yanıtlar 2
  • sosyalizmi eğer bir dünya görüşü olarak ele alıyorsanız, amacını üretim ve değişim araçlarını halkın mülkiyetine alarak uzlaşmaz sınıfsal çelişkilerin olmadığı bir toplum oluşturmak olarak algılayabilirsiniz. ancak sosyalizm sadece bir politik görüş değildir, insanlık tarihi boyunca doğa koşullarına karşı hayatta kalmaya ve daha iyi yaşamaya çalışan insan topluluklarının kurdukları üretim ilişkilerinin evrimsel gelişim seyri içerisinde ortaya çıkan bir evredir.
  • amacı; üretim kaynaklarını bireylerin mülkiyetinden çıkararak, üretmeden, çalışmadan kazanç elde etmeye son vermektir.
    mesela ailesinden kalan gayrimenkul kirası ile hayatını sürdüren bir bireyin, üretim sürecine hiçbir katkısı olmadığı gibi üretim sürecine katılan bir emekçiden daha fazla kazanç sağlaması adaletsizlik oluşturmakla kalmaz toplumu sınıflara böler. en temel amaçları; üretim kaynaklarının mülkiyeti konusudur, üretim kaynakları bireylere bırakılmayacak kadar değerli ve gerekliliğini savunurlar. çünkü birey daima kendi kişisel faydasını toplumun genel faydasının önüne koyar ama devlet kendi faydasından çok kamu yararını düşünür.*