• yumurta rezervi ile ilgili bir test.
    bu testi ara ara yaptiriyordum ve sonuclarini gercekten onemsiyordum.

    gecen yil yaptirdigimda ve sonuclari almaya gittigimde doktor bey tedirgin bir sekilde yuzume bakip " cocugunuz var mi?" diye sordu. bir kizim var dedigimde rahatladigini hissettim.
    cunku sonuc 0.3 gelmisti ve yasim 33 idi.

    doktordan ciktigimda arabaya gidene kadar aglayip bir cocugum daha olmayacak dusuncesini kabullenmeye calistim. zaten 7 kez dusuk yapmistim oncesinde.

    ama bir ay sonra surpriz bir sekilde hamile oldugumu ogrendim. amh 3.17 iken ve ovulasyon testleri ile hamilelik yasayamayan ben, 0.3 amh ile hamileydim. hatta 2 gun sonra 2. kizim dogacak.

    ozetlersek bu testin onemli oldugunu eminim ama cok da takilmamak gerektigine inaniyorum.
  • anti-mullerian hormon ya da anti-müllerian hormonu; ergenlikten sonra üretkenlik döneminde kadınlarda 2-5 ng/ml arası bir değerde olmalıdır. menapoz'dan sonra bu değer düşer, neredeyse yok olur. anti-müllerian hormon testi kadının yumurta rezervini saptamadaki en güvenilir testtir.
  • serumdaki seviyesi menstrual siklus fazları arasında değişkenlik göstermez. bu nedenle ölçümü siklusun herhangi bir döneminde yapılabilir. over rezervini belirlemekte kullanılan diğer tahliller* adetin 3. günü yapılır.
  • sayesinde aslında pek de doğurgan hatta bayaa bi doğurgan olmadığımı öğrendiğim hormon. zaten doğurayım diye ölüp biten bi kişi değildim ama doktorun bunu suratınıza suratınıza çarpıp sizi tüp bebeğe yönlendirmeye çalışması da cabası oluyor.
    sağolsun eşim de manevi anlamda inanılmaz destek oluyor ki o da illa bebeğimiz olsun diyen biri değildi şimdiye kadar.
    düşününce de zaten ben bir tavşan, bir alexander papağanı, iki köpüş üç beş kedi annesiyim.
  • su an 36 yasindayim, cocuk sahibi olmak esimle hicbir zaman gundemimizde olmadi ama gecen yil rutin jinekolojik muayenemi yaparken doktorum, yasin artik 35, yarin bir gun isterseniz diye amh degerine de bi bakalim dedi ve sonuc 1.1 olarak geldi. yukaridaki arkadaslarin da yazdigi gibi istememekle sahip olamamak cidden cok farkliymis cunku doktordan ciktiktan sonra uzun bir sure agladim, sonra esimi arayip durumu anlattim, o sanirim benim uzulmeme daha cok uzuldu. neyse doktorum umudu kesmememi ama olasiligin da az oldugunu soyledi, durumun vahametini anlatmak icin verdii ornek "menapoza giren kisilerde bu deger 1 ve alti civarinda olurmus, turkide tup bebek ucretli bi tedavi biliyorsunuz ama bu degeri 1'in altinda olan kadinlara devlet 3 ucretsiz tup bebek denemesi veriyormus"

    doktor bana argifertil adinda bir vitamin takviyesi yazdi, icerigi baya dolu, ucreti de 1300 tl civarinda, baya yuksek. gunde uc kez kullanacaksin dedi. gunde uc kez kullanmadim ama en az bir kez aldim her gun, bu yil ocak ayinda amh'i yeniden olcturdugumde 1.1'den 1.23'e cikmisti. ocaktan bu yil temmuza kadar kullanmaya devam ettim, yeni degerim 1.42 idi.

    yani sonuc olarak bu deger artmaz degil, artiyor ama dogru vitaminler, stressiz bir yasam, dogru beslenme, egzersiz vs ile birlikte artiyor. ocakta yeniden olcturecegim, artarsa editlerim.

    2 subat 2024 editi: ocak ayinda rutin haline gelen amh olcumum yapildi. temmuzda 1.42 olan deger maalesef 0.76'ya dusmustu. ortada hicbir sey yokken, doktorun dediklerini harfiyen uygularken ve en onemlisi 1.1'den 1.42'ya yukseltmisken birdenbire bu degerin yarilanmasi cok uzucuydu. asiri moralim bozuldu, birkac gun atlatamadim. doktor eger cocuk istiyorsaniz hemen denemeye baslamaniz lazim dedi, cunku normal yolla olmazsa tup bebek tedavisine bir an once gecmen lazim cunku yumurta sayin cok cok az dedi. iste boyle.
  • belli aralıklarla yaptırdığım testlerde mucizevi şekilde düzenli olarak yükseldiğini gördüğüm hormonum. 2 sene önce 3 iken şu an 5'e yakın çıktı. fsh'ım ise aynı şekilde düşüşe geçti, 10'dan 7'ye indi. test sonuçlarına göre giderek gençleşiyorum, benjamin button'ım adeta.

    amh yükselmesine sebep oluyor olabilir mi diye pcos şüphesiyle ona da bakıldı ancak hiçbir şüphe yok, adetlerim düzenli, testosteron ve dhea-s düşük.

    esasen bu yola 2 sene önce hiç çocuk düşünmüyor olmama rağmen "insan 2 sene sonra ne olacağını bilemiyor, tıp bana böyle bir olanak verdiyse niye kullanmayayım?" diye niyetlenmiş, ama dünyanın bu konuda en isteksiz ve ne hikmetse "zaten hızlı bir şekilde evleneceğime" kanaat getirmiş jinekologum amh'ım 3 çıkınca "bu değerlerle kimse dondurma yapmaz, raporla falan da yaptıramayız, kıbrıs falan da uğraşma gerek yok, zaten evlenirsin yakında*" diye sallamıştı.

    neyse geçen sene de "parası neyse vereceğim, kıbrıs'ta yapalım" dedim. amh'ım yükselmiş fsh'ım düşmüştü ve yine boşver gerek yok diye salladı. benim inanılmaz bir yoğunluğum ve üstüne depresyonum başlayınca ben de salladım.

    en son bu sene tekrar baktırdım ve amh yine yükselmiş, fsh yine düşmüş. tüm testleri izmir'in en pahalı laboratuvarı olan biolab'de yaptırdım. doktorun dediğinden anladığım amh testi o kadar basit bir şey değilmiş ve yanlış bakılabiliyormuş. farklı bir laboratuvara yönlendireceğini iletti. ordan çıkacak sonuca göre bakacağız.

    benzer durumu yaşayanlar daha önce girdi yazmış ancak durumlarını güncellememişler. yeşillendiren olursa gelen bilgilerle burayı güncelleyeceğim.

    yumurta dondurmaya ilişkin peşin edit: neden kıbrıs derseniz, maalesef türkiye'de 1 altı amh'ın yumurta dondurması yasak. burda da şöyle bir trajik durum var ki yumurta rezerviniz çok düşükse hem aşırı doz hormon yüklemesi almanız gerekiyor, hem de buna rağmen yeterli yumurta sayısı toplanamayabiliyor. ayrıca bu 1 oranı altına ileri yaşlarda düşüldüğü için yumurta kalitesi de düşmüş oluyor. sonra ivf'de tutma şansı genç ve kaliteli yumurtası olan bireyden alınana göre çok daha düşük oluyor yani. devletimiz sağolsun yine kadınların özgürlüğünü düşünmeden, yapmış olmak için yapmış bir şeyleri.

    yaşım itibarıyla çok fazla boşanmış insan tanıyorum. erkekler gayet rahat bir şekilde 2. 3. evliliğinden de çocuk sahibi olabiliyorken kadınların suratına tekrar evlense bile sevdiği adamla çocuk sahibi olamayacağı gerçeği çarpıyor.

    dünyanın en muhteşem ailesine doğup, en iyi olanaklarla yetişmiş bir kadın olsan da istediğin zaman doğuramıyor olmak erkekle aranda aşılması imkansız bir fark olarak duruyor. kadın istediği kadar okusun, çalışsın, gezsin, takılsın; çocuk sahibi olabilme yaşının çok kısıtlı olması ve lanet olası dış faktörler yüzünden*** ömür 100'ün üstüne çıkmışken doğurgan süresinin mütemadiyen kısalması, kadının tepesinde camdan değil, tonlarca betondan yapılmış ultra kalın bir tavan olarak duruyor adeta.

    ne acı ki ergenliğe de, menopoza da annelerimizden daha erken giriyoruz. bu uğurda kim bilir kaç milyon kadın sırf çocuk sahibi olmak için "yaşım geçiyor" diye kendini mutsuz bir evliliğin içine atmıştır? kaç milyon pırlanta gibi kadın "yaşım geçmeden bulduğumla evleneyim" kafasına girmeyip de, sevdiği erkeği bulunca çocuk sahibi olamamıştır? kaç milyon çift muhteşem bir aile olmak isterken sadece bir çift olarak kalmıştır? 40 üstü erkeklerin de çocuk sahibi olabilmek için genç kadınlara yönelmesinin yarattığı dengesizlikleri falan hadi geçiyorum.

    insan bu sayıları düşününce çıldıracak gibi oluyor. kadının gerçek özgürleşmesi tıpkı erkekler gibi yaşla kalitesi düşse bile üreme kapasitesinin kesin bir bitiş yaşı olmadığında olacak. tıpkı erkekler gibi, hangi yaşta evleneceğini ve doğuracağını seçebildiğinde, tıpkı erkekler gibi 2. 3. evliliğinde çocuk sahibi olabilme lüksüne sahip olduğunda olacak.

    bu uğurda çalışan bilim insanlarına ne kadar teşekkür edip minnet duysak az. allah evren göktengri tuttuklarını altın etsin.
  • kadınlarda over fonksiyonlarını ve rezervini değerlendirmek için kullanılan bir marker. normalde 2-5 ng/ml arasında, polikistik over sendromlu hastalarda artmış yumurta* sayısına bağlı olarak seviyesi 3 kata kadar artar, menopozda ise yumurta sayısının azalmasına bağlı olarak ölçülemeyecek kadar azalır. polikistik over sendromu tanısında ve özellikle infertil hastaların değerlendirilmesinde önemli yere sahip.
  • uzman olmamakla birilikte şunu söyleyebilirim ki; bu hormonun değerinin 5'ten yüksek oluşu genellikle polikistik over sendromuyla açıklanır. ancak onlarca ultrasonun, taramanın ve testin sonunda polikistik over sendromu olmadığını hâlde amh değeri 8 çıkan insanları tanımaktayım. (bkz: ben).

    anlamını bilen yeşillenirdirirse bu gereksiz anksiyeteli insanı mutlu edecektir. saygılar
  • 28 yaşındayım ama bu değerim 0.5 çıktı. çocukları seven birisi olmadığım halde yüzüme açıkça yumurtalığının bir tanesi yok hükmünde, çocuğunun olmasını istiyorsan ivedilikle yumurtalıklarını dondurmalısın diye söylenince kendimi bok çuvalı gibi hissettim. çocuk sahibi olup olmamanın benim takdirimde olmasını arzu ederdim. bugün bir başka doktora daha gideceğim bakalım bu sefer yüzüme neler vurulacak
  • her olculdugunde farkli cikabiliyor
hesabın var mı? giriş yap