• (bkz: ekşi sözlük hiçbir siki beğenmeme timi) yine iş başında. 70'lerin türkçe saykodelik rock şarkılarını, türkülerini yurt dışında bu kadar tanınır hale getiren başka hangi grup var? her şarkının illaki orijinali mi dinlenmesi gerekiyor? orijinal versiyonların yeri ayrı tabii ki ama altın gün kendi yorumlarını gayet güzel aktarıyor şarkılara bence. kolbastı gibi bir düğün müziğini bile yabancılara dinletebilyor. altın gün konserlerinde yabancılar, bu şarkıları dinlerken zevkten dört köşe oluyorlar resmen. kendi gözlerimle şahit olmasam inanmazdım. kendi dilimizdeki şarkılara eşlik edip dans ediyorlar. bu kadar sevilmeleri ve başarılı olmaları tesadüf değil. ayrıca bu grubu sevenler zaten 70'lerin 80'lerin şarkılarını dinliyordur. sırf bir grubu beğenmediniz diye kendinizi elit sanıp başkalarının müzik zevkine bok atmaktan vazgeçin artık.
  • selda, barış manço , erkin koray gibi 70'ler türk psych rock müziğinden, türkülerin batı enstrumanlarıyla yorumlanmasından vs. etkilenen hollandalı gençler , gaza gelip 2 türk bulup bir grup kurmuşlar. detaylı bilgi için

    velhasıl kelam günümüzde avrupada festivalden festivale koşup, 70'ler türk müziğiyle ve bazı kendi aranjmanlarıyla milleti coşturan hollandalı bir grup. başarılar diliyorum.

    edit: nisan 2018 gibi yeni albümleri çıkacak olan, 2017'deki başarılarının ardından 2018'de de tam gaz devam eden grup.

    edit 2: kexp performansları, (bkz: kexp)
  • ülkede karar verici bir pozisyonda olsam önce eurovision'a geri dönmemizi sağlardım. ardından da bu arkadaşlarla anlaşıp türkiye'yi temsil etmelerini sağlardım. gerçi cover yapan bir gruplar bildiğim kadarıyla ama geleneksel türk müziğini taşıdıkları nokta inanılmaz. bu arkadaşların elinden çıkacak bir şarkıyı türkiye adına yarışırken eurovision'da görmek beni inanılmaz sevindirirdi.

    şuna bak arkadaş.

    https://www.youtube.com/watch?v=inymyroypxg

    acaba hollanda'da lobi oluştursak da seneye eurovision'a hollanda adına katılsalar mı? malum bizim eurovision'a geri döneceğimiz yok.

    keşke eurovision'a geri dönsek ve türkiye'yi de altın gün temsil etse. ne de güzel olur ya.

    edit: bir de aşık veysel'den anlatmam derdimi yorumlamışlar ki of be. sabahtan beri kaç kez dinledim sayamadım.

    https://www.youtube.com/watch?v=km3fog-ptws

    bu toprağa karşı kaybetmeye başladığım aidiyet hissini bu arkadaşları dinledikçe geri kazanıyorum. ne güzel müzik yapıyorsunuz be.

    ne yapmamız gerekiyorsa yapalım hem eurovision'a geri dönelim, hem bu arkadaşları eurovision'a gönderelim ya. müzikse müzik, ülke tanıtımıysa ülke tanıtımı. daha iyisi olur mu?

    trt duy sesimizi.
  • 2 elemanı dışında geri kalan üyeleri jacco gardner'ın grubunda çalan hollandadılardan oluşan bir proje.

    sound falan genel olarak yıkılıyor, ülkemiz alternatif diyarlarında "aşırı orjinal" olmaya kasıp da bu sound'un çeyreğini albüme yansıtamayan üzücü isimler varken bu arkadaşları duymak ilaç gibi geldi. ayrıca çoğu başarılı proje gibi bu da özünde "yabancı" bir proje ve artık bu durumun şaşırılmayacak bir şey olması da ayrı bir dram. (projeye hayat veren grubun bassçısı jasper verhulst'muş)

    bu gavurlar ne iş yaparsa yapsın işlerine aşırı saygılı ve çalışkan. bizim türkiye'deki lokal rock starlarımız gibi tembel ve müzikten çok poz vermelerle, afra tafralarla uğraşan tipler değil belli. e hal böyleyken doğal olarak sonuç da güzel oluyor . biz de burada müzeyyen senar tribinde rakı kadehi çevirip kendinin ilginç olduğuna gönülden inananlarla, youtube'dan indirdiği 70'ler turkish psychedelic şarkılarının altına vengeance davul loop'ları döşeyip para kazanan uyanıklarla (eline geçen ikinci el plağı satmadan önce "arşivcilik" güdüsüyle bilgisayara kaydedip youtube'a yükleyen sahaf abilerimizin emeğinin 10'da birini sarfetmemeleri ne acıdır) falan çürüyüp gidiyoruz işte. müstehak bu millete.
  • fransa'nin en prestijli muzik festivallerinden biri olan transmusicales'de çalacak olan gruptur. fransa'da yeni gelisen 70'ler turk psyche muzigi hayranlarinin ilgisini çekmeyi basarmistir. supersiniz dostlar.
  • gün itibari ile keşfettiğim çok tatlı şarkıları olan grup. (bkz: gökçe kılınçer)'den beri böylesine keyifli dinlediğim bir grup olmamıştı.

    şarkılarını da şöyle bırakmadan olmaz; goca dünya

    şöyle de canlı performanslarını bırakalım; live on kexp

    umarım istanbul'a gelmeyi de düşünürler.
  • yetmişli yılların türkçe rock şarkılarını 70' li yıllardan sonra hiç kimse bu kadar güzel icra etmemişti, şarkıların kendi sahipleri de dahil olmak üzere. grup şarkıların orijinal tarzlarına ve ses örgüsüne hiç dokunmamış, üzerine de kendi nüanslarını katmış. bu hiç dokunmama işi kolay bir şey değil. öncelikle bahsettiğimiz müzik 70' lerin müziği; günümüzden çok daha iyi bir dinleyici kitlesine hitap eden bir müzik. bu şarkıları bir aranjöre verirseniz “şu ana kadar gördüğümüz diğer örneklerde olduğu gibi” ister istemez batıracaktır. çünkü davulun alt derilerini çıkartıp davulun sesini kuru hale getirmek aklına gelmeyecektir, gelse bile günümüzün dolgun sesleri varken bunun gerekliliğini anlamayacaktır. getirteceği gitarist çok iyi caz çalacaktır hatta çok iyi rock da çalacaktır ama bu şarkıların dokusunu oluşturan tonları harmanlamak başka bir şey. basları o dönem de olduğu gibi çalmak için ya o dönemde yaşamak ya da o dönem müziklerini hatim etmek gerek; synthesizer ve vokal olaylarına girmiyorum bile. aranjörler dışında müzik grupları da bu 70’ ler işini şu ana kadar pek beceremedi veya becermeye tenezzül etmedi veya becerecek kadar sevmedi veya ben rastlamadım. bu grup, bu işi tüm ruhu, tüm enerjisi, tüm ayrıntılarıyla süper yapıyor. umarım devam ederler, o dönemden hakkı ile çalınması, günümüze getirilmesi gereken milyon tane şarkı var. ek olarak kexp işi çok güzel olmuş, npr / tiny desk konseri de çok iyi olur, grubu farklı ortamlara da taşır diye düşünüyorum.
  • iki gün önce benim de canlı dinleme fırsatı bulduğum, hatta (isviçrelilerin yatmaya gitmesinden mütevellit) konser sonu muhabbet ettiğimiz grup.

    erdinç genç, efendi, sazıyla konuşan bir eleman. ama solist merve yok mu, aynı söylediği şarkıdaki gibi sohbetine doyum olmayan biri. gözler de fıldır fıldır maşallah :)

    bu grubun asıl patronu ve kurucusu basçı abi (jasper verhulst) tam bir müzik nerdü biriymiş, bollywood bongo bongoya kadar*her müziği denemiş. türk saykodelik müziği çok beğenmiş. bize böyle bir grubu armağan ettiği için teşekkür etmeliyiz reise. sayesinde avrupa'nın göbeğinde halkalı şeker eşliğinde göbek atıyoruz, attırıyoruz.*
  • düğün yapası geliyor insanın.
  • kozmonotosman'ın, hey dougles'ın popüler olduğu bir dönemde altın gün hak ettiği değeri pek görmüyor gibi. 70lerin kalitesiyle bugün yeniden müzik yapıyorlar özellikle koca dünya düzenlemesi müthiş.

    canlı performansları da harika.

    live on kexp

    1,5 yıl sonra gelen edit: hak ettiği değeri görmüyor demiştim lakin henüz keşfedilmemişti o zamanlar, şimdi baya baya biliniyor. festivallere geliyor. altın gün, eylül'de nilüfer müzik festivalinde.
hesabın var mı? giriş yap