116 entry daha
  • [bloga yazıp da karizmayı çizdirmenin bi alemi yok..]

    open water diye bi film vardı, hatırlar mısınız bilmem ve fakat türü "gerilim/korku.." olan o filmi de izlemiştim ben ve filmi bittikten sonra unutmuştum-
    sadece gece, şimşeklerle aydınlanan sahneyi sevmiştim..

    hah, burdan nereye bağliycam, paranormal activity'ye tabii ki:
    bi kere, bu iki film de, germeyi (abartalım: korkutmayı..) amaçlıyor.. ve fakat ikisinin de sorunu ortak: kötü (hatta berbat..) bi olay örgüsü, zorlama diyaloglar, ve bi kısmı dışında "ee??" diye perdeye bakan seyirciler..

    open water'da, bi çiftimiz okyanusun ortasında kalıyorlar, yemekleri yok ve köpek balıkları gelip gelip gidiyor.. ısınmak için işiyorlar, sonunda köpek balıkları saldırıyor filan..
    paranormal activity'deyse, yine bi çiftimiz var ve onlar da evdeler.. kıza musallat olan şeytan, onu rahatsız ediyor filan..

    şimdi germek için, öyle müthiş efektlere, devasa bütçeye gerek yok: bu iki filmin de temel sorunu, ele aldıkları meseleyi sündürmeleri: öyle ki, iki film de derdini uzun metrajda diil de, orta metrajda da gayet ii anlatabilirler-
    burada "sadece korkunç anlar filmde olsun.." demiyorum tabii..
    bu filmlerin dramatik derinliği yok.. karakterler olayın gerçekliğine kaptırıp çığlıklara ya da gözyaşlarına bulanabilirler ve fakat film/ler, dramatik derinlikten yoksun oldukları için bu his seyirciye bi türlü geçmiyor, geçemiyor..

    the exorcist'i çok severim misal ben: yani, paranormal activity'nin de başına oturduğumda filmin anlattığına inanmaya dünden razıyım.. ve fakat zaman geçtikçe, filme verdiğim kredi tükeniyor da tükeniyor, öyle ki, daha yarısı olmadan filmden nefret eder hale geliyorum.. bunun sebebi, filmin hakkaten gerilim yaratma konusundaki beceriksizliği: "inanmayan ve sevgilisini korumak için mücadele eden çocuk.."la, "ne yapacağını bilemez haldeki korkan kız.."ın çatışması fecii şekilde çuvallıyor.. karakterler öylesine yüzeysel ki, tepkilerine inanmak da mümkün olmuyor haliyle-
    open water'daki gibi..

    paranormal activity'deki şeytan ani ses efektleriyle korkutsa da, film, bütün olarak değerlendirildiğinde fecii şekilde başarısız-
    exorcist'te korku anları, dramatik yapıya hizmet için varlar, bu filmse korku anlarını izletmek için dolgu malzemesiyle kaplanmış bi vaziyette..

    ve gelelim düşük bütçe, el kamerası olayına: el kamerası furyasının (da..) en kötü filmi paranormal activity: açıkçası bana şunu düşündürdü: el kamerası da olsa, insan daha "özenli.." bi görüntü yönetmenliği istiyor: rec ya da cloverfield, başarıya sadece el kamerası kullanarak ulaşmadılar, di mi??

    *: open water gibi, paranormal activity'nin de devamı çekiliyomuş.. sonu open water gibi olmasın, diyelim-
    böyle de ii niyetli olabiliyorum zaman zaman..
306 entry daha
hesabın var mı? giriş yap