• üst edit: konu 1 sene sonra tekrar patlamış. genel cevap olması açısından trdeki remote işi seçip biraz birikim yaptıktan sonra portekiz'e taşındım. remote işe devam ediyorum. insan gibi mesaj atan herkese teşekkürler.

    bu tarz başlıklara hep gülerek bakardım, cevapları kolay gelirdi ancak şu anda bir ikilemde kalmış durumdayım.

    4000 euro maa ile remote olarak yurtdışına çalışabilirim, türkiye'de istediğim yerde yaşayabilirim ya da 4000 euro maaş ile hollanda'ya taşınabilirim. bu 2 rakamda vergiler düştükten sonraki net kazançlar.

    burda kaldığımda birikim yapabilir, yatırım yapabilirim ancak ülkenin sokaktaki insanı, gündemi, olayları beni soğutuyor, diğer yandan hollanda'da daha medeni bir yaşam sürebilirim ancak orada kira vs düşünüldüğünde burdaki kadar cebime para kalmaz.

    sizce ne yapılmalı ey güzide sözlük.

    edit: troll sanılmış ama troll değil hakiki soru. detaylı ve insanca cevap verenlere teşekkür ederim. saçma sapan mesaj sahiplerini kendi haline bırakıyorum.
  • burda kaldığında birikim yapabilir, yatırım yapabilirsin ancak ülkenin sokaktaki insanı, gündemi, olayları seni soğutacaktır. o zaman atla uçağa git istediğin yerde gez, dolaş, eğlen, biraz hava al gel. diğer yandan hollanda'da daha medeni bir yaşam sürebilirsin ancak orada kira vs düşünüldüğünde burdaki kadar cebinde para kalmaz.

    karar senin.
  • hollanda vatandaşının dahi tercihi hiç düşünmeden türkiye olacaktır. zira o parayla hollanda'da zar zor geçinirken, türkiye'de çok daha iyi şartlarda yaşar, üzerine de birikim yapar.

    edit: bizim gerçek hayattan kopuk sol gericilerin palavralarına bakmayın, ingilizler bile daha iyi şartlarda yaşamak için koşa koşa azerbaycan'a, dubai'ye, katar'a gidiyorlar. demokrasi, insan hakları palavraları batıdan fonlanan basın kuruluşları haricinde kimsenin umrunda değil.
  • türki türki
  • bu soruya cevap bulamayıp bu platforma yazan adama 4.000 euro net ücret veren şirketin amk. batar birader o şirket, sen kal buralarda.
  • aylik 70k liradan bahsediyorsun, adam vururlar bu para için. hollanda'da göçmen olacaksın, yemişim medenilik falan. burada da kendi kendine medeni olursun. bu parayla pek halkın içine inmezsin zaten.
  • 4000 euro ile gürcistan'da %1, montenegro'da %9, romanya'da %1 vergi vererek takıl.

    ukrayna %5ti, füzeden mayından korkmazsan lviv çok güzel.

    hollanda'da %52 vergi boşuna belini bükmesin. arada hobi olarak yine gidersin.

    türk pasaportu çok geniş bir yelpaze sunamıyor şimdilik ama belgrad güzel, tiflis güzel. remote çalışırken kendini bir yere sınırlamaya lüzum yok.

    sözleşmende independent contractor yazıyorsa türkiye'de şirket kurup vergi vermen gerek. ben dar mükellefim, döviz kazanıyorum diye yanlış hayallere kapılma.

    mali müşavir özmen'in medium yazısı.

    portekiz'i unutmayalım. %0 diyor, ben buranın yalancısıyım. çoğu ülke de nomad visa sunuyor. google'a nomad visa countries yaz.

    oturum izinleri için bir site

    edit: vergiler düştükten sonra diye belirtmiş arkadaş. o zaman yine türkiyedeymiş gibi gidip başka yerlerde takılabilirsiniz. bali gibi saçma zaman dilimlerine gitmediğin sürece ha gmt+4, ha gmt+2.

    3 yıldır aynı anda 2 şirkete çalışıp 3 ayda bir ülke değiştiren abiniz olarak yazıyorum.

    özelden 2 işte nasıl çalışacaz sözleşmeler iş hukuku falan yazan var. okudunuz mu olm kontratı hiç? bu adam kendi vergisinden kendi sorumludur, isterse başka işe de bakabilir yazar independent contractor'da. remote çalışanların da %99'u independent contractordır.

    sevdiğim bir kanal, nomad capitalist

    edit2: linkler eklendi.

    faydalı diğer yazılarım:

    az kişinin bildiği muhteşem web siteleri
    yazılımcıların türkiye'yi terk etmesi

    özet:
    türkiye'den gitmek isteyen arkadaşlar, göçmen olmasın, köpek saldırmasın, millet saygılı olsun, daha çok yeşillik ve park olsun, herkes böyle agresif olmasın, gürültü olmasın gerekçeleriyle gitmek istiyor.

    ben de diyorum ki, bunları elde etmek için sırbistan ve gürcistan'da çok yeterli. daha ucuz, daha güvenli.

    modern ve konsept mekanlar, var

    taksi uygulamaları, var

    hızlı internet ve ucuz internet paketleri, var

    doğal güzellikler, var. (vake'den teleferiğe bin, çıktığın dağda turtle lake var. tiflis'ten basıp kazbegi'ne gidip rooms hotel'de dağ manzarasıyla havuza girmeyi saymıyorum bile)

    arabalar yine ucuz, adamların arabalarının %50si sağdan direksiyonlu. nerden bulurlarsa ithal etmişler. bakın bu çift 2021'de fiyatları incelemiş.

    avrupa'da oturum alırız yaşlanınca bize bakarlar diyorsunuz. haklısınız. o zaman %40 vergiyi kenara at, ilerde kullanırsın. index fund olur, kripto olur bir şekilde değerlenir güzelce.
  • aile yapısına göre değişir. bekarsan aile bağların çok kuvvetli değilse, bireysel biriysen bas git, vatandaşlık falan kovalarsın 3 sene sonra gelirsin. ama burada bir eş, çocuk, aile gibi durum varsa bu kararı vermek o kadar kolay olmayabilir. 4.000 euro türkiye için çok iyi bir para ama über zenginlik getirmez bunu da düşünmek lazım. fakat her şekilde hollanda da yaşayacağından daha lüks bir hayat getirir. buradaki kararı ülkeye ne kadar sabrının kaldığı ile verebilirsin bence.
  • hollanda da yasarken ne kadar biriktirdiginle pek ugrasmazsin. keyfine bakarsin. sosyal devlet, seni ortada koymaz. bes yil sonra hollanda vatandasi olursun, maasin da o surede 6 bine cikar. ev alacaksan evin tum fiyatina kredi cekersin kira fiyatina ev sahibi olursun. falan filan daha yazarim da neyse bu islerde cok akil verilmez. turkiye de sitede otur evden cikma her ay para biriktir, insan tanima, dil gelistirme iyi yani o da guzel alternatif
    budut: garip mesajlar geldi, bende duzelme yapayim, entryme bakarak gaza gelmeyin. oncelikle motivasyonun paraysa hollandaya gelme. yine de nasil 6 bine cikacak dersen; maaslara zam dusuktur ama is degistirerek maaslar radikal seviyede artar. ama bu maasi veren sirket sayisi onu gecmez. top tier sirketler: uber, amazon, flow traders, imc, data bricks, optiver, booking de senior developer maaslari bonusuyla birlikte 150 binden baslar. orta ustu: adyen, miro: 110-130 arasidir. ortalama sirketlerde senior dev 80-90 arasi alir. ama derdi para olan ortalama developer freelance olarak yine ayda net 6 bin uzeri kazanir.
    onlarca degil yuzlerce turk dev tanidim. daha bir tanesi bile gecinemiyoruz diye geri donmedi. 4 bine nete bir aile gayet iyi gecinir.
    ısten atilirsan son maasinin ucte ikisini is bulana kadar devlet sana oder.
    doktorlari kotudur ama her tur masrafinin 380 euro uzerini sigorta karsilar
    cocuklara saglik hizmeti 18 yasina kadar dis dahil bedavadir.
    her cocuk icin her ay 100 euro civari karsiliksiz para verilir.
    cebinde on bin euro paran varsa altinci ayindan sonra ev satin alabilirsin..amsterdama biraz uzak olur ama ulasimi sirketler karsilar.
    neyse uzatmayalim. burada gecinme derdi olmaz. maasin dusukse para biriktiremezsin. derdiniz para biriktirmekse gelmeyin hakkaten.
  • daha iyisi, gel karadağ'a (ya da farklı ucuz bir avrupa ülkesine) burada digital nomad visa diye bir şey muhabbet var. onunla takılırsın. hiç olmadı şirket kur. aylık şirket masrafın 200 euro falan. 4000 ile kralsın burada. ama avrupa birliği'nde değil henüz.
hesabın var mı? giriş yap