• suudi arabistan petrol de dünya savaşını dün resmen başlattı, abd'ye verdiği arap hafif ham petrolünü mart ayından itibaren varil başına 3.75 $ indirim yaptı,
    kuzeybatı avrupa'ya varil başına 8 dolarlık indirim yaptı, gelecek aydan itibaren ise 10 milyon varil fazladan petrol arzını piyasaya sürecek, bu olanların hepsi piyasa kapalıyken oldu. büyük bir çöküş bekleniyor, fiyatların varil başına 20 ila 30 dolar arasına düşmesi bekleniyor (cuma kapanışı 42 usd)

    bu agresif fiyat indirimleri son olarak 1977'de yapıldı
    sonrasında petrolde oldukça zararlı bir dalgalanma etkisi oluştu: 1977 yazında iran'da sanayi üretimi yüzde 50 düştü. enflasyon yüzde 30 ila 40 arasında gerçekleşti. bütçeyi dengelemek için iç harcamalarda derin kesintiler, kemer sıkmalarla binlerce genç işsiz kaldı, gelen krizle sonuç: iran devrimi. küresel fiyatlar hızla yaklaşık yüzde 30 düşmüştü.

    henüz hiç bir yerde haber olmaması çok garip, ya etkisinin farkında değil medyamız veya henüz idrak edemediler.

    kaynak

    kaynak

    edit: saudi aramco firması arabistan piyasalarında gördüğü işlemlerde ilk kez halka arz fiyatının altına düşmüş durumda ve %7 ekside, abu dabi ve kuveytdeki petrol stokları ise %5 ekside, pazartesi piyasaların nasıl açılacağını siz düşünün artık.
    edit2: kuveyt piyasaları %10 ekside ve büyük endekslerde işlemler durduruldu kuveyt borsası grafiği anlık
    edit3: beklentilere paralel %25 düşüşle 30.01 dolar seviyesini görmüştür.
    edit4: ham petrol 28 usd, brent petrol 31 usd oldu
    "petrol son 21 yılın en düşük seviyesine ulaştı"

    birisi kriz mi demişti?
  • türkiye'de akaryakıt zammı olarak cebimize yansıyacaktır.
  • bize bir faydası olur mu diye düşündüm, benzine 50 kuruş yerine 30 kuruş zam yapılacağını öngördüm. çünkü ekonomimiz şaha kalkmış durumda. cumhuriyet tarihi boyunca böyle bir mucize ilk defa gerçekleşiyor.
  • türkiye de 30-35 kuruşluk zam şeklinde yansıyacak durum. ötv güncellemesi gelecektir.
  • hep 50 liralık alan garibanların yüzünü güldürcek gelişmeler.
  • rusya opec üyesi değil ama hiç olmadı zaten. puti, mbs'in petrol arzını kısalım önerisini geri çevirdikten sonra fiyatlar dip yaptı. şimdi de bu haber geldi ama suudi açısından düşük petrol fiyatları iyi değil. bloomberg'te putin bu hamleyle amerika'lı kayaç petrolü üreticilerini hedef alıyor yorumu vardı. onların çıkarma maliyetleri çok yüksek olduğu için bu fiyatlar onları iyice sıkıştıracak. trump'ın avrupa'ya amerikan gazı satma hamlesine karşı bir hamle. suudiler'in ortadoğu hamlelerini de kısıtlıyor böylece. petrol parası yoksa paralı askerlerin maaşı da zor ödenir tabi.
  • prens ve artık kral muhammet bin selman’ın gövde gösterisidir.

    hırslı, öfkeli ve her şeyi yapabilecek birisi. elindeki en büyük güç petrol. ve onu abd hizmetine sokacak.

    karşılığında krallığı için aldığı canlara ses edilmeyecek. türkiye’yi de zor günler bekliyor.
  • rusya'nın emriyle iran vasıtasıyla husilerin suudlara operasyon düzenlemesini beklediğim gelişme. petrol fiyatları düşerse rus, iran veya suud tarafında muhakkak bir olay çıkar. yıllardır olan olay bu. umarım bizim devlet bol bol akaryakıt depolar fiyatlar düşerken.
  • petrol düşüyor,fed faizleri indirdi,virüs yüzünden turistler diğer ülkelere gitmekten vazgeçecek ve çin üretimlerini durdurdu.bu kadar etmene rağmen bu fırsatı kullanamazsak ülke olarak yazık bize.başta şu virüs belasından olabildiğince uzak kalacak önlemleri almalı,göçmenlerin gönderilme meselesini rayına oturtmalı ve savaş ortamından uzaklaşmamız lazım...
  • hiçbir bilimsel üretimi, ar-ge'si olmayan, tamamen petrol geliri ile serserilik yapan, bir kısmı batı destekli bir kısmı rusya-çin destekli diktatörlükler çağının yavaş yavaş zayıfladığının göstergesi. dünya değişiyor. 100 yıldır süren petrol egemenliği 20 yıl içinde yok olacak. tarih, bir dönem güçlü olan bir çok zayıf devletin hikayeleri ile dolu. hiçbir şey sonsuza kadar devam etmez.
hesabın var mı? giriş yap