• türkiye'de yapılan en zorlu mesleklerden biri, özgürlüğün ya da hayatın her an tehlike altında, ve tek motivasyonun kamunun haber alma hakkı, yani vatanseverlik ve meslek aşkı. bu görevi yapanlara büyük saygı duyuyorum
  • turkiye'de hakkinda 7 yildir entry girilmemis konu. mevcut olan haberi degil de, gizlenen, kamudan saklanan haberleri kamu yararina ortaya cikaran gazetecidir bu ayni zamanda.

    eskiden turkiye'de guclu bir ekolu bulunurken bugun kalmamistir.
  • türkiye' de nerdeyse ağzını açan her gazetecinin kendini dahil ettiği grup.
  • gunumuz turkiyesinde copte ambalaj kagidi bulunca mutlu olan gazetecilerin yaptiklarini iddia ettigi sey
  • """medya ve gazetecilik; uzun yıllardır gelişmesine ve yeni ortamlara taşınmasına rağmen, bazı iyi taraflarını da kaybederek bu aşamalara gelmiştir. özellikle habercilik anlamında, meslek ve topluma yönelik göz ardı edilen gerçeklere yer verilmemesi, dünyada da gazeteciliğin sorgulanmasına yol açmıştır. her ne kadar dijital habercilik ve yeni medya sektörü, gazeteciliği daha erişilebilir ve popüler hâle getirse de gazeteciliğin bazı türleri de yok sayılmaya başlanmıştır.
    bu gazetecilik türlerinden biri ise araştırmacı gazeteciliktir. araştırmacı gazetecilik, gazeteciliğin en büyük varlık nedenlerinden biridir. çünkü araştırmacı gazetecilikte; araştırma, inceleme ve topluma sunma aşamaları vardır.

    bugün, dünyada ve ülkemizde araştırmacı gazetecilik örneklerinin oldukça azaldığını görüyoruz. çünkü, araştırmacı gazeteciliğin kapsamında, herkes olabilir ve durum da pek çok gücün hoşuna gitmeyebilir. peki, internet haberciliği sektörünün geliştiği ve kaynaklara daha çok ulaşıldığını bir dönemde araştırmacı gazetecilik örnekleri hiç mi yok? tabii ki gazeteciliğin yok olmadığı her yerde araştırmacı gazetecilik de devam edecektir. bununla birlikte, gazeteciliği teşvik edecek uygulama ve alanın da yaratılması gerek. özellikle haber değerinin azaldığı bir dönemde, araştırma isteyen gazetecilik örnekleri, haberin ne olduğunu da bize gösterecektir.

    araştırmacı gazeteciliği tanıyalım

    araştırmacı gazetecilik, bugün bilindiği anlamda, ilk kez 1800'lü yıllarda abd'de ortaya çıkmıştır. new york times muhabirlerinin yaptığı haber, bir siyasi yolsuzluk konusunu ortaya çıkarmış ve böylelikle gazeteciliğin araştırmacı yönüne ışık tutmuştur. o tarihten bu yana sayısız araştırmalı haber de ortaya konulmuş ve bir gazetecinin mesleki niteliklerin de birinin de kamu yararını gözetmesi gerektiği üzerine konuşulmuştur. araştırmacı gazeteciliğinde, gazeteciliğin en belirgin özelliği olan toplumsal yarar ilkesini tamamen kullanması, insanların bilgi edinmesini de kolaylaştırmıştır.
    araştırmacı gazetecilik, ülkemizde de gazeteciliğin bel kemiği olarak kullanılmıştır. aslında, bu gazetecilik türü, her gazetecinin kullanabileceği bir yöntemdir. kısacası, araştırmacı gazeteci, bir unvan ya da tanım sahibi değildir. yapılan incelemeli bir haber ya da haberler neticesinde, araştırmacı gazetecilik yapmış olunur. ülkemizde de araştırmacı gazeteciliğin en önemli temsilcilerinden biri uğur mumcu'dur.
    araştırmacı gazetecilikte gazeteci ya da muhabir; özgün haber yapar ve incelenen konu hakkında detaylı kaynaklar keşfeder. ayrıca gazetecilikte önemli bir konu olan off the record, (kayıt dışı) araştırmalı haberlerde de kullanılır. eğer güvenilir kaynak, adını ya da kimliğini vermek istemiyorsa gazeteci buna mutlaka uymalı ve haberde bunu gizlemelidir. aynı zamanda araştırmacı gazetecilik, bir sorgulama işi olduğu için kaynak ve bilgi arayışı oldukça önemlidir. bilgi ve kaynak arayışında da doğru ve güvenilir belge, kişi ve bulgular, haberin kaynağını oluşturur.

    araştırmacı gazeteciliğin; abd'de kullanılan adıyla "derinlemesine gazetecilik" yapması, toplumun yararına olan bir durum teşkil eder. bu haberler neticesinde, toplum ilgili konu hakkında doğrulara veya gerçeklere ulaşılır ve ilgili konu da açığa çıkarak soruşturulabilir. doğrudan toplum yararını gözeten haberciliğin, belli başlı kuralları ve özellikleri de vardır.

    araştırmacı gazetecilik, araştırmacı gazeteci, internet haberciliği, kamu yararı,
    araştırmacı gazeteciliğin özellikleri

    araştırmacı gazeteciliğin özellikleri nelerdir?

    gazetecilikte, en önemli konulardan biri, 5n1k sorularını ilgili haber için sorabilmektir. haber ya da konu için kapsamlı bir çalışma yürütmeyi amaçlayan araştırmacı gazetecilik, görünmeyeni sunmak ile ilgilidir. araştırmaya konu olacak olay, hiç bilinmeyebilir ya da yanlış bilinebilir. araştırmalı haber, normal haberlerden farklı olarak, bilinmesi gereken bir olaya, ışık tutacak kaynaklara ve sorulara yönelir. böylesi bir haber derlemesi ve araştırması için de ciddi bir emek ve zaman şarttır. tabii ki burada, gazetecinin mesleki yetkinliği ve istekliliği de önemlidir.

    araştırmacı gazeteci, ilgili olayın peşini bırakmayacak bir ısrara sahip olabilmelidir. fakat, günümüz koşullarında, gazetecilere yönelik ciddi tehditler de söz konusudur. bu durumların önüne geçmek için ise gazetecilere geniş bir alan açılmalı ve araştırmacı gazeteciliği teşvik edecek uygulamalara geçilmelidir. araştırmalı haberin ve gazeteciliğin özelliklerini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

    araştırmalı haber, zaman ve emek isteyen bir yapıya sahiptir.
    habere konu olacak olay ya da kişi, derinlemesine incelenir, ilgili haber ile ilgili bağlantısı ortaya çıkarılır.
    araştırmacı gazetecilik, özel habercilik değildir. özel haber, gazetecinin yakın iletişim hâlinde olduğu kişi ya da kişilerden edindiği bilgidir.
    araştırmalı haberde; bilgi, belge, kişi ve tanıklar derinlemesine taranır ve haberde bu kaynaklar anlaşılır bir dille aktarılır.
    araştırmalı haberde, ilgili olayın geçmişine gidilir ve güvenilir kaynaklara ulaşılmaya çalışılır.
    birbiri ile ilişkili olan olay ve kişiler, not edilir ve aralarındaki ilişki ağının olaya etkisi araştırılır.
    araştırmacı gazetecilikte, ilgili olayın açıklanmasındaki kamu yararı incelenir ve toplumu bilgilendirici bir üslup kullanılır.
    araştırmacı gazetecinin mesleki nitelikleri nelerdir?
    araştırmalı haber yapabilmek ve doğrulara ulaşabilmek için öncelikle bir gazetecilik deneyimi ve yetkinliği gereklidir. haber deneyimi elde ettikçe, araştırmalı haberin nasıl yapılabileceğini de öğrenilmektedir. araştırmacı gazeteci, her şeyden önce merak duygusunu ertelemeyen bir meslek kişiliğine sahiptir. gazeteciliğin esas özelliği olan araştırma ve sorgulama, araştırmacı gazetecinin de mesleki niteliklerindendir.

    araştırmacı gazeteci olabilmek için muhabir ya da gazeteci olabilmek gerekir. bu yetkinliği elde edebilmek için ise illa ki gazetecilik okumak şart değildir. sektörde, pek çok alaylı gazeteci ve muhabir vardır. fakat, hakkıyla bir araştırmalı haber ve gazetecilik yapabilmek için işin özelliklerini ve mutfağını öğrenmek gerekiyor. yani araştırmacı gazeteci,gazetecilik bölümü mezunu ya da araştırmalı gazetecilik eğitimi alarak bu işi nasıl yapacağını bilerek haberini yapar.

    araştırmacı gazetecinin sahip olması gereken mesleki nitelikleri de şöyle sıralayabiliriz:

    gazeteci, mesleki sorumlulukların bilincinde olarak habere bireysellik katamaz ve bağımsızlığını korur.
    haberin yapılması için ilgili kaynaklara güven aşılayabilmelidir.
    kaynaklara soru sorulacak konularda cevap değil, açıklama istenir; çünkü, verilecek cevap doğru bir yanıt içermiyor olabilir.
    gazeteci mutlaka, edindiği bilgi ve kaynakları karşılaştırmalı ve edinilen bilgileri farklı kaynaklardan doğrulatmalıdır.
    soru sorma ve bilgi alma aşamasında, rahat ve anlaşılır diyaloglar kurabilmeli ve kişileri iyi gözlemleyebilmelidir.
    gazeteci, olaylar ve kişiler arasında neden-sonuç bağlantısı kurabilmeli ve titiz bir çalışma yürütebilmelidir.
    araştırmacı gazetecilik, araştırmacı gazeteci, internet haberciliği, kamu yararı, araştırmacı gazeteciliğin özellikleri

    günümüzde habercilik ve medya sektörü
    medyanın kendini dijitale taşıdığı ve haberciliğin kabuk değiştirdiği bir dönemde, araştırmalı haberlerin sayısı da bir hayli azalmış durumdadır. bununla birlikte, bağımsız gazetecilerin varlığı da bu dönemde artmıştır. aslında bu durum, araştırmalı haberlere de önayak olmuştur. günümüzde az da olsa dijital haberciliğin olanaklarını kullanarak bu tür haberler, hızlıca yayılabilmiş ve toplum da bilgilendirilmiştir.

    araştırmacı gazetecilik dışında, yeni medyada gazeteciliğin bit başka biçimini görmekteyiz.internet haberciliğiadını verdiğimiz habercilikte, sosyal medya ve haber siteleri ön plandadır. insanların günlük akış içinde, haberlere bu mecralardan ulaşmak istedikleri bilinmektedir. internet haberciliği de bu mecralar aracılığıyla dijital haber kurallarına uygun haberler yapmaktadır. tabii ki internet gazeteciliğinde, ilk sıralarda çıkmak adına seo ve gazetecilik kurallarına uygun çalışmalar da yapılmaktadır. yine sosyal medya mecralarında, özellikle twitter aracılığıyla pek çok günlük haberin yazıldığını da görüyoruz. yalnız bu tip haberler ve yazılar yazılırken, tıklama amacıyla abartılı ve cımbızla alınmış sözlere de rast gelmekteyiz. maalesef internet haberciliğinde, bu yazım tarzının öne çıkarıldığını da görmekteyiz. yine de medya mecralarının çoğaldığı bir dönemde, gazetecilik meslek ilkelerine uyan ve haber yapma derdinde olan gazete ve insanları da unutmamak gerekir.

    araştırmacı gazetecilik nedir?

    araştırmacı gazetecilik, gazetecinin ilgili kişi, kurum ya da olay hakkında derinlemesine sorgulama yaptığı bir gazetecilik yöntemidir. ilk kez 1800'lü yıllarda, new york times muhabirlerinin siyasi yolsuzluk üzerine yaptığı deşifre habercilikle, araştırmacı gazetecilik başlamıştır. araştırmacı gazetecilikte, mutlaka toplumsal yarar ilkesi ve gerçeklere ulaşma arayışı vardır.

    araştırmacı gazeteci nasıl olunur?

    araştırmacı gazeteci, işin mutfağını ve niteliğini iyi bilerek haber ve araştırma yapar. işi öğrenebilmek için ise öncelikle gazeteci ya da muhabirliğe adım atmak gerekir. bunun için de ya gazetecilik bölümünü okuyabilir veya araştırmacı gazetecilik eğitimi alabilir ya da habercilik sektörüne alaylı olarak girebilirsiniz.

    araştırmalı haberin özellikleri nelerdir?

    araştırmalı haber, öncesinde olayın incelenmesini ve sorgulanmasını ister. bilgi ve kişi kaynakları, karşılaştırılır ve doğrulanır. haber, toplum yararını gözeterek anlaşılır bilgiler eşliğinde verilir ve istemedikçe kaynakların adları açıklanmaz."""

    (bkz: soner yalçın/#135027377)

    (bkz: https://www.iienstitu.com/…irmaci-gazetecilik-nedir)
  • tamamen bittiğini düşünüyorum. uğur dündar vs. zamanında yine biraz yapmaya çalışıyordu galiba ama bu ülkede nedense bir watergate asla yaşanamayacak galiba.

    günümüzde geldiğimiz durum ise daha vahim. artık gazetecilerin ciddi ciddi araştırma yapmalarına asla gerek kalmıyor. çat, savcıdan bir belge geliyor koyuyorlar gazeteye. çat mektupla fotokopi geliyor koyuyorlar gazeteye. polis kazı yapacak silah bulunacak, bir bakıyorsun sadece belli televizyonların kameraları var.

    hayat ne güzel lan bunlara. bütün savcılarla, devlet adamlarıyla kanka olacaksın, onlar verecek haberi sen koyacaksın yayın organın neyse. ondan sonra bunların adı da gazeteci olarak geçiyor.
  • türk televizyonlarında bir tek araştırmacı gazecliği yapan mithat bereket'tir. ne uğur dündar kadar popülist ne kadir çelik kadar subjektif bir program seyrettik pusula'da. hatta hiç meşhur olmadı. adam gibi araştırma yapan, adam gibi de gazeteciliği o'ndan öğrenmek gerekiyormuş. adam gibi ciddi iş yapmak da bir zaman sonra takdir edilmeyi getiriyor demek ki. saygı duymalı.
  • gazetecilik öğrencilerini, her araştırmacı gazetecilik dendiğinde, "araştırmacı değil; soruşturmacı gazetecilik'' deme refleksine kavuşturan kavram.
  • ak parti bu işi bitirdi. basın - yayın organlarını ele geçirdi. abdülkadir selvi, rasim ozan kütahyalı gibi saçma sapan adamlara kaldık.
    muhalif basında yılmaz özdil gibi bir paragrafı bir sayfaya yayan adamlarla dolu. araştıran son adam can dündar'dı, o da mit tırları sonrası bitirildi.
hesabın var mı? giriş yap