• akor teorisini anlamak ve akor varyasyonları yaratmak için deneme tahtası olarak kullanılması gereken gam c majör gamıdır. hemen kullanalım:

    bildiğimiz gibi, c majör gamı arızasız bir gamdır. dolayısıyla bu gamın dereceleri üzerinden oluşturulan arızasız akorlar söz konusudur.

    c majör gamının ilk derecesine (köküne) bakalım. gama ismini veren c notasıdır bu. gamın birinci, üçüncü ve beşinci derecelerini aldık ve "c - e - g" notaları ile c majör akoru oluştu. sırada, ikinci derecedeki d notası var. d gamının birinci, üçüncü ve beşinci derecelerini aldığımızda ise, elimizde "d - f - a" notaları mevcut oluyor. ancak "c - e - g" aralıklarının aksine "d - f - a" aralıkları majör değil, minör bir üçlü ile başlar ve bunun üzerine majör üçlünün de eklenmesi ile oluşur. bu durumda akorumuz minör olacaktır; yani d minör. diğer dizilimler de yine aralıklara dikkat ettiğimizde sırasıyla e minör, f majör, g majör, a minör akorları haline gelecektir. 7. derece olan b'ye geldiğimizde ise durum biraz daha farklılaşır. çünkü yukarıdaki diğer akorlarda majör ve minör üçlü bileşimleri söz konusuyken burada iki adet minör üçlü ile karşı karşıyayız (b - d, d - f). bu sebeple aralık dimione (eksik) olacaktır; yani akorun ismi b dimione'dir.

    akorları genişletirken kullanılan en yaygın metot, yedililerin eklenmesidir. c dizisinde bu b notasıdır. dolayısıyla "c - e - g - b" notalarından oluşan c majör 7'li akorunu oluştururuz. c majör gamını temel alan diğer akorlara da yedinci dereceler eklendiğinde sırası ile d minör 7'li, e minör 7'li, f majör 7'li, g dominant 7'li (g majör gamı söz konusu olsaydı, yedinci derece f# olacaktı. ancak c majör üzerinden ilerlediğimiz akorlarda arıza yok, o halde yedinci ses f olmak durumunda. zaten, dominant 7'li akorlarda, gamın yedinci derecesi ile tonik arasında tam ses vardır), a minör 7'li, b minör 7'li bemol 5'li (burada bemol yerine, "eksik" ya da "dimione" terimleri de kullanılabilir, ama birçok metinde bu akor bm7b5 şeklinde simgelenir) akorlarını elde ederiz.

    7'lilerin dışında eklenen başka popüler dereceler de vardır. örneğin 4'lüler ve 6'lılar. ancak 4'lüler eklendiği zaman majör 3'lüler çalınmaz. yani "c - e - g" yerine, "c - f - g" olur (akorun adı: csus4. "c" ile majör üçlü aralık oluşturan "e" notası uçuyor ve yerine tam dörtlü oluşturan "f" notası geliyor. bu şekilde, dörtlülerin eklenmesi ile oluşan akorlara "askıda [suspended] dörtlüler" denir). 6'lıları ise etliye sütlüye dokunmadan, direkt ekleyebilirsiniz ("c - e - g - a" gibi).

    ikinci oktavlarda ise 9'lu, 11'li ve 13'lülerin eklenmesi yaygındır. örneğin c majör gamının 9. derecesi olan d notasını eklediğimizde, elimizdeki akor "c - e - g - b - d" notalarından oluşan c9 akorudur (dikkat edilirse, 9. dereceyi eklerken 7. dereceyi de elden bırakmıyoruz).

    biraz çorba etmiş olabilirim. önemli olan bir akorun nasıl oluştuğunu bilmek ve eklemeleri hem zihinden, hem de bir enstrüman üzerinden denemek. her türlü öneri ve şikayetiniz için türkiye'nin her yanından alo akor hattımızı aramaktan çekinmeyiniz.
  • en az 3 sesin aynı anda tınlamasından ortaya çıkan ses.
    (tek ses monofoni, iki ses aralık yaratır...)
  • müzikle ilişkisinin iyi olduğu anlaşılan armonipolisi bey kardeşimizin iddia ettiği üzere en az üç ses, orkestra şefi piyano haywanı hamlet bey kardeşimizin iddia ettiği üzere en az iki sesin aynı anda basılmasından oluştuğu konusunda iki farklı akıma konu olmuş doğa olayı...
  • müziğin kalitesini akor sayısı ile bağdaştıran adamın müzik hakkında ahkam kesecek kadar yeterli bilgi ve birikimi yoktur. dikkate almam şahsen.
  • üç veya daha fazla sesin aynı anda tınlamasıdır. birinci ve ikinci notalar arasında 2 ses aralığı varsa major, 1.5 ses aralığı varsa minör olur. major akorlar coşkulu, minör akorlar ise hüzünlü ses verirler.
  • en leziz akor re minor olup 3 parmaamizla basabiliriz.
    birisi size bareli basmayan adam degildir derse inanmayiniz.
  • "ben tam anlayamadım örtmenim" diyen arkadaşlarımız için bir başka kaynağa doğru yönelelim;
    http://www.neiu.edu/…ucas/muscon/chord/cordfaqs.htm den alınmıştır;
    ...
    what is a chord?
    a chord is comprised of 3 notes: a root, a third, and a fifth.
  • çocuklar bu gün şanslı günümüzdeyiz. akorun tanımı için bir başka kaynak daha bulduk: http://www.vt2000.com/basswork/chords/baschord.htm şeklindeki sayfa diyor ki;
    ...
    what is a chord?
    definition: a chord is a combination of three or more different notes. they may be played at the same time or sequentially. chord is just the relation between notes, played more or less at the same time...
  • (ara: *dim7)
    (ara: *maj7)
    (ara: *min7)
    (ara: *aug7)
    (ara: *m7b5)
  • 4 tanesiyle bir çok pop şarkısı çalınabilir.

    http://www.youtube.com/watch?v=5pidokaku4i
hesabın var mı? giriş yap