• 5 yilda 270 makale yazan akademisyen'in doktora tez danışmanı, ege üniversitesi matematik bölümü'nde profesör. çalıntı olan bir doktora tezini onaylayıp, bu kadar büyük kapsamlı makale fabrikasyonuna göz yumup, böyle bir tez yazdırarak geçen seneki olayın sorumluluğun çoğunun sahibidir.

    bu onayladığı tez
    bu da tezin çevrildiği kitap
    (tez bu kitabın ilk 3 chapter'ının türkçeye çevirisi olup, yök'ten ve çeşitli kurullardan, komitelerden filan da geçmiş, iptal edilmemiş)

    yök tez veritabanında bu teze hala ulaşılabiliyorken turgut öziş kendi websayfasında ahmet yıldırım'ı mezun ettiği öğrenciler listesinden çıkarmış.

    bunlar haricinde ahmet yıldırım ile birlikte yazdığı makaleler de çok temiz değil. anlaşılan basit matematiksel problemleri birbirine çok yakın "farklı" metodlarla çözüp ayrı makale olarak yazma tekniğini de ahmet yıldırım'a kendisi öğretmiş, ki bu kullandıkları farklı metodların belli limitlerde aslında aynı matematiksel metod olduğu yolunda hem sözlükte hem de arxiv'da bir çok kritik vardı. daha sonra da yıldırım kantarın topuzunu kaçırınca öğrencisine "sen nabıyorsun" dememiş. neyse.

    örneklerden birisi aşağıda (yayınları turnitin'den geçirince daha bir çok örtüşme vs var, bu bir örnek):
    ilk makalenin screenshotları: 1, 2.

    ikinci makalenin screenshotları: 1, 2, 3.

    işin daha da ilginç tarafı, basit bir google scholar taraması ile görülebilir ki, turgut öziş öğrencisinin ingilizce'den direkt türkçe'ye çevirip tez diye verdiği kitaba toplam 20 kere filan atıfta bulunmuş. yani o kitaptan haberdar olmaması da mümkün değil.

    nihayetinde kendi teknikleri ile yetiştirdiği öğrencisi bölümden ayrılmış (bölümden/üniversiteden/yök'ten resmi bir açıklama yapılmadığı için uzaklaştırılmış mı, istifaya mı zorlanmış bilinmiyor) iken, kendisi "bilimdünyası"na yaptığı büyük katkılar yüzünden olsa gerek hala görevinin başındadır.

    türkiye'de akademinin temizlenmesi gerektiğine inanıyorsak yanlış yönlendirilmiş, baskıcı, otoriter sistem içinde bir şekilde yolunu bulmak için "mecbur kalmış" insanlardan ziyade, kendisi gibi üst kademelerde olup bu işlerin yayılmasına ses çıkarmayan, çanak tutan insanların ve zihniyetin değiştirilmesi gerekir.

    -yayınları turnitin'den geçiren john david jackson ve tezin araklandığı kitabı bulup ulaştıran dr. tansu küçüköncü'ye de teşekkürler.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap