• uber mani.
  • bir duygudurum bozukluğu, ya da özelliği. bipolara benziyor, ama dalgalanmalar o kadar sert olmuyormuş.
  • bipolar belirtilerinin daha kısa süre ve daha hafif seyrettiği bir duygudurum bozukluğu. hipomanik belirtilerin gözlemlendiği dönemde aktif, coşkun, hayat dolu, mutlu olan bünye yavaş yavaş nedensiz yere depresif, durgun, sessiz bir hale girer. siklotimi sahibi kişilerde coşku hali depresif halden daha uzun gözlemlenir. zamanla bipolara dönme riski vardır.
  • bipolar bozukluğun en hafifi diyebiliriz. o sebeple teşhis edilmesi çok zor, zira hastalık gibi göstermiyor kendini. duygu durum dalgalanmaları, depresif ve hipomanik evreler çok hafif, çaktırmadan geçiriliyor. yani herkes arada sırada depresyona girdiği ve zaman zaman da kendini iyi hissettiği için (ya da böyle olduğuna inanmayı seçtiğiniz için) durumunuzda bir tuhaflık görmeyebiliyorsunuz. saykotik etkileri, semptomları yok. tedavisi de hafif bir hastalık olduğundan pek üzerinde durulan bir konu değil, çok araştırma konusu olmamış, diğer ciddi bipolar bozukluklara daha çok eğilmiş tıp. aslında düşünüyorum da biz buna hastalık değil de bir kişilik tipi filan desek?

    http://en.wikipedia.org/wiki/cyclothymia

    eğlenceli olabilen alakalı bir olay için de: (bkz: hipomani)
  • (bkz: distimi)
  • güzel bir yaşamdır aslında, bilhassa da risk almayı sevmeyen insanlar için. büyük mutluluklar ve büyük çöküntülerden uzak huzurlu bir yaşam olarak kabul edilebilir.
  • neşe ve hüzün gibi iki aşırı duygu kutbu arasında gidip gelen ve değişen ruhsal durum.. demiş meydan larousse,1973. (klasiğin huzurlu güvenilirliği..)
  • "kahlbaum, karl-ludwig (1828-1899), ruhbilimleri için en önemli sorunun yöntem seçimi olduğunu savunmuş. kendisine özgü, total-komple psikoz (vesaniae) ile parsiyel psikoz (vecordiae) ayrımını getirmiş. sonra bu iki psikoz durumunu da "nedeni bilinmeyen" (idiopathische) psikozlar paydası altında toplamış... bu tür psikozlara ilk önce anatomik-fizyolojik bir neden düşünülmüş. sonra bunları nedeni bilinmeyen devri psikozlar (cycklothymie*) başlığı altında tartışmış. melankoliyi de nedeni bilinmeyen devri psikozlar içinde değerlendirmiştir." serol teber - melankoli normal bir anomali

    "*bu devri ruhsal değişim durumlarına değişken keyifsizlik anlamına gelen "zyklothymien" adının verilmesini öngörmüştür. zyklothymien, grekçe, uzunca süren keyifsizlik anlamına gelen dysthymie* sözcüğünden kaynaklanmış." serol teber - melankoli normal bir anomali

    (bkz: zyklothymien)
    (bkz: siklotimik bozukluk)
hesabın var mı? giriş yap