• --- spoiler ---

    insan memleketini niye sever? başka çaresi yoktur da ondan. ama biz bilirizki bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. burayı seversen, burası dünya'nın en güzel yeridir. ama dünya'nın en güzel yerini sevmezsen, orası dünya'nın en güzel yeri değildir...

    --- spoiler ---

    (bkz: vizontele)
  • artık antalya değildir. her yer araba, her taraf barzo kaynıyor. cennet diye diye anasını siktiniz güzelim memleketimin.

    bence muğla'dır.
  • (bkz: eskişehir)

    okur-yazar oranı, ankara-istanbul-izmir yakınlığı,2 adet üniversiteye ve dolayısıyla güzel üniversite gençliğine ev sahipliği yapıp genç ve dinamik bir şehir olması,, halkının hoşgörü ve medeniyeti, sanata ve sanatçıya olan yakınlığı her türlü kültür aktivitesinin inanılmaz ucuz olması, modern bir şehircilik anlayışının olması, yine insanının modern olup koyun sürüsünde olmaması diye uzayıp giden maddeler...
  • trabzonu 4. sırada görmemle kapatmam bir oldu.
  • cnbc-e business'ın geçen sene 28 kriteri baz alarak yaptığı araştırma, derginin bu ayki sayısında 2009 için güncellenmiş ve parametreleri daha kapsamlı hale getirilmiş biçimiyle yer alıyor. dandik tüik'in en son yüzyıl önce güncellediği veriler çıkarılmış, yerine 2008 için il bazlı olarak kişi başına ödenen vergiler, cezaevine giren hükümlü sayıları, kişi başına hane elektriği tüketimi, havayolu kullanımı ve alışveriş merkezlerinin nüfusa oranı gibi aklı başında bir takım veriler eklenmiş. bunlar tabi alt parametreler. ana kriterler ise aynı tutulmuş; eğitim, sağlık, ekonomi, kent hayatı, güvenlik ve kültür-sanat.

    güncellemeye göre "en yaşanabilir 10" şu şekilde; ilginç bulduğum bazı istatistikleri de ilave ederek yazıyorum:

    1) ankara (halen ekonomi, sağlık ve eğitim altyapısında 1. sırada, sanata olan ilgide 2. sırada)
    2) eskişehir (okur-yazar oranında 3. sıraya yükselmiş)
    3) istanbul (yeni eklenen parametreler istanbul'a yaramış, yahut istanbul'a yarasın diye eklenmiş; çünkü 11 ayda 25 sırayla en büyük yükseliş burada)
    4) antalya (hava kalitesi en yüksek 2. il; opera ve baleye olan ilgide 3. sırada)
    5) trabzon (sinemaya ilgide 4. sırada)
    6) edirne (suç oranı en yüksek 2. il, diğer yandan eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5'te)
    7) ısparta (eğitim ve sağlık altyapısı türkiye ortalamasının üzerinde çıkmış)
    8) izmir (en çok hane elektriği tüketen şehir izmir çıkmış, genel verileri fena değil ama ortalamanın epey üzerinde seyreden bir suç oranı var)
    9) artvin (kişi başına kamu harcamasında 1. sırada, işsizlik oranı en düşük şehirlerden biri)
    10) kırklareli (en iyi eğitim altyapısında ve dahi okur-yazar oranında 2. sırada. tiyatroya ilgide ise 1. sırada)

    en kötü durumda olanlar ise,

    1) ağrı (eğitim altyapısında, okur-yazar ve üniversite mezunu oranlarında sonuncu, ekonomik parametrelerde sondan ikinci)
    2) diyarbakır (eğitimde 73'üncü, sağlıkta 76'ncı)
    3) hakkari (hava kalitesinde sonuncu sırada, kişi başına en düşük kamu yatırımında lider. öğretmen açığı had safhada, okur yazar oranında da sondan 3.)
    4) şanlıurfa (işsizliğin en yüksek olduğu illerden biri, ilkokul öğretmeni ve sporcu sayısında sonuncu)
    5) şırnak (işsizlik sıralamasında ilk 4'te. okur yazar oranında sondan 2., ilkokul öğretmeni sayısında sondan 3., ortaokul öğretmeni sayısında sonuncu)
    6) batman (işsizlikte ilk 4'te)
    7) muş (evlerde en az elektrik tüketilen 2. il. kişi başına en az vergi ödeyen il. üniversite mezunu oranı en düşük 2. il.)
    8) kars (toplam mevduatın ancak 1000'de 1'ine sahip)
    9) ardahan (en yoksul 4 ilden biri)
    10) mardin (en yoksul 4 ilden biri de bu, evlerde elektrik tüketiminde sonuncu sırada, işsizlikte son 4'te, ona rağmen suç oranının en düşük olduğu il)
  • birçok konudan ele alınabilecek şehirlerdir.

    mesela ucuz olması, yobaz olmaması, ikliminin güzel olması, ulaşımının iyi olması, dağlık olmaması, yerel halkın ağırlıklı olması, tatil beldelerine yakın olması, başkente yakın olması vb.

    bana göre ise (bkz: aydın) ve (bkz: izmir) buna karadenizden (bkz: giresun) eklenebilir.
  • suriyeliler oncesi mersindir. bir izmirli olarak begenirim.
  • tabiiki muğla. muğlanın birçok ilçesi. marmaris, datça, bodrum. fakat özellikle fethiye.
  • ankara dan melih'i çıkarır yerine deniz'i koyarsak ankaradır.
  • şüphesiz ki millet iradesinin! en çok tecelli ettiği! yozgat, maraş, erzurum gibi yerler değil, büyükşehirler ya da kendi halindeki kıyı şehirleridir.
hesabın var mı? giriş yap