasını sağlar ve aynı zamanda felsefedeki en basit mantıktır. temeli espride şakayla karışık anlatıldığı gibi olayları basit bir düzeyde ilişkilendirmeyle sonuca ulaşmaya çalışmaktır.
  • (bkz: aristo)
  • cengiz aydin sayesinde yaza yaza biktigim, nefret eder hale geldigim sey
  • yapılan bunca geyik bir tarafa,
    aristo mantığı aslında, düşünmenin neticesinde vardığınız yargıyı,
    gözlemin ve doğanın yerine/önüne koymaktır.

    mesela daha 100 sene öncesine kadar, kainat sabittir düşüncesi hakimdi. sonra edward hubble gözlemleri sonucu kainatın genişlediğini ispatladı. buna inanmak (gözleme dayalı olmasına rağmen) bilim dünyasının senelerini aldı, çünkü akla mantığa ters birşey idi. nasıl olur da 14 milyar yaşındaki kainat hâlâ genişliyor olabilir idi. bunun ucu bucağı yok mu, akla mantığa ters vesaire vesaire... diye.

    yani velhasıl kelam, dalga geçmesi kolay olan, ama aslında birçoğumuzun (default sürüm olarak) kafasında operate eden (işletim sistemi) mantık sistemi, aslında aristo mantığıdır.
  • bertrand russell in dediğine göre aristo mantık felsefesini şu şekilde formüllendirmiştir.
    --"fransa kralı keldir" bir x vardır, öyle ki x fransa kralıdır ve bütün x ler için eğer y fransa kralıysa; y,x tir ve x keldir--

    adam nasıl taktıysa fransa kralına demek, ben buna kuram yazar dalgamı geçerim demiş beyin bedava tabi.
hesabın var mı? giriş yap