• chill out'la asla karıştırılmaması gereken bir müzik türü..
    amaç dinlenmek ve sakinleşmek değildir ambient'ta..
    şöyle anlatayım:
    önce müzik vardı, sonra bir takım adamlar geldi
    uyuşturucu soktular müziğe, müzik tutkunlarının çoğu bunu benimsedi
    daha sonra müzik uyuşturucu için yapılmaya başlandı..
    yazık oldu aslında birazcık..
    maalesef amaç dinlenmek ve sakinleşmek diil uçmayı hissetmektir ambient için..
    yazık oldu müziğe..

    ama çoğu zaman çok güzel soundlar doğurdu uyuşturucu..
    ama sırf bu nedenle kabullenmeli midir müziğe yaptığını??
    tartışmaya çooook açık bi konudur bence..
  • "ambient music must be able to accommodate many levels of listening attention without enforcing one in particular: it must be as ignorable as it is interesting,”
    brian eno - music for airports, 1978

    yani; "ambient müzik, herhangi birini özellikle ön plana çıkarmadan dinleme dikkatinin çeşitli seviyelerine hitap edebilmelidir: ilginç olduğu kadar gözardı edilebilir de olmalıdır."
  • bir müzik türünden ziyade bir müzik yaklaşımıdır bana kalırsa. asla kafama bir genre olarak oturmadı. misal last.fm'in ambient tagında en popüler sanatçılar listesinde aphex twin'nin altında air, boards of canada, enigma ve sigur ros görüyoruz. ama benim bildiğim air chillout, boards of canada idm, enigma new age, sigur ros ise post rock müzik yapar. bunların hepsi yaklaşım olarak ambiyans müziğidir ama teknik anlamda çok da birbiriyle karıştırılmaması gereken köklere ve türlere aitler. anlatabilmişimdir umarım.
  • bu müziği dinleyen kişi için müzik, herhangi bir hobi değildir.
    hemen her zevke temel oluşturan, hemen her zevkin içinde kökleri olan bir mucizedir.

    kusursuz bir ambient eserden aldığı zevki zamanında ya da hali hazırda dinlediği başka tür müziklerden aldığı haz ile kıyas ettiğinde böyle bir zahmete girmesine bile gerek kalmadığını görebilen insandır idm/ambient dinleyicisi.

    aklına gelip de dur şu şarkıyı dinleyeyim demez, zaten ambient'in derinliği her daim kafasında döner...
    düşüncelerine eşlik eder onlarla savrulur hatta onlara şekil verir.

    sesin dahi yayılmak için kendine araç bulamadığı uzayın karanlıklarında, yıldızların muazzam aydınlığında, gezegenlerin etrafında, satürnün halkasındaki buz kütlelerinin arasında ve hatta gidebildiğince bütün hepsinin ötesinde istediği yerlere gidebilmesini; derin uzaydan da çok bilinmezliklere ev sahipliği yapan karanlık-mavi okyanus derinliklerinin hayal gücü ile ancak sınırlandırılabilecek canlılarıyla derin sularda dilediğince yüzebilmesini sağlayabilecek tek ihtiyacı, tek aracı bu müziktir.

    bembeyaz buz çöllerinin üzerine düşen günün ilk ışıklarının kalp atışlarını hızlandıran nefes kesici kızıllığından ve tam da o anki derin sessizliği en iyi şekilde temsil eden kuru rüzgarın insanın içine huzur salan uğultusundan alınabilecek tüm zevkin en yakın temsilcisidir elindeki müzik.

    tüm bunların arayışında tek sığınağıdır müzik.
    ambient bir arayışın sonucudur.
    hayallerini aramak.
    ilk kez duyulur bir tanesi ve bundan sonra ömür hep onun gibi müzikleri aramakla geçer.
    alınan zevk o ana dek herhangi bir sesten, müzikten alınabilmiş tattan o kadar benzersizdir ve mükemmeldir ki diğer her şey gürültüye dönüşür.

    artık bulduğu herhangi bir parçayı çok az kişi bile görmüş-dinlemiş de olsa bunun önemi yoktur.
    yine de dinler bulduğu bu müziği ya daha güzel, çok güzel bir şey bulmuşsam güdüsüyle. bazen sabırla.
    böyle bir fırsatı elinden kaçırmış olmaktan imtina eder, ne kadar kıymetli bir şeyi ellerinde tutuyor olabileceğinin farkındadır.

    ilgisini-merakını o güzelliğin peşinden seve seve götürür. o beklesin onu bir yerlerde.
    bu müziğin ilgi aramadığını bilir.
    çünkü gerçek güzellik ilgi aramaz.
  • 90 li yillarin otasinda ke$fedilmi$ bir muzik turudur... $imdilerde daha cok chillout diye isimlendiriliyor.. elektronik bir muzik turudur.. yumu$ak bir sound un arkasina gizlenmi$ elektronik sample lar,insani kendinden geciren melodiler vardir. ilk ba$larda richard d james , howie b gibi daha cok bilinen insanlar yapmi$tir bu muzigi.. halbu ki underground da kalmi$ bir dolu composer da yok degildir.. warp , ninjatune gibi unlu label lar bu muzigin destekcisidir.. aphex twin,dj joy,cacteu twins,cabaret voltaire,yulara, orbital da zamanin ve $imdinin iyi ambient cilarindandir.. se7en isimli bir dj vardir bir kere dinleyip bir daha hic bi yerde bulamadigim bir ki$idir takdire $ayandir.
  • işleviyle tanımlanan bir müzik türü. öne çıkmama gayretiyle yapılmış düzenlenmeler bu janrın belirleyici özelliğidir. bu türde verilen eserler, bir ortamda bulunan kişilerin müziğin sadece kendisine kulak kesilmemesini sağladığı ve o anda mekandaki dikkat odağı olan farklı uyaranlarla (aktivite, nesne, kişi) rekabet etmeden ortamda yaşanan deneyimi tamamlayıcı ve dengeleyici bir unsur olabildiği ölçüde başarılı sayılır. müzik aleminde ambient denince benim anladığım budur hıdır. asansör müziği tabirinin fazla aşağılayıcı kaçacağını düşündüğünüz hallerde ambient music deyin geçin; kimse incinmesin.
  • ambient çok çok çok geniş ve derin bir türdür. oha çok geniştir. kaybolursunuz-boluruz-bolduk-bolardım.
  • rüya fon müziği. katı varlığın kumaşını hafifçe sıyırır ve uykuyla uyanıklık arasına sıkışırsınız bu müzikle. gerçeklik bulanıklaşır, maddeler birbirine girer, algı karışır. garip renklerden kanatlar yapıp uçarsınız, düşersiniz, ölürsünüz, ağlar ve gülümsersiniz. güzeldir vesselam.
  • çoğu zaman new age ve chill out ile karıştırılan müzik türü. aslında benzer noktaları da çok:

    -şimdi efendim öncelikle bu üç tür de enstrümantal ağırlıklı.
    -çoğu parçada şarkı sözü yok denecek kadar azdır.
    -arka fonda sesin en değişik tonları birbirini kovalar.

    bunun dışında ambient, kimilerinin genelleyerek daha çok "elektronik müzik" olarak özelediği müziktir. oysa ambient, elektronik müziğin bir çok alt türlerinden sadece biridir ve hepsinden ayrılan çok önemli yanları vardır: doğa sesleri, boğuk ses tonu, albüm kapaklarının hemen hepsinin doğa manzarası içermesi gibi...

    kurucusu olan brian eno yanı sıra, sigur ros, amethystium ve elbette eşsiz delerium bu türün bence en iyi örnekleridir.

    alın size şahane bir delerium parçası:

    http://www.youtube.com/watch?v=zst-bdx-dek&ob=av2e
  • 1990'larda değil, 1970'lerin ortalarında krautrock temelli elektronik müzik olarak kendine yer bulabilmiş müzik türüdür. brian eno'dur.
hesabın var mı? giriş yap