• gorsel efekt kavraminin en temel ogelerinden biridir. combustion, shake ve diger tum compositing programlarinda kullanilan, filmin istenilen kisimlarini etkilemek, degistirmek icin kullanilan bir yontemdir. film targa, iff gibi formatlara aktarildiktan sonra frame frame rotoskop yapilir. diyelim ki bir filmde sokakta kosan bir adami filmden alip baska bir ortama koyacaksiniz. yapmaniz gereken adami frame frame cerceve icine alarak (tum uzuvlarini, en ince ayrintisiyla) roto yapmak, sonra da bunu anime ettirmektir. bu sekilde filmden kesilen adam, istenilen baska bir filme rahatlikla konabilir. eger green screen'de cekilmis bir oyuncudan bahsediyorsak, tum bu isi yapmak yerine keying yapilir ve oyuncu arkadaki yesil plandan kolaylikla cikarilir. ancak greenscreen gibi arka plandaki tek ve parlak bir rengin olmadigi sahnelerde, oyuncuyu -ya da istenilen seyleri- filmden cikarmanin tek yolu roto yapmaktir. isin profesyonelleri bilirler ki rotoskop gorundugu kadar kolay bir is degildir ve iyi bir roto olmaksizin istenilen gorsel efekt kalitesine ulasilamaz.

    rotoskop konusunda dikkat edilmesi gereken konu, roto yapilan seyin koseleridir. feather teknigi uygulanarak koselerin yumusatilmasi, roto kalitesi acisindan yararli olacaktir. onun disinda compositing safhasinda blur kullanarak da bu keskin kose sorunu giderilebilir. unutulmamasi gereken, roto edilen seyin alfa channel'da da kusursuz gozukmesidir. color halinde guzel gorunen bir sey, alpha'da iyi gozukmuyorsa, koselerle daha iyi ugrasilmasi gerektigi anlasilabilir.

    insan ve hayvan rotoskoplarinda' hareket eden farkli uzuvlar oldugundan her uzuv ayri ayri roto edilip sonradan birlestirilmelidir. aksi takdirde isler karisabilir.

    son olarak, hizli hareket eden cisimlerin rotoskobunda dikkat edilecek en temel konu, motion blur'dur. frame'lerine ayrilan bir sahnede, cok hizli hareket eden kimi uzuvlar sadece bulaniklik olarak gorunur. bu tur sahnelerde mumkun oldugunca bu bulanik motion blur kisimlari rotonun disinda birakilmalidir. aksi takdirde sonradan yapilan color correction'da sorunlar yasanmasi olasidir.
  • bir video filmi frame frame ilerletip her frame uzerine kagit koyup kopyalayarak animasyon yapma sanati(!).. animasyonun cheat modu da denebilir.. heavy metal cizgi filmi bu $ekilde yapilmi$ ben de sonradan ogrendim :)
  • (bkz: rotoskop tekniği)

    kamerayla çekilen doğal bir görüntüyü kare kare yeniden resmederek ve boyutlandırarak uygulanan animasyon tekniğidir. tekniğin atası ilk çizgi filmler olmuştur. beyaz perdenin ilk yıllarından beri çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. temelinde çekim ile elde edilen görüntüyü kare kare çıktı alınıp üzerine konulan eskize el ile yeniden çizilmesi yatar. günümüzde bilgisayar destekli tasarım ve çizim programları ile çeşitli renklendirme, color correction ve filtreleme teknikleri uygulanabilmektedir.

    bu tekniği kullanan bazı animasyonlar:

    (bkz: take on me) ( video clip)
    (bkz: waking life)
    (bkz: a scanner darkly)
    (bkz: heavy metal)
    akbank atm reklam filmi

    tam liste
  • bob sabiston tarafindan 90larin ortalarinda yaziliminin gelistirildigi bir animasyon teknigi. waking life ve scanner darkly filmlerinde rastlanilabilir.yaraticisi yazilimini satisa sunup sunmama konusunda dusunceler icersindeymis..
  • (bkz: waking life)
  • newcastle uni. animasyon öğrencilerinin ödevi taylor swift klibi:

    (bkz: http://www.lostateminor.com/…d-is-100-more-awesome/)

    *
  • büyük ev ablukada'nın fırtınayt albümündeki hepsine ne fena'nın bir kısmı da böyle çekilmiş.
  • 23 nisan münasebetiyle ilk kez küçük bir denemesini yaptığım animasyon tekniği. henüz acemi olduğum için midir bilmiyorum ama cel animasyondan daha meşakkatli geldi *
hesabın var mı? giriş yap