• barış manço'nun "sözüm meclisten dışarı" albümünden ,diğer adı "üçüncü yolculuk" olan enstrümantal şarkı. 8 dakika 14 saniye sürüyo sanırım. ilk 3 dakikası "uzay müziği" gibi elektronik-dijital seslerle geçiyo. 1980'lerde 2025 yılının müziği öyle öngörülüyodu heralde. 3. dakikadan sonra çok güzel bi melodi başlar, derken son bir dakika mükemmel bi bateri solosuyla biter. defalarca dinlemekle bile baymayan bi şarkı, dinlemeyenlere tavsiye...
  • barış manço'nun enstrümantal olarak yazdığı en güzel parça*.. elektronik müzik tınılarının fazlasıyla hissedildiği parçanın yapılış tarihi göz önünde bulundurulduğunda barış manço üzerinde bir kraftwerk etkisi olup olmadığını düşünüyor insan.. olsa da, olmasa da pek enfes bir eserdir en nihayetinde..
    eline beynine sağlık barış abi.. nerelerden aldın, nerelere götürdün bizi..
  • bu parçanın elektronik kısımlarında kurtalan ekspres'in o zamanki multi keyboardist'i nejat tekdal'ın büyük yaratıcılığı görülür.

    (bkz: nejat tekdal)
  • '2023'de baslayip 'yeni bir gun'de devam eden seyahatin son duragi.. asagi yukari yirmi senelik 'sozum meclisten disari' albumunden..
  • çok orcinal bir sayı... sayıyı ortadan ikiye bölersek ve oluşan iki sayıyı toplayıp karesini alırsak sonuç yine kendisi oluyo*. (2025 = (20+25)^2).

    bunun gibilerden zaten topu topu 3 tane var: 2025, 3025 ve 9801. (bkz: hesaplayan adamlar)
  • barış manço'nun şahane eseri. bir başyapıt.

    ama bunu yapan adamın 10 sene sonra çıkardığı mega manço albümünü dinlerseniz ağlarsınız.
  • bu şarkının elektronik kısmı nejat tekdal tarafından icra edilmiştir.

    "...o zamanlar hammond c-3‘ümüz vardı. sonra ben barış’tan mini moog getirmesini rica ettim. dünya’daki bütün rockçılar bunu kullanıyor. ingiltere’den mini moog‘u getirdi, dönence’yi ve 2025’i onunla yaptım. ama 2025’teki uzay gemisi seslerini benim moog ile yaptım.

    barış manço ve kurtalan ekspres’ten biraz bahsedebilir misiniz?

    işte atladık kadıköy’e gittik bakırköy’den, kız kardeşim, ben yanımda arkadaşım. eve gittik, kurduk. çal bakayım dediler. parçaların hepsini ezbere biliyorum zaten, çaldım direkt. “tamam, salı günü prova gel. gruptasın.” dediler. böyle girdim ben barış manço’ya… ondan sonra, provalar başladı, konserler başladı. sonra 2025’i yapacağız dediler, “senaryo ne?” dedim. nejat’cım dedi. “uzay gemisinin içindeler, pilotla kulenin arasında konuşmalar olacak. gerçek pilot ve kule konuşmaları olacak.” dedi. hakikaten de dinleyen pilot arkadaşlar siz bunları nereden biliyorsunuz diye sordular. sonra geminin ateşleme başlangıcında ses yükselir yükselir sonra büyük bir basınçla patlar. bu parçayı bu gözle dinlerseniz baştan sona bir uzay gemisi yolculuğudur. uzay gemisinin kalkış sesi, atmosferin içinde sürtünme sesi, ilk patlama geçtiği halde dış kabinin sürtünmesini duyarsın parçada, büyük hoparlörde dinlersen tüm detayları alabilirsin. kabin sürtünmesi gittikçe azalıyor atmosferin dışına çıktıktan sonra, uzay gemisi yörüngeye oturuyor. ondan sonra uzayın derinliklerine doğru giderken mekanik çekirgeler saldırıyor. o zamanki düşüncemiz o yani. 80li yıllardan bahsediyoruz. uzay çekirgeleri, yaratıklar falan. biz de lazer ışınlarıyla onları öldürüyoruz falan. tam bir seyahat gibiydi.

    peki dönence’nin hikayesi nasıl?

    ben, ahmet, celal. kadıköy’de barış’ın bir arkadaşının mağazası vardı, onun ikinci katı. provamız bitti herkes gitti. tabi ben synthesizerlar geldi onlarla uğraşıyorum. celal köşede glockenspiel ile oynuyor. ben de minimoog ile oynuyorum, ingiltere’den yeni geldi o zaman. o zaman da yes, rick wakeman, rainbow falan dinliyoruz. synthesizer soloları falan hazırlıyorum işte. ahmet de berklee caz metotları çalışıyor. o arada bir anda kafamda bir flaş çaktı. celal dedim şu melodiyi devam ettir. onu kasete kayda aldım. ondan sonra soloyu çaldım. ahmet de bas ile bir girdi. çaldık, kaydı kapattım ve o kayıt bende duruyor yıllardır.’yeni albümlerde adımın besteciler arasından çıkarıldığını görünce ben de 2010 yılında ilk orjinal kaydı paylaşmak zorunda kaldım. hatta senfonik rock’tı bu sonradan barış dedi bunu yumuşatalım diye. ondan sonra bir tane kaydı vardı, o süperdi ama onu maalesef bulamıyorum. onda tam kronometrik çalıyorduk, bunda rastgele kaptırmaca çaldık, jam session gibi. sonra aranje ettik parçayı. sözleri dönence’ye oturttuk. barış’ın her parçasında sözler bir anlam taşıyor..."

    kaynak: http://progresifrock.com/…ejat-tekdal-ile-roportaj/
  • lady of seventh sky çalarken, arkada bir bas vardır "diiuv didit duuvv" gibi. çok hoş, pek güzel.
  • kardeşleri 2023 ve 2024 ile asimov vakıf serisinin soundtrackini oluştururlar.
  • vakti zamanında, trt'de uzay araştırmalarıyla ilgili belgesel ve haberlerde fon müziği olarak çokça kullanılan şarkıdır.

    (bkz: 80 lerde cocuk olmak)
hesabın var mı? giriş yap