3 entry daha
  • strateji ve taktik ustası vladimir iliç lenin'in önemli bir eseridir.

    lenin'in dehasını çok kısa özetlemek gerekirse; en başta sayılacak olan elbette, küçük de olsa, doğru bir strateji ve tutarlı taktiklerle donanmış bir partinin ortaya çıkmasını sağlamasıdır. tabii burada söylediğim her küçük devrimci partinin savunma duvarlarıdır ve gelecek hayalleridir. unuttukları nokta, bu partinin iyi devrimci önderler, zamanın ruhuna uyarlanmış sağlam bir teori ve tutarlı, doğru taktiklere duyduğu ihtiyaçtır. yoksa her küçük partiden bolşevik partiler türeseydi, şimdi başka şeyleri konuşur olurduk.

    lenin ile ilgili diğer bir kaç nokta da şöyle:

    1. 1917 şubat devrimi sırasında ve öncesinde ısrarla birinci dünya savaşından çıkılarak barış yapılmasını ve çarlığın yıkılmasını savunmuştur. böylece o sıralarda küçük bir grup olan bolşevikleri; çarlık karşıtı burjuvazi, köylülerin önemlice kısmı ve aydınların çoğunluğuyla aynı cepheye yerleştirmeyi başarmıştır.

    2. silahlı mücadeleyi, boykotculuğu, sendikal mücadeleyi mutlaklaştırmamıştır. abartanları eleştirmiş, çocukluk hastalıklarına karşı uyarıcı olmuştur. bunun yanında politik mücadelenin önüne işçiciliği, ekonomizmi koyanlarla da ustaca polemikler geliştirmiş ve onları etki alanlarını sınırlamıştır.

    3. sosyalist devrimci sr'lerin toprak programını akılcı bir uzlaşmayla kabul etmiş; karşı çıkan bolşeviklere "bu program bizim için yetersizdir, eksiktir ama sr'ler iktadarda bile olsalar bu programı yaşama geçiremezler, bunu ancak biz yapabiliriz" diyerek bolşevikleri bu ittifak sayesinde geniş köylü kesimleri ve onların yanlış radikal önderleriyle değme noktalarında tutmuş, bolşeviklere yeni hareket alanları açmıştır. bugünlerdeki anayasa değişiklikleri tam kendi istedikleri gibi değil diye kendilerini "boykot" gibi tumturaklı sloganlarla pasifliğe hapsedenlerin bu taktiklerden öğreneceği ne çok şey varmış aslında...

    4. bütün iktidar sovyetlere sloganı da taktik dehanın ürünüdür ve küçük bolşevik partisini, geniş kesimlerin dikkatini çeker konuma getirmiştir. sonrasını biliyoruz... hatta ne yazık ki daha sonrasını da...

    5. meraklıları şu sıralarda zaman ayırıp nisan tezleri ve ekim devrimi ve iki taktik kitaplarını okurlarsa yeni bir gözle güzel yorumlara ulaşabilirler.

    teori ile güncel politikayı bu kadar başarılı biçimde birleştiren, harika geliştirici polemiklere imza atan, bu ustayı anmanın en güzel yolu, onu yeniden okumak, onun eleştirilecek yanlarını da korkmadan ortaya koymaktır. tabulaştırmak, putlaştırmak onu öldürmektir.

    lenin'in heykelleri kalkabilir ama eleştirilebilirse, fikirleri daha uzun yıllar yaşayacaktır.

    özetle, iyi eleştiriyi hak etmiş bir liderin, yeni okumalara ve yeni yorumlara açık kitabıdır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap