• bir insanın beyninin aslında ne kadar yalancı ve riyakar olabileceğinin kanıtı olan beyin rahatsızlığı. bu rahatsızlığa yakalanan hastalar kör oluyorlar. ancak şöyle bir şey var, kör olduklarını fark edemiyorlar çünkü beynin görmeyle ilgili olan kısımlarında bir olay gerçekleşmiyor.

    beyin, insana kör olduğunu haber veremiyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=hvvwiauxwam
  • insanların kör olduğunu algılayamama sebebi olarak da beynin gözle ilgili olan kısımlarının bir şekilde konuşma-dil kısımlarıyla iletişime geçememesi olarak açıklıyorlar.
  • beynin kanlanmasına bağlı olarak gelişen körlüktür.

    sözgelimi, hayat gibi; birşeyler yaşıyorsun ama içinden.
  • insan beynine dair en ilginç fenomenlerden biri. ne demek ulan kör birine "bu kaç" diye sorup kişiden tahminle üretilen bir sayı cevabı almak?
  • bugün david eagleman'ın ıncognito kitabını okurken karşılaştığım, beynin kanlanmasındaki bir bozukluk sonucu meydana gelen körlük olarak nitelendirilen sendromdur. hastanın kör olduğunu inkar ettiğini ve kör olmadığına yürekten inandığını yazmış kitapta. çok ilginç bir organ olan beyin yine beni şaşırtmayı başarmıştır.

    bir de bunu okurken cüneyt arkın'ın "bağırmayacaktın anton. artık ağzının yerini biliyorum." sahnesini hatırlatmıştır.
  • insan beyninin bir bilgisayar gibi veri girdisi çıktısı yaptığı genel kabulünü sarsan bir sendromdur. az önce incognitoisimli kitapta okuduğum bu sendrom, kişilerin görme duyusunu kaybettikten sonra, içsel süreçler sayesinde görme algısına sahip olmaya devam etmeleridir. tabi ki bunlar varsanıdır ve hatalıdır. çok enteresan değil mi ya sözlük?
  • kabus gibi bir hastalık. hasta, beynin kanlanmasıyla ilgili bir soruna bağlı olarak görme yetisini kaybediyor. ancak göremediğini inkar ediyor. görsellikle ilgili sorduğunuz sorulara kendine göre yanıtlar veriyor. yanıtlar doğru değiller ama hasta kendinden çok emin konuşuyor.

    bu hastalar aslında kör değilmiş gibi davranmıyorlar, kör olmadıklarına yürekten inanıyorlar ve yine çok içten bir şekilde bunu inkar ediyorlar. yalan söylemiyorlar, sadece ifadeleri kusurlu. çünkü görme olduğunu sandıkları bir deneyim yaşıyorlar ancak görüntü tümüyle içeride üretiliyor.
    kanamadan dolayı dış veriler doğru yerlere ulaşamıyor hasta ise bir gerçeklik duygusu yaşamaya devam ediyor ancak bu beynin ürettikleriyle sınırlı bir durum. yani artık yaşadıkları bu gerçekliğin, gerçek dünyayla bir bağlantısı kalmıyor.
    maalesef hastanın deneyimlerinin rüya görmekten, uyuşturucu kafasıyla uçmaktan ya da sanrılardan pek farkı yok.
  • ülkenin büyük bir bölümünün muzdarip olduğu hastalık.
  • tersi için: (bkz: blindsight)
    (bkz: blindsight/@intheotherworld)
  • house md’nin bir bölümünde denk geldiğim enteresan hastalık.

    abs’nin ilk tanımı taa romalı filozof seneca'nın harpaste vakasını anlattığı döneme uzanır. tedavisi etiyolojisine bağlı ve çok nadir görülen bir sendromdur. (1965 ile 2016 yılları arasında sadece 28 vaka)kaynak.

    yukarıdaki girdilerde de yazıldığı gibi zihinsel karışıklıkları olsa da kör olmadıklarını kanıtlamak için ellerinden geleni yaparlar.
hesabın var mı? giriş yap