• türkiye'de, antropolojiyle hiç işim olmaz, siyasal tarihle hiç ilgilenmem, dünya tarihi umrumda değil benzeri cümleleri kurmamış çoğu insanın elinden çıkmış kitaplardan birkaçını okumuş olduğu üniversite hocası, çevirmen, yazar, çok şey.
    içinde tarih kelimesinin geçtiği (dünya tarihi, siyasal düşünce tarihi gibi) çok sayıda çevirisinin yanısıra, ozmos kronos adlı bir kitabı ve olasılıkla bu satırların yazarının bilmediği birkaç kitabı daha bulunmaktadır.
    kendinizi yanında cahil, küçük hissettiğiniz, gözünüzde kocaman olan insandan bir söz ile bu entryi bitirelim:
    "doğmadan önce ben yokum diye üzülüyor muydum ki öldükten sonra ben yok olacağım diye üzüleyim." (hatırladığım kadarıyla, cümle kuruluşu farklı olabilir)
  • bu mukaddes insan öyle sorumluluk sahibi bir bilim insanıdır ki onunla ilgili şu anımı buraya şerh düşeyim: gönüllü olarak insanlık tarihi dersleri verdiği özgür üniversitede dersi 19.00'da başlamasına rağmen kendisi 18.00'da sınıfa gelmişti. tahtaya yarım saat boyunca konu başlıklarını yazdı, önemli ayrıntıları belirtti. öğrencilere hazırlayıp çoğalttığı materyalleri masaya bıraktı. bu da yetmezmiş gibi insanlık tarihiyle ilgili çok değerli ve şirin objeleri heykelleri vs. tek tek masasının üstüne dizdi. sonuç: türkiye ve dünyada ilerde bilimin yılmaz savunucusu olarak tarihteki yerini alacak bu hazinenin dersine toplamda 10 kişi bile gelmedi. ancak o 80 yaşında olmasına rağmen 20 yaşındaki bir delikanlının enerjisiyle alanına duyduğu aşkla, derin bilgi birikimiyle 2 saat boyunca dersini anlattı, aydınlattı. kendisini yazar akademisyen sanatçı olarak gören birtakım kişi ve çevrelere avuç dolusu para akıtan insanlar yığın yığın ülkede. sonuç olarak o gün bugündür ümitsizliğe düşsem, tembellik etsem, sorumluluktan kaçsam aklıma adam şenel hoca gelir. yaşama dört elle sarılırım, öğrencilerim için elimdem gelenin en iyisini yapmaya çalışırım.
  • ilk derse kurukafa getirmişti de kızlardan bir "ııyyyyy" tepkisi gelmişti, sonra o kafatasını elden ele geçirttirmiş, dersin sonunda kilden mi plastikten mi bişeyden yapıldığını söylemişti. haa, bir de yine bir ders "çocuklar insanın maymundan gelmediğini kanıtlayalım mı" deyip insanın fareden geldiğini iddia etmişti. zevkliydi lan dersleri. kafa açan hocalardandır. vize notunun 50 puanı mı ne anadolu medeniyetleri müzesi'ni gidip gezmekti.
  • ilk dersine "umarım güzel bir dönem geçireceğiz, ki inşallah yerine umarım dediğim için benimle ilgili birkaç bir şey kafanızda anlamlanmıştır sanıyorum" gibi bir cümleyle başlayan, sonrasındaki tüm derslerde geçmişten güncele toplum ve din eleştirisi üzerine bir iki laf söyleyen, dersleri kimi zaman kafa açıcı olsa da gözünüzde kavga eden mitolojik unsurları canlandırabilen, birçok çevirisi bulunan çok yönlü hocamız.
  • değeri sonraları(kim bilir ne zaman) anlaşılacak beyinlerden birisidir. eserlerinin en önemli özelliği konulara çok yönlü ve bütünsel yaklaşmasıdır. kendi yazdığı kitaplar dışında çevirileri ile de dikkati çeker. (çünkü yıllarca sadece çeviri yaparak geçimini sağlamak zorunda kalmıştır kendisi)
    dikkatleri çeken başka şey ise uzun sakalları ve belediye otobüsüyle evine gitmesidir(ben görmedim söylediler, hala öyle midir bilmiyorum).
    son kitabı "insanlık tarihi, kemirgenlerden sömürgenlere" 1000 sayfayı geçkin olup eski yazdığı kitapların bir anlamda genişletilmiş, eklemeler yapılmış halidir. ölmesi bu ülke için büyük bir kayıp olacaktır, mümkün olduğunca çok yaşaması gerekenlerin başında gelir.
  • irk ve ırkçılık düşüncesi adlı bir kitabı bulunan, 1990'lı yılların başlarında mavi renkli, 97 numaralı batıkent-dikimevi özel halk otobüslerinde sık görülen ve yer verme tekliflerini her seferinde geri çeviren, voleybol oynamayı seven, hem görünüş hem düşünüş itibarıyla marx'a çok benzeyen, alçak gönüllü iyi bir insandır.
  • istanbul özgür üniversite'nin baştacı hocası. 2015 güz döneminde eşsiz enerjisi ile ok yapıp atış yapacak, taşların tarihinden girip tanrıyı yaratacak. program şu şekilde;
    1. hafta: insanın varoluşu ve insanlığın maddesel ve simgesel araçlarının evrimi

    2. hafta: gerçek özneler, sanal özneler, aşkın özneler, mitos, mitoloji, dinsel ideoloji

    3. hafta: enuma eliş babil yaratılış mitosu, mezopotamya, mısır, hint, çin, japon mitolojilerinde yaratılış ve yokediliş mitosları

    4. hafta: popol vuh ve öteki yeni dünya mitolojilerinde, eskimolarda, ırokilerde, polinezyalılarda, navojolarda, mayalarda, toltek-azteklerde yaratılış ve kurban mitosları

    5. hafta: pandora mitosu ve öteki klasik çağ yunan ve roma mitolojilerinde yaratılış ve yokediliş

    6. hafta: adem ile havva ve kıyamet mitosu: musevi, hıristiyan, islam açılımlarıyla tektanrıcı dinsel gelenekte yaratılış, yokediliş

    7. hafta: altay yaratılış, ergenekon yokediliş mitosu ve tarihsel ve çağımız ilkel topluluklarında yaratılış mitoslarından örnekler

    8. hafta: ötedünyacı ve öteyaşamcı biçimleriyle yaratılış ve yokediliş mitoslarının budünyacı işlevleri

    yaratılış ve yokediliş mitosları kısa kaynakçası

    1. alexander heidel (çev. ve haz.) enuma eliş babil yaratılış destanı, çev. ismet birkan,ankara, 2000, ayraç yayınevi, 138 s.+12s. resimler.

    2. samuel henry hooke, ortadoğu mitolojisi, çev. alaeddin şenel, ankara, 2015, imge yayınevi, 224s.

    3. popol vuh, ingilizceye çev. dennis tedlock, new york, 1996, a touchstone book, 388s.

    4. ewa wasilewska, creation stories of the middle east, londra, 2000, jessica kingsley publishing, 224s.

    5. kitabı mukaddes (yeni çeviri kutsal kitap) tevrat, "tekvin" (yeni 2001 çevirideki adıyla ) "yaratılış" bölümü, s. 1-65.

    6. donna rosenberg, dünya mitolojileri, haz. kudret emiroğlu, ankara, 1998, imge kitabevi yayınları, 791s.

    7. [ovidius] edith hamilton, mitologya, çev. ülkü tamer, istanbul, 1964, varlık yayınları.

    8. james frazer, altın dal, çev. mehmet h. doğan, istanbul, 2005, yapı kredi yayınları, 368s.

    9. azra erhat, mitoloji sözlüğü, istanbul, çeşitli tarihlerdeki baskıları, remzi kitabevi, 365s.

    10. hesiodos, tanrıların doğuşu [ve] işler ve günler, çev. furkan akderin, istanbul, 2010, sosyal yayınlar, 77s.

    11. çemsid bender, kürt mitolojisi, istanbul, 2007, berfin yayınları, 508s.

    12. alaeddin şenel, "evrim gerçeği karşısında yaratılış mitosunun işlevi", bilim ve ütopya, 106 (nisan 2003):16-30.

    13. alaeddin şenel, "mexopotamya-batı geleneği ile dünyanın öteki kültürlerinin yaratılış mitosları", bilim ve ütopya, 111 (eylül 2003): 12-29.

    not: bu iki yazı çoğaltılarak seminere katılanlara dağıtılacak

    başlama tarihi: 28 ekim çarşamba – 8 hafta
  • (bkz: (#95613741))
    bu entry'ye atfen:

    alaeddin hocam 40 yıl önce de böyleydi.
    12 eylül 1980 öncesi.
    ankara cebeci'de hocamızdı.
    ama o zamanlar dersleri ve konferansları büyük ilgi görürdü.
    öğrenciler yerlerde oturarak dinlerdi.
    öğrencileriyle ilgilenir, kibirlenmez, herkesi aydınlatmaya çalışırdı.
    örneğin mümtaz soysal da hocamızdı ama o öğrenci soru yönelttiğinde, " bu da soru mu şimdi?" der gibi bakar ve öğrencinin özgüveninin örselenmesine yol açardı.
    maalesef ki zamanla insanların ilgisi parlak ama içi boş, ucuz, yüzeysel şeylere yöneldi.
    alaeddin hocam gibi pırlantalar ilgi görmez oldu.
    eğer bugün peygamberlik gibi bir paye verilse, en başta alacaklardan biri alaeddin hocamdır.
    entry'niz beni 40 yıl önceye götürdü.
    gözlerim yaşardı.
  • o derece ateisttir ki, ismini değiştirip, adam yapmıştır.
  • doktora jurisinde turan güneş de varmış. *
hesabın var mı? giriş yap