• türkiye'nin ispanya'yı* eleyerek katıldığı dünya kupası'dır. ispanya'ya karşı ilk maçı 4-1 kaybetmişizdir, ikinci maçı ise 1-0 kazanmışızdır. ee noldu şimdi? eşitlik oldu, puan eşitliği. "nası eşitlik, 4-1'e 1-0'ın nesi eşitlik?" diyenlere derim ki o zamanlar dünya kupası'nın statüsünü belirleyenlerin üzerine anlam veremediğim bir aptallık çökmüştür, basiretleri bağlanmıştır. yok averaj maveraj, bir maçı ispanya kazandı bir maçı türkiye. bu durumda maç tekrar oynanmıştır, tarafsız sahada, roma'da. gelin görün ki maç 2-2 bitmiştir. şimdi nolcak? uzatma da yok, penaltılar bile! tribünlerden bir çocuk çağrılır ve ona kura çektirilir; sonuç: türkiye finallerde!

    artık sevindirik bir halde finallerdeyizdir. finallere 16 takım katılmıştır. 4'erli 4 grup vardır. ne güzel di mi? 4 takımşarlı 4 grup.. en ideali. ama illa bir uyuzluk yapacaklar ya statüde, rahat durmamışlar. statü şöyle; bir takım, kendi grubundaki 3 takımdan sadece 2 tanesiyle maç yapar, diğeriyle yapmaz!! (ara: akıl fikir)

    aslında bu statü türkiye için çok güzel bir avantaj olmuştur. çünkü grubumuzda güney kore, federal almanya ve (o yıllarda fırtına gibi esen, efsane futbolcu puskas'lı) macaristan vardır. bizim maç yapmayacağımız takım, o yılların dünyada 1 numarası olan takım, yani macaristan. türkiye ilk maçında federal almanya'ya 4-1 yenilmiştir. ikinci maçında ise güney kore'yi 7-0 yenmiştir (türkiyenin 7-0 kazandığı diğer maç için (bkz: 20 kasim 1949 turkiye suriye maci)). öte tarafta macaristan hem güney kore'yi hem de federal almanya'yı yenerek puanını 4 yapmıştır ve gruptan birinci çıkmıştır. ikinci kim olacak? türkiye 2, federal almanya 2 puanda. türkiye'nin averajı +4, federal almanya'nınki -2. yani onların önündeyiz, ikinci biziz. ama yok öyle, averaj yoktu. bi maç daha yapılacak. federal almanya ikinci maçta türkiye'yi 7-2 yenmiştir ve ardından ipini koparan boğa gibi önüne geleni devirip* kupayı kaldırmıştır.
    gruplardaki puan durumu sıralaması şöyleydi;

    1. grup: brezilya, yugoslavya, fransa, meksika
    2. grup: macaristan, federal almanya, türkiye, güney kore
    3. grup: uruguay, avusturya, çekoslavakya, iskoçya
    4. grup: ingiltere, italya, isviçre, belçika

    finalde macaristan daha maçın 8. dakikasında 2-0 önce geçmiştir fakat federal almanya maçı 3-2 kazanmayı bilmiştir.
  • aynen 2002 dünya kupasında olduğu gibi türkiye’nin iki kez olmak üzere yalnızca dünya şampiyonuna yenildiği kupa olmuştur, ehi ehi keh keh...

    1950 dünya kupasının kararının da alındığı fifa’nın 1946 yılındaki kongresinde seçilen isviçre pek çok açıdan 1954 için mükemmel bir seçimdir. demirperde tanımı yapılmış, dünya iki kutup ve bağlantısızlar olarak şekillenmişti. 1950-51 yıllarında yaşanan kore savaşı neler olabileceğine dair bir işarettir. hattâ bu durumun bir yansıması olarak almanya da bölünmüştü ve kupaya batı almanya katılıyordu. isviçre üç grubun da dışında tarafsız bir ülke idi. ayrıca fifa 21 mayıs 1904 tarihinde kurulmuştu ve kuruluşunun ellinci yılında, düzenlediği organizasyon genel merkezinin bulunduğu isviçre’de idi. en güzel tarafı ise türkiye’ye olan mesafesidir. bir önceki kupada parasızlıktan brezilya’ya gidememiştik, bu kupa da abd gibi bir yerde düzenlense idi nice olurdu hâlimiz a dostlar.

    güney amerika temsilcileri uruguay ve brezilya, favori macaristan’ın ardından turnuvanın plaseleridir. bir başka amerika temsilcisi olan meksika, bu turnuvada oynadığı iki maçını da kaybederek dünya kupası finallerinde oynadığı tüm maçları kaybetme rekorunu devam ettirecektir. turnuvanın doğu bloku temsilcileri çekoslovakya ve macaristandır. gustav szebes yönetimindeki efsanevi macar milli takımı turnuvanın tartışmasız favorisidir. dünya kupalarının ilk asya temsilcisi ikinci dünya savaşı sonrası japonya’dan ayrılıp bağımsızlığını kazanan güney kore olur bu kupa ile. kore’de sona eren savaşın ardından iki yıl önce nato üyesi olan ve büyük bir sürpriz yaparak bir önceki turnuvanın dördüncüsü ispanya’yı eleyen türkiye, fransa, batı almanya, belçika, ingiltere ve italya batı bloğunun temsilcileridir. yugoslavya, avusturya ve isveç bağlantısızların temsilcileri olarak turnuvada yer alırken ev sahibi isviçre tüm bunların dışındadır. mısır 1934 dünya kupasına katılarak ilk afrika temsilcisi olmuştur ancak bu kez afrika temsilcisi yoktur.

    fifa’nın yeni başkanı belçikalı rodolphe seeldrayers olmuştur ve dünya kupası formatında bir değişim gerektiğine inanmaktadır. bir önceki turnuva olan 1950 dünya kupasında takımlar 4 gruba ayrılmış ve bu 4 grubun birincileri yeni bir grup oluşturmuş, tek devreli lig usulü oynanan bu grup maçlarının ardından şampiyon belirlenmişti. burada da takımlar dört gruba ayrıldı ancak bu kez “seribaşı” kavramı geldi ilk değişiklik olarak. her grupta ikişer takım seribaşı olacak ve seribaşı takımlar birbirleri ile maç yapmayacak, daha zayıf olduğu düşünülen iki takımla birer maç yapacaklardı. türkiye’nin grubunda macaristan ve türkiye seribaşı idi. türkiye, seribaşı olduğu için macaristan ile oynamayıp batı almanya ve güney kore ile oynadı. almanya’ya kaybedip koreyi yenince 2 puan elde etti ve türkiye’yi yenip macaristan’a yenilen almanya ile aynı puanda kaldı. averaj sistemi uygulanmıyordu bu yüzden türkiye’nin averajı’nın daha iyi oluşu hiç bir işe yaramadı. batı almanya ile bir play-off maçı oynadık ve bu maçı kaybedince grubumuzdan finale kadar gidecek olan iki takım, macaristan ve batı almanya çıktı. güney kore ise 2 maçta 16 gol yiyip hiç atamadan evine döndü. evine erken dönen güney kore takımı durumu halka “türkiye yenilince biz de yenilmiş sayıldık” diyerek izah etti. bu yüzden de 2002 dünya kupası’nda güney koreliler üçüncülük maçında türkiye’ye kaybedince hiç mi hiç üzülmediler, tam tersine hepsi gayet neşeliydi. bu da bize gösterdi ki hâlâ türkiye kazanınca kendilerinin de kazanacağını zannediyorlar.

    formatta bir başka değişiklik ise grup maçlarında dahi maçın berabere bitmesi halinde uzatmaya gidilmesi idi. gruplardan çıkan takımlar doğrudan eliminasyon sistemi ile oynuyorlardı. çeyrek final karşılaşmalarından birisi olan brezilya macaristan maçı futbol tarihinin gördüğü en çirkin karşılaşmalardan birisi oldu. battle of berne olarak kayıtlara geçen karşılaşmanın ikinci yarısında maç 3-2 macaristan üstünlüğü ile devam ederken bozsik ve santos kavgaya tutuşunca hakem her ikisini de oyundan attı. macaristan’ın dördüncü golünden sonra bir başka brezilyalı, tozzi de oyundan atıldı. hakem son düdüğünden sonra da “maç” bitmemişti. iki takım oyuncuları koridorda da devam ettiler maça. gruptaki batı almanya maçında sakatlandığı için finale kadar oynayamayacak olan puskas da arkadaşlarını bu mücadelede yalnız bırakmamış, eline geçirdiği bir şişeyi pinheiro’nun kafasında kırmış ve 12 santimlik bir yara açmıştı. bir diğer çeyrek final maçında ise dünya kupaları tarihinin gol rekoru kırıldı. ev sahibi isviçre, avusturya karşısında yirmi dördüncü dakikaya 3-0 önde girdi ve on dakikada 5 gol yedi. 7-5 avusturya üstünlüğü ile sona eren karşılaşma dünya kupaları tarihinin en gollü maçıdır. yarı final karşılaşmalarında batı almanya, bir önceki maçta beş gol yediği için kalecisini değiştiren avusturya’yı 6-1 ile geçip meselenin kaleci meselesi olmadığını gösterirken, macaristan uruguay maçı pek çok kişiye göre turnuvanın en güzel maçıdır. avrupa’ya finaller için ilk kez gelen uruguay dünya kupalarının tek namağlup takımıdır ve rakibi macaristan da turnuvanın favorisidir. erken final etiketinin bu kupa için kendisine layık görüldüğü karşılaşmada macaristan’da ferenc puskas, uruguay’da kaptan obdulio varela oynayamayacaktır. macarlar ilk yarıyı 2-0 önde kaparlar. ancak juan schiaffino’nun pes etmeye niyeti yoktur. son on beş dakikadaki iki asisti ile gelen goller maçı uzatmalara taşır. uzatmaların hemen başında yine bir schiaffino pasında hohberg’in direkten dönen şutundan sonra dayanıklılıkları daha iyi olan macarlar oyuna ağırlıklarını koyarlar ve son on dakikada gelen iki golle finale çıkan takım olurlar. uruguay, dünya kupaları tarihindeki ilk yenilgisini almıştır. üç gün sonra üçüncülük maçında da avusturya’ya 3-1 kaybedip yenilgiye de alışabileceğini gösterir.

    4 gün sonra, abd’nin bağımsızlık günüdeki finalde ikinci dünya savaşı’nın iki müttefiki olan fakat dönemin iki farklı bloğunda yer alan batı almanya ve macaristan karşı karşıya gelir. macarlar zaten turnuvanın favorisidir ve grup maçlarında batı almanya’yı 8-3 yenmeleri onları maçın da mutlak favorisi yapmaktadır. macar millî takımı 1950’den beri hiç yenilmemiş ve bu süreçte 27 galibiyet 4 beraberlikten oluşan bir seri yakalamıştır. üstelik ilk maçta sakatlanıp tüm turnuva boyunca oynayamayan en büyük yıldızları puskas da sahadadır. ilk sekiz dakikada 2-0 öne geçerler. herkes skorun grup maçındaki gibi olacağını ummaya başlamıştır. ama sepp herberger’in öğrencileri on dakika içinde eşitliği yakalarlar. bitime 6 dakika kala uwe rahn son sözü söyler. grup maçında sahaya as takımından yalnızca 3 oyuncu ile çıkan sepp herberger nasıl bir kurt olduğunu göstermiş ve das wunder von berne destanını yazmış, hiç kimsenin beklemediği bir biçimde batı almanya’yı dünya şampiyonu yapmıştır. macarlar ikincilik ve sandor koscis’in bir dünya kupası’nda en çok gol sayısını 11’e çıkarması ile yetineceklerdir. isviçreliler ise; ilk televizyon yayınının yapıldığı ve maç başına en çok gol atılan kupa olan bu dünya kupasında stadyumların sınırlı kapasitesine rağmen kafayı çalıştırıp hatıra paraları basarak dünya kupasından kâr edilebileceğini göstermiş oldular tüm dünyaya.

    gol krallığı
    sandor koscis(macaristan) 11 gol
    max morlock (almanya) 6 gol
    josef hügi (isviçre) 6 gol
    erich probst (avusturya) 6 gol

    maç sayısı 26
    toplam gol 140
    maç başına gol 5,38
    oyundan ihraç 3 *
    kendi kalesine gol 4
    toplam seyirci 943,000
    seyirci ortalaması 36,269

    a grubu:

    lozan, 16 haziran - la pontaise
    1 (1) yugoslavya
    milutinovic 15
    beara, stankovic, crnkovic, ciakowski, horvat, boskov, milutinovic, mitic, vukas, bobek, zebec.
    0 (0) fransa
    remetter, gianessi, kaelbel, penverne, jonquet, marcel, kopa, glovacki, strappe, dereuddre, vincent.
    hakem: mervyn griffiths (galler)
    seyirci: 16.000

    cenevre, 16 haziran - les charmilles
    5 (4) brezilya
    baltazar 23, didi 29, pinga 34,42, julinho 60
    castilho, d.santos, n.santos, brandaozinho, pinheiro, bauer, julinho, didi, baltazar, pinga, rodriguez.
    0 (0) meksika
    mota, lopez, gomez, cardenas, romo, avalos, torres, naranjo, lamadrid, balcazar, arellano.
    hakem: raymon wyssling (isviçre)
    seyirci: 12.500

    lozan, 19 haziran - la pontaise
    uzatmalarla – ilk yarı (0-0), 90 dakika (1-1), 120 dakika 1-1
    1 (1) brezilya
    didi 70
    castilho, d.santos, n.santos, brandaozinho, pinheiro, bauer, julinho, didi, baltazar, pinga, rodriguez.
    1 (1) yugoslavya
    zebec 48
    beara, stankovic, crnkovic, ciakowski, horvat, boskov, milutinovic, mitic, vukas, dvornic, zebec.
    hakem: edward faultless (iskoçya)
    seyirci: 21.000

    cenevre, 19 haziran - les charmilles
    3 (1) fransa
    vincent 19, cardenas(kk)49, kopa (pen)88
    remetter, gianessi, kaelbel, marche, ben tifour, marcel, kopa, mahjoub, strappe, dereuddre, vincent.
    2 (0) meksika
    naranjo 54, balcazar 85
    carbajal, lopez, martinez, cardenas, romo, avalos, torres, naranjo, lamadrid, balcazar, arellano.
    hakem: manuel asensi (ispanya)
    seyirci: 19.000

    a grubundan 3’er puanlı brezilya ve yugoslavya çeyrek finallere kaldılar.

    b grubu:

    zürih, 17 haziran - sportzplatz hardturm
    9 (4) macaristan
    puskas 11,90, lantos 16, kocsis 24,31,50, czibor 60, palotas 76,83
    grosics, buzanszky, lantos, bozsik, lorant, szojka, budai, kocsis, palotas, puskas, czibor.
    0 (0) güney kore
    hong duk-yung, park kyu-jong, kang chang-gi, min byung-dae, park jae-seung, chu young-kwang, chung nam-sick, park il-kap, sung nak-woon, woo sang-gwoon, choi jung-mih.
    hakem: raymond vincenti (fransa)
    seyirci: 13.000

    bern, 17 haziran - wankdorf stadion
    4 (1) batı almanya
    schäfer 14, klodt 52, o.walter 60, morlock 81
    turek, laband, kohlmeyer, eckel, posipal, mai, klodt, morlock, o.walter, f.walter, schäfer.
    1 (1) türkiye
    suat 2
    turgay, rıdvan, basri, mustafa, çetin, rober, erol, suat, feridun, burhan, lefter.
    hakem: josé da costa (portekiz)
    seyirci: 28.000

    basel, 20 haziran - st jakob stadion
    8 (3) macaristan
    kocsis 3,20,67,78, puskas 18, hidegkuti 52,56, j.toth 73
    grosics, buzanszky, lantos, bozsik, lorant, zakarias, j.toth, kocsis, hidegkuti, puskas, czibor.
    3 (1) batı almmanya
    pfaff 28, rahn 77, herrmann 81
    kwiatkowski, bauer, kohlmeyer, posipal, liebrich, mebus, rahn, eckel, f.walter, pfaff, herrmann.
    hakem: bill ling (ingiltere)
    seyirci: 56.000

    cenevre, 20 haziran - les charmilles
    7 (4) türkiye
    suat 10,30, lefter 24, burhan 37,64,70, erol 76
    turgay, rıdvan, basri, mustafa, çetin, rober, erol, suat, necmi, burhan, lefter.
    0 (0) güney kore
    hong duk-yung, park kyu-jong, kang chang-gi, kim ji-sung, lee gi-choo, han chang-wha, lee soo-nam, lee jong-kap, choi young-keun, woo sang-gwoon, chung kook-chin.
    hakem: esteban marino (uruguay)
    seyirci: 4.000

    play-off karşılaşması

    zürih, 23 haziran - sportzplatz hardturm
    7 (3) batı almanya
    o.walter 7, schäfer 12,79, morlock 31,60,71, f.walter 62
    turek, laband, bauer, eckel, posipal, mai, klodt, morlock, o.walter, f.walter, schäfer.
    2 (1) türkiye
    mustafa 22, lefter 82
    şükrü, rıdvan, basri, naci, mustafa, çetin, rober, erol, necmi, coşkun, lefter.
    hakem: raymond vincent (fransa)
    seyirci: 17.000

    4 puanlı macaristan ve play-off maçını kazanan batı almanya çeyrek finale yükseldiler.

    c grubu:

    zürih, 16 haziran - sportzplatz hardturm
    1 (1) avusturya
    probst 33
    schmied, hanappi, barschandt, ocwirk, happel, koller, r.körner, schleger, dienst, probst, a.körner.
    0 (0) iskoçya
    martin, cunningham, aird, docherty, davidson, cowie, mckenzie, fernie, mochan, brown, ormond.
    hakem: laurent franken (belçika)
    seyirci: 25.000

    bern, 16 haziran - wankdorf stadion
    2 (0) uruguay
    miguez 70, schiaffino 82
    maspoli, santamaria, martinez, andrade, varela, cruz, abbadie, ambrois, miguez, schiaffino, borges.
    0 (0) çekoslovakya
    reiman, safranek, novak, trnka, hledik, hertl, hlavacek, hemele, kacany, pazicky, kraus.
    hakem: arthur ellis (ingiltere)
    seyirci: 20.500

    zürih, 19 haziran - sportzplatz hardturm
    5 (4) avustrya
    stojaspal 2,65, probst 4,21,24
    schmied, hanappi, barschandt, ocwirk, happel, koller, r.körner, wagner, stojaspal, probst, a.körner.
    0 (0) çekoslovakya
    stacho, safranek, novak, trnka, pluskal, hertl, hlavacek, hemele, kacany, pazicky, kraus.
    hakem: vasa stefanovic (yugoslavya)
    seyirci: 21.000

    basel, 19 haziran - st jakob stadion
    7 (2) uruguay
    borges 17,48,58, miguez 31,82, abbadie 55,84
    maspoli, santamaria, martinez, andrade, varela, cruz, abbadie, ambrois, miguez, schiaffino, borges.
    0 (0) iskoçya
    martin, cunningham, aird, docherty, davidson, cowie, mckenzie, fernie, mochan, brown, ormond.
    hakem: vincenzo orlandini (italya)
    seyirci: 34.000

    yaptıkları iki maçı da kazanan uruguay ve avusturya takımları 4’er puanla çeyrek finale yükseldiler.

    d grubu:

    basel, 17 haziran - st jakob stadion
    uzatmalarla – ilk yarı (2-1), 90 dakika (3-3), 120 dakika 4-4
    4 (3) ingiltere
    broadis 25,63, lofthouse 35,91
    merrick, staniforth, byrne, wright, owen, dickinson, matthews, broadis, lofthouse, taylor, finney.
    4 (3) belçika
    anoul 5,71, coppens 78, dickinson (kk)94
    gerneay, dries, van brandt, huysmans, carre, mees, mermans, houf, coppens, anoul, p.van den bosch.
    hakem: emil schmetzer (batı almanya)
    seyirci: 14.000

    lozan, 17 haziran - la pontaise
    2 (1) isviçre
    ballaman 17, hügi 78
    parlier, neury, kernen, flückiger, bocquet, casali, ballaman, vonlanthen, hügi, meier, fatton.
    1 (1) italya
    boniperti 44
    ghezzi, vincenzi, giacomazzi, neri, tognon, nesti, muccinelli, boniperti, galli, pandolfini, lorenzi.
    hakem: mario viana (brezilya)
    seyirci: 40.500

    bern, 20 haziran - wankdorf stadion'
    2 (1) ingiltere
    mullen 43, wilshaw 69
    merrick, staniforth, byrne, wright, mcgarry, dickinson, wilshaw, broadis, mullen, taylor, finney.
    0 (0) isviçre
    parlier, neury, kernen, eggimann, bocquet, bigler, ballaman, vonlanthen, antenen, meier, fatton.
    hakem: istvan zsolt (macaristan)
    seyirci: 43.500

    lugano, 20 haziran - comunale di cornaredo
    4 (1) italya
    pandolfini 40, galli 49, frignani 58, lorenzi 73
    ghezzi, magnini, giacomazzi, neri, tognon, nesti, frignani, cappello, galli, pandolfini, lorenzi.
    1 (0) belçika
    anoul 81
    gerneay, dries, van brandt, huysmans, carre, mees, mermans, h.van den bosch, coppens, anoul, p.van den bosch.
    hakem: erich steiner (avusturya)
    seyirci: 24.000

    play-off karşılaşması

    basel, 23 haziran - st jakob stadion
    4 (1) isviçre
    hügi 14,85, ballaman 48, fatton 90
    parlier, neury, kernen, eggimann, bocquet, casali, ballaman, vonlanthen, hügi, antenen, fatton.
    1 (0) italya
    nesti 67
    viola, magnini, giacomazzi, mari, tognon, nesti, muccinelli, segato, frignani, pandolfini, lorenzi.
    hakem: mervyn griffiths (galler)
    seyirci: 29.000

    çeyrek finaller:

    lozan, 26 haziran - la pontaise
    7 (5) avusutrya
    wagner 25,28,52, a.körner 27,34, ocwirk 32, probst 76
    schmied, hanappi, barschandt, ocwirk, happel, koller, r.körner, wagner, stojaspal, probst, a.körner.
    5 (4) isviçre
    ballaman 16,41, hügi 17,23,58
    parlier, neury, kernen, eggimann, bocquet, casali, antenen, vonlanthen, hügi, ballaman, fatton.
    hakem: edward faultless (iskoçya)
    seyirci: 31.000

    basel, 26 haziran - st jakob stadion
    4 (2) uruguay
    borges 5, varela 44, schiaffino 47, ambrois 78
    maspoli, martinez, santamaria, andrade, varela, cruz, abbadie, ambrois, miguez, schiaffino, borges.
    2 (1) ingiltere
    lofthouse 16, finney 67
    merrick, staniforth, byrne, mcgarry, wright, dickinson, matthews, broadis, lofthouse, wilshaw, finney.
    hakem: erich steiner (avusturya)
    seyirci: 50.000

    bern, 27 haziran - wankdorf stadion
    4 (2) macaristan
    hidegkuti 4, kocsis 7,90, lantos (pen)53
    grosics, buzanszky, lantos, bozsik(oyundan atıldı), lorant, zakarias, m.toth, kocsis, hidegkuti, czibor, j.toth.
    2 (1) brezilya
    d.santos (pen)18, julinho 65
    castilho, d.santos, n.santos(oyundan atıldı), brandaozinho, pinheiro, bauer, julinho, didi, indio, humberto tozzi(oyundan atıldı), maurinho.
    hakem: arthur ellis (ingiltere)
    seyirci: 40.000

    cenova, 27 haziran - les charmilles
    2 (1) batı almanya
    horvat (kk)9, rahn 85
    turek, laband, kohlmeyer, eckel, liebrich, mai, rahn, morlock, o.walter, f.walter, schäfer.
    0 (0) yugoslavya
    beara, stankovic, crnkovic, ciakowski, horvat, boskov, milutinovic, mitic, vukas, bobek, zebec.
    hakem: istvan zsolt (macaristan)
    seyirci: 17.000

    yarı finaller:

    lozan, 30 haziran - la pontaise
    uzatmalarla – ilk yarı (1-0), 90 dakika (2-2), 120 dakika 4-2
    4 (2) macaristan
    czibor 13, hidegkuti 46, kocsis 111,116
    grosics, buzanszky, lantos, bozsik, lorant, zakarias, budai, kocsis, hidegkuti, czibor, palotas.
    2 (2) uruguay
    hohberg 75,86
    maspoli, martinez, santamaria, andrade, carballo, cruz, souto, ambrois, hohberg, schiaffino, borges.
    hakem: mervyn griffiths (galler)
    seyirci: 37.000

    basel, 30 haziran - st jakob stadion
    6 (1) batı almanya
    schäfer 32, morlock 47, f.walter (pen)54,(pen)65, o.walter 60,90
    turek, posipal, kohlmeyer, eckel, liebrich, mai, rahn, morlock, o.walter, f.walter, schäfer.
    1 (0) avustrya
    probst 51
    zeman, hanappi, schleger, ocwirk, happel, koller, r.körner, wagner, stojaspal, probst, a.körner.
    hakem: vincenzo orlandini (italya)
    seyirci: 58.000

    bronz madalya maçı (3-4):

    zürih, 3 temmuz - sportzplatz hardturm
    3 (1) avusturya
    stojaspal (pen)16, cruz (kk)59, ocwirk 79
    schmied, hanappi, barschandt, ocwirk, kollmann, koller, r.körner, wagner, stojaspal, probst, dienst.
    1 (1) uruguay
    hohberg 21
    maspoli, martinez, santamaria, andrade, carballo, cruz, abbadie, mendez, hohberg, schiaffino, borges.
    hakem: raymon wyssling (isviçre)
    seyirci: 31.000

    final:

    bern, 4 temmuz - wankdorf stadion
    3 (2) batı almanya
    morlock 10
    rahn 18,84
    turek, posipal, kohlmeyer, eckel, liebrich, mai, rahn, morlock, o.walter, f.walter, schäfer.
    2 (2) macaristan
    puskas 6
    czibor 8
    grosics, buzanszky, lantos, bozsik, lorant, zakarias, puskas, kocsis, hidegkuti, czibor, j.toth.
    hakem: bill ling (ingiltere)
    seyirci: 60.000
  • resmi posterindeki ağlara giden top görüntüsünün hakkını verircesine tüm zamanların en yüksek gol ortalamalı (5.38) dünya kupası olmuştur. fifa’nın kuruluşunun 50. yılında gerçekleştirilen turnuva televizyondan yayınlanan ilk dünya kupasıdır. bizim için ise yeri apayrıdır. çünkü bu turnuva, milli takımımızın katıldığı ilk dünya kupasıydı. bizimle birlikte ilk kez katılan diğer iki ekip ise güney kore ve iskoçya’ydı.

    millilerimiz finallere o yıllarda averaj kuralının uygulanmamasının avantajını kullanarak geldi. ilk maçta 4-1 mağlup olduğumuz ispanya’yı rövanşta 1-0 yenerek, tarafsız saha roma’da oynanıp 2-2 biten 3. maçın sonunda franco isimli bir italyan çocuğun çektiği kura ile final vizesi aldık.

    turnuvaya katılan 16 takım seri başları ve seri başı olmayan takımlar olarak ikiye ayrılmıştı. gruplarda seri başları, sadece seri başı olmayan takımlarla oynayacak dolayısıyla gruplar 4'lü olmasına rağmen her takım 3 değil 2 maç yapacaktı. otoriteler ispanya’nın türkiye'yi elemesine kesin gözle baktığından seri başı kontenjanlarından biri ispanya'ya ayrılmıştı. böylece türkiye bu kontenjanı kaparak 8 seri başından biri oldu. bu sayede de grubunda yer alan macaristan ile oynamaktan kurtuldu. millilerimizin şanssızlığı ise grubumuza düşen seri başı olmayan takımlardan birinin turnuvayı şampiyon olarak tamamlayacak almanya olmasıydı.

    4-1’lik almanya mağlubiyetinin ardından gelen 7-0’lık güney kore galibiyeti almanya ile gruptan çıkmak için baraj maçı oynamamızı sağladı. ancak bu maçı da 7-2 kaybettik. tıpkı 48 yıl sonra olacağı gibi dünya şampiyonu bizim gruptan çıkmıştı ve biz bu takıma 2 kez boyun eğmiştik. ancak 3 maçta attığımız 10 gol ile garip bir unvana da kavuşuyorduk. 3.33 ortalama ile dünya kupalarının en golcü takımı. bu unvanı büyük arenaya geri dönüşümüz olan 2002 kore japonya dünya kupası'na kadar koruduk. 2002’de bu unvanı kaybederken çok başka unvanlar kazanacaktık.

    ilk kez katılan diğer iki ekip güney kore ve iskoçya ise turnuvayı golsüz ve puansız kapattılar. güney kore’nin macaristan karşısında aldığı 9-0’lık mağlubiyet dünya kupaları tarihinin en ağır yenilgilerinden biri oluyordu. bu maçta hat-trick yapan macar sandor kocsis, turnuvayı da 11 golle, gol kralı olarak tamamlayacaktı. macaristan güney kore’nin ardından almanya’yı da 8-3 yenerek grubu lider tamamlıyor ve çeyrek finalde brezilya’nın rakibi oluyordu. çeyrek finalde brezilya’yı yarı finalde de uruguay’ı aynı skorla 4-2 mağlup eden ferenc puskas'lı macaristan beklendiği gibi finale çıkarken final yolunda oynadığı 4 maçta tam 25 gol atmıştı. yarı finalde macaristan’a boyun eğen son dünya şampiyonu uruguay ise, dünya kupaları tarihinde ilk kez mağlup oluyordu.

    almanya ise milli takımımızı grupta eledikten sonra, çeyrek finalde yugoslavya’yı 2-0 mağlup etti. almanya’nın yarı finaldeki rakibi avusturya’ydı. avusturya, çeyrek finalde isviçre'yi 3-0 geriden gelerek 7-5 yenmişti. bu maç halen dünya kupaları tarihinin en gollü maçıdır. almanya ise yarı finalde avusturya’yı zorlanmadan 6-1 mağlup etti ve finalde macaristan’ın rakibi oldu.

    final maçına hızlı giren macarlar 8. dakikada 2-0 öndeydi. bu durum akıllara 8-3 biten grup maçını getirse de almanlar çabuk toparlandılar ve kısa sürede skoru 2-2 yaptılar. son dakikalara doğru gelen golle de maçı 3-2 kazandılar. böylece almanya tarihindeki ilk dünya şampiyonluğunu kazanmış oldu. o yıllarda almanya’da profesyonel futbol ligi olmadığı için tamamen amatör futbolculardan kurulu olan alman milli takımının, dünyanın en iyi futbolcularından kurulu, son olimpiyat şampiyonu ve 31 maçtır yenilmeyen macaristan’ı yenmesi tarihe bern mucizesi olarak geçti ve almanların 2. dünya savaşı sonrası yeniden ayağa kalkmalarının sembolü haline geldi.

    (bkz: 2002 kore japonya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1998 fransa dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1994 abd dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1990 italya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1986 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1982 ispanya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1978 arjantin dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1974 almanya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1970 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1966 ingiltere dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1962 şili dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1958 isveç dünya kupası/@laff a lympics)
  • kore'yi 7-0 yendiğimiz 20 haziran 1954 tarihli maçın linki buradadır: https://www.youtube.com/watch?v=svu-00dkaqg

    internet ne acayip bir yer, her şey var.
  • almanya'nın ilk kez dünya kupası'nı kazandığı ve finalde macaristan'ı 3-2 yendikleri dünya kupası. tum dunya kupalari icinde mac ba$ina en cok gol (5.38) atilan kupadir. turkiye b grubunda mucadele etmi$ ve ilk macinda bati almanya'ya 4-1 yenilirken, ikinci macinda guney kore'yi 7-0 ile dagitmi$tir. ayni grupta bulunan macaristan ise tarihinin en $a$ali devrini ya$adigindan onune geleni silindir gibi ezmi$tir (finalde yenildiler maalesef). grubu 2. ve 3. bitiren turkiye ve almanya bir baraj maci yapmi$ ve almanya bu maci 7-2 kazanmi$tir. kupanin sonunda macaristan'dan kocsis 11 golle gol krali olmu$tur. ucunculugu avusturya elde etmi$tir.
  • takımların 23 kişilik kadrolarında her oyuncuya finaller boyunca değişmez bir forma numarası zorunluluğunun getirildiği ilk dünya kupası..
  • almanya'nin efsane futbolculari fritz walter'in kaptanliginda kupayi kaldirdiklari dunya kupasi. sadece spor tarihlerinde degil ulke tarihlerinde de cok onemli yer tutan bir kupa olmustur bu. 2003 senesinde cekilen das wunder von bern filmine konu olmustur. ikinci dunya savasindan yenik cikan, maddi ve manevi acidan buyuk bir yikima ugrayan bir ulkenin tekrar dirildigi turnuvadir. hatta bazi bilim adamlarina gore almanya'nin resmi olmayan "yeniden kurulus tarihi" olmustur bu turnuvanin finali.
  • finalde macaristan 2-0 öne geçmesine karşın maçı 3-2 kaybetmiştir. ayrıca macaristan takımında grup maçında almanya'yı 8-3 yenen kadrodan (yanlış hatırlamıyorsam) 8 kişi bu maçta oynamamıştır. 1995 yılında macaristan'ın türkiye ile inönü stadında yapacağı avrupa şampiyonası eleme maçından önce macarların efsane ismi ferenc puskas trt'deki canlı yayında mağlubiyetin nedenini buna bağlamıştı.

    arvo'nun hatırlatmasıyla gelen edit: finalde grup maçındaki kadrodan sadece 1 kişi değişikmiş.
  • bati almanya tarihinde ilk kez dünya kupasini finalde puskas li bozsik ve kocsis li macaristan (31 maçtir yenilmemistir 27 galibiyet 4 beraberlik almistir ve kupanin favorisidir) i 3-2 yenerek bu kupada kazanmistir...ılk defa bu kupayi asya adina kore temsil etmistir...en gollü dünya kupasi olup 26 maçta 140 gol atilmis ve maç basina 5.38 gol ortalamasi yakalanmistir...avusturya ile isvicre arasindaki mücadele 7-5 bitmis ve dünya kupasi tarihinin en gollü maçi olmustur...(30. dakikada isvicre 3-0 öndedir) türkiye de bu kupaya katilmis ve ilk turda elenmistir..
  • gol ortalaması en yüksek dünya kupasıdır. en ilginç yanlarından biri, kupanın üçüncüsü olan avusturya'nın, hem şampiyon federal almanya, hem ikinci macaristan, hem de kupanın ev sahibi isviçre ile sınır komşusu olmasıdır. bu bakımdan turnuva adeta bir orta avrupa futbol şampiyonasını anımsatmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap