• (bkz: kocatepe)(bkz: begendik) kavsagi.. once saga sonra sola bakan yurdum insani kendisini carpmanin etkisiyle (bkz: sihhiye) de bulmasi olasidir.
  • vaktiyle ingiliz sömürüsüne maruz kalmış kenya, zambiya, güney afrika, zimbabve'de de trafik soldan sarkar.. bu solluk hadisesi zaten bir ingiliz mirasıdır.. bu hususta, sadece malta'nın gerekçesi farklıdır: gölgede araba kullanmaktan zevk alan sefa gidilerinin memleketidir zira malta..
  • mecidiyeköy'den şişli'ye giderken böyle bi yer var.
  • deniz trafiğinde de trafik soldan akar.
  • doğu karadeniz bölgesi, özellikle trabzon ve rize civarları.
  • bahreynde de trafik soldan akiyor ama garip bi sekilde, arabalarin direksiyonlari da solda.
  • ingilizlerin dünyaya sacma düzenler kaandirmaya calisan misyoner anlayisinin en goze carpan eserlerindendir.
    (bkz: #2494444)
  • bir zamanlar herkes ingilizler gibi yolun solundan gidermi$...
    yuzyillarca once yolun kar$isindan gelenen dost mu, yoksa du$man mi oldugunu kestirmek mumkun degildi. insanlarin cogu sag ellerini kullandiklari icin yolun solundan, duvar dibinden (yaya veya atla) giderek sol taraflarini emniyete alir, sag ellerini kiliclarini hemen cekecek $ekilde hazir bekletirlerdi.

    yolun solundan seyahat, ilk defa 1300 yillarinda, papanin roma'ya gelecek hacilarin yolda karma$aya sebep vermemeleri icin, yolun solundan gitmelerini soylemesiyle resmile$ti ve yuzyillar boyu devam etti.
    18. yuzyilin sonlarinda abd'de bircok atin cektigi posta arabalarinda, surucu koltugu yoktu ve surucu en arkada ve soldaki atin ustunde oturuyordu. bu da yolun solundan gidildiginde kar$idan geleni ve yoolun kontrolunu zorla$tiriyordu.

    cok gecmeden abd'de trafik sagdan i$lemeye ba$ladi. fransiz ihtilali sirasinda, ihtilalin liderlerinden maximillien robespierre, buyuk bir olasilikla katolik kiliseye meydan okuyanlara bir jest olsun diye, parislilerden yollarin sagindan gitmelerini istedi.

    bir sure sonra aslinda kendisi de bir solak olan napolyon, orduklarindaki ikmal arabalarinin yollarini sagindan gitmeleri emrini verdi ve zaptettigi her ulkede de bu uygulamayi hayata gecirdi.

    ingiltere hicbir zaman napolyon tarafindan zapt edilemediginden ingilizler yolun solundan gitme ali$kanliklarindan vazgecmediler. avustralya, hindistan gibi tum eski somurgelerinde de bu usulu devam ettirdiler. zaten ingilizler'de amerikalilardan farkli olarak surucu arabanin ustunde ve saginda oturuyordu.

    modern araba teknolojisinin geli$mesi ile bu geli$imin dunyada oncusu olan abd'de surucu koltugu ve direksiyon sagdan gidi$e uygun olarak dola konuldu ve dunyanin bircok bolgesinde bu $ekilde yayginla$ti.

    kaynak:luzumsuz bilgiler ansiklopedisi.
  • aslinda hic de azimsanmayacak sayida ulkede soldan akar trafik. bugun dunya nufusunun yaklasik ucte biri (1,939,854,524 insan) soldan akan trafik sistemini kullanan ulkelerde yasarken ucte ikisi de (3,824,562,670 insan) sagdan akan trafik sistemini kullaniyor.
  • kuzey kıbrıs türk cumhuriyetinde de trafik soldan akar. yavru vatan vatandaşları bu nedenle türkiye'ye geldiklerinde sudan çıkmış balığa dönerler.
hesabın var mı? giriş yap