• külhanbeyleriyle, yosmalarıyla, tulumbacılarıyla ve rum meyhaneleriyle ünlü bir semt

    bak bir yerdeki isimlere bakarak bile orada ne yaşandığını anlayabilirsiniz; bu semtteki ilköğretim okulunun adı kuva-i milliye. içinde bozkurt olan bir caddesi var. yeni adı kurtuluş. hani şu meşhur rumlar gidecek sloganının belki de isim babası. 1929'da 4.ismet inönü hükümeti döneminde bütün evler yakılmış. ne var ne yok silinmiş tarihten. düşünün ki osmanlının tulumbacılarıyla ünlü semti 1832'de ve 1929 da iki kez yanmış. bir tek mekkareci sokak diye bir sokağı kalmış. mekkare hayvanların nakliye işinde kullanılmalarıyla ilgili bir terim. zaten tatavla rumca ahır demek. 1955'te ise bir kez daha yanacak tabi. zira 6-7 eylül'ün istabul'daki kalbidir bu güzel semt.

    kabadayıları öyle ünlü ki meşhur kabadayı ve çete reisi hrisantos bu semtten. hayatı biraz efsanevi hikayelerle dolu olan bu 22 yaşındaki yakışıklı delikanlı, galata'yı, beyoğlunu filan tüm haraca bağlamış. kadınlar kıskançlıklarından birbirleriyle kavga edip, tentürdiyot içerek intihara kalkışıyorlarmış. polis bile öldürmüş. öyle romanlara filmlere konu olacak bir hayat onunkisi. onu öldüren polis ise sonradan bu olayın kitabını da yazacak olan selda alkor'un babası muharrem alkor.

    1793'te 3. selim bu semte türkler ve diğer azınlıklar (özellikle ermeniler) girmesin diye özel bir ferman çıkarmış. bugünse o azınlıklar dışında herkes orada. vicdan ve ahlakın terkettiği topraklar artık oralar. ahlaktan ne anlıyorsanız tabi.

    kaynak: 70'lerde bu semtte büyümüş hüseyin ırmak'ın istanbul'da kadim bir semt/ yaşadığım kurtuluş adlı kitabı.
  • oturdugum semtin eski adi, nick'imin kaynagi
  • rumca "to tavlo" yani "beygir ahırı" kelimesinin çoğuludur. başındaki "to" cinnsiz article yani belirteçtir. "ta tavla" beygir ahırları anlamına gelen cinnsiz, çoğul bir kelimedir.
  • ahmet ümit'in son kitabı istanbul hatırası'nda komiser nevzat karakterinin yıllar sonra kavuştuğu(!) sevgilisi evgenia'nın babadan kalma meyhanesinin adı.
  • kurtuluş, bomonti, feriköy, pangaltı ve yenişehir civarındaki sokak isimlerinin cumhuriyet dönemi öncesi ve sonrası isimleri:
    kilise arkası › omuzdaş
    ayazma › lokumcu
    aya tanaş › yeni alem
    araba meydanı › er meydanı
    çeşme meydanı › sefa meydanı
    marki kalfa › dev süleyman
    papayanni › remzi baba
    aya kiryaki › teşrifatçı
    polidefkos › mekkareci
    kosti kalfa › azak
    hristodulos › civan
    zarifi › zerafet
    despot › kokoroz
    kalipso › çakmak
    yanaki › can eriği
    mimar andrea › koçyiğit
    papazoğlu › gülleci
    kilise › hacı ilbey
    lazari › hacı zeynel
    hacı yanako › kabadayı
    fotika › baba dağı
    hacı kosti › varyemez
    çapato › çavdar
    hristoduli › ekşi nar
    hristo › yeni asır
    hrisso › ali ağa
    papaz köprüsü › yaya köprüsü
    akarca yokuşu › akağalar caddesi
    tatavla caddesi › kurtuluş caddesi
    rousseau › türkbeyi
    konstantin › baysungur
    feriköy hamamı caddesi › ergenekon caddesi
    kasımpaşa- şişli yolu › bozkurt caddesi
    ermeni kilisesi – şahadet
    gözcü kilisesi-kazım orbay
    bilecik—bilgiç
    zeytin- şahap
    rum kilisesi- evranoszade
    kapılı bahçe- savaş
    su yolu- saksağan
    nalbant-marsık
    tabakhane- dericiler

    artık ne yemyeşil bostanları, ne komşuluğa eskisi kadar değer veren cana yakın insanları, ne de cumbalı rum evleri kalmıştır geriye. saygı kavramı değişmiş, kendisiyle beraber değiştirmiştir şimdi kurtuluş'u. bir zamanlar kurtuluş'un tatavla olduğunu bilmeyenler için burası varlığından bi haber olunacak kadar önemsizdir. kurtuluş şimdi, harbiye'nin arkasında bir semttir yalnızca. tatavla'sız istanbul eksiktir ama kurtuluş'suz bir istanbul pekala olabilir. çünkü burası artık yeni istanbul'dur; burada yaşayanlarsa özensiz, estetiksiz, keyifsiz yeni istanbullular.
  • şişli'de kurtuluş semtinin osmanlı dönemindeki adıdır. bu semtte tavlalar (at ahırları) inşa edilince rum yoğun semt, zamanla tatavla (ta taulon) olarak anılır olmuştur.
  • kurtulus'un eski adi.
  • (bkz: tatava)
  • semte kurtuluş isminden daha çok yakışan isim.

    buralar eskiden hep tatavlaydı.
  • adı 21 ocak 1929 yangınından sonra kurtuluş olarak değiştirilmiş,yunanistan medyasının küçük atina dediği rum semtidir tatavla..
    toplumsal tarih şubat 2021 sayısında 1929 tatavla yangını ve etkileri adında bir makale de var..
hesabın var mı? giriş yap