• sehrin kanalizasyon, temiz su, yol, elektrik gibi sistemlerine verilen genel ad
  • iletişim ve telekomünikasyon üzerine biraz kafa patlattım ve bu alandaki suistimallerin nasıl önlenebilecğine dair soruna çözüm bulmaya çalıştım.

    telefon, internet, cep telefonu baz istasyonları, uydunet, kablotv vb. gibi tüm hizmetlerin kurulumu ve işletimi tek bir kuruluşa bırakılabilir; altyapı a.ş.'ye... bu şirket tüm türkiye sathında sözü edilen hizmetleri kurmak, işletmek ve işler vaziyette tutmaktan sorumlu olacak. ülkeyi ağ gibi sarmış tek bir fiber optik kablo ağımız olacak. bu şirketin hisseleri çok sayıda iletişim firmasına bölüştürülecek hatta bir kısım hisseleri de borsada işlem görecek. yani altyapı a.ş.'nin tek bir grubun tekelinde olmasına izin verilmeyecek. gerektiğinde rekabet kurumu müdahale edebilecek.

    altyapı a.ş. kendisi direkt halka verdiği hizmetlerin pazarlamasını yapamayacak. işte burası oldukça krtik bir nokta. aksi takdirde haksız rekebeti önlemek mümkün olmaz. işin pazarlama kısmına belirli yeterlilik kriterlerine sahip tüm firmalar girebilecek ve piyasada serbest rekabet esas olacak. en iyi hizmeti sunan ve müşteri memnuniyetini sağlayan firma zaman içinde sivrilecek.

    diğer önemli bir husus ise abuk sabuk, kafa karıştırıcı kampanyalara müsaade edilmeyecek. tarifeler son derece sade olacak. büyük şirketler özel anlaşmalar yapabilirler; o da ayrı dava.
  • marksist bir kavram.

    bizzat marx'ın geliştirdiği biçimiyle marksizm'de, altyapı (sınıflar) ve üstyapı (ideolojiler ve kurumlar) öğeleri söz konusudur. kitleler altyapıda, parti ise üstyapıda yer alır. işçi sınıfı, kitleler ve bir bütün olarak toplum, nesnel ve öznel olmak üzere iki tür üstyapıya sahiptir. nesnel üstyapı kurumlardan oluşur; öznel olanlar ise ideolojiler ve bilinçtir. sendikalar, işçi gazeteleri, partiler, sovyetler ve ulusal yayınlar sınıfın ya da kitle hareketinin nesnel kurumsal üstyapılarıdır. komünist ve sosyalist partiler de böyledir. sendikalist ve reformist bilinçler işçi sınıfının öznel, ideolojik üstyapı öğelerini oluştururlar. bunlar, burjuva ideolojileri olmaları bakımından, işçilerin "yanlış bilincidirler". troçkist ideoloji işçi sınıfının "gerçek bilinci"dir ve ideolojik ya da öznel üstyapının bir parçasını oluşturur. troçkist parti, bu ideolojinin nesnel biçimidir ve bu nedenle de işçi sınıfının kurumsal üstyapısının bir parçasını oluşturur.

    bütün bu kurumlar ve ideolojiler işçi sınıfını ve kitle hareketini kazanma mücadelesinde birbirleriyle kıyasıya savaşırlar. bu oldukça açıktır. toparlarsak, iki ana kesim söz konusudur: altyapı ve üstyapı. başka bir deyişle bir tarafta sınıflar, diğer tarafta ise kurumlar ve ideolojiler yer alır.

    (bkz: marksizm)
    (bkz: marksist çözümleme)
    (bkz: marksist niteleme)
    (bkz: marksist politika)
  • ya bunun futbolla ilgili olan versiyonunda bu kelimeyi hep unutup duruyorum nedense...bir entry gireyim de unuttuğumda girdiğim entrylerden bakar hatırlarım artık, dedirten...
  • "sırtlan, götüne ölçer de öyle yer kemiği." niyete giren gerekli altyapı, hazırlık ve planlamayı yapar demeye gelen bir köy atasözü.
  • tdk'ya göre dogru yazilisi alt yapı olan sözcük... "alt yapi" bana bile yanliş geldi aslinda, ama sayin tdk böyle buyurmus...
  • altyapi nin chok yanlısh yazilmish hali
  • müzikten pek anlamayan insanların beğendiği müziği övme parametresi. "altyapılar şahane olmuş" gibi övgü sözlerinin yanısıra "türkçe sözlü hafif batı müziği'nde altyapı sorunları" gibi sempozyumlara da konu olmuş yarayan bir kanamız. aslında normal, unkapanı ve pavyon taifesinin laz müteahhitten ne farkı var? oradan öğreniyolar böyle şeyleri zaar. yoksa kanalizasyon, foseptik değil ya anasını satayım, şarkı türküdür mevzu bahis olan.
  • içinde sevgili adaylarının bulunduğu bir topluluk . . . bu kelimeyi bazen bu anlamda da kullananlar var . . .
  • ekonomik yapı. ekonomik ilişkiler. toplum içindeki üretim ve mülkiyet ilişkileri.(bkz: marx)
    (bkz: toplumsal yapı)
hesabın var mı? giriş yap