• lidio olayının arkasından bir siyasal islamcı çıkarsa ne gülerim ha. her kuştan sonraki leylek misali.
  • gelecek epic zamlarından sonra yine daha ucuz kalacak sanırım. epic indirimleri bitince dolar kuru güncellenip oyunlar zam yiyecek. geri dönüyoruz (bkz: swh)

    steam suçlu degildi, halk yanlıştı..
  • şu anki satış raporlarını merak ediyouma açıkçası

    sadece ekşi değil bizzat kendi arkadaşlarımın bile dolara geçişten sonra alışverişini görmedim

    aaa oyun harici de satın alacağımı sanmıyorum
  • az önce steam'de bulduğum güzel bir oyunu fit-girl'den indirdim.
    güzel bir katalog görevi görüyor, teşekkürler steam.
  • ustteki yazar arkadasin aksine benim de aaa oyun haricinde tercih ettigim platform olmustur. 5-10$ altinda cok guzel ve kaliteli yapimlar bulunmakta. ustelik aaa yapimcilarin aksine regional pricinge biraz daha ozen gosteriyorlar.
  • daha önce yazdım, tekrar yazayım. steam'in dolara geçmesi adamlara para falan kaybettirmedi. türkiye pazarından x birim kayıpları olduysa, global pazardan 10x kazançları oldu. zira avrupada, amerikada zaten 60 dolara oyun satın alabilecek adamlar türkiye hesabı açıp 10-20 dolar gibi komik rakamlara oyun alıyordu. şimdi bu elemanlar tekrar kendi pazarlarına döndüler.
  • güzel kardeşim sizin de ısrarla anlamadığınız rusya, şili, endonezya gibi birçok ülkede hala benzer ucuzlukta satılmaya devam edilmesidir. adamlar siko dinarıyla, soko pesosuyla, rupisiyle ödeme yapıyor. türk lirasını kaldırınca çözüldü mü sorun?

    döviz möviz diyecekseniz orada da durun bakalım. türk lirası dolar karşısında hızlı değer kaybına uğrayan (veya değersizleşen) tek para birimi değil. zahmet edip iki saniye para birimlerinin son yıldaki durumunu inceleyin:

    şili pesosunun 1 yıllık değişimi: görsel

    endonezya rupisinin 1 yıllık değişimi: görsel

    tl'nin 1 yıllık değişimi: görsel

    şimdi buradan da "ekonomiye iyi dedi" diye linç yemeyelim. ekonominin iyi olmadığını, alım gücünün düştüğünü ben de biliyorum kardeşim ama ben, steam'in ikiyüzlü davrandığını, türkiye'yi günah keçisi seçtiğini söylüyorum, gösteriyorum. kendinizi kandırmayın. zam getirip, farklı bir kur hesaplama sistemi getirip tl ile oyun satmaya devam edebilirdi, yapmadılar. şimdi ben burada adamların şirket danışmanı değilim, yemişim bir tane kapitalistlerin şirketini. ne halt ediyorlarsa etsinler.

    gelip burada mandacı gibi ülkenizin hayrına olmayacak faaliyetleri savunmayın halide edip gibi. paranız vardır, türkiye'yle manevi bir bağınız yoktur; 85 milyondan fazla insanın kullandığı para birimini kaldırıp 500 bin kişinin kullandığı para birimine hizmet vermelerinin sizde bir manevi karşılığı yoktur, o zaman güle güle kullanın. size laf eden yok burada ama durumu eleştiren insanları aptal yerine koymaya çalışmayın.

    not: arjantin'le türkiye'ye aynı anda bu politikayı uyguladıklarını biliyorum. arjantin vatandaşı olmadığım için bahsetmedim. beni kendi ülkem ilgilendirir.
  • #163883401 bu entry deki arkadaş o kadar cahilce konuşmuş ki düşününce cidden bu zamana kadar iyi yaşamış diyorum.
    1 yıllık tabloya değil 2 yıllık kur değişimine bak bakalım dünyada türkiye'nin eşi benzeri var mı?
    bak bakalım burada 2021 dede 30 tl ye satılan oyun 2023 dede 30 tl ye satılınca yapımcı bundan ne kazanıyor? asıl pazar türkiye değil zaten, türkiye pazar olarak ne ki?
    he sen şimdi diyorsun ki nasıl değil agbii, o zaman buyrun bu kurdan yani asıl olması gereken fiyatlardan şöyle 5 bin 10 bin tane oyun alalım.
    mesela dünyada çok satan ve 420 bin yorumu olan helldrives 2 çıktı. peki tr deki yorum sayısı kaç 1200 küsur, sen söyle 1200 kusur 420 binin kaçta kaçı?
    işte yapımcılar eskiden olsa bunu çıkaracakta 200 300 tl den oyun, asıl pazar olan avrupa amerika'daki oyuncular tr den alacak asıl pazarı kaybetecekler. yani tr ne ki pazar olarak?
  • 1500 liralık oyunun yorum sayısı az diye “bak türkiye pazarı ne kadar küçük.” diyen tipler var. 1500 lira olduğu için az işte.

    şili pazarı çok mu büyük aq? parası daha stabildir, o yüzden devam ediyordur desen anlarım. pazar büyüklüğünü ortaya süremezsiniz. türkiye nüfusu itibariyle büyük bir pazar. pastada payı düşük olsa bile barındırdığı potansiyeli göz önüne alırsak önemli bir ülke.

    ha kimse oyun fiyatlarına söz etmiyor. mevzu tl'nin kalkması. yoksa tabii ekonominin durumu ortada.
  • (bkz: #163883401) öncelikle seslenişimizi bırakalım: tık

    yıllardır keyifle takip ettiğimiz şu başlık kur değişimi sonrası şovenistlerin istilası altında can çekişiyor. zaten bu ülkenin başına ne geldiyse bu siyasal islamcılarla bunlar yüzünden geldi, hala da aynı bakış açısıyla ülkeyi uçuruma sürüklemeye devam ediyorlar.

    neyse biz kendi argümanları üzerinden gidelim konuyu saptırmadan. arkadaşlar başka milletlerin para birimine ''sikko'', ''sokko'', ''comolokko'' demeden önce argümanınıza destek diye yapıştırdığınız grafikleri bir inceleyin önce. :)

    sikko endonezya rupisi 1 yıllık değişim:
    1 usd=14.740 idr --- 1 usd=16.200 idr. değişim oranı: %9,97
    sikko endonezya rupisi 5 yıllık değişim:
    1 usd=14.130 idr --- 1usd =16.200 idr. değişim oranı: %14,65
    kaynak: tradingview

    sokko şili pezosu 1 yıllık değişim:
    1 usd=807 clp --- 1 usd=949 clp. değişim oranı: %17,59
    sokko şili pezosu 5 yıllık değişim:
    1 usd=675 clp --- 1 usd=949 clp. değişim oranı: %40,59
    kaynak: tradingview

    comolokko rus rublesi 1 yıllık değişim: (1.5 yıldır aktif savaşta ve ambargo altında)
    1 usd=81,5 rub --- 1 usd=91,5 rub. değişim oranı: %12,26
    comolokko rus rublesi 5 yıllık değişim:
    1 usd=64,8 rub --- 1 usd=91,5 rub. değişim oranı: %41,20
    kaynak: tradingview

    1 yıllık özet:
    endonezya rupisi: %9,97
    şili pezosu: %17,59
    rus rublesi: %12,26

    5 yıllık özet:
    endonezya rupisi: %14,65
    şili pezosu: %40,59
    rus rublesi: %41,20

    kıyaslandığımız, yerel para birimi ile işleme devan eden ve ''onlara var da bize yok mu'' diye örnek gösterilen ülkelerin dolar karşısındaki performansı ve görece stabiletesi yukarıda. e tabi bir de olayı karşı taraftan dinlemek lazım değil mi? mesela ayrımcılığa uğrayıp haksızlık edildiği söylenen iki ülke arjantin ve türkiye. hemen bakalım onlarda olmayan bizde olan ne varmış?

    arjantin pezosu 1 yıllık değişim:
    1 usd=222 ars --- 1 usd=874 ars. değişim oranı: %293,69
    arjantin pezosu 5 yıllık değişim:
    1 usd=45 ars --- 1 usd=874 ars. değişim oranı: %1842
    kaynak: tradingview

    türk lirası 1 yıllık değişim: (bir ekonomistin yönettiği ve herkesin ekonomist olduğu ülke)
    1 usd=19,45 try --- 1 usd=32,51 try. değişim oranı: %67,14
    türk lirası 5 yıllık değişim:
    1 usd=5,93 try --- 1 usd=32,51 try. değişim oranı: %448,22
    kaynak: tradingview

    1 yıllık karşılaştırmalı özet:
    endonezya rupisi: %9,97
    şili pezosu: %17,59
    rus rublesi: %12,26
    ----------------------------------
    türk lirası: %67,14
    arjantin pezosu: %293,69

    5 yıllık karşılaştırmalı özet:
    endonezya rupisi: %14,65
    şili pezosu: %40,59
    rus rublesi: %41,20
    ----------------------------------
    türk lirası: %448,22
    arjantin pezosu: %1842

    valla buradan bakınca steam'in seçtiği günah keçisi değil de birilerinin siyasi emelleri altında milliyetçi duygularla gerçeklerden uzaklaştırılıp güdülen gerçek keçiler görüyorum.

    bırakalım bu dünya bizi kıskanıyor, dıj güjler üzerimize oyunlar oynuyor, bize ayrımcılık yapıyorlar, bizi ötekileştirip doğuya itiyorlar ayaklarını. senin para birimin tüm galakside en çok değer kaybeden 3 para biriminden birisi.

    senin paran, egemenlik alametin, üstünde atam'ın resmi olan o kağıt gelsin diye kapısında köpek olduğun, döviz getirsin diye hayvanlar gibi aşılandığın turistin buraya geldiğinde ''tuvalet kağıdı yoktu 100 lirayla götümü sildim'' diye sağda solda taşak geçtiği bir hale gelmiş.

    senin para birimini eritip hurda niyetine satınca üzerinde yazan değerden 3 kat fazlasını alıyorsun, esnafın minibüsçün piyasada bozuk para bulamıyor.

    hiç utanmıyorsunuz değil mi? gerçekte bu yaşadıklarımıza kimin/neyin sebep olduğunu herkes bilirken suçu birine yüklemek kolay değil mi? birleşmemiz için düşman gerek değil mi?

    neyse steam özelinden kopmadan konuyu bağlayalım.

    diyelim ki bir oyun yapımcısısınız. bir oyun geliştirdiniz, x birim masraf ettiniz. tüm masraflar çıktıktan sonra kopya başına 20 dolar kar hedefiniz var. avrupa ve abd bölgesine bu fiyattan çıkıyorsunuz. türkiye'ye de 5 yıl önce steam kurunu 5'tlden hesaplayarak yerel fiyatlama ile 50 tl'ye (10 usd) dağıtımını yaptınız.

    zaten küçük bir pazar olarak gördüğünüz ve yalnızca bulunmak istediğiniz için %50 iskonto ile kopya başı 10 dolar beklentisi ile yola devam ediyorsunuz. hedef ülkenizde birden bire bir şeyler oluyor. şahane ekonomi yönetimiyle şahlanan hedef ülkemizde sizin 1 usd=5 tl (yaklaşık) olarak sabitlenmiş kurunuz reel piyasada 1 usd=32,50 tl oluveriyor.

    kopya başına kar/kazanç 10 dolardan 1.54 dolar seviyelerine düşüyor. %85 kayıp. siz zaten bölgesel fiyatlama ile başlangıçta %50 iskonto ile satışları sürdürmeye çalışıyordunuz. artık abd & avrupa pazarı ile türkiye pazarı arasındaki kar marjı kaybı %93. rakamlarla arası iyi olmayan biri için söyleyelim:

    türkiye pazarına 10 kopya satacağına avrupa & abd pazarına 1 kopya satarak aynı parayı kasasına sokuyor. bak daha bunun içine cüzdan bölgesini değiştirerek ucuza oyun yağmalayan avrupalıları koymadım. sonra hedef saptırma oluyor, region lock yapsaydınız yerel fiyatlama ile devam etseydiniz falan deniyor.

    şimdi elini vicdanına koy ve kendine sor necip türk milleti, neden sana bu şartlarda senin arzuladığın şekilde bir hizmet gelsin? rahmetli dedemin veciz bir sözü ile bitireyim:
    ne sıçtın elime ki ne süreyim yüzüne.
hesabın var mı? giriş yap