*

  • demokrat partinin adaylari sifatlariyla beraber kasim 2003 itibariyla asagidadir:

    embassador carol moseley braun
    general wesley clark (ret.)
    governor howard dean
    senator john edwards
    congressman dick gephardt
    senator john kerry
    congressman dennis kucinich
    senator joe lieberman
    reverend al sharpton
  • teksas, kaliforniya, ve florida gibi eyaletleri alabilenin kazanacağı seçim. bu sefer florida şaibesi ön göremiyorum şahsen, zira herkesin gözü bush zibidisinin üzerinde olacaktır. çoğu kişi bush yine alır demesine rağmen şu anki anketler seçim bugün yapılsa kerry*'nin alacağını gösteriyor.

    bush'un yaptığı kritik hatalar şimdilik adamı batırdı gibi görünüyor. ama iki faksiyonun da birbirinin kuyusunu kazmak için müthiş bir mücadeleye girişeceği düşünülürse gelmiş geçmiş en iğrenç sidik yarışına dönüşebilir bu seçim. kerry demokratların adayı olarak çıkarsa primary'lerden, çok iyi bir şansa sahip. vietnam'da savaşmasıyla, ve hatta vietnam'dan döndükten sonra savaş karşıtı gazilerin yanında yer alması ve hatta ve hatta kongre komisyonu karşısında "bir insandan vietnam'da ölen son insan olmasını nasıl istersiniz" demesiyle hem demokratları hem de cumhuriyetçileri tavlayabilir.

    kanımca kerry ile bush arasındaki bir debate (taam köpeğim o yüzden şey yapıyorum) bush'u voltran kılıcı gibi ikiye bölmeye yetecektir. sıçma allahın salak amerikalısı, yalvarıyorum diyorum, hepinizi öpüyorum.
  • matematiksel olarak sampiyonluk sansini surduren su an itibariyle 100 civarinda adayin katilmasina ragmen medyanin iki buyuklerden baska kimseye onem vermedigi, abd halkinin sonucta "onlarin" sectiklerinden birini sececegi secimler. oysa ki ilgiye deger dinlemeye deger ne partiler ne adaylar katilacak bu secime. arka sokaklarinda daha cok renk var keyif var bu secimlerin...

    ornegin web sitelerinde democrap dedikleri demokratlari da cumhuriyetcilei de yerden yere vuran aciklamalarinin, yaran parti manifestolarinin yanisira ozellikle isimleriyle beni benden alan national barking spider resurgence party'nin baskan adayi mr. michael w. 'mike' bay

    ornegin hic lafi egip bukmeden son derece acik sozlulukle kendilerine birlesik fasistler birligi diyen(darisi bizimkilerin basina) the united fascist union'in baskan adayi aktor jackson kirk grimes. mussolini'den arif ve bilge devlet adami diye sozeden grimes, bencillik diye tanimladigi bireyselligin artik yavas yavas yok oldugunu iddia ettigi gunumuz dunyasinda kuresel bir tek devlet ve kuresel bir tek dinin mutlaka kurularak tum yasami konrol altina alacagini savunmakta. grimes'i konusmalarindan dolayi pek ipleyen olmamasina ragmen ozellikle roma imparatorlugu'nun yeniden kurulmasi gerektigini dile getirmesine buyuk tepki geldi. nerden mi? good party'nin zaten orta yerde bir imparator oldugunu(kendisini de bu ozlemini gayet aciklikla ifade edebildigi icin kutluyor darisi bush'un basina diyoruz) dusunen baskan adayi ekselanslari hrm caeser st augustine de buonaparte'tan elbette.

    ornegin yine lafi hic egip bukmeden son derece acik sozlulukle partisine mike's party adini veren(darisi bizimkilerin basina) michael ross tunick strauss

    ornegin baskan secilirse capitol punishment'i (capital punishment demedigine dikkatinizi cekerim.tey tey tey) ortadan kaldiracagini ve noam chomsky'i ulusal guvenlik danismani yapacagini ilan eden teksasli bagimsiz aday andrew rotramel.

    ornegin benim secilme sansim lieberman ya da kucinich'den daha az degil deyip(valla kabul etmeli ki cok hakli) aday olan new yorklu yesillerden christina rosetti ablamiz.

    ornegin kendisi doktor olmamasina ragmen kurdugu health party ile yarisa katilan michael t. witort...

    ornegin yerli mali yurdun malini cagristiran secim deklarasyonuyla native american party'nin adayi jacques yves 'chief jack' boulerice .

    incilde baskanin kim olacaginin kodlarini cozdugunu ve bu nedenle aday oldugunu iddia eden rahiplerden, federalist partiye, reformculardan sosyalistlere, turtle political party'den the anti-hypocrisy party'e cok cesitli cevrelerden adaylar ve daha sayamadigim bircok aday da cabasi. kerry ve bush'tan sikildiysaniz burdan buyrun efendim.
  • demokrat parti tarafinda su an itibariyla dort aday adayinin girmek icin yaristigi, geri kalan adaylarin cekildigi secimler. hala ayakta olan aday adaylari: john kerry, john edwards, howard dean ve al sharpton.

    su ana kadar yapilan primarylerin buyuk cogunlugunu kazanan kerry favori gorunmekte.
  • bush'un kazanmasi halinde abd'yi daha da saga itecek secimler. bush bir dort yil daha hukumetin basinda olursa supreme court ve diger federal mahkemelere sagci, muhafazakar adamlarini gecirme sansini bulacak, ve bu insanlar hayat boyu atandigi icin uzun yillar ulkenin kurtajdan idam cezasina, azinlik haklarindan kisisel hak ve ozgurluklere kadar bircok konudaki politikalarini kotu yonde etkileyeceklerdir.
  • amerikalilarin cogunun no carb diyetine sadik kalmalarini umdugumuz secim.
  • seçim öncesi anketlerde george w bushun oylarının biraz geride kalması durumunda londranın göbeğinde bombaların patlamasının** muhtemel olduğu seçim. (bkz: abd nin terörizmle savaşı)
  • abd ba$kanlik secimlerini hangi partinin adayinin kazanacagini tahmin etmek icin 6 farkli tahmin kriteri kullanan ve bugune kadar son derece ba$arili olan bir modelin verdigi sonuca gore john kerry ve george w. bush 3-3'luk bir beraberlik elde ediyorlar. yani bu tahmin kriterlerinin sonucu da gosteriyor ki, aynen 2000 secimlerinde oldugu gibi yine bu seneki secimlerde de kafa kafaya bir mucadele ya$anicak. $imdi bu 6 kritere bir goz atalim:

    1) halen iktidarda olan aday, eger ekonomik gostergeler iyiye dogru gidiyorsa secimi kazaniyor. ray fair adli yale univesitesi profesoru'nun geli$tirdigi bir formule gore buyume ve enflasyon oranlari, iyi ekonomik haberler gibi belli bazi faktorlerin dahil edilmesi ile alinan sonuclara gore son 22 secimin 18'inde ve son 6 secimin 5'inde bu kriter dogru sonuc vermi$. mesela 1980'de jimmy carter'a %45.7 oy cikar demi$, carter secimlerde %44.7 oy almi$, yine formul 1984'te ronald reagan %62 oy alir demi$, reagan %59.2 oy almi$. 1996'da bill clinton icin %53.7, %54.7, 2000'de al gore icin %48.9, %50.3 gibi gercekle$mi$. goruluyor ki tahmin edilen yuzdeler ile gercekle$en yuzdeler arasinda %2.2'yi gecmeyen sonuclar alinmi$. $imdi kasim ayindaki secimler oncesinde bu formulun verdigi sonuc ise george w. bush'un %58 oy alacagi yonunde. fakat profesor fair'e gore bu kriterin bu seneki secimlerde yanilma ihtimali mevcutmu$, buna neden olarak da ekonomistlerin bunca iyimserliginin yaninda halkin halen istihdam bazinda gozle gorulur bir iyile$me gorememi$ olmasiymi$. (bush:1 - kerry:0)

    2) son 50 yilda secimlere giden iktidardaki adayin job-approval orani (halkin ba$kanin hizmet ettigi 4 yil boyunca yaptigi i$leri onaylama orani) secim yilinin mayis ayinda %50'nin ustunde ise mutlaka secimi kazanmi$. eger bu oran %50'nin altinda ise hep kaybetmi$. yani ornek vermek gerekirse; 1980'de jimmy carter'inki %43'mu$ ve kaybetmi$, 1984'te reagan'inki %52'ymi$ ve kazanmi$, 1992'de george bush'unki %40'mi$ ve kaybetmi$, 1996'da bill clinton'inki %55'mi$ ve kazanmi$. 2004 yilina geldigimizde goruyoruz ki, george w. bush'un mayis 2004 job-approval ratingi %47'i gosteriyor. (bush:1 - kerry:1)

    3) eger sava$ zamanina denk gelen bir secimde iktidardaki ki$i ikinci donem icin bir kez daha adayligini koymu$sa secimi kazanmi$. 1812 yilindaki sava$ sirasinda yapilan secimlere adayligini koyan ba$kan james madison secimi yine kazanmi$. 1864'te yapilan ve amerikan ic sava$i'na denk gelen secimlerde adayligini ikinci kez koyan ba$kan abraham lincoln secimlerden galip ayrilmi$. 1900'deki secimlerde filipinler sava$i sirasindaki secimlerde william mckinley, 1944'te ikinci dunya sava$i donemindeki secimlerde franklin roosevelt, 1972'de vietnam sava$i sirasindaki secimlerde de richard nixon ipi goguslemi$ler. malum, $imdilerde de irak ile sava$ icinde olan abd yine secime gidiyor ve george w. bush ikinci kez secilebilmek icin aday olmu$ durumda. (bush:2 - kerry:1)

    4) ohio eyaletini kazanamayan hic bir cumhuriyetci aday ba$kanlik secimlerini kazanamami$. bir kac ornek vermek gerekirse; 1980'de ronald reagan ohio'yu kazanmi$ ve ba$kanligi da almi$, 1988'de george bush ohio'yu kazanmi$, ba$kanligi da kapmi$. yine ayni bush ikinci kez secilmek icin 1988 secimlerinde aday oldugunda ohio'yu bu kez kazanami$ ve ba$kanligi da clinton'a kaptirmi$. 1996'da bob dole ohio'yu alamami$, ba$kanlik secimlerini de kaybetmi$. 2000'de george w. bush ohio'yu kazanmi$, ba$kanlik da onun olmu$. $imdilerde ohio icin yapilan 4 ana secim anketinin 3'unde kerry onde gidiyormu$. (bush:2 - kerry:2)

    5) son 40 yilda yapilan hic bir secimde, guney eyaletlerinden olmayan bir demokrat adayi galip gelememi$. son 40 yilda beyaz saray'a cikan 3 demokrat adayin 3'u de guneyli. lyndon johnson texas'dan, jimmy carter georgia'dan ve bill clinton arkansas'tan. 2004 yilina geldigimizde demokrat aday john kerry'nin ulkenin taaa kuzeyinde bulunan massachusetts'den oldugunu goruyoruz. (bush: 3 - kerry:2)

    6) son kriter ise ba$kan adaylarinin boylari ile ilgili. son yapilan 6 secimin 5'inde daha uzun olan aday ba$kanligi kapmi$. iki adaya baktigimizda george w. bush 5'11 3/4'' (1.82m) iken, john kerry'nin boyu 6'4'' (1.93m). (bush 3 - kerry: 3)

    (kaynak: usa today'in 24 haziran 2004 tarihli sayisindan, ailenizin yazari huger tarafindan turkce'ye cevrilmi$tir.)
hesabın var mı? giriş yap