• 60li yillarda populer olmus bir ses sanatcisi
  • kendileri orhan gencebay'in ilk sarkim dedigi deryada bir salim yok sarkisini da seslendirmistir.
  • orhan gencebay daha adi cok da bilinmeyen bir baglamaci iken, arkasinda baglama caliyordu ahmet sezgin'in.
  • 1965'te teyzem sokaktan alıp evde beslemeye başladığı kedisine yüzü ahmet sezgin'e benzediği için bu ismi vermiş (karl marx'a benzeyen kedi de var, olabiliyor böyle şeyler). teyzem doğum yapıp kızıyla birlikte eve geldiklerinde, ahmet sezgin (kedi) pencere pervazına çıkıp içeriye son bir kez bakmış ve gitmiş, bir daha da geri dönmemiş. bugün teyzemin doğum günü, ahmet sezgin'in evi terk ettiği gün doğan kızı ile birlikteyiz ve ananemin ölüm yıldönümü, mezarlığa gitmek üzere evden çıkacağım şimdi. doğum, ölüm ve ahmet sezgin'li bir gün ne garip ki...
  • bilen bilir, o benzersiz davudi sesi ile bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır'ı en güzel okuyan adamdı. bugün ofları çeken geride kalanlar oldu, yüreklerinde bir ince sızı ile.

    aşık veysel'le ilgili anlattığı bir anısı düşüverdi aklıma, şöyleydi:

    "birgün ankara radyosu'nda yurttan sesler programı öncesi sigara molası verildi. programın konuğu aşık veysel. veysel'e şöyle bir baktım ve oturduğum yerde nota kağıtlarından birine veysel'in resmini çizdim. yanımda oturan saniye can kağıdı kaptı elimden, sarısözen'e götürdü.
    hoca;
    -"veysel, senin resmini yapmış sezgin" dedi veysel'e dönerek kağıdı uzatır gibi yaptı. veysel elini uzattı, kağıdı aldı, bakar gibi yaptı. benim oturduğum yere doğru döndü ve dedi ki;
    -"sezgin çok güzel yapmışşın amma gozlerini kapalı yapmışsın."

    bunu unutamam..."
  • yoruma dayalı türk müziğinin önemli mimarlarından bir isim.. asıl alanı halk müziği olsa da, orhan gencebay ile beraber türk sanat müziği ve serbest çalışmalar da seslendirmiştir... 50'li yılların ortası ile 60' ların sonu en popüler olduğu dönemlerdir. orhan gencebay ahmet sezgin'e uzun yıllar bağlamasıyla eşlik etmiştir. ahmet sezgin'e özel besteler bile üretmiştir. bunların başında deryada bir salım yok gelir.

    gencebay'ın aranje konusunda ilk tecrübeleri ahmet sezgin ile olmuştur... eserlerindeki bağlama, orkestra ve aranje gencebay'a aittir. ahmet sezgin bu eserleri seslendirirken, gencebay o yıllarda sadece bağlamasıyla icra ediyor ve taş plak çıkarıyordu. bestelerini diğer sanatçılara veriyordu. gencebay'ın aranje konusunda ilk tecrübeleri ahmet sezgin ile olmuştur... zaten, dinlerseniz fark edersiniz ki, gencebay; eserlerin her birinde farklı aranje teknikleri denemiştir.

    okuduğu bazı gencebay eserleri; erir erir bitmez dağların karı, gurbet , ayrılıkta ne buldun, benim de bir canım yok mu, goca dünya, çalıkuşu, dalmışım dert deryasına, her günüm gamlı geçer, bir görüşte aşık oldum...
  • halk müziği sanatçısı. 2008 yılında aramızdan ayrılmış.

    ses yapısını tanımlayamıyorum ama şu uzun gecenin gecesi olsam türküsünü ondan dinlerken, o ve saz ustaları için kalben saygı duruşuna geçiyorum.

    http://www.youtube.com/…zmm&feature=youtu.be&t=1m2s
  • bende mavi yelek mor düğme ile yer etmiş eşsiz ses. kendi sesinden iki versiyon vardır, ( #1
    ve #2 ), ikisi de güzeldir. ikincisi erzurum yöresine daha çok yakındır ve bu yüzden üflemeli çalgılar daha baskındır.
  • gece gece dinliyorum ve sesi beni benden alıp özgürlüğe uçuruyor.
    ruhu şad olsun
hesabın var mı? giriş yap