• şöyle bir konudan konuşuluyordu tüm gün:
    görsel
    çeviri: “doğrulanmamış raporlara göre, moskova yerel saatine göre 23.59 dan sonra, askerlik yaşındaki yani 18-65 yaş aralığındaki tüm erkeklerin rusya'dan ayrılması yasaklanacak.”
    tüm bunların üstüne şimdi putin'den açıklama bekleniyor.
    peki o kadar zamandan sonra ne değişti derseniz;
    1 - rusya'daki putin medyasının hummalı çalışmasının geldiği son aşamada, ilk sloganları olan 'özel askeri operasyon' adı altında ukrayna'yı 'bazı kötücül güçlerden' koruma kılıfından sıyrılmaya başladılar. ukrayna'yı kendi bölgeleri-toprakları olarak lanse etmelerinin üzerine, şuanda ukrayna'nın yaklaşımını, toprak işgali veya ana vatana tehdit olarak gösterme aşamasına geçildi. sonuç? bu putin'e ilan edeceği savaşı kendini savunma savaşı olarak gösterme fırsatının yanında, halkı savaşa-seferberliğe çağırma imkanı da veriyor.
    2 - ukrayna'nın son aşamadaki karşı koymasının öngörülenden fazla etkili olması ve ukrayna güçlerinin başarıyla ilerlemesinin ardından, rusya sadece uzun vadede değil kısa vadede de tehlike altında olduğunu hissetmek durumda kaldı. sadece dünya tarafından değil, kendi halkı tarafından da yargılanma tehlikesiyle karşı karşıya olan hükümet-putin için çözüm, sağlam bir algıyla halkı harekete geçirmek gibi duruyor. sonuç? halkın tüm kuvvetiyle 'işgalcilere' karşı sürülmesi. askeri başarısızlıkları da, ekonomik yıkımı da gölgeleyebilecek yegane şey bu çünkü.
    3 - durumun gerçek bir savaş boyutuna taşınması demek, ukrayna'nın aldığı desteğe doğrudan etki etmek demek. şuana kadar destek adı altında yapılan yardımlar, savaş ilan edilir edilmez destek olmak değil, müttefik olmak statüsüne taşıyacak diğer ülkeleri. bu rusya'yı karşılarına almak değil, bildiğiniz savaşmakla nerdeyse eşdeğer. burada kilit nokta ise ukrayna'nın nato üyesi olmaması. bu bir şey değiştirir mi bilmem ama, nato'yu insiyatif alma gereksinimine itebilir, ki bu durumda nato'nun en azından müdahaleyi mazur gösterecek bir sebebe ihtiyacı var diyebiliriz, tabi nato dahil olmaya gerçekten karar verirse. rusya'nın bu konudaki tavrı baştan beri aynıydı zaten, dahil olmaya kalkanı en azından zor duruma düşürmek.
    ayrıca yeni yürürlüğe geçirilmiş bir yasadan bahsedildiğini okumuştum: askerden firara ve gönüllü teslim olmaya 3-10 yıl arası hapis cezası getirilmiş. bu ceza vatana ihanet olmadığının doğrulanması durumunda geçerliymiş.görsel

    peki bundan bize ne? elimizden bir şey geleceğinden yada gelebileceğinden değil ama en azından ders almamız gerektiğinden (bence), yakından takip etmemiz gereken bir olay örgüsüdür. adamlar bildiğin göz göre göre başka bir ülkeye giriyor, yağmalamalar, bombalar, tanklar falan tam paket; ve o ülkenin halkının gerçekte ne olup bittiğiyle ilgili tek bir fikri yok. ölen askerlerle ilgili tek bir haber yok, ailelerin haberi bile yok muhtemelen; halk hükümetin küçük bir operasyon yürüttüğünü düşünüyor sadece; rusya'nın ukrayna'da bulunma amacının onları özgürleştirmek, tehlikelerden veya nazilerden falan korumak olduğu düşünülüyor.
    bunu mesela dünyanın her yerinde insanlar gülünç bulurken, ben öyle hissetmiyorum ne yazık ki. neden? çünkü biliyorum ki, bizim ülkemizde de gayet olası bir senaryo bu. o yüzden beyler bayanlar, yaşanmakta olanları dikkatle takip edelim ki, yarın o konuma düşen biz olmayalım.
    putin'den beklenen konuşma:görsel
    ve açıklama geldi, kısmi seferberlik;görsel görsel
  • dua edin putin ölmesin...

    putin bu kaostaki en büyük denge unsurudur. rusya federasyonunun yönetimi ve üst düzey generalleri, ordu ve istihbaratı aşırı milliyetçilerle dolu. adamlar yemek arasında atom bombasını londra'ya mı? paris'e mi atalım? diye konuşuyor.

    ve putin bunun içerisinde dengeli bir politika yürütmeye çalışan bir lider. rusya'nın ne kazandığı ne kaybettiğini tartışmayı bir yana bırakın. rusya nükleer bir güç ve şu ana kadar acımasız tarafını ukrayna'da kullanmamış bir ülke. ukrayna işgali rusya'nın kendisini tehlikede görmesi üzerine başlamış bir olay. şu anda rusya tarihte hiç olmadığı kadar kendini tehdit altında hissediyor.

    bu tehdit onlar için çok büyük bir sorun ve içerideki aşırı milliyetçiler putin'i ılımlı bir politika yürütmekle suçluyor. yanlış okumadınız. şu ana kadar olanlar size vahşi geldiyse bilin ki ruslara yeterli gelmedi.

    rusya'nın nükleer politikası. " rusya yok olacaksa, dünya da yok olsun" üzerinedir. kısaca abd ve ingiltere bu politikadan uzaklaşmaz ise nükleer savaş kaçınılmaz olacaktır. rusya'dan bir deli ukrayna, polonya sınırına küçük çaplı bir atom bombası atarsa hiç şaşırmam. ordunun içinde bazı generaller alenen bunu dile getirirken putin kısmi seferberlik ve referandumla hala konuyu masada tutmaya çalışıyor.

    hangi tarafta olduğunuzun bir anlamı yok. hepiniz dua edin putin ölmesin.

    edit : şimdiden bunun altına sığ yorumlar gelmiş biraz daha açıklayayım ne demek istediğimi. putin güzellemesi yapmıyorum. rusya'da slovik adı verilen bir beyin takımı var. bu takımı sürekli medyada görüyorsunuz. bunların bazı üyelerine bakmak bile yeterli.
    örnek:
    savunma bakanı sergey şoygu , bu adam askeri istihbaratın başındayken ingiltere'de çift taraflı çalışan ajanlara sinir gazı ile suikast emrini veren kişi. sayısız suikast emrinin arkasında bu adam var.
    genelkurmay başkanı general valeri gerasimov: bu adam 99'da çeçenistan savaşında ordu komutanıydı. olanları hatırlayın. bu adama "yontulmamış bir zorba" diyorlar.
    patruşev : sovyet dönemi kgb'de sonrasında fsb'de başkanlık yapan aşırı milliyetçi biri. güvenlik konseyi genel sekreteri "patruşev şahinler arasında en şahinidir, yıllardır batı'nın rusya'yı ele geçirmeye çalıştığını düşünüyor." dedikleri kişi bu.
    narişkin ve bortnikov gibi daha ordudaki üst düzey generallere doğru up uzun bir liste ile tek tek kimin kim olduğuna baktığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

    son olarak putin bu sabah ne dedi özeti : donbas'ı özgürleştireceğiz. donetsk ve luhansk'ın bağımsızlığı için buraya ordu yığıyorum. eğer bu bölgeye saldıracaksanız atom bombası kullanacağım. bana başka seçenek bırakmadınız diyor. seferberliğin sebebi bu bölgeye asker göndermek için değil. olası nükleer savaşta lazım olacağı için. ilk etapta 300 bin devamında 2 milyon yedek askerden bahsediyorsunuz. sizce de ukrayna'ya girmek için biraz çok değil mi bu sayı.
  • kısmı seferberlik kararının tatil sezonu bittikten hemen sonra başlaması ilginç.
hesabın var mı? giriş yap