• bobin kafa adlı youtuberın iddiası. iddiasına göre amazon geniş çaplı bir telif satın almamış. lotr serisinin 3. kitabı olan kralın dönüşü kitabının arkasındaki a,b,e,f adlı yaklaşık 50 sayfadan oluşan kısmı sadece satın almış.

    kitap elimde mevcut, bahsekonu bölümlere yüzeysel baktım. lotr özeti gibi duran 4 bölümden oluşuyor.

    şayet iddia doğruysa çarşı karışır. bunlar teliften dolayı bırak tolkien evrenine %100 sadık kalmayı, %20 bile sadık kalamaz. bildiğin özeti satın almışlar. iddia akıllara deli sorular da getiriyor; tüm elflerin uzun saçlı, güzel ve yakışıklı olmaması telif probleminden dolayı mı acaba?

    yayın daha devam ediyor tam dakika veremiyeceğim ama ilk 5 dakikada konuya değiniyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=09oxxnfqoic
  • sabah uyandığımda birkaç yazar iddiayı mesajla doğruladı. amazon binlerce sayfalık tolkien külliyatından sadece 50 sayfanın telifini almış. ek olarak silmarillion'dan sadece birkaç mekan adı, olay ve karakter isminin telifini almış.

    bu da gösterir ki dizi büyük oranda amazonun kendi kurgu senaryosu ve kurgu karakterleri üzerinden şekillenecek.

    bu kısıtlı telif bilgisini eminim diziyi izleyenlerin %99'u bilmiyordur. bu konuda amazon hatalıdır. çıkıp şunu açıkça deseydi; "biz binlerce sayfalık tolkien evreninden sadece 50 sayfalık bir telif satın aldık. yani geniş çaplı bir telif satın almadık. dizimizde büyük telif problemi var. o yüzden dizide büyük oranda kendi kurgu senaryomuz ve karakterlerimiz olacak." dizi o kadar tepki toplamazdı.

    bu konuda türkiye'de orta dünya yayınları yapan 3 büyük youtube kanalının da suçu var.
    yüzüklerin efendisi - orta dünya
    orta dünya - legendarium türkiye
    umur tezer

    ben dizi öncesi bu kanallara ait videoların çoğunu izledim, bu kısıtlı telif bilgisini bu kanaldan duymadım. bence kendileri de bu bilgiyi bilmiyor. bu bilgi bilinseydi, izleyenlerde kocaman bir hayal kırıklığı oluşmazdı.
  • (bkz: game of thrones)'da kitaplar bitince iş boka sarmıştı. muhtemelen bunda da yavan bir yapımla karşı karşıya kalıcaz.
  • oğlum çok boş adamlarsınız ya, tolkien fanları worst fandom takımı ever...

    dizi ikinci çağda geçiyor, ulan buradan uyanmadınız mı mevzuya. neden ikinci çağda geçiyor? bir sorun kendinize, neden tolkien'in en az yazdığı çağ. çünkü dizinin yapımcılarının hedefi daha önce görülmemiş ve yeni hissettiren bir hikaye kurgulamak. bak ne diyorum; yeni hissettiren bir hikaye kurgulamak, tolkien'i olduğu gibi alsalar böyle bişey mümkün mü?. bak çok temel şeyler yazıyoruz, bazı uyarlamalar kitabı neredeyse(asla tam olmaz, çünkü bambaşka şeyler) olduğu gibi alır; örnek invincible, the expanse bazı uyarlamalarsa tamamen yeni veya daha alternatif bir hikaye yazar; watchmen, preacher gibi gibi.

    amazon keriz değil ki gitsin üçüncü çağın haklarını komple ve the silmarillion'ı alıp zaten bildiğimiz filmleri tekrardan çeksin veya silmarillion'ı olduğu gibi uyarlasın ikinci tarzda bir uyarlama yaparken. aga mal mısınız? the silmarillion uyarlanacak bir kitap bile değil, şimdi düşünün siz hiç bir mitoloji-tarih kitabının bire bir dizi olarak uyarlandığını gördünüz mü? bana bir tane örnek gösterin? evet esinlenme olur ama olduğu gibi tüm sümer-yunan mitolojisinin başından sonuna uyarlandığı bişey gördünüz mü? veya nors mitolojisinin? silmarillion bunlardan farksız kupkuru bir mitoloji-tarih kitabıdır, o evrenle kafayı bozmuş fanlara lore bilgisi vermek dışı bir sike de yaramaz. bundan esinlenilmiş birkaç şey koyarlar ama bu kitabın olduğu gibi aktarılmasını bekleyen normal değil çünkü bir mitoloji-tarih ansiklopedisini film olarak izlemek istiyor...

    ben bu yeni hissettiren middle earth kurgusunu izlemek istiyorum ve 6. kez izliyorum da, ağlayıp sızlamanız bişeyi değiştirmiyor. elinizden kitapları alıp yasaklamadık ve filmleri yakmadık.(tersi oldu ama anladınız) siktirin gidin silmarillion denen kupkuru kitabı okuyun, veya iki kule denen boring festliğin son noktası filmi izleyin. kimse size engel olmuyor, ve bir sikte yapamazsınız tolkien vakfı verdi gitti 50 sayfada olsa hakları, dizi de 5 ve spin offlrlarıyla beraber 9 sezon kurgulanmıştır bile. yani 6-10 sene boyunca yüzüklerin efendisi denilince akla ilk bu dizi(ler) gelecek, buna yapacak hiçbişeyiniz yok her fan gibi boş boş çemkirmek veya en sonunda güzel olduğunu kabul edip(ki yüzük kardeşliği hariç tüm filmlerden daha güzel laaaaan) teslim olmak dışında.
  • silmarillon dizisi yapılması için hakikaten zor bir kitap. çok fazla karakterin çok fazla savaşların çok fazla olayların olduğu okuyanın da sağlıklı bir kafa yapısıyla okuması gereken bir mitoloji.

    ancak bu demek değildir ki beren ile luthien'in silmarili çalması, fingorfin'in morgoth ile düellosu, turin'in maceraları ya da doriath'ın betimlemesi yapılamaz. pasajları alıp örnekleri sunmak ve bu sahneleri çekmek için cgi dayayıp senaryoyu kurgulamak zor olmasa gerek. alınan elli sayfalık telifin on sayfası da gandalf ve saruman nasıl ortaya çıkıyor, cirdan, galadriel ve elrond gemilere binip nasıl orta dünyayı terk ediyor falan bunları anlatıyor.

    silmarillon dizisi yapılması dediğim gibi çok zor bir mitolojik eser ancak imkansız değil.
  • gizli bir bilgi değil ki bu neden şaşırdınız sizin haberiniz yok, o dönem çok konuşuldu, haberinizin olmaması sizin hatanız bu denli infial yaratacak kadar önemsiyorsanız eğer, açıklanalı 7 ay oldu.

    yüzük kardeşliği, iki kule , kralın dönüşü , ekler ve hobbit'in haklarına sahipler.

    lotr içindeki şiirlerden, 2. çağa yapılan sınırlı göndermelerden asıl olarak da eklerden dizi yaptılar.

    şubat ayında söylediler zaten, vanity fair'de makale vardı bu konuda, ben de aynı tarihte #133705490 entryde edit kısmında yazmıştım, ayrıca sözlükte de çok kişi yazdı. kitaplara tamamen sadakat fikrini çıkarın aklınızdan o ihtimal yok diye yazmıştım daha o telif haberinden belliydi o, beklentilerinizi ayarlayın işte ortada olan net verilerden yola çıkıp.

    orta dünya - legendarium türkiye falan da bahsetti bundan.
  • satan adamların bundan haberi yok mu dediğim olay?
  • rings of power amazon sayfasında "anekdotlar" kısmında yer alan detaylarda gözüken durum. hikaye ve senaryoyu bu ekteki bazı alıntılar üzerine kurmuşlar.

    (bkz: rings of power amazon anekdotları) - 1.sezon 1.bölüm

    "buradaki birçok ayrıntı ve betimleme "yüzüklerin efendisi"nden, kitabın "hobbitler hakkında" isimli ön sözünden ve gözü pek bir gezginin daha uzak ufukları keşfedebileceği a'dan f'ye kadar olan eklerden alınmıştır."

    sonrasında belirli sahnelerdeki hikayeleri kaynak belirterek paylaşmışlar.

    --- spoiler ---

    hem galadriel hem de kardeşi finrod felagund, finarfin kraliyet hanedanı'na üye yüksek elfler ya da eldar'dır. (ek f)

    galadriel, sürgünler olarak bilinen yüksek elfler'in en asiliydi. sürgünler, orta dünya'ya gitmek için valinor'dan ayrılan noldor denen eldar soyuna mensuptur. (ek f)

    morgoth, kuzey'in karanlık gücü de dâhil birçok isimle anılmaktadır. onunki çok soğuk bir diyardı ve forodwaith, morgoth'tan çok sonra bile karlar içinde kalmaya devam etmektedir. (dipnot, ek a)

    troller, ilk çağın karanlık güçleri tarafından entlerin taklidi olarak yaratılmıştır. (kitap 3, bölüm 4) kar trolleri ise uzun zaman önce yurt belledikleri soğuk kuzey diyarlarının sert iklimlerine uyum sağlamış bir türdür.

    hobbitler, en kadim efsaneleri gezginlik günleri'nden pek geriye uzanmayan tek bir halk olmadan çok daha evvel, kılayak denilen bir buçukluk halkıydı. dağlık arazilerde ve bayırlarda gezerlerdi. (hobbitler hakkında)

    ilk çağ'ın sonunda, elrond'a bir seçim sunuldu. peredhil'den yani yarı elflerden biriydi ve eldar'ın veya insanların kaderi arasında seçim yapmak zorunda kaldı. (ek a)

    kılayaklar küçük bir halktır ve sonraları hobbitler'in boyları 60 santim ile 120 santim arasında değişecek olsa da kadim günlerde boyları nispeten daha uzundur. sakalsız, çizmesiz ve esmer tenlidirler. (hobbitler hakkında)

    gil-galad, sürgündeki noldor krallarının son vârisi olduğu için batı elfleri'nin yüksek kralı olarak kabul edildi. (ek b)

    valinor, dünyanın ilahi koruyucuları olan valar'ın ülkesidir. bu diyar pek çok isimle anılır: ölümsüz topraklar, kutlu diyar, eldamar veya en batı. (ek a, vs.)

    ilk çağ'da bazı insanlar elflerin yanında savaşmışsa da hepsi savaşmamıştır. kimileri bu günleri karanlık günler olarak kabul eder ve orta dünya'daki kayıtları az ve kısadır. (ek b)

    eldar'dan farklı olan silvan elfleri veya namıdiğer orman elfleri, koca yeşilorman gibi orman diyarlarında, denizin daha doğusunda yaşıyordu. (ek b)

    orta dünya'daki iki kardeş soy, ilkdoğan elfer ve sonradan gelen insanlar, her ikisi de kendi yollarında ilerledikçe birbirlerinden uzaklaşmışlardır. (kitap 4, bölüm 5

    gri limanlar veya mithlond'dan elfler orta dünya'ya dönmemek üzere batıya yelken açtı. (kitap 1, bölüm 2)

    derler ki kutlu diyar'a doğru yelken açan elf gemilerini karşılamak için yüksek deniz'i tatlı bir koku ve şarkı sesleri sararmış. sonra gri yağmur perdesi gümüşe bürünür ve ani bir gün doğumuyla uçsuz bucaksız yeşillikte bir diyarı ve beyaz kıyıları gün yüzüne çıkarırmış. (kitap 6, bölüm 9)

    --- spoiler ---

    edit: imla
  • aslında telifini satın aldıkları kısımda diziyi bağlayan sadece ekler demek istemiştim. hobbit ve lord of the rings kitaplarını da almış olsalar da dizi onlardan daha eski bir tarihte geçtiği için o kitapların öyküye pek bir katkısı olmayacak.
    palantir'e baka baka geleceği görüyoruz ayağına bize hobbit ya da lord of the rings izletirlerse bilemem.
    sevgiler saruman (a.k.a. bobinkafa)
hesabın var mı? giriş yap