• fransiz ressam;ayrica pek ön plana cıkarilmasa da yaptığı bircok tasbaski calismasi vardir.ilk romantiklerin basinda gösterilmesine ragmen realizminde öncüsü sayilir.ressamn en ünlü tablosu ise 1818'de yapmis oldugu medussanin sali* adli tablosudur.
  • 1791-1824 yillari arasinda yasamis, 33 yasinda olmesine ragmen fransa'da romanticism akimina cok seyler kazandirmis bir ressamdir bu adam. bir raft of medusa'si vardir ki gorulmeye degerdir. hatta gormek isteyenler paris louvre'de gorebilirler. ben gordum mu? hayir ama yakinda isallah..
  • 1816'da roma'ya gider. ancak o zamanlar odul kazanarak ya da antik roma'nin hayranligi icinde roma'ya giden sanatcilardan farkli olarak asik oldugu evli bir kadini takip ederek roma'ya giden,genc yasta olen,the raft of medusa resmi fransa'da pek begenilmeyen ama olumunden sonra fransiz hukumeti tarafindan satin alinan sanatci.
  • akıl hastalarını, şeytanileştirmeden, yüzlerine başka bir olağanüstü nitelik yüklemeden sadece “birey” olarak betimleyen fransız ressam. salpêtrière hastanesi’nin siparişi ile on iki portre yapan ressam, bu insanları sert bir gerçekçilikle tuvale yansıtmıştı. ressamın, kesilmiş kol, bacak ve kafa eskizlerinden oluşan natürmortlar yaptığı da bilinmektedir.

    study of truncated limbs
    http://www.tate.org.uk/…stabletodelacroix/room2.htm

    akıl hastalarını betimlediği resimlerden örnekler için;

    the woman with gambling mania
    https://www.1st-art-gallery.com/…gambling-mania.jpg

    portrait of a woman suffering from obsessive envy
    http://cgfa.dotsrc.org/gericaul/p-gericau5.htm

    portrait of a kleptomaniac
    http://upload.wikimedia.org/…9/gericault_insane.jpg

    meraklısına not ya da soru: fikret muallâ, paris yıllarında, adı geçen hastanede mi yatmıştı? gece gece aklıma takıldı. araştırdım ama yok yok yok…
  • en bilinen eseri the raft of the medusa'dır evet. fakat kendisine ilgi duymamı sağlayan eser medusa'nın salı'ndan ziyade 10 portre halinde hazırlamış olduğu seridir.
    bu seriyi özel kılan birkaç unsur var. ilki tüm serinin portre çalışmasından oluşmasıdır. yapıldığı dönemde genelde yöneticilerin, askeri kişiliklerin veya zenginlerin portre siparişleri çokça resmedilirdi. fakat bu seri zengin veya makam sahibi olmak bir yana, tamamen parasız ve akıl sağlığını kaybetmiş insanların portrelerinden oluşmaktadır. işte seriyi diğerlerinden ayıran ve işlerin ilginçleştiği nokta da budur aslında.

    psikiyatrist doktor étienne-jean georget, paris'te çalışmakta olduğu salpêtrière akıl hastanesinde yatan 10 hastanın portresini yapması için theodore'a başvurur. georget; akıl hastalarının toplumca dışlanmaması gerektiğini, onlara insancıl bir yaklaşımla tedavi sunulması gerektiğini savunan yenilikçi bir doktordu. bu konularda dikkat çekebilmek amacıyla da böyle bir seri fikrine varmıştır. portraits of the insane ismini verecekleri bu seri için theodore biçilmiş kaftandır; çünkü resmetmekteki tercihleri genellikle dikkat çeken, güzel veya albenili olan değildir. kalabalığın içindeki yalnızı veya acı çekeni resmetmeyi seçen bir ressamdır.

    ve böylece 10 serilik portre çalışmasına başlar.
    resimlerden günümüze 5 adedi ulaşabilmiştir. onları da entry devamında link'leyeceğim. bu 10 hastanın takıntıları farklı olsa da, ortak noktaları monomaniden muzdarip olmalarıdır. yani hepsinin farklı da olsa tek bir konu veya olguya aşırıya kaçan derecede takıntıları vardır. işte bu seride de resmedilen her hastanın farklı monomanisi vardır.
    seride ressamın bizim dikkatimizi yöneltmemizi istediği tek şey, hastaların yüzleri ve ifadeleridir. hatta bazı resimlerde "ifadesizlikleridir". portrelerde ne arka plan kalabalığı, ne el, ne de başka bir vücut kısmı görürsünüz. çünkü bu serinin asıl yoğunlaşmak istediği şey zihinlerdir.. bozulmuş yüzlerin içindeki hasarlanmış zihinler.

    günümüze ulaşmış 5 portreyi isimleriyle iliştiriyorum:

    portrait of a kleptomaniac

    a man suffering from delusions of military rank

    the woman with a gambling mania

    insane woman

    portrait of a child snatcher ikinci resim
  • paristeki bir hastane çok zaman geçirip onlarca kadavra,uzuv resmi çizmiş ve bunu ilerideki çalışmalarında kullanmış olan ressam. ayrıca resim yapmak dışında zamanının çoğunu at binerek geçirirmiş.
  • çok ünlü resmi olan anatomical pieces kendisini biraz tanıtan bir resim. çünkü bu kişi evinde insan parçalarını saklamayı pek severmiş. yatağının altında böyle parçalar saklar sonra onlardan ilham alarak resimler yaparmış. hatta komşuları bu biriktirdiği insan parçalarının kokusundan hoşnut değillermiş ancak bu kişi bu durumdan da çok zevk alıyor ve bu durumu komik buluyormuş.
  • theodore gericault (26 eylül 1791 – 26 ocak 1824)

    en sevdiğim ve etkilendiğim resmi dead cat (ölü kedi) olan fransız ressamı. louvre müzesi'nde gericault arzuları büyük oranda doyurulabilir. romantik akım döneminin çok iyi bir ressamıdır. bir yandan kopuk vücut parçaları, at kıçları, toplumdan insan yüzleriyle eksantrik ve sapık olma hakkına da sahip görünüyor. rahmetli genç yaşta ölüp her dem genç kalmış; ayrıca da çok yakışıklıymış.

    ölü kedi ve başka resimler..
    at kıçları..

    "xix. yüzyıl, ölümden inatla bahsedecektir: goya'da iğdiş edilme ve vahşi ölüm, gericault'ta görünür, kaslı, heykelimsi ölüm, delacroix'da ateşli, şehvetli ölüm, lamartine tarzında, hareketli sularda ölüm, baudelaire'deki ölüm. hayatı tanımak işi sadece, onu ölü isteyen, alaycı, zalim, indirgeyici ve zaten cehennemi olan bir bilgide verilir." michel foucault - naissance de la clinique

    "c) gericault, ölüm döşeğinde, tablo* hakkında kendisine soru soran birine yanıt olarak, "bah, une vignette!"* demiştir." julian barnes - a history of the world in 10 1/2 chapters

    (bkz: medusa'nın salı)
hesabın var mı? giriş yap