• tanrinin tahtını koruyan en üst seviyedeki melekler.ayasofyanın kubbesini tasıyan altı kanatlı dort melekte serafimdir.
  • ibrani / hristiyan inancına göre en üst düzeydeki meleklerdir; tanrının tahtını korurlar, ateştendirler.altı kanatları vardır. sayıları belli değildir. değişik isimlerde anılırlar ve farklı özellikleri/ görevleri vardır.
    bir başka teoriye göre zamanında dünyanın ve insanlığın tarihini oluşturmuş gelişmiş dünyadışı varlıklardır.
  • yahudi ve hristiyan inancında 6 kanatlı en güçlü ve en üst rütbedeki meleklerdir. erken dönem hristiyan eserlerinde sıklıkla rastlanabilir. en çok bilinen örneği ayasofya'daki kubbenin etrafında görülen 6 kanatlı figürlerdir.
  • “altı kollu serafim”... serafim (seraflar) meleği, yahudi ve hıristiyanlık inancında tanrı sevgisiyle yandıkları için “yanan melekler” olarak biliniyor ve “tanrının tahtını korumakla görevli” olduklarına inanılıyor.

    “alt kollu serafim” meleği hakkında bazı bilgiler şöyle:

    inanışa göre, sayıları zikredilmeyen bu meleklerin her birinin altı kanadı bulunuyor: kanatların ikisi yüzünü, ikisi ayaklarını örterken, diğer iki kanatla da uçtuklarına inanılıyor. serafim meleği, 2010 yılında ayasofya’nın duvarlarına mozaikle işlenmiş figürü, yıllar sonra ortaya çıkarıldığında kamuoyunda geniş yankı yaratmıştı.
  • feminen versiyonu serafima ismi nadiren rusyada gorulur.
  • melekler hiyerarşisinde en üst düzey melek grubudur. tanrı'nın tahtını korumakla yükümlüdürler ve renkleri kırmızıdır. eski ahit'te, işaya'nın vizyonlarından aktardığı serafim izlenimleri şu şekildir: “... rabbi, yüksek bir taht üzerine kurulmuş gördüm...kendisinden biraz yukarıda serafimler saf tutmuştu ve her birinin altı kanadı vardı. bu kanatlar ikisi ile yüzünü örtüyor ve ikisi ile ayaklarını örtüyordu ve ikisi ile uçuyordu...”(işaya, 6/ 1-2).

    yeni ahit'te ise serafimlerden vahiy kısmında söz edilmektedir:“ ... ve dört mahlûktan her birinin altı kanadı olup etrafı ve içi gözlerle doludur ve: 'kuddûs, kuddûs, kuddûs var olmuş ve var olan ve gelecek olan her şeye kadir rab tanrı” diyerek gündüz ve gece rahat etmezler.”(vahiy, 4/8)
  • panteon'un yıkımından sonra tanrılık vasfını yitirmiş figürlerin aksine çok tanrılılıktan tek tanrılılığa geçiş figürü değildir.*
  • orjini için bakılması gereken yer ibrani mitolojisi'nin esinlendiği (!) yerdir. ateş varlıklarıdır serafimler.
  • cennetin kapısında koruyuculuk yapan melek olarak veya tanrının tahtının koruyucuları olarak karşımıza çıkan 6 kanatlı melek. ayasofya'nın pandantiflerinde bulunmaktadır. pandantif, kubbenin ağırlığını taşıyıcı ayaklara aktaran kubbenin altındaki üçgen geçiş elemanlarıdır. çoğu dinde olduğu gibi hristiyanlıkta kubbe tanrıyı temsil eder. bu manada düşününce hemen altında bulunan geçiş öğelerine serafim çizilmesi bu meleklerin tanrının tahtını koruduğuna inanıldığı düşüncesini daha doğrular nitelikte. fakat farklı coğrafyalarda farklı örneklerde cennet kapısı koruyucusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
    (bkz: pandantif)
    (bkz: türk üçgeni)
  • tanah'da meleklerler iki gruba ayrılıyor. bunlardan bir grup mikail ve cebrail'in olduğu grup, tanrı'nın mesajını insana taşıyan ve genellikle insan şeklinde olan melekler. bir de sevgili serafim'in olduğu grup var. tanrı'nın etrafında yer alan ve o'nu öven melekler arasında bulunan.

    kutsal serafim hiyerarşinin en üstündedir, en büyük ve en kutsaldır. yarı insan yarı hayvan olarak tasvir edilir genellike. tanrı'nın tahtının koruyucusudur. evrenin yaradılışına tanıklık etmiştir. altı tane devasa kanatı vardır. bu kanatlardan ikisi ile yüzünü örter ikisi ile bacaklarını ikisi ile de uçar. işaya kutsal kudüs'ün koruyucusu olarak tanımlamıştır serafimi. serafimin saçtığı ateş ise tanrı'nın bitmek tükenmek bilmeyen nurudur.
hesabın var mı? giriş yap