• iran televizyounda dizilerde oynamaktansa misal dastan ensemble gibi gruplarla misal on through eternity homage to molavigibi önemli albümlere imza atan müzisyen. yavuz bingöl ne ya...
  • serinin ikinci adamı.

    ilki: (bkz: muhammed rıza şeceryan/#10480352)

    iran klasik müziği denilince akla gelen ikinci isim şehrâm nâzırî’dir. adı her ne kadar ingilizce shahram nazeri şeklinde yazılsa da (orijinal dili olan farsça’da ve elbette ki türkçe’de de) okunuşu şehrâm nâzırî şeklindedir. biraz etimolojik olarak olaya bakarsak: şeh = şâh kelimesinin muhaffef şeklidir ve şâh anlamına gelir. yani hükümdar, kral, imparator. nâzırî = nâzır kelimesine aidiyet eki olan –î ekinin getirilmesiyle oluşmuştur ve nezaret eder bir şekilde olan şeklinde türkçe’ye aktarılabilir. aynı zamanda falcılıkla uğraşan gibi bir anlam da çıkarılabilir.

    şehrâm nâzırî kullanımı üzerinde anlaştıktan sonra şunlar söylenilebilir: şehrâm nâzırî 1949 yılında iran’ın kirmanşâh eyaletinde dünyaya gelmiştir. ilk müzik eğitimini ailesinde alan nâzırî, henüz 8 yaşında “sufi ensembles” adlı gruba girmeyi başarmıştır. 11 yaşında iran televizyonunda sahne alan nâzırî, bunun hemen ardından geleneksel “redif” repertuarına dair eğitim almıştır. ilerleyen yaşlarında sufizme dair merakı iyiden iyiye artan nâzırî’nin önünde okyanus gibi bir literatür olduğunu bilmenizi isterim. bunların başında mevlevî literatürü gelmektedir ki mevlevîlik müzik ile birlikte anılmıştır daima. feridüddin atar, mevlânâ celâleddîn ve hafız i şîrâzî gibi filozofların eserlerine merak salan nâzırî, aynı zamanda iran’da bir gelenek olan “tasnif” türünde de eğitim almaya yönelmiştir.

    işte bu yönelişten sonra şehrâm nâzırî’nin hayatına üstad abdullah devâmî dahil ve müdahil olmuş, akabinde abdülali vezîrî, celâl zülfünûn, ve son olarak çoook büyük üstad muhammed rıza şeceryan kendisine hocalık yapmıştır. kendisi üzerinde en büyük etkiyi yapan da hiç şüphesiz büyük üstad muhammed rıza şeceryan’dan başkası değildir.

    sufi geleneği çok iyi bilen ve müziğe en iyi aktaran isim olan muhammed rıza şeceryan’ın da etkisiyle iyice sufizme yönelen şehrâm nâzırî, bundan sonra kendi bestelerini, daha doğrusu tasniflerini yapmaya başlamıştır. bunların başında da mevlana celaleddin’in rubaileri ve divanında bulunan şiirler yer almıştır. bugün şehrâm nâzırî, farsça’da üç telli anlamına gelen setar adlı çalgının saygın virtüözlerinden, iran klasik müziğinin sayılı ustalarındandır. amerika’dan rusya’ya kadar yüzlerce konser ve bbc’ye röportaj vermiştir. yavuz bingöl kim ya hu?

    albümleri:

    shahram nazeri & the dastan group
    loulian
    through eternity: homage to molavi (rumi)
    mystified
    through eternity
    mythical chant
    iran: masters of traditional music, volume 3 (dâryûş tâlâî ile birlikte)

    şeklinde sıralanırlar.
  • iran'ın hüznüyle kürdün derdi birleşmiş, bu adamın sesinde tezahür etmiş sanki. şehram nazıri dinlemek ciddi anlamda bir lütuftur şahsen benim için, ömrü uzun olsun.
  • iran'ın dünyaya mirasıdır şehram.
  • kahkeshan tv'de, ermenistan flarmoni orkestrası eşliğinde verdiği konserin bütününe rastladım sabah sabah.
    şimdi anca kendime gelebildim; müslüm baba çok yaşasın, bizim coğrafyada avazın, aşkın, yorumu, derini bitmez, vesselam!
  • azrail yerine rüzgara teslim etmektir ruhunu bu adamı dinlemek. sesindeki iniş çıkışları ovada dinlemek lazım gelir. tuz bulup ekmeğe banmak kiarostami ye fon yapmak gerekir ve elbetteki şah ı çeragiye yüz sürmek.
    hiç işiniz yoksa o akşamüstü youtube a girip tebriz konserini dinlemek gerekir. evet evet dinlemek gerekir.
  • ''kalbe gizlice batan kıymık geçecek
    şarkıya dönersem, yanık bir şarkıya'' * dizelerindeki şarkıyı söyleyen güzel adam.
  • firdevsi'nin şehnamesinde efrasiyab'ın kızı manijeh'e aşık olan bijan adlı genç bu yasak aşk nedeniyle bir kuyuya atılır. zannediyorum buna dair yorumlanmış bir eser:

    https://www.youtube.com/watch?v=hsqtvj8zvzm

    p.s: yamuluyorsam affola, kaynak gönlüm.
  • bizim organizatörler ayda 2 defa muhsin namcu'yu getireceğine, bir kere de şehramı getirseler de canlı dinlesek
    şirin şirin
  • iran klasik müziğinin en önemli isimlerinden birisi. özellikle son yıllardaki senfoni orkestraları ile gerçekleştirdiği konserler hayranlığımı kat be kat arttırıyor.
hesabın var mı? giriş yap