• ağır sudaki deuterium izotoplarının diğer elementlerin izotoplarına göre kimyasal bağlara oldukça büyük etkisi vardır. bu yüzden ağır su farklı sicaklikta erir, kaynar, viskozitesi farklıdır, yoğunluğu normal suya göre %10 daha fazladır. bu kimyasal farklılıklar ağır suyu yüksek miktarlarda biyolojik sistemler için zehirli hale getirir zira ağır hidrojen molekülleriyle oluşmuş proteinlerin yapıları farklılaşır ve görevlerini yerine getiremez hale gelirler.
    bir insanın ağır su zehirlenmesinden ölmesi için iki hafta boyunca %100 ağır su içmesi gerekmektedir. yine de, bu tip bir zehirlenmenin deuteryumun radyoaktif olmamasına karşın radyasyon zehirlenmesine benzerlik gösteren özellikleri kimsenin bunu denememesi için yeterli bir nedendir. (ağır su mitotik aktiviteyi durdurur).

    ağır sudan yapılmış buz küpleri gerçekten normal suda batar. ağır su iyi günler diler. ağır su. ağır su.
  • hitler'in ikinci dünya savaşı'nın startını veren polonya işgalinin en önemli sebebi. polonya'nın kuzeyinde bulunan bir göldeki ağır su miktarının çokluğunun hitler'in ağzını sulandırma sebebi içinse (bkz: hidrojen bombası)

    edit: norveç'in işgal sebebiymiş, pardon. polonya'yı götlüğüne işgal etti bildiğin.
  • 3.8 °c'de donar ve 101.4 °c'de kaynar. kirilma indisi suya gore daha kucuktur. tuzlar agir suda genellikle az cozunur. sogukta sodyumun ve kizil halde demirin etkisiyle bile$ikten doteryum ayrilarbilir. dogal suda 1/6760 oraninda agir su bulunur. elektrolizle hafif suya gore daha yava$ ayri$an agir su, elektrolit tanklarinda cokelekler icinde deri$ir. ayrica laboratuvarlarda kimyasal ve biyokimyasal ara$tirmlarda izotop izleyicisi olarak yararlanilir.
  • kimya camiasinda karizmasi cizilmesin diye kendine agir yakistirilmasi yapilmis su. ben de olsam "trityum izotopu bilesigi", "bildigimiz suyun doteryumlusu" gibi antin kuntin isimlerle anilmaktansa agir bir rumuz secer, kimya aleminin raconuna uyardim herhalde.
  • hidrojen atomunun bir izotopu olan döteryum ile oksijenin birlesmesi sonucu olusur. d2o ile gösterilir. 350000 m3 sudan 1 litre agir su elde edilir. nükleer santrallerde reaksiyon hizini arttirmak icin kullanilir. ayrica günümüzde gençlik a$isi olarak da kullanildigi bilinmektedir.
  • nötronları soğurma olasılığı düşüktür. bu özelliği iyi bir nötron yavaşlatıcı olmasını sağlar. ağır su yavaşlatıcılı bir nükleer reaktörde doğal uranyum kullanılarak zincirleme reaksiyon devam ettirilebilir. kanada'nın milli nükleer reaktör teknolojisi* bu prensibe dayanır. yavaşlatıcının az nötron yutmasının başka avantajları da vardır. uygun tasarlanmış araştırma reaktörlerinde güçte (online) yakıt değişimi ile plütonyum elde etmek mümkündür. hindistan atom bombasını buna borçludur*.
  • kısaca musluk suyu... düşünüyorum da hitler türkiyede terkos'tan gelen suyun ağır ve sarı olduğunu bilse bizi de işgal etmeye kalkışır mıydı?

    hatta kilo aldıran su olarak da geçer bu su... içersiniz içersiniz sususluğunuzu gidermez aksine karnınızı doyurur.

    (bkz: kadıköy anadolu lisesi yatılısı)
  • formülü h3o değildir*; bazı insanları terlikle dövmek gerekir*

    not: terlikle dövülmesi gereken kişiler yazılarını silmişlerdir. entry anlamını kaybetmiştir.
  • genellikle d2o* formülüyle gösterilen madde.
  • (bkz: heavy water)
hesabın var mı? giriş yap