• karasu'dan dönerken otoyolu değil de kandıra-şile istikametini kullanmamın görmemi sağladığı mükemmel yer. insan ahşap yoldan yürürken, iki yanda su üzerinde bitişik nizam yaşayan nilüferleri görünce mutlu hissediyor.

    akıl almaz birkaç şey var tabii. nilüferlerin üzerine şişe atmış birileri. kimisi oturmak için tahsis edilen ahşap oturaklara ve korkuluklara aşkını ilan etmiş veya tarih atmış. gerçekten 'biz adam olmayız' türünden örnekler. her yerde var bu. insanın içi cız eder o güzelliğe böyle bir kir bulaştırmak için.

    ne oldu, adını yazdın da ölümsüz mü oldun göt lalesi?
  • gördüğüm tek ve en güzel longoz. longozun ne olduğunu bile gördükten sonra öğrendim. neden acarlar diye merak ettim bilgi alamadım. birilerinin özel mülkü olamaz. olmamalı en azından etik değil dicem kendime güldürcem. neyse efenim güzel yer. longozun bir kısmına kadar parasını vererekten motorlu ile gidiyorsunuz daha sonrası için deniz bisikleti ile devam ediyorsunuz. motora bitki falan sarıyormuş.her türden kuş var. her ağaçtan var. her su bitkisinden var. güzel yer.
  • sakarya'da bulunan bir doga harikasi. longozda deniz bisikletiyle giderken karsinizdan gelen motorlu turun kaptani ile aranizda soyle bir diyalog gecebilir;

    -biraz sallanicaksiniz ama daha sonra her sey cok guzel olacak.
    +tamam abi

    yarattigi dalga sonrasinda;

    +lann laan devriliyoruz vallahi gittik. allaaam yilan da var burda, bunun asagisi ceker vallagi olcez!!
  • görüp görülebilecek, gerçekten, ender yerlerdendir acarlar longozu. bu tipleri anlamak mümkün değil desem yalan olur. melenağzı projesiyle istanbul'a su taşınacağı zaman, liman yapılacağı zaman "ooohh toprak değerleniyo laayynn ahihihi" diye sevinen herifler bunlar. sonuç ne? karasu'nun en güzel yerlerinden, melenağzının kolu olan maden deresi'nde su tükendi neredeyse. çeşmeden su içtiğimiz günler çok uzaklarda değil sadece birkaç yıl öncesiydi, melenağzı projesi olacak diye ağızları sulananlar yüzünden sularımız bile kirlendi. liman yüzünden deniz taştı. birkaç sene önce güneşlendiğimiz yerde bugün deve güreşi yapıyoruz.
    hangi projeden nemalandı peki bunlar? neredeyse hiç birinden. zaten o projelerin oralara yapılması peşkeşle mümkün oldu; ama bu afedersiniz aklı kıtlar hala daha para peşinde. sorsan hepsi ağlaşıyor fındık çok az diye. terbiyesiz herif ağzın götüme benziyordu toprağım değerlenecek diye gülerken. öyle anasını bellerler işte. ne fındık alırsın, ne de başka bir mahsul. aldığın nefes zararken bırak da biz rahat rahat yaşayalım karasu'da.
  • sakarya'nın karedenize döküldüğü noktadan 6km batı'da olan longoz, dünyanın en büyük tek parça longozu sıfatını taşıyor, türkiye'nin ise ikinci büyük longozu. 2517 hektar alan yayılmış longoz sit alanı kabul edilmiş.
  • her zaman ki gibi sorumluluğundaki kişiler tarafından "ıslah ettik" açıklaması ile içine edilmiş alan.
    bu ıslah çalışmalarında bulunanları ben de ıslah edeceğim o olacak.
    "anasını siktik ama siz buna ıslah diyebilirsiniz"(in) türkçesi.
  • doğa harikasıdır.

    karasu ile kaynaşlı yolu arası 13.km civarındadır.
    giriş ücretsizdir, hatta piknik için masalar da yer alıyor.

    niluferlerin açık hali için 2'den önce gidilmeli, kesinlikle su bisikleti ile longoz içi gezilmelidir (1 saat 15 tl).
    nilüferleri ve üzerinde gezinen kuş türleri, yeşili, doğası, zararsız yavru su yılanlari çok güzeldir.

    not: dünyada sayılı olan bu longozun içine, niluferlerin üstüne o pet şişelerini atan iktidarsız itlerin, ayağı kayar da o pet şişe bitaraflarina girer inşallah...
  • türkiye'nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı ve en geniş orman altı gölüdür. bir kıyaslama yapacak olursak mesela iğneada longozu daha meşhurdur, daha turistiktir ve kapladığı alanın daha büyük olduğu zannedilir (üç parçadan meydana gelir) fakat acarlar longozu'nun türkiye'deki en büyük (tek parça halinde) longoz ormanı olduğu bilgisi çoğunlukla arka planda kalmıştır. daha enteresan olanı; en yüksek dağı, en uzun ırmağı, en büyük gölleri ne bileyim bitki örtülerini filan sürekli tekrar ederek ezberleten öğretim müfredatının, böyle bir doğa harikasıyla ilgili hafızalarda küçücük bir bilgi kırıntısı bile bırakmamış olmasıdır.

    türkiye 1960'lara kadar kendi iklim kuşağının en fazla subasar orman alanına sahip ülkesiyken, 50 yılda bunun üçte birini yitirmiştir. bu durumun en büyük sebebi ise devletin, bölgede ağaç kesimine engel olmaması, çevrede bulunan köylerin atık sularını longoz alanına aktarmaları ve tarla olarak kullanmak amacıyla toprak üzerinde yapılan saçma sapan kurutma çalışmalarıdır.

    acarlar longozu gidip görülmesi halinde insanı çılgın atan dumura uğratacak yerlerden biridir. istanbul'dan günübirlik yola çıkmanın mantıklı olacağını söyleyemem. longoz yakınlarında fiyatları makul, oda+kahvaltı 60 tl'ye kalabileceğiniz apartlar bulunmaktadır...
  • acarlar longozu diye de bilinen, karasu ile kaynarca ilçelerinin arasında yer alan, doğa harikası, görülesi yerdir. suyun üzerinde açan nilüferleri görebilmek açısından haziran-eylül ayları içinde gidilmesi ve öğle saatlerinde malesef mangalcı akınına uğradığından, sabah gezilmesi tavsiye edilir.
  • mart ayında gidilmemesi gereken yer. zira hiçbir şey yok, tahta köprüde 5 dakikada yürüyüp geri dönüyorsunuz. oysaki nilüferlerin olduğu mevsimde, fotoğraf çekmek için yine aynı tahta köprüde baya zaman geçirilebilir.
hesabın var mı? giriş yap