• trafik kazalarının %99'unun oluşum biçimi.

    zira trafik kazaları, şoför o kaza olsun diye istediği için değil o kazanın olmaması için gereken önlemleri almadığı, dikkat ve özeni göstermediği için gerçekleşir.

    taksirin trafik kazaları dışında pek bir uygulaması da yoktur.

    ayrıca bilinçli taksir ve bilinçsiz taksir diye ikiye ayrılır.

    alınması gereken önlemin ihmal edilişi: "pes artık! dedirtecek boyuttaysa, atıyorum: "fren birkaç kez tutukluk yaptığı halde hala onartılmamışsa" bilinçli taksir sözkonusu olur.

    diğer haller de bilinçsiz taksirdir. (bkz: if else)
  • eksiklik yetersizlik biciminde ortaya cikan kusur.dikkatsizlik,tedbirsizlik,meslekte acemilik ve kurallara uymamaktan doğan kusur.

    taksirli suçlarda suçlu hareketi isteyerek yapmış ancak oluşan sonucu kestirememiş,istememiştir
  • ceza hukukunda, kişinin tedbirsizlik ve güvenlik önlemlerini almaması sonucunda suç işlemesidir. bilinçli ve bilinçsiz olmak üzere ikiye ayrılır. kişi suçun neticesini öngörürse bilinçli taksir, kişi suçun neticesini öngörmezse bilinçsiz taksir olur. bilinçli taksirle olası kast karıştırılan iki kavramdır. olası kastta kişi neticeyi tahmin eder ama sonucuna katlanmayı da kabul eder (yapayım netice öyle olabilir ama napalım olursa olsun) , bilinçli taksir de işe "bize bişi olmaz abi içki bana koymaz arabayı net kullanırım" mantığı vardır.
  • (bkz: kusur)
    (bkz: taksirat)
  • dikkat ve özen eksikliği.
    günümüzde daha çok hukuk alanında kullanılır.
    bir kişiye, planlı bir biçimde öldürmek için silah doğrultur ve öldürürseniz bu kasıttır.
    ancak bir silahla oynarken yanlışlıkla ateş alır ve yanınızdakini öldürseniz bu taksirdir.
  • sevag balıkçı'yı öldüren de taksirle öldürmüş. hmmm, yani birisine doğru tüfek doğrultup tetiği çektiğinde öldürebileceğini düşünmemiş.
  • dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.
  • kişinin istememekle beraber kendisinden beklenen ve göstermek zorunda olduğu özeni göstermemesi sonucu suç için kanundaki tanımda belirtilen neticenin gerçekleşmesi halidir. taksirli suçlarda ortaya çıkan netice açısından; kişi gerekli dikkat ve özeni gösterseydi bahsi geçen netice gerçekleşmeyecekti denilebilir.

    örneğin bir araç aşırı hızla seyir halinde iken yayaya çarpmış onun yaralanmasına veya ölümüne sebebiyet vermiş ise ve eğer yaya bilerek çarpmamış ise bu taksirli bir suçtur. burada sürücünün dikkatsizliği ve tedbirsizliğinden kaynaklanan bir suç vardır, aşırı hızlı olması onun kurullara uymaması ve tedbirsizliği sonucunda meydana geldiğinden taksirli suç olmaktadır.
  • bilinçsiz(basit) taksir ve bilinçli taksir olmak üzere iki türü bulunur.

    bilinçsiz taksir kişinin öngörmesi gereken neticeyi öngörmemesi, bilinçli taksir ise kişinin öngördüğü neticeyi çoğu zaman yeteneklerine de güvenerek gerçekleşmeyeceğini düşünmesi ve fiilini bu inançla devam ettirmesidir.

    bilinçli taksir 5237 sayılı türk ceza kanunu’na dahil edilen olası kasta son derece yakındır. olası kastta fail belirli bir neticeyi istemekte, meydana gelebilecek yan neticeleri umursamayarak, olursa olsun diye düşünerek ve kabullenerek hareket etmektedir.

    kanunda ise bilinçli taksirle olası kastın tanımı neredeyse aynı olup bu husus doktrinde hararetle tartışılmaktadır.
  • gözden kayma.
hesabın var mı? giriş yap