• modern yılların en efsanevi formula 1 yarışı olarak tarihe geçti

    michael masi denen fıa formula 1 yarış direktörü son turda şampiyonluğu sir lewis hamilton'dan çalarak max verstappen denen sözde yarışçıya verdi.

    ben bir de bu yarışa gitmeyi düşünüyordum, iyi ki gitmemişim. yıllardır tek takip ettiğim spordu, artık takip etmeme kararı aldım.
  • katar'da ve suudi arabistan'da büyük olaylar dönmezse 2012 brezilya gp'den itibaren ilk kez iki farklı takımdan iki pilotun şampiyonluk ihtimaliyle gireceği sezon finali olacaktır. hatta en hızlı turu hamilton veya verstappen'den birisi almazsa * ve iki yarışta da * * hamilton kazanıp verstappen de ikinci olursa ikisi de aynı puanla bu yarışa gitmiş olacaklar.

    ekleme: ne yaptılar ne ettiler puan puana gitmeyi başardılar. böylesi kaotik bir sezona ham 9 ve vers 10+fl ile verstappen şampiyonluğu yakışır. ya da daha olası bir şekilde ikisi birbirlerini yarış dışı bırakırlar. verstappen pole alırsa ilk virajda hamilton'ı dışarıya iter oranı 1.01
  • şimdiden yerimizi alalım.

    reserved.
  • 2021 formula 1 pilot ve markalarda dünya şampiyonlarının belli olacağı yarış. öyle tahmin ediyorum ki verstappen buraya 1 puan farkla lider ya da hamilton'la puanları eşit şekilde gelecek. her iki ihtimal de gerçekten inanılmaz bir yarışın bizi bekleyeceğini söylüyor. bakalım mercedes buraya ne kadar hız saklayabilecek? brezilya ve katar'da motor gücü tamamen açık yarıştılar. yalnızca katar'da son 10 veya 15 turda motor koruma moduna geçmiş olabilirler.

    bu entry yazılırken suudi arabistan yarışı henüz yapılmadı ama öyle sanıyorun ki suudi arabistan'da da kazanmak zorunda olduklarından motoru tam güçte çalıştıracaklar. bu durumda brezilya, katar ve suudi arabistan yarışlarından sonra mercedes dayanıklık sorunu ya da performans kaybı yaşayacak mı? çünkü önceki yarışlarda yeni motor 5. yarıştan sonra performans vermiyordu. kaldı ki hamilton hiçbir zaman 7 yarıştan fazla aynı motorla yarışmadı. burada 4. yarış çok sorun değil gibi görünse de önceki 3 yarışta da tam güçle çalıştıklarını unutmamak lazım. daha önceki yeni motorlarda hiçbir zaman bu derece tam güç kullandıklarını hatırlamıyorum. sadece yeni motora geçtikleri türkiye'de çok çok iyi bir hızları vardı. o da sadece tek yarışlık. oysa şimdi bütün yarışları %100 ile geçen bir mercedes var. son yarış için ellerinde ne kalacak göreceğiz. gerçi bugünkü yarış olan 2021 katar gp'de hamilton'un türkiye'deki motoru kullandığı, en yeni motorları olan brezilya'daki motoru kullanmadıkları iddiaları söylense de ben buna pek inanmıyorum. benim tahminim bugünkü 0.4'lük fark son yarışta eriyecek ve başa baş bir mücadele göreceğiz. tabii bunda redbull'un performansı da önemli. ona da şimdi değineceğim.

    redbull dayanıklık konusunda dolaylı olarak performans kaybı konusunda mercedes kadar erken tükenmiyor. en yeni motorlarını rusya'da değiştirdiler. fakat ben suudi arabistan'da redbull'dan yeni motor hamlesi bekliyorum. onlar da mercedes'in yaptığını son iki yarışta yapmak isteyecekler ve arabistan bunun için uygun. daha doğrusu zorunlu. yarışa 5. başlayacak max, bir kaza yaşamadığı sürece rahatlıkla 2. olacaktır. 2.lik son yarış için eşit puan ya da 1 puan önde olmak demek. fakat ellerinde yepyeni bir rb16b olacak. bu strateji bana daha anlamlı geliyor. çünkü cidde dümdüz ve düşük hızlı tek viraj var. burada 2. olmak bile redbull için zor olabilir. 2.liği riske atamayacakları için motor değişimi gelebilir diyorum.

    lastik durumları, pistin koşulları vb. durumlar yarış günü editlenecektir.
  • tırt araçların tırt şoförler ile kapıştığı yarış.
  • turbo hibrit çağının 1. döneminin kapanışına, son yarışına yakışır bir yarış olacak gibi görünüyor.
  • olayların karışık hal alacağı gp.

    verstappen ya ölür ya da şampiyon olur. geri vites yapmaz gibi.
  • hadi bakalım. bir üstteki entryde şurada eşit puanla gelineceğini söylemiştim. açıkçası ben sadece yarış performansına bakarak eşit puanların olacağını yorumlamıştım ama fia yönetimiyle, lobisiyle yaptı bunu. neden mi?

    2021 suudi arabistan gp'de;
    1-hamilton'a kırık kanatla ilerlemek ceza getirmeliydi. getirmedi.
    2-startta hamilton çok büyük bir boşluk bıraktı. ceza getirmedi.
    3- verstappen'in ikinci şikanı kesme olayı şikanı kesme değildi. açıkça temas vardı. kontrayla şikana taştı. tam bir yarış kazasıydı. ceza gelmemeliydi ceza geldi.
    4- fren testi diye verst. arkadan vuruldu. halbuki yerini vermeye çalısiyordu. hamilton'a yine ceza gelmedi. hatırlayın 2017 azerbaycan'da vettel'e bu yüzden verilen cezayı.

    her neyse fia adam gibi yönetse ben göt olmuştum. max kazanacak, puanlar eşit falan olmayacaktı. ama hile hurdayla bunu yaptılar. güzel senaryoydu. tebrikler fia. suudi arabistan f1 tarihine kirli yarış olarak geçecektir.

    bu arada hamilton yalağı araplar, hiç çekilmiyorsunuz aq.

    edit: 2017 azerbaycan için bir ek yapmak isityorum. tamam burada vettel, hamilton'un yanına gelip çarptı. bu, ceza almasına neden oldu fakat fren testi yaptığı söylenen hamilton ceza almadı ve kimse hamilton'u tehlikeli araç sürmekten kurula çağırmadı. an itibariyle max kurulda savunma yapıyor. işte bu mercedes lobisinin gücüdür.

    yanarım yanarım gariban ferrarime yanarım. neyse adettendir, 2022 için sözümüzü söyleyelim: o sene bu sene. forza ferrari.

    fren testi editi: araçlar yarışıyor, güvenlik aracı yok, vsc yok ve hamilton şu durumda geçiş yapacak yerim yoktu diyor. göz göre göre adama çarptı. yarış çizgisinde güç kaybı yaşayan bir araç düşünelim. pilotlar gidip arkadan çarpıyor mu? geçiş yapacağı yer bayağı da vardı ama çirkinlik time...

    fren testi sonuçları: fia verstappen'e 2.4g kuvvettinde frenleme yapmaktan 10 sn. ceza verdi. 2.4g kuvvetini unutmayalım.
  • red bull'larla mercedes'lerin birbirleriyle kavga etmesiyle son bulma olasılığı vardır. fia yönetimi bence buna önlem alsın.
  • ferrari‘nin rekabetci olmadigi son yaris olacak turbo-hibrit caginda. baska da bir anlami yok. onumuzdeki sezonla beraber artik scuderia ferrari ve charles leclerc dominasyonuna hazir olalim. onun disinda umarim max verstappen kazanir.

    edit: amma tifosi varmis sozlukte…

    yaris sonrasi edit: tebrikler max
hesabın var mı? giriş yap